De jongen, de mol, de vos en het paard (boek-review)

Ik had er al verschillende keren over gehoord, en onlangs besloot ik het mezelf kado te doen. Het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’. Een boek wat net zo eenvoudig is als het diepgaand is. Een boek met simpele, maar oh zo ware wijsheden over het leven. Wat liefde en troost brengt op moeilijke dagen, en een glimlach op je gezicht tovert. Eigenlijk is het een boek voor iedereen ♥

De jongen, de mol, de vos en het paard

De jongen, de mol, de vos en het paard

Het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ begint met de ontmoeting tussen de jongen en de mol. Op dat moment is de jongen erg eenzaam en zit vol vragen. Vragen over zichzelf, over het leven en over het waarom. De mol heeft vooral zin in taart, altijd zin in taart (ik herken mezelf daar wel een beetje in πŸ˜‰ ). En ondanks het feit dat ze het allebei een beetje eng vinden, trekken ze samen de wildernis in en ontmoeten daar de vos en later ook het paard.

Het boek is op een heel eenvoudige, korte manier geschreven. Het is een doorlopend verhaal, maar ook de losse bladzijden zijn verhalen op zich.

De jongen, de mol, de vos en het paard

Het boek heeft een hardcover en stevige bladzijden, het is een prachtig boek om te zien en vast te houden. De schrijver zegt in het voorwoord:

Ik wil dat het zo’n boek is waar je in kunt duiken, waar en wanneer je maar wilt. Begin gerust middenin. Klad er maar op, kreuk de hoeken en laat het goed beduimeld achter.

De tekeningen in De jongen, de mol, de vos en het paard zijn veelal in zwart wit en ogen een beetje als een schets. Toch zijn ze echt prachtig, en illustreren wat de schrijver onder andere met het boek wil vertellen: het leven hoeft niet perfect te zijn. De tekeningen zijn echt onderdeel van het verhaal, soms vertelt een tekening een stukje wat niet in woorden staat weergegeven.

De jongen, de mol, de vos en het paard

Het voorwoord bestaat uit vier bladzijdes, en is het langste stuk tekst in het boek πŸ˜‰ Het is op een heerlijk leesbare manier geschreven, recht uit het hart van de schrijver. Het vertelt waar het boek over gaat, maar bevat zelf ook al een paar mooie lessen ♥

Een verhaal over het leven en over vriendschap

Ik heb het boek eerst in één ruk uitgelezen. Dat is op zich niet zo moeilijk, want het leest echt heel snel weg πŸ˜‰ Je leest zo echt het verhaal, over de ontmoetingen, de vriendschappen die onderweg ontstaan, de zwaktes van ieder individu en de liefde die ontstaat voor elkaar. Gaandeweg het verhaal was ik het ene moment ontroerd, het andere moment kreeg ik een glimlach op mijn gezicht maar bovenal werd ik door het boek ontzettend warm van binnen ♥

De jongen, de mol, de vos en het paard

Nu ligt het boek op mijn eettafel, en iedere ochtend voor mijn ontbijt sla ik het open. Op een willekeurige bladzijde. Ik lees dan de tekst/wijze les en laat die even op me inwerken. Ik haal eruit wat ik voor die dag kan gebruiken, en eigenlijk is dat iedere dag wel iets.

De tekst die mij nu, in deze tijd, het meeste raakte is:

‘Iedereen is een beetje bang’ zei het paard.
‘Maar we zijn minder bang als we samen zijn’.

Op de achterkant van het boek staan een paar prachtige quotes over dit werkelijk prachtige, liefdevolle boek. Mag ik ook naar die wereld die Charlie Mackesy bedacht heeft? ♥

De jongen, de mol, de vos en het paard is een boek voor iedereen, jong en oud. Een boek wat zowel troostrijk en helpend is en houvast geeft, als teder en liefdevol. Een echt pareltje!

De jongen, de mol, de vos en het paard kost € 20,00 en is onder andere verkrijgbaar via de webshop van Het Verboden Rijk in Oosterhout.

