Een val met grote gevolgen…

Gisteren was het een jaar geleden dat ik flauwviel op de badkamer en met mijn hoofd tegen de muur klapte, misschien kunnen jullie het nog wel herinneren. Een val waarbij ik twee gaten in mijn hoofd opliep, een flinke bult, een blauw oog wat tot na de Kerst mijn make-up look was, en een val waar ik een paar dagen toch wel wat naar van was. Op dat moment besefte ik echter nog niet dat het niet mijn hoofd was wat de hardste klap had gekregen. En vooral: dat het ergste nog moest komen…

Hoe het begon

‘s Ochtends vroeg was ik flauwgevallen, en in de loop van de dag kreeg ik last van mijn nek en schouders. Volkomen logisch dacht ik, want ik was niet alleen flink tegen de muur gesmakt. Ook werd ik wakker met mijn hoofd en nek in een hoogst ongemakkelijke houding. Want waar ik lag was eigenlijk geen plaats genoeg voor mij om te liggen zeg maar 😉 Ik heb over die pijn nog wel contact gehad met de huisarts. En later in het weekend nog een keer met de huisartsenpost. Maar ik kreeg het advies om de komende dagen de maximale dosis pijnstillers te slikken, en zo de pijn onder controle te houden. Ik ben expres veel in beweging gebleven na de eerste dag, om te zorgen dat mijn spieren niet helemaal vast zouden gaan zitten.

Terwijl de gaten in mijn hoofd redelijk snel genazen, en de blauwe plekken langzaam wegtrokken, bleef de pijn in mijn nek en schouders duren. Natuurlijk kreeg ik links en rechts wel het advies om toch maar eens naar de huisarts te gaan. Maar inmiddels ging het met Benthe niet zo goed, kwam het afscheid van haar, het verdriet, en alles wat daar nog meer bij hoort. En dat waren voor mij allemaal logische redenen waarom die nek nog steeds niet lekker ging. In maart kwam er een vreselijk drukke tijd op het werk bovenop, en toen zei mijn nek: nu is het klaar, ik ga in staking.

Naar de huisarts

Eind maart ben ik dan toch maar daar de huisarts gegaan, die me meteen doorverwees naar het ziekenhuis voor foto’s. Daar was gelukkig niets geks op te zien, maar ik kreeg wel het dringende advies om naar een fysiotherapeut te gaan. Daar kon ik een paar dagen later al terecht, en die zag meteen dat er behoorlijk wat mis was. Mijn nek kon eigenlijk niets meer, niets van de natuurlijke bewegingen. Ik trof het dat ik bij een zeer kundige fysiotherapeut terecht was gekomen, die al vrij snel de diagnose ‘whiplash’ uitsprak. En hoewel ik inmiddels zelf ook wel in de gaten had dat dit meer was dan een paar opstandige spieren, was dat toch wel even schrikken. Maar goed, hij had er alle vertrouwen in dat herstel mogelijk was, ook al had ik natuurlijk veel te lang doorgelopen met mijn klachten.

Een periode van behoorlijke pittige behandelingen volgde, waarbij ik zelf ook flink aan de slag moest met oefeningen. Een tijd waarin mijn nek soms flink in opstand kwam (of beter gezegd: in oorlog, zoals de fysiotherapeut al had voorspeld), en ook een tijd waarin ik me soms zo ellendig voelde dat ik gewoon begon af te vallen. Doordat ik me zo ellendig voelde, taalde ik niet naar snoepen of koekjes, en tja: dan gaan die kilo’s er vanzelf af. Toen ik weer een beetje begon op te krabbelen en er verbetering optrad, kreeg ik het advies om meer te gaan bewegen. Mijn fysiotherapeut wilde eigenlijk dat ik ging hardlopen, maar dat zag ik zelf niet zo zitten. Stevig en langere stukken wandelen was een goed compromis. Zo gezegd, zo gedaan, nu weten jullie ook meteen het geheim van het grootste deel van mijn afvalrace 😉

Over, of niet?

