Een update over mijn whiplash (nog meer gevolgen)

Een tijdje geleden vertelde ik over mijn whiplash. Deze heb ik opgelopen toen ik eind december 2018 flauwviel op de badkamer. En daarbij met mijn hoofd tegen de muur knalde. Inmiddels zijn we alweer een hele tijd verder, dus ik dacht laat ik jullie weer eens een update geven. Er is namelijk nog iets aan het licht gekomen.

Die val had nog meer gevolgen…

In december 2019, toen ik het artikel over mijn whiplash schreef, was ik nog onder behandeling bij mijn fysiotherapeut. Vlak daarna is de behandeling afgerond. De behandelingen aan het eind van dat jaar waren erg heftig. Maar ze hebben er wel voor gezorgd dat de beweeglijkheid ontzettend verbeterd is. En de pijn een stuk minder.

Ik vertelde toen al, dat de fysiotherapeut me geadviseerd had om het wandelen flink op te schroeven. Jullie weten inmiddels dat ik dat advies keurig opgevolgd heb πŸ™‚ En ja, dat lopen zorgde voor nog meer verbetering! Daarnaast doe ik iedere ochtend wat oefeningen, en dat samen zorgt ervoor dat het eigenlijk heel goed gaat met mijn nek. Daardoor voel ik me ook mentaal veel beter, want zoals ik destijds al vertelde had de pijn zijn weerslag op mijn psychische gesteldheid.

Oogklachten

Toen de pijn in mijn nek zo hevig was, had ik al geregeld last van oogklachten, dat ik het niet scherp zag. Zeker op dagen dat de pijn erg heftig was. Dat leek me echter niet zo gek, aangezien je nek en hoofd/ogen intensief met elkaar in verbinding staan. Gedurende het eerste halfjaar van 2020 werd het echter ongemerkt zo erg, dat ik op een gegeven moment iedere avond letterlijk scheel keek van de vermoeide ogen. Door Corona was de opticien natuurlijk wel even één van de laatste plekken waar ik wilde zijn, maar op een gegeven moment ging het echt niet meer.

Voorafgaand aan de oogmeting heb ik natuurlijk verteld wat mijn klachten waren. En dat vooral dat ’s avonds scheel zien van de vermoeide ogen, me steeds meer parten begon te spelen. Eigenlijk wilde ik ’s avonds maar één ding: mijn bril af en mijn ogen dicht.

Niet-samenwerkende ogen

Uit de oogmeting kwam iets opvallends naar voren: mijn ogen werkten niet goed samen. Wat betekent dat het beeld wat ze samen vormen, continu vervormd is. Waardoor ze letterlijk de hele dag aan het corrigeren zijn om dat beeld goed te krijgen. Dus tja, je begrijpt nu waar die schele vermoeidheid vandaan komt. Voor de zekerheid wilde de dame in kwestie na een week nog een keer hetzelfde onderzoek doen, en dan aan het begin van de dag. Om te zien of er dan hetzelfde uit zou komen.

Toen ik vroeg hoe dat dan komt, niet-samenwerkende ogen, zei ze dat het meerdere oorzaken kan hebben. Waarvan een whiplash een van de meest voorkomende is…

Een week later had ik dus opnieuw een afspraak voor een oogmeting, en in de tussentijd heb ik het nodige gelezen over die niet-samenwerkende ogen. En viel er een heleboel op zijn plek. De tweede oogmeting (waarbij met twee personen werd meegekeken) gaf exact dezelfde uitslag, wat enerzijds een opluchting was, maar me ook een beetje zorgen baarde. Maar gelukkig was er een vrij eenvoudige oplossing.

Mijn linkeroog heeft door de klap een optater gekregen, waardoor het niet meer recht vooruit, maar schuin naar links kijkt. Terwijl mijn rechteroog nog wel gewoon recht vooruit kijkt. Dat levert een vervormd beeld op, maar tegelijkertijd ook niet. Je ogen zijn namelijk zo gemaakt, dat ze dat vervormde beeld zelf corrigeren. Maar doordat je ogen de hele dag in beweging zijn, moeten die van mij dus ook letterlijk de hele dag door corrigeren. Wat ze tot dusver dermate goed lukte, dat ik dat vervormde beeld zelf niet eens zo in de gaten heb gehad. Maar wat er wel voor gezorgd heeft dat ze op een gegeven moment een beetje op waren van de geleverde inspanning dag in, dag uit.

De oplossing

De oplossing voor dit probleem is een prisma in mijn linkerglas. Dit zorgt ervoor dat de lichtinval veranderd wordt, en mijn beeld gecorrigeerd wordt door mijn bril. Waardoor mijn ogen dat niet meer zelf hoeven te doen. De opticien hield na de tweede meting een prisma glas voor mijn bril, en dat gaf meteen al zo’n goed resultaat!