12 Comments on De jongen, de mol, de vos en het paard (boek-review)

 1. Liesbeth Letink
  25 oktober 2020 at 19:05 (2 jaren ago)

  Dank voor je review! Ik heb het boek gelijk besteld. Ik heb het nu even niet zo makkelijk want ik heb helaas Corona. Gelukkig ben ik er niet heel ziek van maar het is wel eenzaam. Ik verheug me dan ook op jouw verhaaltjes en op je kleurige outfits ( ikzelf heb nu tijd zat en in de sale de botanische jumpsuit gescoord. Die ga ik straks gewoon dragen met een vest). Heb jij ook iets met de botanische print van afgelopen zomer? Als ik weer beter ben ga ik ook voor meer kleur.

  Beantwoorden
  • Natasja
   25 oktober 2020 at 19:58 (2 jaren ago)

   Ach Liesbeth, wat ontzettend naar, ik snap je eenzame gevoel heel goed! Heel veel sterkte in deze tijd β™₯ Misschien vind je het leuk om te horen dat er komende week weer eens een vlog van mij online komt, ik denk dinsdag of woensdag. Leuk dat je de jumpsuit gekocht hebt, die kun je inderdaad prima doordragen in de winter! Ik heb zelf niets met de botanische print, maar ik vind hem wel prachtig. Zet hem op he, ik hoop dat je ondanks je quarantaine toch een mooie week hebt β™₯

   Beantwoorden
   • Liesbeth Letink
    25 oktober 2020 at 20:10 (2 jaren ago)

    Dank je wel voor je lieve berichtje! Ik kijk uit naar je vlog!

    Beantwoorden
  • Ellen
   25 oktober 2020 at 20:11 (2 jaren ago)

   Goede revieuw
   Had er al naar staan kijken afgelopen week.
   Nog eens doen

   Beantwoorden
 2. Miranda Aerts
  25 oktober 2020 at 15:10 (2 jaren ago)

  Een mooie review, er zullen net als ik vast veel mensen zijn die benieuwd zijn naar het hele verhaal β™‘

  Beantwoorden
 3. Jose
  25 oktober 2020 at 10:07 (2 jaren ago)

  Het is inderdaad een geweldig boek!
  En net wat je zegt, voor iedereen.
  Het ligt bij mij naast mijn bed.
  Ik heb het ook al een paar keer cadeau gedaan aan iemand. Mooi en zinvol.

  Beantwoorden
 4. Mireille
  25 oktober 2020 at 10:00 (2 jaren ago)

  Wat mooi alleen al door de eenvoud maar zeker ook door de wijze lessen die we in staan.

  Beantwoorden
 5. Neeltje
  25 oktober 2020 at 09:12 (2 jaren ago)

  Oh deze staat ook op mijn lijstje voor de feestdagen. prachtig boek!

  Beantwoorden
  • Jacqueline Oud
   25 oktober 2020 at 09:31 (2 jaren ago)

   Wat een leuk boek, prachtig geschreven ook met een mooi handschrift, mooie tekst met wijsheden en ook nog eens bijzondere tekeningen. Komt zeker op mijn lijstje leuk om te krijgen en om te geven als cadeau. Dank voor deze goede tip!

   Beantwoorden
 6. Liek
  25 oktober 2020 at 08:40 (2 jaren ago)

  Wat een mooi boek Natasja, dank voor deze review!
  Ik ga deze op mijn verlanglijstje zetten voor mijn verjaardag.

  Beantwoorden
 7. Chantelle
  25 oktober 2020 at 08:03 (2 jaren ago)

  Is het zo’n boek als β€˜De kleine prins’?! Die is ook boordevol wijsheden. Deze lijkt me ook interessant

  Beantwoorden
  • Natasja
   25 oktober 2020 at 11:19 (2 jaren ago)

   Dat durf ik niet te zeggen, ik ken dat andere boek niet.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.