Baardmans zeep: ambachtelijk en 100% natuurlijk

Onlangs vertelde ik al over het nieuwe merk zepen en shampoobars wat Binnie van Somuch in het assortiment heeft opgenomen. Maar er is nog een nieuw merk, en ik was bij voorbaat al verliefd. Baardmans zeep is 100% natuurlijk en wordt, in Nederland, ambachtelijk gemaakt. Daar houd ik van! Ik heb twee zepen en een shampoobar getest, en vertel jullie er vandaag wat meer over.

Baardmans zeep

Baardmans zeep

Baardmans zeep bestaat nog niet zo lang, sinds het voorjaar van 2020. Daarvoor was Peter, het gezicht achter Baardmans, al wel ‘bezig in de keuken’ en met allerlei duurzame projectjes buiten het koken om, zoals oesterzwammen kweken op koffiedik en wildplukken. Door dat wildplukken ontstond de stap naar de zeepziederij. Alle zepen bevatten louter natuurlijke ingrediënten: naast de verzeepte oliën bevatten ze diverse hydrolaten van lokaal geteelde of gekweekte bloemen, kruiden en plantdelen.

Baardmans zeep

Sweet as Honey shampoobar

De eerste zeep die ik getest heb, is een haarzeep: Sweet as Honey. Deze heeft de geur van honing, gecombineerd met het frisse van citrus en een vleugje rozemarijn. Wat mij meteen opviel aan de Baardmans zepen, is het feit dat de geuren heel natuurlijk en subtiel zijn.

Wat ik persoonlijk jammer vind, is het feit dat de ingrediënten niet op de wikkel vermeld staan. Nu is dat natuurlijk niet zo erg als je de zepen online bestelt. Maar als ik in een winkel sta, wil ik toch altijd graag de ingrediënten lezen voor ik een product koop. Gelukkig staan de ingrediënten wel vermeld op de eigen website van Baardmans, ook nog eens in begrijpbaar Nederlands.

Baardmans claimt dat alle zepen vegan zijn, echter bevat deze zeep toch echt honing en bijenwas. De zeep bevat een basis van verzeepte oliën en vetten, en in dit geval dus ook bijenwas.

De haarzeep schuimt uitstekend, en is fijn in gebruik. Ik was mijn haar om de 2 à 3 dagen, en was het dan altijd twee keer achter elkaar. Bij het eerste gebruik viel me op dat er na het uitspoelen een soort vettig laagje op mijn haar achterbleef. Ik dacht dat mijn haar gewoon moest wennen aan een nieuwe shampoo, maar ook na langere tijd blijft dat laagje aanwezig. Op zich heb ik er na het afdrogen en stylen niet echt ‘last’ van, maar ik merk wel dat mijn haar sneller vet wordt door het laagje. Erg jammer, want qua ingrediënten en gebruik beviel hij mij uitstekend.

Baardmans zeep

To the Moon met maanzaad en clementine

Gelukkig bevielen de twee gewone Baardmans zepen me wel uitstekend. Om te beginnen ‘To the Moon’, een zeep met clementine en zoete sinaasappel, en blauw maanzaad. Dit maanzaad komt uit eigen kweek, uit de slaapbollen van de papaver.

De basis van alle zepen is hetzelfde, dus ook hier verzeepte oliën en vetten (maar geen bijenwas). Met daarnaast sinaasappel en clementine hydrolaat, en etherische olie van sinaasappel en vanille.

Dit is echt een heerlijke zeep. Niet alleen de warme, fruitige geur van vanille en sinaasappel, die mijn ochtendmood meteen in de juiste stand zetten. Maar ook het heerlijke zachte, romige schuim wat ontstaat zodra de zeep in aanraking komt met mijn vochtige huid. De zeep heeft een mild scrubbend effect door het maanzaad. De maandzaadpitjes in de douchebak neem ik voor lief 😉

Baardmans zeep

Energy Boost met avocado, hennepzaad en bergamot

Een zeep die je gemoedstoestand een positieve boost geeft, dat klinkt goed toch? Energy Boost heeft de heerlijke, rustgevende geur van bergamot, ik ben er gek op ♥ Het zorgt voor een goede nachtrust en heeft een positieve invloed op je gemoedstoestand. Doet u mij maar een kilootje!

Avocado-olie bevat veel vitaminen en mineralen, die de huid soepel en zacht maken. Ik vind het een heel mooi ingrediënt in huidverzorging ♥ Het hennepzaad in de zeep heeft een mild scrubbende werking, en verbetert de doorbloeding van de huid. Je velletje is na het douchen super zacht door deze fijne zeep! Ik denk dat dit wel mijn favoriete zeep van de twee is. Ik houd van de geur van bergamot, en deze zeep is zo mogelijk nog zachter dan de andere ♥

Je vindt de producten van Baardmans zeep in de webshop en winkel van Somuch. Ze kosten € 8,99 voor een lekker royaal stuk.

1 Comment on Baardmans zeep: ambachtelijk en 100% natuurlijk

  1. Jelma
    26 juni 2022 at 09:23 (1 maand ago)

    Mijn ervaring met alle shampoo bars tot nu toe is dat mijn haar sneller vet wordt.
    De gewone bars klinken veelbelovend!

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.