Na drie weken waren mijn aangepaste glazen er, en werden ze overgezet in mijn huidige montuur. De opticien had me al gewaarschuwd dat het best wel een paar weken kon duren voor mijn ogen gewend zouden zijn. Want die waren natuurlijk al ruim anderhalf jaar gewend om alles te corrigeren, en nu moesten ze in één keer uit die modus.

Wat een verbetering!

Ik heb mijn nieuwe glazen op vrijdagavond over laten zetten, zodat mijn ogen de volgende ochtend meteen ‘vers’ konden gaan wennen. En eigenlijk ging dat wennen best goed. In het weekend merkte ik al best wat verbetering, maar de echte test kwam natuurlijk maandag, een werkdag. Dat waren de dagen waarop mijn ogen ’s avonds zo ontzettend vermoeid waren, logisch natuurlijk na een dag computerwerk. En jeetje, die maandagavond kwam ik thuis, en ik kon gewoon nog op mijn gemakje achter mijn laptop, zelfs zonder computerbril! Wat een verbetering! Ik zag gewoon alles zoveel beter, zoveel rustiger. En het feit dat mijn ogen zo snel al van die schele vermoeidheid af waren aan het eind van de dag, daar werd ik zo gelukkig van!

Maar ik merkte nog meer veranderingen. De afgelopen maanden was ik ’s avonds vaak ontzettend moe, gewoon in het algemeen. Soms ging ik al om acht uur naar boven, om nog heel even tv te kijken op bed, maar ik viel altijd al snel in slaap. Ik weet het altijd aan drukte op het werk, corona-tijd, eigenlijk alles bij elkaar. Maar anderhalve week nadat ik mijn nieuwe glazen had, zat ik ’s avonds op de bank en zag ik opeens dat het al half tien was. Op een doordeweekse avond! En ik zat gewoon nog beneden! Dat was me al een hele tijd niet meer gebeurd, bizar! Blijkbaar waren niet alleen mijn ogen vermoeid, maar had het zijn weerslag op mijn algehele energie niveau.

Ook traanden mijn ogen heel veel, ik dacht altijd dat dat door hooikoorts kwam. Maar ook dit was al na een paar dagen veel minder geworden. Mijn ogen traanden gewoon zo veel doordat ze de hele dag zo hard moesten werken.

Ik ben zo blij, zo blij

Ik vond het even heel heftig toen ik hoorde wat die klap nog meer teweeg heeft gebracht. Maar ik ben zΓ³ blij dat er zo’n eenvoudige oplossing bleek te zijn. En ik ben mijn opticien van Hans Anders hier in Tilburg Reeshof zo dankbaar dat ze zo snel doorhadden wat het probleem was en adequaat gehandeld hebben. En dat ze mij ontzettend gematst hebben door mijn nieuwe (dure) glazen onder garantie weg te schrijven op mijn bril die ik vorig jaar juli gekocht heb. Hierdoor hoefde ik alleen maar het verschil voor het prisma-gedeelte te betalen, wat me zo’n 700 euro scheelde ♥

16 Comments on Een update over mijn whiplash (nog meer gevolgen)

 1. Happy Susan blogger
  2 januari 2021 at 09:33 (1 jaar ago)

  Wow wat zul jij je dankbaar voelen voor zo’n goed oplettende, deskundige en behulpzame opticien. Blij voor je dat je nu nog meer tot rust mag gaan komen en zo goed merkt hoe dit je nu helpt. Geniet ervan! Dikke knuffels

  Beantwoorden
 2. Neeltje
  2 januari 2021 at 09:31 (1 jaar ago)

  Tjemig, wat een fijne oplossing. Heerlijk lijkt het zo snel is gevonden en opgelost!

  Beantwoorden
 3. Annette Elias
  31 december 2020 at 15:53 (1 jaar ago)

  Oh zo fijn Natasja! Wat een opluchting voor je, en wat netjes geregeld van de opticien! Helaas ook herkenbaar, want die niet samenwerkende ogen, die heb ik dus chronisch en al vanaf mijn jeugd. Ik snap dus helemaal hoe jij je al die tijd gevoeld hebt. Maar wat heerlijk dat het zo opgelost is voor je!!

  Beantwoorden
 4. Joyce
  31 december 2020 at 14:00 (1 jaar ago)

  Wat ontzettend fijn natasja!! Het idee herkennik wel, ik heb een behoorlijke cilinder afwijking waar mijn ogen dus ook steeds aan het corrigeren waren. Wat een rust gaf dit uiteindelijk. Echt heel blij voor je!!

