Dag 2021, op naar een volgend hoofdstuk

Wat een cliché, maar wat vloog het jaar 2021 voorbij. Een jaar van hoop, weer samen zijn maar ook nieuwe teleurstellingen en vooral weer heel veel schakelen. Maar ook het jaar waarin ik op het gebied van mijn gezondheid en levensstijl behoorlijk wat veranderde, op meerdere vlakken.

2021, het jaar van…

2021 was het jaar waarin ik mijn levensstijl rigoreus omgooide. Achteraf gezien dan hoor, want ik deed het wel in kleine stapjes. Ik ben nu eenmaal niet zo goed in veranderingen hihihi! Maar als ik terugkijk, dan zijn het echt wel stappen die ik gezet heb!

Begin van het jaar stopte ik van het ene op het andere moment met kant en klare maaltijden en ging alleen nog maar zelf koken. Onlangs deelde ik al mijn favoriete recepten. Mijn maaltijden zijn grotendeels vegetarisch, steeds meer biologisch en vooral: lekker.

Niet meer snoepen

Na een paar maanden ging ik nog een stapje verder, en stopte grotendeels met snoepen. Dat heeft me wel wat moeite gekost hoor, de eerste drie weken had ik gewoon afkickverschijnselen! Een droge mond, hoofdpijn, continu dorst… Maar ik wist dat ik door moest zetten, en kwam er toen pas echt achter hoe verslavend suiker is. Toen ik die drie weken eenmaal door was, was volhouden makkelijk.

Ik voel me nu zoveel beter, zoveel fitter! Geen energiedips meer, geen opgeblazen darmen. En ik viel beetje bij beetje, 10 kilo af in het afgelopen jaar. Zo af en toe snoep ik nog wel iets, maar dan in heel beperkte mate, en alleen als het écht de moeite waard is. Ik merk het meteen als ik bijvoorbeeld een paar dagen achter elkaar snoep: het opgeblazen gevoel in mijn buik komt dan meteen terug. Dan trek ik gewoon meteen weer aan de rem, want ik wil niet meer terug naar die ellendige bijverschijnselen.

Het gekke is, dat mijn nieuwe levensstijl totaal niet als een straf voelt, zoals voorheen lijnen wel deed. Dat komt natuurlijk grotendeels doordat ik me veel fitter voel, en ik drommels goed weet wat voor gevolgen het heeft als ik weer zou gaan snoepen. Want tja, ik vind het echt nog steeds wel lekker, maar het is me het niet meer waard om me zo moe en opgeblazen te voelen. Dus dan is de keuze snel gemaakt.

Luisteren naar je lichaam

Door mijn veranderde levensstijl heb ik beter leren luisteren naar mijn lichaam. Ik weet nu beter wat het wel en niet nodig heeft. Ik kies vaker dan voorheen voor rust, als mijn hoofd en lichaam daar om vragen. Ook al betekent dat dat ik ’s avonds om acht uur op bed lig. De volgende ochtend ben ik er mezelf dankbaar voor, als ik fitter en uitgerust weer opsta. En toen ik het in het najaar allemaal niet meer goed trok op het werk, heb ik één van de moeilijkste dingen in mijn leven gedaan: ik heb het aangegeven. Ik heb toen geleerd dat ik het niet persé allemaal op eigen houtje hoef te doen. En dat het geen falen is als je om hulp vraagt, maar dat dat eigenlijk heel sterk is.

Het vele lopen heeft mij ook het afgelopen jaar weer ontzettend goed geholpen. Om mijn lichaam sterk en gezond te houden, maar ook om alles in mijn hoofd op een rijtje te houden. Dus dat blijf ik ook in 2022 gewoon lekker doen, gelukkig kan lopen altijd en overal!

