Al een half jaar lang minder suiker: dit leverde het mij op!

Wie mij al langer kent, zal mij onder andere kennen als een ontzettende zoetekauw en snoeperd. Eigenlijk vind ik alles wat zoet is lekker. Snoep, koek, chocola, taart: ik word er blij van! Toch besloot ik, nu inmiddels zo’n half jaar geleden, om rigoreus te minderen met al dat gesnoep. De reden was het feit dat ik er steeds meer lichamelijke ongemakken van ondervond. Het begin was lastig, met heuse ontwenningsverschijnselen. Maar wat ben ik blij dat ik heb doorgezet! Het heeft mij namelijk heel veel opgeleverd. Wat precies, dat lees je in dit artikel.

Minder suiker, wat een strijd!

Zoals ik al zei: in het begin had ik het echt moeilijk toen ik ging minderen met suiker. Een droge mond, dorst, acute vermoeidheid: alle ontwenningsverschijnselen kwamen voorbij. Maar ik zette door, ik wist dat het een kwestie van tijd zou zijn voor mijn lichaam eraan gewend was. Ik schreef het al vaker: suiker is gewoon een verslaving, en afkicken van verslavingen kost nu eenmaal wat moeite.

Na een week of twee was ik gelukkig van de ontwenningsverschijnselen af, en merkte ik langzaam de eerste verbeteringen.

De eerste verbetering, en misschien wel de belangrijkste: mijn energieniveau kwam weer in balans. Toen ik nog regelmatig snoepte, kreeg ik na het snoepen een gigantische energiedip. Meestal ’s avonds na het eten, als ik nog een paar paaseitjes snoepte. Bam, nog geen vijf minuten daarna voelde ik mijn energiepeil naar beneden zakken en zat ik de rest van de avond lamlendig op de bank. Ik heb het idee dat die energiedip vooral optrad bij het eten van (melk) chocola. En hoezeer ik ook houd van chocola, het is me enorm veel waard dat ik die energiedips kwijt ben.

Opgeblazen gevoel en rommelende darmen

De tweede opluchtende verbetering sinds ik veel minder suiker eet, is dat het opgeblazen gevoel in mijn buik weg is. Dit ging natuurlijk niet van de ene op de andere dag, hier ging wel een tijdje overheen. Inherent aan dat opgeblazen gevoel had ik vóór ik minderde met suiker ook ontzettend veel last van onrustige darmen. Het is natuurlijk letterlijk een hele opluchting dat dat enorm verbeterd is. Vooral tijdens het lopen van grote afstanden merk ik dit heel goed. Voorheen kreeg ik eigenlijk tijdens iedere lange wandeling wel last van mijn darmen, nu heb ik dat nauwelijks nog.

7 kilo afgevallen zonder te diëten

In het afgelopen half jaar (ik weet niet precies meer of het een half jaar is, het kan ook iets minder zijn) ben ik bijna 7 kilo afgevallen. Alleen maar door veel minder te snoepen, verder heb ik niets aangepast in mijn leefpatroon. Of nou ja, ik ben natuurlijk begin dit jaar begonnen met zelf maaltijden klaar te maken, grotendeels vegetarisch en biologisch te eten en minder kant en klare producten te eten. Maar daar was ik al eerder mee begonnen, ik denk niet dat dat effect heeft gehad op mijn gewicht.

The colours of my life

Het mooiste is: al die maanden (op de eerste twee afkick-weken na) heb ik nooit het gevoel gehad dat ik aan het diëten was. Eerdere keren, als ik vond ‘dat ik nu echt wat gezonder moest eten’ danwel ‘moest’ afvallen, bedacht ik me regelmatig dat ik nu een hele tijd niets lekkers meer ‘mocht’. En ik vond dat echt heel vervelend!

Nu gaat het eigenlijk gewoon als vanzelf. Ik eet heel veel fruit (en geniet daar ook heel erg van), maak gezonde tussendoortjes zoals bananenbrood en af en toe neem ik gewoon een lekker stukje taart of chocola. Ik geniet daar dan echt van, maar daarna is het ook gewoon weer klaar, ik houd het bij die enkele keer. En dat lukt me zo ontzettend goed!

