Geef de natuur de ruimte

De afgelopen tijd bereiken ons steeds meer verontrustende berichten over de natuur. De natuur die de afgelopen decennia steeds meer aan ruimte moest inleveren, met grote gevolgen. Wist je bijvoorbeeld dat in de afgelopen 30 jaar 76% van de insecten is verdwenen? En dat 70% van alle dieren op aarde uit insecten bestaat? En dat maar liefst 87% van alle plantensoorten afhankelijk is van die insecten? Dat zijn schrikbarende cijfers, nietwaar? Weleda en Natuurmonumenten hebben om die reden vijf jaar geleden de handen ineen geslagen, met als doel de natuur in Nederland te beschermen en te ontwikkelen. In dit artikel vertel ik je hier graag wat meer over, en vraag jullie hulp om de natuur de ruimte terug te geven!

Geef de natuur de ruimte

De afgelopen vijf jaar hebben Weleda en Natuurmonumenten al veel mooie resultaten behaald met hun partnership. Maar er is nog steeds heel veel werk aan de winkel, want de biodiversiteit (dit is een graad van verscheidenheid aan levensvormen (soorten, genen etc.) binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet. De biodiversiteit wordt vaak gebruikt als een indicator voor de gezondheid van een ecosysteem) in Nederland gaat nog altijd hard achteruit. En als we daar met zijn allen niet snel iets aan gaan doen, is het straks écht te laat. Onlangs was ik uitgenodigd op het hoofdkantoor van Natuurmonumenten, waar ons alles verteld werd over het belang van deze actie.

Het komende jaar willen Weleda en Natuurmonumenten meer ruimte maken voor de natuur. Letterlijk. Meer natuur betekent namelijk meer ruimte voor planten en dieren die met uitsterven bedreigd worden. Natuurlijk kunnen ze dat niet alleen, maar met zijn allen kunnen we een enorm verschil gaan maken!

Dit jaar schenkt Weleda tot en met 6 april 2019 voor ieder verkocht product een bedrag aan Natuurmonumenten waarmee deze 1 vierkante meter natuur zal creëren. Dit kan om het herstellen en ontwikkelen van bestaande natuur gaan, maar ook om het aanleggen van nieuwe natuur. Door in deze periode een product van Weleda te kopen (of nog beter: meerdere producten), steun je dus automatisch deze actie. En om deze actie nog leuker te maken, krijg je tijdens de actieperiode maar liefst 25% korting op alle producten van Weleda (geneesmiddelen uitgezonderd)!

Maar we kunnen meer doen!

Maar er is natuurlijk veel meer wat we kunnen doen. Eén van de grootste problemen op het gebied van de natuur in Nederland, is de toegenomen bestrating. 40% van alle tuinen in Nederland bestaat uit bestrating. En waar bestrating is, groeien geen planten en is er dus geen leefgebied voor dieren. Een hele simpele stap is dus: weg met die bestrating. Nu hoef je niet meteen rigoreus je hele tuin ondersteboven te trekken.

Maar als we nu allemaal eens beginnen met 1 of 2 tegels weg te halen uit onze tuin, en op die plaats bloeiende planten te zetten. Het liefst bloemen die insecten aantrekken natuurlijk, via deze link vind je hierover meer informatie. Want waar insecten zijn, is leven, en zullen ook meer vogels etc. komen. Of leg een klein moestuintje aan in een gedeelte van je tuin. Of creëer een drinkplaats voor vogels, of kikkers, of egeltjes. Gebruik hierbij gerust je eigen creativiteit, maar denk vooral niet te groot. Als we allemaal 1 tegel in onze tuin vervangen voor bloeiende planten, scheelt dat al zo enorm veel!

Om de insecten het hele jaar door te helpen, zijn er een aantal planten en bloemen die je in je tuin zou kunnen planten. In het vroege voorjaar zorgen de sneeuwklokjes voor de eerste zo nodige nectar, om de insecten te helpen op krachten te komen na de winter. Daarna zijn krokusjes bijvoorbeeld erg welkom voor de insecten. In de zomermaanden kun je een paar zonnebloemen planten, dit trekt veel insecten aan. En in het najaar zullen de insecten je dankbaar zijn voor een paar mooie lavendelplanten.

Wat Natuurmonumenten op grotere schaal doet

Wat wij op kleine schaal in onze eigen tuin kunnen doen, doet Natuurmonumenten al jarenlang op grotere schaal. Vroeger werden in Nederland vooral ‘productiebossen’ aangelegd: bossen met snelgroeiende bomen, met zo recht mogelijke stammen. Deze werden gebruikt voor de houtindustrie. Dit waren veelal naaldbomen, en wie zo’n bos weleens gezien heeft, weet dat er onder die bomen niet veel groen groeit. Voornamelijk omdat er veel te weinig licht is. Als er niets groeit, komen er dus ook geen insecten, en ook geen andere dieren. Natuurmonumenten is de afgelopen decennia al heel druk bezig geweest om natuurlijke bossen aan te leggen. Bossen met inheemse boomsoorten, van verschillende leeftijden. Bossen met afwisselend open en dichte plekken, en waar een gedeelte van de dode bomen gewoon mag blijven liggen. Die dode bomen zijn namelijk ontzettend belangrijk voor de natuur. Zo leven er verschillende wormen, pissebedden en insecten in. En eekhoorntjes en muizen verstoppen er hun wintervoorraad voedsel in.