Eind juli werd ik ‘ontslagen’ bij de fysiotherapeut. Op dat moment had ik nog steeds veel last, maar de beweeglijkheid was wel flink verbeterd. En volgens de fysio zou de pijn met een week of zes vanzelf minder worden naarmate het bewegen voor mijn nek weer gewoon zou worden. Helaas verbeterde het niet, en was ik na drie maanden weer terug bij hem. Met nog steeds dezelfde pijn, en een nek die stiekem toch weer wat vaster was gaan zitten. Hij besloot op dat moment om advies aan een collega te vragen, omdat hij toch een beetje in dubio was. Dus werd ik een week later door weer een andere fysiotherapeut nagekeken, die adviseerde om ‘passieve mobilisatie’ toe te passen. Mijn eigen fysiotherapeut vertaalde dat in ‘ik ga nu meer aan je zitten’, maar dat klinkt beter dan het is 😉

Wat een gruwel!

Ik werd al gewaarschuwd dat de behandelingen die zouden volgen, behoorlijk pittig zouden worden. Dus ik zorgde voor een flinke voorraad pijnstillers, plande op advies van de fysio de afspraken aan het einde van de dag in en was op alles voorbereid. Nou, hij had niets te veel gezegd: wat een gruwel waren/zijn die behandelingen! Ook de eerste dagen na zo’n behandeling voelde ik nog behoorlijk wat pijn, maar langzaamaan merkte ik wel verbetering. Vooral toen ik op advies van de fysiotherapeut me niet meer focuste op de pijn die er nog steeds is, maar op de progressie in beweeglijkheid, merk ik echt wel verbetering. Gelukkig maar, de ‘mishandelingen’ zoals mijn collega ze noemt, zijn dus niet voor niets 😉

Op dit moment ben ik nog steeds bezig met die behandelingen. Inmiddels niet meer iedere week maar om de andere week. De fysiotherapeut heeft nog steeds goede hoop dat de pijn uiteindelijk minder zal worden dan wel zal verdwijnen. Dus daar houd ik me aan vast. Sowieso is de pijn op dit moment al veel beter te dragen dan een paar maanden geleden. Na de eerste behandeling ‘passieve mobilisatie’ liep ik buiten en hoewel het voelde alsof er een vrachtwagen over me heen gereden was, voelde ik me letterlijk alsof er tien kilo ballast van mijn nek verwijderd was. Hierdoor kan ik nu alles veel beter aan, en is er een groot deel van de grijze mist in mijn hoofd verdwenen.

Depressief

Eén van de ‘bijwerkingen’ van een whiplash kunnen een depressie of depressieve gevoelens zijn. Ik snap inmiddels helemaal wat daarmee bedoeld wordt. Die nekpijn is er al 365 dagen aan een stuk, van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Of nee, beter gezegd: 24 uur per dag. Want ook als ik ‘s nachts wakker word, is die pijn er. En die pijn komt bovenop alle dagelijkse beslommeringen, bovenop de zorgen die iedereen weleens heeft. Bovenop het verdriet wat ik nog steeds om Benthe heb. Bovenop de stress en ellende op het werk de afgelopen maanden. En bovenop de verbouwing van de buren, die precies in mijn staycation viel.

Gewoon, bovenop alles waar je eigenlijk al meer dan genoeg aan hebt. Maar dan nog net een schepje erbovenop zeg maar. Een pijn die me continu naar beneden drukte, iedere dag dat ik het toch weer probeerde om er het beste van te maken. Dus je begrijpt wel dat ik heel blij ben dat de pijn op dit moment weer redelijk te behappen is.

Op dit moment weet ik nog niet waar en of dit gaat eindigen. Of de pijn daadwerkelijk helemaal weg zal gaan. Of de beweeglijkheid ook zonder fysiotherapie in stand zal blijven, en of het uberhaupt volledig herstelt. Ook de fysiotherapeut kan hierover geen garantie geven. Maar goed, als ik kijk naar van waar ik kom, dan ben ik eigenlijk al heel blij met hoe het nu gaat. Ik heb natuurlijk wel een hele wijze les geleerd: eerder aan de bel trekken met aanhoudende lichamelijke klachten. Maar volgens mij is dat voor iedereen makkelijker aan een ander geadviseerd dan zelf uit te voeren 😉