Volhouden: als vanzelf

Ik krijg soms te horen dat mensen het zo knap vinden, dat ik het zo goed volhoud. Mijn antwoord is dan dat de belangrijkste reden waarom ik het zo goed volhoud, is omdat ik me zó veel beter voel zonder die suiker. Ik zal niet zeggen dat ik nooit meer overstag zal gaan, het blijft tenslotte een verslaving. Maar voorlopig lukt het me prima om het zoveel mogelijk links te laten liggen. Op het moment dat ik dit artikel schrijf, heb ik zelfs net suikervrije koekjes besteld. Ik, suikervrije koekjes: hahaha! En mijn eerste baksel met suikervrije, koolhydraatarme kokosmakronen is binnenkort ook een feit. Wie weet smaakt dat naar meer suikervrije baksels!

7 Comments on Al een half jaar lang minder suiker: dit leverde het mij op!

 1. Neeltje
  19 september 2021 at 12:04 (8 maanden ago)

  Zo herkenbaar. Hier is suiker met mate. Maar ook minder vlees eten heeft de effecten die je beschrijft. Je ziet er stralend uit en ik hoop dat je het lang weet vol te houden!

  Beantwoorden
 2. Mette
  18 september 2021 at 15:48 (8 maanden ago)

  Hoihoi, wat een leuk artikel, persoonlijk verhaal. Dank. Ik ben ook echt een zoetekauw, maar schommel veel in mijn energie, snel moe.
  Ik merkte vandaag en gister zo duidelijk die after suiker dip! Zodat ik dacht, zou ik dit anders willen?

  Groetjes, Mette

  Beantwoorden
 3. Manon
  14 september 2021 at 23:05 (8 maanden ago)

  Heel herkenbaar en leuk om te lezen. Ik heb een aantal jaren geleden foodsisters gedaan. We zijn hierdoor ook veel minder suiker gaan eten. Het volhouden is het lastige. Soms is de verleiding groot als iedereen bijvoorbeeld weer pepernoten eet…
  En het nadeel voor mij is als ik veel suiker eet, zoals bijvoorbeeld een ijsje of taart, dat ik dan vaak enorme buikpijn krijg… Maar het voelt zoveel beter.

  Beantwoorden
 4. Deb
  12 september 2021 at 10:29 (8 maanden ago)

  Dat suiker zo’n effect op je lijf kan hebben, heb ik me nooit zo gerealiseerd. En ook de afkick verschijnselen die je beschrijft zijn heftig. Knap dat je hebt volgehouden, mag je best heel trots op zijn. De aanhouder wint! Geeft denk ik ook een veel beter gevoel, zo’n koelkast vol met fruit. Ik ben zelf begin dit jaar 12 kilo afgevallen (ik was die corona kilo’s zeg maar echt héél erg zat), maar echt met een dieet maar dit heeft me wel een veel gezonder eetpatroon opgeleverd.

  Beantwoorden
 5. Liesbeth Letink
  12 september 2021 at 09:40 (8 maanden ago)

  Je bent echt een inspiratie!!

  Beantwoorden
 6. Mireille
  12 september 2021 at 09:32 (8 maanden ago)

  Ik kan je me nog goed herinneren als zoetekauw. De pepernoten lagen bij jou nog eerder in je mandje dan in de winkel. Daarom des te moeilijker om te stoppen lijkt. mij. Maar wat super dat je dit gedaan hebt en dat je het ook echt vol houdt. Daar mag je trots op zijn.

  Beantwoorden
 7. Jacqueline Oud
  12 september 2021 at 08:51 (8 maanden ago)

  Wow wat ziet jouw koelkast er gezond uit, ook mooi met al die felle fruitkleuren. Knap dat je het zo goed volhoud en nog fijner dat je zo zorgt dat je meer energie hebt! Moet zeggen dat je er ook heel fit en energiek uit ziet in de mooie outfits. Maar dat was al zo eerlijk gezegd maar het is vooral in de verhalen dat ik hoor dat je je lichamelijk fitter voelt. Dat is de mooiste beloning. Ben erg benieuwd naar de suikervrije koekjes die heb ik nog nooit geproefd. Waar kun je die bestellen ben benieuwd. Het klopt dat je na het eten van suiker een energiedip krijgt en ook ik voel mij extra fit na een dag met veel beweging en weinig suiker. Ook mee eens dat het een verslaving is na de zoete kersttijd als je dan weer mindert voel je juist dat je lichaam naar suiker verlangt. Krijgt dan ook hoofdpijn als je er accuut mee stopt. Probeer het zelf ook te minderen maar ook regelmatig toch nog te genieten van een zoete versnapering. Maar als dat zonder suiker kan eerlijk gezegd wel beter. Ga zo door en een fijne zondag gewenst!
  Liefs

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.