De herkenbaarheid van hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid: natuurlijk had ik er weleens van gehoord. De laatste jaren hoor je de term steeds vaker om je heen. Komt dat omdat de term in is? Of komt het omdat we het allemaal juist veel drukker hebben gekregen, en het steeds drukker om ons heen is? En mensen bij wie hooggevoeligheid al jaren een beetje sluimert, het juist in die drukte naar voren komt? Bij mij vielen eigenlijk het afgelopen jaar pas een heleboel stukjes op hun plek. En kan ik inmiddels wel concluderen dat ik ook hooggevoelig ben.

Hooggevoeligheid: wat is het?

In een boek las ik dat hooggevoeligheid bij de meeste mensen begint met het gevoel anders te zijn dan anderen. Natuurlijk wordt een groot deel van je leven bepaald door die hooggevoeligheid. Relaties, werk, vakantie, je dagelijkse leven. Ook las ik: ‘Op het moment dat je er iets over leest, dan valt alles op zijn plek’. En dat was precies wat er bij mij gebeurde. Het afgelopen jaar is er eigenlijk steeds meer op zijn plek gevallen.

Ik dacht altijd dat hooggevoeligheid voornamelijk te maken had met het feit dat je gevoelig bent voor drukte, voor prikkels om je heen. Dat is bij mij tot op zekere hoogte het geval. Vrolijke prikkels kan ik heel goed hebben, bijvoorbeeld op het werk. Ik houd er zelf ook van om met mijn collega’s de werkdag een beetje op te fleuren, en dan niet alleen met mijn kleding. Ik kan ook prima werken met de radio aan, en zelfs als ik de radio van de buur-collega’s er nog doorheen hoor. En ik houd er van als er een beetje reuring en geklets om me heen is. Echter, op het moment dat er negatieve prikkels om me heen zijn, slurpen die mijn energiereservoir direct leeg. Of dat op het werk is, in de privé sfeer of bij een toevallige ontmoeting: negativiteit kan ik gewoon niet handelen.

HooggevoeligheidHoe omgaan met negativiteit?

Op het werk zijn we een paar maanden geleden overgegaan naar grotere kantoren, met meer collega’s in één ruimte. Dat is voor iemand met hooggevoeligheid al geen optimale situatie. Daarnaast zorgt zo’n situatie voor de nodige negatieve energie, waar ik dus heel gevoelig voor ben. De eerste twee weken waren echt drama, aan het eind van die tweede week kon ik aan het eind van de vrijdag alleen nog maar huilen, huilen, huilen. Ik was helemaal op, geestelijk maar daardoor ook lichamelijk. In dat weekend besloot ik dat ik voor mezelf iets moest veranderen. Een aanpassing van kantoren zou er niet komen, dus moest ik het voor mezelf zo werkbaar mogelijk maken.

Visualisatie

Wat voor mij bleek te werken, is ervoor te zorgen dat de negativiteit ‘weg kan’. In ons grote kantoor zitten twee deuren naar de gang, ik zit bij één van die twee deuren. De eerste twee weken zaten die deuren de hele dag dicht, waardoor de negatieve energie voor mijn gevoel als een dikke mist boven mijn hoofd hing. Ik zet nu altijd de deur naast mij op een kier van zo’n 20 cm, en visualiseer dat de negatieve energie door die kier naar buiten gaat. Ik weet dat het enorm zweverig klinkt, en zo ben ik helemáál niet. Maar het werkt voor mij zo goed, dat de situatie voor mij nu te handelen is, en ik ook op vrijdagmiddag nog energie over heb.

Daarnaast probeer ik me naast uiteraard op mijn werk, me ook te focussen op mijn eigen radio. Die staat heel zachtjes, maar juist daardoor moet ik me beter concentreren om hem te horen. En sluit ik me automatisch af voor de negatieve energie om me heen, als die er is.

HooggevoeligheidHooggevoeligheid: meer dan overprikkeld zijn

In een magazine las ik meer over hooggevoeligheid, dat het zoveel meer is dan gevoelig zijn voor prikkels. Om maar een paar voorbeelden te noemen: veel slaap nodig hebben, veel tijd voor jezelf nodig hebben, extreem gevoelig voor kriebelende etiketten in truien of jurkjes, gevoelig voor geuren, gevoelig voor extreme temperaturen, dagen lang piekeren over nare nieuwsberichten, het gevoel hebben alsof er een steen van minstens vijf centimeter doorsnee in je schoen zit, terwijl het een minuscuul flintertje blijkt te zijn. Maar wat ik dus wél continu voel onder mijn voet.

