Gezonde muffins met havermout, banaan en blauwe bessen

Afgelopen week kwam ik bij toeval op de foodblog Uit Pauline’s Keuken, een blog vol heerlijke, makkelijke recepten. Ik heb hem meteen bij mijn favorieten opgeslagen. Ik kwam er onder andere een recept tegen voor gezonde muffins met havermout, banaan en blauwe bessen. Omdat we vandaag een dalmatiër-wandeling hebben en ik beloofd heb om wat lekkers te bakken, heb ik ze gisteren gemaakt, en deel het recept en de foto’s graag met jullie.

Gezonde muffins

Gezonde muffins met havermout, banaan en blauwe bessen: de ingrediënten

Voor dit recept (voor 12 stuks) heb je het volgende nodig:

  • 1 banaan
  • 2 eieren
  • 150 ml melk (dit kan gewone melk zijn, om de muffins geschikt te maken voor de Voedselzandloper-way-of-life maak je de muffins met sojamelk)
  • 1 zakje (eetlepel) bakpoeder
  • 125 gram havermout
  • een handje blauwe bessen
  • een theelepel kaneel
  • een snufje zout
  • voor de zoetekauwen zoals ik kun je nog wat honing toevoegen (dit heb ik inderdaad gedaan)

Gezonde muffins

Gezonde muffins: de bereiding

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe de havermout, het bakpoeder, de banaan, de eieren en de (soja)melk in een beslagkom en mix dit kort, tot het goed gemengd is. Je hoeft niet lang te mixen, zodra de ingrediënten gemengd zijn is het al goed.

Gezonde muffins

Gezonde muffins

Ik heb er vervolgens een eetlepel honing aan toegevoegd. Volgende keer maak ik hier twee eetlepels van, de smaak mag van mij nog best iets zoeter.

Gezonde muffins

Dan voeg je de kaneel en het zout toe, en mixt het beslag nog even kort door.

Gezonde muffins

Gezonde muffins

Pas als laatste voeg je de blauwe bessen toe, en schept ze met een lepel door het beslag. Nu kun je de muffin-vormpjes gaan vullen…

Gezonde muffins

Gezonde muffins

Waar ik ‘gewone’ muffins nog weleens zonder bakvorm maak (al zakken de muffins dan wel vaak uit), is dat bij deze havermout muffins echt geen optie, het beslag is namelijk heel dun.

Gezonde muffins

Gezonde muffins

Je bakt de muffins in ongeveer 25 minuten gaar, het beste check je de gaarheid met een satéprikker (als deze er schoon en droog uitkomt, zijn de muffins gaar). Ik had de eerste lichting op een bord laten afkoelen omdat ik de muffinvorm nodig had voor de volgende 12 stuks, maar toen bleef de onderkant een beetje vochtig. Het beste laat je de muffins op een rooster afkoelen.

Gezonde muffins

Je kunt de muffins als tussendoortje eten, maar ook bijvoorbeeld als ontbijt of lunch. Ze bevatten geen tarwe, geen suiker, en in deze variant ook geen melkproducten. Ubergezond dus! De muffins zijn in principe wel een paar dagen houdbaar, maar als je ze liever vers wil eten, kun je ze natuurlijk ook invriezen.

Het is een heel makkelijk en snel recept, ik ga de komende tijd eens bedenken wat ik hier voor varianten op kan maken. Heb jij nog tips?

 

10 Comments on Gezonde muffins met havermout, banaan en blauwe bessen

  1. Sor
    26 mei 2014 at 22:27 (6 jaar ago)

    Variatietip: in plaats van de blauwe bessen, het kaneel en het zout ken ik nog een hele lekkere alternatieve optie.
    * 125 gram havermout
    * 125 ml melk
    * 1 ei
    * 1 banaan
    * 1 reep (100 gr) pure chocolade
    * handje gehakte hazelnoten
    * handje cranberries
    * beetje honing of (palm)suiker naar smaak

    Je mixt de havermout, melk, ei, banaan en bakpoeder door elkaar. Dan hak je de ene helft van de chocoladereep in kleine stukjes, die gooi je door de mix heen. De andere helft smelt je in een pannetje en giet je er dan bij. Dit weer mixen. Als laatste gooi je de cranberries en hazelnoten erdoor, en roer je dit er nog even doorheen. 30 minuten in de oven op 180 graden en smullen maar!

    Beantwoorden
  2. Monique
    7 maart 2014 at 15:34 (7 jaar ago)

    Ze staan op dit moment in de oven 🙂 Ben heel benieuwd.
    Er staat alleen in de ingrediëntenlijst een zakje bakpoeder, maar in de omschrijving van de bereiding voeg je deze niet toe?! Wat is juist?

    Beantwoorden
    • Natasja
      7 maart 2014 at 15:40 (7 jaar ago)

      Oeps, wat dom… Ik heb het meteen aangepast. Je voegt het bakpoeder direct toe, bij de havermout, de sojamelk en bananen etc. Je ziet het op de foto ook bovenop liggen, in de beslagkom. Sorry, en bedankt voor het melden! Ik ben benieuwd wat je van het resultaat vindt!

      Beantwoorden
      • Monique
        12 maart 2014 at 09:52 (7 jaar ago)

        Dacht het inderdaad op de foto te zien, dus heb het toen toegevoegd. Vond ze heerlijk! Alleen mogen ze (zelfs met twee eetlepels honing) van mij nog iets zoeter, dus dat ga ik volgende keer proberen. Zelfs een vriend van me die geen banaan lust vond ze lekker! 😉

        Beantwoorden
  3. Chantelle
    17 november 2013 at 15:32 (7 jaar ago)

    *yum*yum* lijkt me héérlijk! Ga het ook eens gauw uitproberen 😉

    Beantwoorden
  4. jori
    17 november 2013 at 15:28 (7 jaar ago)

    Ze waren lekker…. met extra banaan maak je ze ook zoeter 🙂

    Beantwoorden
    • Natasja
      17 november 2013 at 21:00 (7 jaar ago)

      Wordt het beslag dan niet te plakkerig?

      Beantwoorden
  5. Miranda Aerts
    17 november 2013 at 09:35 (7 jaar ago)

    Alhoewel ik een groot fan ben van mierzoete, prinsessenroze cupcakes 😉 ben ik wel heel benieuwd naar de smaak van deze gezonde muffins!

    Beantwoorden
  6. Leneke
    17 november 2013 at 09:20 (7 jaar ago)

    Dank je wel, dit recept is zeer welkom. Ik ga het snel uitproberen 🙂

    Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks on Gezonde muffins met havermout, banaan en blauwe bessen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.