Een bloemritueel geeft afscheid nemen een nieuwe betekenis

Een roos meebrengen naar een uitvaart of een rouwboeket op de kist. Het zijn momenten waarop bloemen een belangrijke rol spelen. Maar heb je weleens gedacht aan een afscheidsstuk waarbij de bloemen en takken uit jullie eigen tuin worden gebruikt? Met een bloemritueel van Bloemmarie zorg je voor een persoonlijk afscheid én een krachtige herinnering.

Bloemmarie bloemritueel

Net als de natuur kennen wij fases in ons leven waar groei en bloei ruimte maken voor stilte en loslaten. Bloemen spelen hierbij een grote rol; ze bieden troost. Marieke Verhees, eigenaresse van Bloemmarie, weet emoties te vangen en om te zetten in een uniek bloemstuk. Aan de hand van een bloemritueel laat ze de bloemen uit je eigen tuin onderdeel worden van de herinnering voor later.

Garden of Memories

Als je te maken hebt met verlies, kan het fijn zijn om stil te staan in de periode voorafgaand aan het afscheid. Tijdens een tuin-ritueel neemt Marieke je mee het groen in, zodat je vanuit je hart iets moois kunt plukken. De familieleden, (klein)kinderen en vrienden plukken bloemen en takken uit de tuin van jullie dierbare. Marieke verwerkt dit vervolgens ter plekke in een mooi rouwboeket. Elk jaar rond dezelfde tijd bloeien dezelfde bloemen en planten. De zomerbloeiers, geurende bloesem of gedroogde grassen die verwerkt zijn in het bloemstuk, komen dus altijd weer terug. Zo zal de natuur ervoor zorgen dat jullie elk jaar weer terugdenken aan dit serene moment.

Let go in Flow

Bij het ceremonie-ritueel wordt er in de rouwkaart aan elke gast gevraagd een bloem mee te brengen naar de uitvaart. Denk aan een lievelingsbloem of bloem in een specifieke kleur. Voor aanvang van de ceremonie zal Marieke aan haar bloementafel ter plaatse de bloemen samenvoegen tot een uniek bloemwerk. Als alle meegebrachte bloemen in het stuk verwerkt zijn, zorgt ze ervoor dat het bloemstuk vlak voordat de uitvaartceremonie begint op de kist wordt geplaatst. Op deze manier komt alles op een natuurlijke manier samen in een bloemstuk voor de dierbare.

Blijvende herinnering

Als de afscheidsceremonie achter de rug is kan Bloemmarie een herinner-ring of een gedenklijstje ontwerpen. Marieke droogt hiervoor de bloemen uit het rouwboeket en zet dit om in een tastbare herinnering. Een herinner-ring is een metalen of houten ring waar enkele gedroogde bloemen uit het bloemstuk aan worden bevestigd. Een gedenklijstje is een glazen fotolijst met een zwarte rand waarin de gedroogde en geperste bloemen worden verwerkt. Een mooie manier om een speciale herinnering een tastbaar plekje te geven.

Over Bloemmarie

Marieke Verhees is het gezicht achter Bloemmarie. Haar liefde voor bloemen is ontstaan in de tuin van haar opa en oma. Daar was ze dagelijks te vinden en genoot ze van de natuur. Marieke heeft 12 jaar lang met passie haar eigen bloemenzaak in Eindhoven gerund. Tot eind 2020, toen besloot ze het roer om te gooien. In plaats van dagelijks leiding geven wilde ze zelf weer terug naar de basis en zelf actief aan de slag met het maken van bloemstukken. Om meer rust en focus te vinden is ze zich daarom gaan richten op de meest bijzondere bloemwerken, namelijk op bruiloften en uitvaarten en verzorgt ze bijzondere afscheidsrituelen. Bekijk de mogelijkheden op de website.

2 Comments on Een bloemritueel geeft afscheid nemen een nieuwe betekenis

  1. Miranda Aerts
    31 juli 2021 at 12:49 (1 jaar ago)

    Wat bijzonder ♡

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.