47 Comments on Een val met grote gevolgen…

 1. Happy Susan blogger
  26 december 2019 at 10:19 (11 maanden ago)

  Wow Natasja dat wist ik helemaal niet, maar ik kan me inderdaad die val en foto’s nog herinneren.
  Het viel me wel onlangs op dat ik bij jou ook iets las over overprikkeling…of iets in die aard.
  Mijn dochter heeft alweer dik vijf jaar geleden een whiplash opgelopen nav een ongeluk met de auto en gelukkig is het dan snel duidelijk. Maar bij zo’n val op dr wc denk je daar natuurlijk niet zo 123 aan.
  We zijn er inmiddels al een paar jaar achter dat ze net dezelfde klachten heeft als ik heb met mijn niet aangeboren hersenletsel door een cva.
  Er is een website die me de laatste jaren ontzettend veel duidelijkheid heeft gebracht en waar jij ook nog wel eens wat aan zou kunnen hebben. Want het zit er toch wel dik in dat je hoofd en nek dus een veel hardere klap hebben gehad als je nu nog denkt. Wellicht herken je wel diverse symptomen/klachten die mensen met een niet aangeboren hersenletsel hebben.
  Hersenletsel-uitleg heet die site en check eens de checklist. Heel veel sterkte en beterschap gewenst. Dikke knuffels van Susan

  Beantwoorden
 2. bychristiana
  23 december 2019 at 11:38 (12 maanden ago)

  Lieve Natasja, wat ben je toch enorm op de proef gesteld met alles. Pijn is iets verschrikkelijks, pijn sloopt, en al helemaal als het onzichtbare pijn is. Ik heb het al vaker gezegd, maar ik vind je ongelofelijk sterk, dapper en moedig. Leef met de dag, probeer te genieten van de momenten dat je je goed, of in ieder geval beter voelt. Een hele dikke knuffel!

  Beantwoorden
  • Natasja
   24 december 2019 at 18:47 (12 maanden ago)

   Dankjewel ♥

   Beantwoorden
 3. Miranda Aerts
  23 december 2019 at 08:19 (12 maanden ago)

  Wat mooi om al die lieve reacties te zien op jouw dappere strijd.
  Je hebt, letterlijk en figuurlijk, veel klappen te verduren gehad maar telkens weer heb je de zeilen bijgezet om tegen de wind in jouw eigen koers te varen.
  Dat is bewonderenswaardig want daar is veel, heel veel moed voor nodig.
  Blijf zo goed voor jezelf zorgen en als dat moeilijk is, zorg ik (en met mij vele anderen) graag voor jou ♡

  Beantwoorden
  • Natasja
   24 december 2019 at 18:47 (12 maanden ago)

   Dankje ♥

   Beantwoorden
 4. Julia
  23 december 2019 at 07:25 (12 maanden ago)

  Wat heftig om te lezen en wat knap van jou hoe jij hier mee om gaat. Ik heb heel veel respect voor jou en Ik hoop dat het vanaf nu alleen maar beter zal gaan..
  Heel fijne feestdagen Natasja!

  Beantwoorden
  • Natasja
   24 december 2019 at 18:47 (12 maanden ago)

   Dankjewel ♥

   Beantwoorden
 5. Caro
  22 december 2019 at 10:41 (12 maanden ago)

  Een indrukwekkende kijk terug op jouw jaar. Af en toe liet je wel iets merken (zijdelings) over jouw nekblessure. Ik wist van jouw val en jouw pijn die daaruit bleef volgen. Chronische pijn kan zo allesomvattend zijn. Jij beschrijft het prachtig en heel sterk in deze blog. Ik ben onder de indruk: van jouw blog en van jouw veerkracht. Ik hoop voor jou dat 2020 zoveel meer stappen voorwaarts gaat brengen❤️ Hele mooie warme dagen gewenst Natasja.

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 17:01 (12 maanden ago)

   Dankjewel Caro, lieve woorden ♥

   Beantwoorden
 6. Wilma Rommelse
  22 december 2019 at 10:25 (12 maanden ago)

  Ach jeetje, best een heftig jaar zo geweest!
  ! Hopelijk verdwijnt de pijn of kan je ermee leven. Hopelijk komen zulke valpartijen niet meer voor. Sterk en persoonlijk blog. Voor 2020 wens ik je al het geluk, voorspoed, vreugdevol en fijn jaar, dikke knuffel. ❤️

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 17:00 (12 maanden ago)

   Dankjewel Wilma ♥

   Beantwoorden
 7. Annette
  22 december 2019 at 10:18 (12 maanden ago)

  Wat een ogenschijnlijk gewoon voorval al niet kan doen…. wat een jaar meid… zWat knap ook, dat je er zo in staat, terugblikkend op een intens zwaar jaar maar ook gericht op een positief vervolg! Ik ga je een goed begin van het komende jaar toewensen, met afnemende pijn, minder klachten, moois en liefdevols op je pad, en het gevoel weer hebben dat je de wereld aankunt. Gezondheid is alles, zozie je maar weer!
  Een dikke maar voorzichtige knuffel van mij!