Het zijn maar een paar voorbeelden, maar wel voorbeelden die bij mij direct herkenbaarheid opriepen. Voorbeelden waar ik al jaren mee ‘worstel’: ben ik nou echt zo anders dan al die anderen, dat ik hier ‘last’ van heb? Voorbeelden waardoor ik me vaak ‘moet’ verantwoorden bij anderen, waarom ik altijd zo vroeg naar bed ga. Waarom ik in het weekend niet erop uit ga, maar vaak alleen thuis ben. Die rust heb ik nodig om de drukte van de werkweek van me af te ‘schudden’, om mijn hoofd leeg te maken en zorgen dat het niet overloopt.

En wat meteen ook de reden is dat ik in ‘mijn vorige leven’, vóór de echtscheiding, gewoon niet tot rust kwam. Simpelweg omdat mijn ex en ik (of nou ja, eigenlijk mijn ex, want dat hele sociale leven viel weg na de scheiding) een heel druk sociaal leven hadden. En soms wel drie of vier afspraken in een weekend hadden. Ik werd daar zo onrustig en kriegelig van, en ik snapte nooit waarom. Nu snap ik dat mijn hoofd gewoon tijd nodig heeft om te aarden, om alle drukte van een werkweek weer los te kunnen laten.

Hooggevoelig, en nu?

Nu er een heleboel op zijn plek is gevallen, merk ik dat dat al een behoorlijke last minder is in mijn hoofd. Ik ben niet gek, ik ben ‘gewoon’ hooggevoelig. Ik heb er al een en ander over gelezen, maar wil dat zeker nog meer gaan doen. En daarbij zoeken naar manieren om er voor mezelf makkelijker mee om te kunnen gaan. Zoals ik hierboven al vertelde, helpt het visualiseren van negatieve energie die door de deur naar buiten gaat, mij al enorm. En zo zijn er misschien nog wel eenvoudige tips om het een beetje makkelijker te maken. Want ik kan tenslotte de wereld om me heen niet veranderen, maar wel de manier waarop ik in die wereld sta.

Herken jij bovenstaande over hooggevoeligheid? Hoe ga jij er mee om?

18 Comments on De herkenbaarheid van hooggevoeligheid

 1. Miranda Aerts
  13 januari 2020 at 07:26 (5 maanden ago)

  Je hebt het mooi verwoord en verbeeld. Ik ken veel mensen die hooggevoelig zijn.
  Ergens ben ik het zelf ook wel maar mijn drang om dingen te ‘moeten’ doen op het gebied van werk en relaties maakt dat ik over mijn grenzen heen ga.
  Daarvan moeten herstellen omdat het mijn accu snel leeg maakt, is voor mij een teken dat ik beter voor mezelf moet zorgen.
  We leren veel over onszelf, elke dag weer.
  Fijn om te lezen dat zoveel mensen zich herkennen in jouw verhaal.

  Beantwoorden
 2. Jorinde
  12 januari 2020 at 15:12 (5 maanden ago)

  Heel erg herkenbaar. Goede handvaten en tips geef je, dank daarvoor. Ik kan er een stuk beter mee omgaan sinds ik de introvert cursus heb gevolgd via C Academie. Vooral op het gebied van acceptatie, wanneer het even “teveel” is om ook nog af te spreken met een vriendin, of iets te doen voor het werk. Vind het nog een heel leerproces, maar zo krijg je nog eens een nieuw inzicht!

  Beantwoorden
  • Grietje Bloemsma
   12 januari 2020 at 20:08 (5 maanden ago)

   Wat een herkenbaar verhaal. Ik ben ook echt aan het worstelen met mijn hooggevoeligheid. Je hebt me nu wel een paar ideeën gegeven om mee aan de slag te gaan. Bedankt hiervoor!

   Beantwoorden
 3. Sylvia W
  12 januari 2020 at 11:51 (5 maanden ago)

  Ah meis, high 5! Mooi zijn we, van binnen en van buiten. Een aantal jaar geleden kwam ik bij een “toets” terecht en de uitslag was dat ik HSP-er ben. Er zijn ook voor mij een hoop puzzelstukjes op de plek gevallen. Tja de realiteit is dat de maatschappij er niet op ingericht is om hier rekening mee te houden dus we moeten er zelf een weg in vinden. Ook ik heb een hoop keuzes voor mezelf gemaakt en blijf ze maken, want er is er maar 1 van mij en die wil rechtop blijven staan. Super om te mogen lezen dat jij er nu een modus in hebt gevonden om de balance te vinden dat niet al jou “energie” overdag weg gevreten wordt, maar je ook nog wat over mag houden voor “you-time”! Knuff xx