Ook dit kun je weer op kleinere schaal in je eigen tuin toepassen. Ruim in het najaar niet al het dode blad op, maar laat in een hoekje de bladeren gewoon liggen. Dit vormt ook in je tuin een natuurlijke omgeving voor allerlei insecten en andere dieren. En laat ook de vaste planten in je tuin eens wat weelderiger groeien dan je de afgelopen jaren deed. Scheelt meteen weer wat uurtjes werk in je tuin, die kun je dan mooi besteden aan het genieten 😉

Help de natuur, maar ook jezelf

Meer groen in je tuin is niet alleen beter voor de dieren en planten. Door een deel van de bestrating te vervangen door groen, ontstaat een veel betere afwatering bij hevige regenval. En, ook mooi meegenomen: bij warm weer is het in een groene tuin veel beter vertoeven dan in een bestrate tuin.

Ga jij ook meedoen om de natuur meer ruimte te geven? Ik heb zelf natuurlijk vorig jaar al een groot stuk van de bestrating vervangen voor gras. Ik heb al bloemzaad klaar liggen om in te zaaien, en ik ga binnenkort mijn potten weer vullen met bloeiende planten, ik zal er dit keer op letten dat het planten zijn die insecten aantrekkelijk vinden. En ik wil ook in de paar borders die ik heb, nog wat bloeiende planten zetten. Laten we samen alle beestjes helpen! ♥

6 Comments on Geef de natuur de ruimte

 1. Karin
  26 maart 2019 at 11:45 (10 maanden ago)

  Geweldig stuk Natasja! Ook ik ben me zeer bewust van al het (nu nog) moois om ons heen. Al hebben ook wij ervaren dat het hard achteruit gaat met de natuur om ons heen. Nu hebben ik samen met collega’s, een groot project opgezet rondom “kriebelbeestjes” en in het bijzonder de bij. De maand mei wordt op onze BSO de “beestjes-maand”! We gaan zaaien en oa insecten-hotels maken. Ook gaan we veel aan bewustwording doen! Zal de actie van Weleda onder decaandacht brengen van mijn collega’s. Alle beetjes helpen om een mooie wereld te behouden voor de toekomst!!

  Beantwoorden
 2. Happy Susan blogger
  25 maart 2019 at 08:19 (10 maanden ago)

  Wat een mooi initiatief van Weleda! Ja het is zo belangrijk om meer groen in de tuin te creeëren, ook ivm afwatering. Wij hebben gelukkig een grote lange tuin met alleen een betegeld pad en wel een groot terras. Maar ook daar staan veel potplanten. Ik zorg ook altijd in de herfst dat er bladeren in de border liggen om de planten te beschermen. Maar ik zie dat ik daarmee ook goed voor alle beestjes in de tuin zorg ;). Mooi artikel! Samen maken we een betere wereld! Knuff!

  Beantwoorden
 3. Evelien
  24 maart 2019 at 22:18 (10 maanden ago)

  Wat een geweldig artikel!! En wat een top initiatief van Weleda. Het is inderdaad erg slecht gesteld met onze biodiversiteit. Ik probeer zelf wat positiefs bij te dragen, de natuur een handje te helpen, door insecten te voorzien van wat ze nodig hebben. Maar ook kleine diertjes, zoals egels, vogels, eekhoorns, etc. Zo’n wilde bloemen mix is inderdaad een goede tip voor in de tuin, al houd ik liever m’n tegels erin, ik heb borders in de tuin met een lege strook, waar ik van alles in kan planten. En daar ga ik ook een hele strok vol’strooien’ met wilde bloemen zaad.
  Heel fijn dat je hier wat over schrijft, het is echt enorm belangrijk dat we hier bewuster van worden!!

  Beantwoorden
 4. Miranda Aerts
  24 maart 2019 at 20:03 (10 maanden ago)

  Wat een goed idee, zo simpel maar zo doeltreffend!
  Ik ga wat mooie bloeiende planten in de tuin zetten, speciaal voor de insecten 😎

  Beantwoorden
 5. Caro
  24 maart 2019 at 08:56 (10 maanden ago)

  Ik heb mijn ‘grindtegelbak’ jaren geleden omgetoverd tot een groene tuin met bloeiende borders. Ik ga met jouw lijstje nog eens kritisch mijn beplanting door om nog meer insectvriendelijker te worden. De zilverberk badolie van Weleda is mijn man’s favoriete product (nogmaals dank voor de tip).

  Beantwoorden
 6. chucky1012
  24 maart 2019 at 06:08 (10 maanden ago)

  Goed concept.
  Heel interessant.
  Fijn merk dat ik jaren geleden gebruikte….

  Xoxo

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.