  Beantwoorden
 5. Saskia van Horne
  31 december 2020 at 12:16 (1 jaar ago)

  Na mijn bloeding ben ik op een gb groep over niet aangeboren hersenletsel terecht gekomen. Daar lees je ook regelmatig verhalen over late gevolgen van een harde klap op/met je hoofd. Bizar wat voor effect dat jaren later nog kan hebben.
  Fijn dat nieuwe bril jou al zoveel verbetering brengt.
  Fijne jaarwisseling

  Beantwoorden
 6. dagmar
  31 december 2020 at 11:14 (1 jaar ago)

  Jeetje wat een verhaal weer! Wat goed dat de opticien hier achter kwam en dat je zo goed geholpen bent. Zeker een verademing dat je nu o veel beter kan zien en vooral zo veel meer energie over houdt. Wat goed dat je dit deelt!

  Beantwoorden
 7. Ria
  31 december 2020 at 10:27 (1 jaar ago)

  Fijn dat ze je zo goed geholpen hebben!
  En dat ze ook financieel met je meedenken. Top!

  Beantwoorden
 8. Rebecca
  31 december 2020 at 09:57 (1 jaar ago)

  Wat heerlijk dat je nu al goed resultaat hebt. En zoveel minder vermoeid bent.
  Wat een fijne opticien die zo meedenkt, geweldig.

  Fijne jaarwisseling gewenst ✨

  Beantwoorden
 9. Sylvia Walison
  31 december 2020 at 09:41 (1 jaar ago)

  Wat een onbetaalbaar resultaat heeft deze opticien je nog meer gebracht als het super met je mee denken.
  Dat is echt super!
  Zo fijn dat je nu naar bed gaat omdat het bedtijd is en niet meer omdat je letterlijk omvalt.
  Heerlijk voor je dat al je doorzettingsvermogen beloond is om de whiplash te overwinnen.
  Mooie dag xx

  Beantwoorden
 10. Liesbeth Letink
  31 december 2020 at 09:39 (1 jaar ago)

  Wat een mooi en positief verhaal aan het einde van het jaar! Kan me zo goed voorstellen dat dit een enorme weerslag heeft gehad! Alvast een hele goede jaarwisseling gewenst en een fantastisch nieuw jaar! Ga zo door met je leuke stukjes! Liefs van Lies

  Beantwoorden
 11. Jacqueline Oud
  31 december 2020 at 09:10 (1 jaar ago)

  Wat fijn dat je de opticien deze oplossing heeft gevonden en naar dat het zo lang heeft geduurd. Moet heel zwaar en vermoeiend zijn geweest, heb zelf gelukkig geen ervaring met een whiplash maar wist ook zeker niet dat dit tot de gevolgen kon behoren vreselijk. Maar zo goed dat het op een mooie manier gecorrigeerd kan worden. Dat die ook qua prijs met je meedenkt is helemaal fijn! Goede opticien. Hopelijk ga je goed het nieuwe jaar in en hoop dat het op alle fronten een goed jaar voor je mag worden! Voor nu al alvast een goede jaarwisseling gewenst!
  Liefs

  Beantwoorden
 12. Mireille
  31 december 2020 at 08:56 (1 jaar ago)

  Niet fijn dat de klap zoiets veroorzaakt heeft maar wel dat er een simpele oplossing is en dat deze ook zo snel al helpt.
  Pas maar op dat je geen nachtbraker wordt nu je zo fit bent.

  Beantwoorden
 13. Yolanda
  31 december 2020 at 08:49 (1 jaar ago)

  Fijn dat de brillenglazen je zo goed helpen

  Beantwoorden
 14. Jessica
  31 december 2020 at 08:08 (1 jaar ago)

  Wat fijn dat ze er achter zijn gekomen!!! Ik weet van dichtbij wat een whiplash kan doen, maar van ogen die dan niet meer goed weken had ik nog nooit gehoord!
  En wat ontzettend lief van je opticien.
  Ik hoop voor je dat 2021 helemaal je jaar word!
  Fijne jaarwisseling

  Beantwoorden
 15. Miranda Aerts
  31 december 2020 at 07:58 (1 jaar ago)

  Wat fijn dat deze nare klacht die je had overgehouden aan je val, zo goed verholpen is β™‘

  Beantwoorden
 16. chucky1012
  31 december 2020 at 07:51 (1 jaar ago)

  Jeetje wat erg….
  Ik begrijp het helemaal.
  Heb nl. ook zo een flink probleem met mijn ogen.
  Goede service van dr opticien….

  Een fijne jaarwisseling Xoxo

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.