  Beantwoorden
 4. Mieke Jansen
  12 januari 2020 at 10:51 (5 maanden ago)

  O, wauw! Er valt bij mij ook nog meer op z’n plaats. Ik had al het vermoeden dat ik ook hooggevoelig ben, maar jij noemt een paar dingen waarvan ik nog niet wist dat die er ook bij horen. Zoals veel tijd voor jezelf nodig hebben.
  Bedankt voor je inzichten mooi mens! ❤️
  Liefs,
  Mieke

  Beantwoorden
 5. Marja Bouwman
  12 januari 2020 at 10:30 (5 maanden ago)

  Wat fijn dat je er nu achter bent gekomen zodat je manieren vindt om je zelf tegen de negativiteit kunt beschermen.ik heb van een coach geleerd een denkbeeldig glazen stolpje/huisje over mij zelf heen te zetten. Ik neem alles waar, ik hoor en zie alles, maar mijn huisje beschermd mij tegen de negatieve invloeden. Daarbij lun je een mantra gebruiken. Werkt voor mij ook goed. Succes met ontdekken van je nieuw gevonden gave

  Beantwoorden
 6. Ingrid
  12 januari 2020 at 10:15 (5 maanden ago)

  Herkenbaarheid alom. Ik wist altijd al dat ik ‘anders’ was dan anderen, vooral omdat ik overal dieper overna denk en door nepheid heen prik, vsak al bij een eerste kennismaking. Ik heb echter een hsp-coach gehad die me heeft laten zien dat hsp geen last is, maar een talent.
  Nu kan ik het ten volle benutten en weet ook hoe ik me kan afschermen voor die negativiteit (zoals jij die ook beschrijft) waar je niet onder uit komt). Wil je meer info stuur me dan maar even een pb. Ik kan het je van harte aanraden!!

  Beantwoorden
 7. Julia
  12 januari 2020 at 09:39 (5 maanden ago)

  Ik vermoedde het al dat ik het was maar door de voorbeelden die jij hier geeft weet ik het zeker.
  Dankjewel Natasja voor het delen..

  Beantwoorden
 8. Caro
  12 januari 2020 at 09:28 (5 maanden ago)

  Wat fijn dat je handvatten en tools hebt gevonden om te begrijpen en te dealen met wat er met je gebeurd. Waarom je omgaat met het leven zoals je dat doet. Ik herken het niet bij mijzelf. Uiteraard heb ik ook last van sommige dingen die je opnoemt maar niet in die mate dat het zo’n impact heeft. Ik ben blij dat het je gelukt is weer vrede te hebben met de nieuwe kantoren. Ik had zo met je te doen. Zo’n leuke werkplek te hebben en er dan zoveel onrust en verdriet van krijgen. Mooi dat je het zo kunt beschrijven. Het zal zeker bij sommige lezers een steuntje in de rug zijn.

  Beantwoorden
 9. Bouke
  12 januari 2020 at 09:06 (5 maanden ago)

  Wat een mooie inzichten! Mijn ervaring is dat hoe meer je van jezelf mag zijn wie je bent, hoe krachtiger je hooggevoeligheid je maakt. Ik vind het een cadeautje ❤️

  Beantwoorden
 10. Cynthia
  12 januari 2020 at 09:01 (5 maanden ago)

  Ik denk ook al een aantal jaren over hooggevoeligheid. Ik merkte het tijdens een nenegatieve werkplek vooral. Na er 10 jaar te te hete hebben gewerkt (ja, hoe hou je het vol?) ben ik toen opgestapt. Ik ben zo blij dat ik die keuze heb gemaakt! Ik voel sferen gewoon te sterk aan en het zuigt me helemaal leeg.

  Beantwoorden
 11. Neeltje
  12 januari 2020 at 09:01 (5 maanden ago)

  Herkenbare signalen. Voldoende rust en me-time inbouwen is essentieel. Daarnaast focus ik me op ositieve dingen in de dag. Bewust stilstaan bij wat fijn, leuk en goed ging, zorgt voor betere energiebalans.