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 17:00 (12 maanden ago)

   Dankjewel ♥

   Beantwoorden
 8. Nicolette
  22 december 2019 at 10:16 (12 maanden ago)

  Ach meis wat heb je het pittig (gehad)!
  Veel respect voor jou hoe je hiermee omgaat en ondanks alles positief en op de been blijft! Veel sterkte en hoop en bid dat je volledig mag herstellen.
  Fijne feestdagen en de allerbeste wensen voor voor en in 2020!

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 17:00 (12 maanden ago)

   Dankjewel ♥

   Beantwoorden
 9. Mieke
  22 december 2019 at 09:53 (12 maanden ago)

  Ach meid wat een ellende!! Alsof je nog niet genoeg op je bord had met het verlies van Benthe en je werk…. heel veel sterkte, nog meer beterschap! X

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 16:59 (12 maanden ago)

   Dankjewel Mieke ♥

   Beantwoorden
 10. Simona
  22 december 2019 at 09:51 (12 maanden ago)

  Wat een verhaal. Dit wist ik niet en ik volg je toch al een tijdje. Dat zegt weer iets over jou.. Je bent geen klager en zit niet bij de pakken neer . Heel veel beterschap nog in je proces en laat 2020 jou jaar worden. Dikke knuffel uit Groningen.

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 16:59 (12 maanden ago)

   Dankjewel ♥

   Beantwoorden
 11. Sylvia W
  22 december 2019 at 09:32 (12 maanden ago)

  Lieve Natasja, wat een jaar was ‘t voor jou! Ik moet je bekennen dat je “ongeluk” ook bij mij een stuk weg gezakt was, dat je toen zomaar uit het niets heel ongelukkig “wakker” werd… en wat je erna allemaal erbij voor je kiezen hebt gekregen. Ja “wij” krijgen een stralende vrouw te zien. Die dagelijks fantastisch gekleed haar dagen letterlijk in stapt want op sommige dagen heb je zelfs de ochtendwandeling al achter de rug! Altijd een lief woord voor een ander etc. Ik zal er geen 1000 woorden aan wijden, maar heb veel respect voor je en ben trots op je! Ik vind je een prachtvrouw. Ik blaas je een hele grote knuffelllll toe Xx

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 16:59 (12 maanden ago)

   Dankjewel lieve Sylvia ♥

   Beantwoorden
 12. Petra
  22 december 2019 at 09:27 (12 maanden ago)

  Wat een jaar heb je gehad! Pijn is zo bepalend. Ik wens je veel vooruitgang steeds minder pijn.

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 16:58 (12 maanden ago)

   Dankjewel ♥

   Beantwoorden
 13. Mieke Jansen
  22 december 2019 at 09:16 (12 maanden ago)

  Ach jeetje, wat naar! Ik hoop dat de pijn helemaal gaat verdwijnen. Ook raar dat je bent flauwgevallen, toch?
  Heel veel sterkte, dikke knuffel. ❤️

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 16:58 (12 maanden ago)

   Dankjewel ♥ Dat flauwvallen kwam omdat ik opeens misselijk werd en hevige diarree had, volgens de huisarts daalt je bloeddruk dan opeens en kan het zijn dat je flauwvalt.

   Beantwoorden
 14. Cindy Olde Kalter
  22 december 2019 at 09:10 (12 maanden ago)

  Poeh, klink heftig meid. Ik heb zelf chronische rugpijn na bekkeninstabiliteit. Gek wordt je er soms van.
  Het was een roerig jaar voor je. Maar je staat nog en gaat door. Knap van je. Hoop dat het goed komt met je nek. Je bent een bikkel.

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 16:57 (12 maanden ago)

   Dankjewel ♥

   Beantwoorden
 15. Marije
  22 december 2019 at 08:49 (12 maanden ago)

  Kan mij voorstellen dat je klaar bent met de pijn. Ik zit nu 3 maanden met mijn arm en elke dag pijn en ik ben er al klaar mee

  Beantwoorden
  • Nicolette
   22 december 2019 at 10:15 (12 maanden ago)

   Ach meis wat heb je het pittig (gehad)!
   Veel respect voor jou hoe je hiermee omgaat en ondanks alles positief en op de been blijft! Veel sterkte en hoop en bid dat je volledig mag herstellen.
   Fijne feestdagen en de allerbeste wensen voor voor en in 2020!