Het nieuwe jaar

En nu ligt er weer een heel nieuw, blanco jaar voor ons. Een jaar waarin we nog niet klaar zijn met schakelen, vrees ik. Maar wel eentje waarin we toch hopelijk met elkaar kleine stapjes vooruit gaan, en de stapjes naar en naast elkaar niet vergeten. Voor mezelf heb ik voor het nieuwe jaar niet echt doelen of voornemens, ik vind dat ik al keigoed bezig ben 😉 Hoogstens nóg iets meer biologisch eten, en ik hoop heel erg dat ik in juli eindelijk weer eens De Vierdaagse kan lopen zoals hij bedoeld is: in Nijmegen, met mensen en muziek langs de kant ♥

Ik wens jullie voor 2022 wensen die uitkomen, lichtjes die blijven branden en warmte in je hart ♥ Maak er een prachtig jaar van!

6 Comments on Dag 2021, op naar een volgend hoofdstuk

 1. Forever38.com (Vera)
  3 januari 2022 at 08:15 (8 maanden ago)

  Wat een stappen heb jij gezet het afgelopen jaar, echt iets om trots op te zijn hoor. Want hoe makkelijk “minder snoepen”, of “hulp vragen” ook klinkt, in de praktijk is dat altijd lastig. Ik wens je alle goeds voor 2022 ! Liefs, Vera

  Beantwoorden
  • Natasja
   3 januari 2022 at 18:23 (8 maanden ago)

   Dankjewel Vera! ♥

   Beantwoorden
 2. Deb
  1 januari 2022 at 17:14 (8 maanden ago)

  Allereerst de beste wensen! Zo knap hoe jij het roer hebt omgegooid qua eetpatroon. Het valt niet mee, maar zo goed dat je er direct de vruchten van plukt en verschil merkt aan je lijf. Dat motiveert weer. Ik ben zelf ook heel erg met voeding bezig geweest, maar dat was vooral omdat ik graag mijn corona kilo’s kwijt wilde. Ondertussen heb ik nu ook een ander eetpatroon, met veel meer groente en fruit. Veel gezonder dus. Dat wil ik echt vast houden. Gelukkig lukt dit nu een jaar. Ik ga jouw favoriete recepten dan ook zeker lezen.

  Het is inderdaad voor sommigen een hele grote stap om om hulp te vragen waar moed voor nodig is en een teken van kracht is in plaats van zwakte. Heel goed dat je die stap hebt gezet en ik hoop dat ze naar je geluisterd hebben en je de hulp hebben gegeven die je nodig had.

  Beantwoorden
 3. Jacqueline Oud
  30 december 2021 at 16:55 (8 maanden ago)

  Echt heel knap en goed hoe jij een nieuwe weg bent ingeslagen. Heel bewust ga je met jezelf om en heel herkenbaar om te lezen, de hoofdpijn als je opeens met suiker stopt. Maar echt knap dat je het gedaan hebt en je mag zeker af en toe zondigen. Zelf beweeg ik veel en we eten veel vegetarisch en biologisch en geniet daar ook echt van! Ben nooit een vlees liefhebber geweest dus mis het ook niet. Maar zoetigheid blijft wel een dingetje vooral in deze tijd kan ik enorm van diverse lekkernijen genieten! Moet zo ook weer matigen, nog wat extra bewegen en weet wat voor goed gezond gevoel dat oplevert. Wens jou een heel mooi 2022 toe, met veel lieve mensen om je heen, warmte, gezondheid en meer vrijheid en natuurlijk een welverdiende echte Vierdaagse!
  Liefs

  Beantwoorden
 4. Jelka
  30 december 2021 at 15:51 (8 maanden ago)

  Wat ben je ontzettend goed bezig! Super! Ik hoop dat ik komend jaar ook eens uit mijn uitgesleten gewoontes kan stappen en wat verbeteringen kan inzetten. Je bent inspirerend!

  Beantwoorden
 5. Annette
  30 december 2021 at 09:32 (8 maanden ago)

  Op naar een nieuw jaar Natas. Ik ben ook veel bewuster en meer met mijn gezondheid gaan doen. Het snoepen zit er bij mij nog wel in maar ik snoep dan weer niet overmatig (vind ik zelf, ahum haha).

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.