  Beantwoorden
 12. Mieke
  12 januari 2020 at 08:56 (5 maanden ago)

  Heel herkenbaar Natasja! Mooi geschreven en mooi dat je nu hebt uitgevonden hoe je er beter mee om kunt gaan! X

  Beantwoorden
 13. Happy Susan blogger
  12 januari 2020 at 08:51 (5 maanden ago)

  Ja voor mij is dit alles ook heel herkenbaar. Ik dacht eerst dat last van overprikkeling te maken had met mijn cva. Maar toch als ik terug kijk naar mijn leven ben ik altijd zo geweest. Alleen is het gewoon door de jaren heen ‘erger’ geworden doordat ik veel te lang over mijn grenzen ben heengegaan.
  Ik merk de laatste tijd zelfs dat ik bepaalde voeding die ik jarenlang heb gegeten en gek op was, niet meer kan handelen. Ik ben andere keuzes aan het maken, alleen nog maar pure chocolade ipv melk chocolade.
  Ik drink sinds een aantal weken geen alcohol meer, ook daar ben ik extra gevoelig voor geworden. Ik ben nu zelfs mijn boterham met kaas aan het schrappen, iets waar je me vroeger voor wakker kon maken.
  Negatieve mensen zijn al uit mijn leven of mijd ik zoveel mogelijk. Ik zoek veel de rust op en heb thuis al jarenlang geen radio meer aanstaan. Ik kijk geen tv programma’s meer en maak ook daarin bewuste keuzes. Journaal kijk ik ook al jaren niet meer naar, ik ben enorm gevoelig geworden voor negatieve woorden.

  Ik weet dat veel jurkenzusjes me opeens zweverig vonden omdat ik meer schreef over mijn pad van bewustwording. Ik heb daar wel moeite mee gehad, maar ik merk dat het voor mij noodzakelijk is om me meer op het innerlijk te richten ipv het uiterlijk. Dus fijn als een medeblogster en jurkenzusje hier ook over schrijft. Ook al is het nog in hele gangbare termen.
  Hooggevoelig-hoogsensitief zijn is alleen maar mooi, en stiekem denk ik dat we dat allemaal zijn.
  Alleen hebben velen van ons zich daar voor afgesloten om te kunnen overleven in de harde buitenwereld.

  Goed van je dat jij er tools voor hebt gevonden die je nu helpen om beter met de nieuwe werksituatie om te gaan. En wat is het fijn hè om er meer over te kunnen lezen, herkennen en handvaten te vinden om weer heerlijk in je kracht te kunnen staan. You go girl! Dikke knuffels van mij!

  Beantwoorden
 14. Diena
  12 januari 2020 at 08:39 (5 maanden ago)

  Powerwoman ben je❣

  Beantwoorden
 15. Yolanda
  12 januari 2020 at 08:37 (5 maanden ago)

  Je was altijd al een mooi mens. Maar ik zie nu een prachtige gekleurde bloem die voor zich zelf kiest. En daardoor een ander ondanks zijn of haar beslommering een lach op het gezicht geeft. Door jou goed geschreven blogs en een levensstijl die ondanks je up en downs toch gezellig en kleurrijk zijn.
  Natasja je bent een pracht mens.

  Beantwoorden
 16. Cindy
  12 januari 2020 at 08:15 (5 maanden ago)

  Ik ben ook hoogsensitief, weet dat al een paar jaar. Herken veel van wat je schrijft. Geluiden, prikkels, negativiteit. Maar ook dat van etiketjes in kleding. Gaat er direct uit bij aankoop. In privé leven mijd ik mensen die energie vreten. Op werk kan dat helaas niet altijd. Ook kan ik slecht werken als het rumoerig is én de radio staat aan. Deed dan altijd mijn oortjes in, en Spotify op.
  Gelukkig werk ik nu sinds 1-1 op andere afdeling, compleet andere functie ook, wat me heel veel mentale rust geeft.
  Ga ook altijd vroeg naar bed, ook in het weekend. Heb mijn rust gewoon nodig.
  Plan maximaal 1 afspraak per weekend in. En ‘s avonds na een werkdag plan ik nooit iets in, heb dan ook mijn avond nodig om tot rust te komen en weer op te laden.
  En wandel vaak en veel. Plan mijn wandelingen ook echt in, op elke vrije dag. Hoofd leeg maken.
  En zo nog meer dingen.
  Heb daar zelf geen last van, mensen vinden dat soms idd wat vreemd. Maar trek me al een tijdje niets meer aan van wat anderen van mij vinden, dat geeft ook rust 😉

  Beantwoorden
 17. Annika
  12 januari 2020 at 08:10 (5 maanden ago)

  Ha, wat grappig dat je het benoemt! Toen je dat gebeuren met de deur vertelde vorige keer en wat ik zoal over je lees, had ik dat vermoeden al lang
  Maar inderdaad, het wordt vaak als zweverig gezien. Ik kom zelf erg overeen met een extraverte HSP’er, ik heb 1x in de zoveel tijd echt een paar dagen alleen nodig om weer bij te komen van mijn eigen ingeplande veel te drukke schema, maar (helaas) lukt dat niet altijd goed. Maar dingen opgeven lukt dus ook niet goed

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.