   Beantwoorden
   • Natasja
    22 december 2019 at 16:57 (12 maanden ago)

    Dankjewel Nicolette ♥

    Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 16:57 (12 maanden ago)

   Dankjewel ♥

   Beantwoorden
 16. Nieltje
  22 december 2019 at 08:21 (12 maanden ago)

  Hoeveel kan een mens in een keer te verduren krijgen hè, zware klus. Ik denk aan je meid en hier kom jij doorheen!! Dikke kus

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 16:56 (12 maanden ago)

   Dankjewel ♥

   Beantwoorden
 17. Yolanda
  22 december 2019 at 08:20 (12 maanden ago)

  Lieve Natasja, wat super knap om dit te delen. Wat ben je toch een sterke vrouw. Ik weet zeker dat je heel veel liefs en sterkte krijgt van iedereen. En bewondering hoe positief je ondanks het toch moeilijke jaar je blogs schrijft. Ik wens voor jou dan ook heel veel liefs sterkte en gezondheid voor jou en je familie voor het komende jaar en liefde en warmte voor de feestdagen.
  Een Liefde volle warme groet Yolanda van der. Ree

  Beantwoorden
  • Neeltje
   22 december 2019 at 09:44 (12 maanden ago)

   Wat een jaar was dit. Hoogte- en dieptepunten waren er maar. Maar jij laat je niet kisten en gaat door. Wat een sterke vrouw ben je. Op naar 2020, dat die maar veel moois voor je in petto heeft. Dikke knuff

   Beantwoorden
   • Natasja
    22 december 2019 at 16:56 (12 maanden ago)

    Dankjewel Neeltje ♥

    Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 16:56 (12 maanden ago)

   Dankjewel Yolanda ♥

   Beantwoorden
 18. Irma
  22 december 2019 at 08:20 (12 maanden ago)

  Jeetje zeg! Hopelijk komt het in 2020 allemaal goed, al eens een osteopaat geprobeerd die doen ook wonderen, ik heb zelf jaren lang met pijn in schouderblad gelopen en ook fysio en al gehad maar de osteopaat heeft het voor elkaar gekregen dat de pijn weg is, is ook nog een optie meid, voor nu wens ik je hele fijne feestdagen en een voorspoedig 2020

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 16:55 (12 maanden ago)

   Dankjewel ♥

   Beantwoorden
 19. Henriette
  22 december 2019 at 08:11 (12 maanden ago)

  Hoi hoi,
  Heftig zeg.. maar je bent een kanjer!
  Heb je al eens aan haptonome gedacht? Als je er meer over wil weten, laat mij maar horen!
  Liefs, henriette

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 16:55 (12 maanden ago)

   Dankjewel, ook voor de tip ♥

   Beantwoorden
 20. Bouke
  22 december 2019 at 08:03 (12 maanden ago)

  Niet te doen, maar je doet het. Ik wens je een pijnvrij, beweeglijk, heerlijk en bovenal gezond, gelukkig en liefdevol 2020 lieverd. En natuurlijk niet alleen dát jaar, maar ook alle jaren erna

  Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 16:54 (12 maanden ago)

   Dankjewel lieve Bouke ♥

   Beantwoorden
 21. Jessica
  22 december 2019 at 06:52 (12 maanden ago)

  Och, jeetje zeg!!! Dat is niet niks. Ik hoop voor je dat het helemaal weg zal trekken. Ik heb van dichtbij gezien hoe zwaar het kan zijn, dus ik wil je veel sterkte wensen (mijn schoonvader is ervan afgekomen door therapie in het Roessing in Enschede)
  Succes ermee

  Beantwoorden
  • Ingrid
   22 december 2019 at 10:47 (12 maanden ago)

   Wat heftig zeg, ik volgde je nog niet toen je was gevallen. Maar dat lijkt me al zo naar.
   En dan elke dag pijn, maar knap en mooi
   hoe je het gedaan hebt en doet.
   Ik wens je fijne feestdagen en hoop met je mee dat de pijn steeds minder mag worden

   Beantwoorden
   • Natasja
    22 december 2019 at 16:54 (12 maanden ago)

    Dankjewel ♥

    Beantwoorden
  • Natasja
   22 december 2019 at 16:54 (12 maanden ago)

   Dankjewel ♥

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.