Hoe bevalt de Fitbit mij tot nu toe?

Afgelopen Sinterklaas heb ik de Fitbit Inspire HR gekregen. Een Fitbit stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar ik vond hem te duur om hem zo maar tussendoor te kopen. Dus Sinterklaas was een mooie gelegenheid om hem te vragen, ik heb hem van mijn ouders gekregen. Inmiddels heb ik de Fitbit een paar maanden in gebruik, en vertel jullie graag hoe hij mij bevalt.

Fitbit

Mijn Fitbit Inspire HR

Ik heb destijds niet lang over mijn keuze voor de Fitbit Inspire HR hoeven nadenken. Er zijn natuurlijk ook andere types, maar op basis van wat ik verwachtte en wilde, ben ik voor deze gegaan. De belangrijkste redenen voor mij waren: de batterijduur (5 dagen), het feit dat hij ook hartslag en slaapritme meet, het feit dat hij tot 50 meter waterdicht is (alhoewel ik hem na de eerste dag niet meer heb aangehouden onder de douche, maar daar kom ik zo op terug) en het feit dat hij communiceert met mijn iPhone.

De installatie van mijn Fitbit ging redelijk makkelijk. Als in: ik heb het zelf voor elkaar gekregen πŸ˜‰ Uit mijn hoofd gezegd hoefde ik op mijn iPhone alleen de Fitbit-app te installeren, mijn gegevens daarin in te vullen en vervolgens de Fitbit in de buurt van mijn iPhone te leggen. Daarna ging de synchronisatie vanzelf, en werkte alles meteen. In de eerste week heb ik nog wel een paar dingetjes aangepast, zoals bijvoorbeeld mijn staplengte, en mijn ideale slaaptijd (zowel opstaan als naar bed gaan).

FitbitDe eerste dagen

De eerste dagen was het even wennen om de Fitbit te dragen. Sowieso droeg ik al jaren geen horloge meer, dus alleen al het feit dat er nu 24 uur per dag iets om mijn pols zat, voelde de eerste dagen een beetje gek. Gelukkig moet je de Fitbit redelijk los om je pols dragen, dus in dat opzicht voelt hij niet echt vervelend aan. Ook ’s nachts ervaar ik er geen hinder van, iets waar ik van tevoren wel een beetje ‘bang’ voor was. De Fitbit licht regelmatig op bij beweging, maar ook daar ervaar ik ’s nachts geen hinder van, ik word er niet wakker van.

De eerste dag heb ik mijn Fitbit aangehouden onder de douche. Gewoon, omdat hij waterdicht is en omdat het dus kan. En ik dacht: dan spoelt hij mooi iedere dag lekker schoon, en blijft het bandje wellicht langer mooi. Alleen had ik na het douchen meteen al iets van 1000 stappen, hahaha! En niet dat ik nou zoveel sta te springen of swingen onder de douche, maar als je je arm hard genoeg beweegt, telt hij dat als een stap. Dus daarna heb ik hem niet meer onder de douche gedragen, ik doe hem uit voor ik me ga douchen en doe hem pas weer aan als ik me heb aangekleed en opgemaakt.

Nadeel van de Fitbit

Dat is dan meteen een klein nadeeltje van de Fitbit, vind ik. Hij telt stappen die er niet zijn, bewegingen met mijn arm die als een stap gezien (gevoeld) worden. Waardoor het totale aantal stappen per dag dus niet klopt. De belangrijkste reden voor mij om een stappenteller voor rond mijn pols te willen, is omdat de stappenteller op mijn telefoon altijd te weinig stappen telde. Simpelweg omdat ik mijn telefoon niet altijd bij me heb, bijvoorbeeld als ik op het werk naar het kopieerapparaat loop. En stiekem zijn dat nog best wat stappen op een dag. Op mijn telefoon heb ik meestal 7500 Γ  8000 stappen per dag, op mijn Fitbit zo rond de 14.000. Ik vermoed dat het werkelijke aantal ergens tussen de 10.000 en 11.000 ligt.

FitbitKilometervreter

Toen ik begon met trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse, werd het volgen van mijn Fitbit nΓ³g leuker. Zeker toen ik iedere week 25 kilometer liep, leverde dat aardig wat stappen op! Inmiddels is bekend geworden dat de Vierdaagse niet doorgaat dit jaar, en ben ik terug gegaan naar een wekelijkse afstand van 20 kilometer. Nog steeds heel wat stappen hoor!

De Fitbit motiveert me ook echt om nog net even een paar stappen extra te zetten. EΓ©n van de doelen die ik heb ingesteld, is om per dag minstens 9 uur 250 stappen of meer per uur te zetten. Op het moment dat ik een melding krijg dat ik bijvoorbeeld nog maar 40 stappen verwijderd ben van die 250 stappen, besluit ik vaak om toch een keertje extra naar de keuken te lopen om een kopje thee te zettten

Overige functies die ik gebruik

Naast het aantal stappen, zijn er nog een paar functies die ik gebruik op mijn Fitbit. Hij houdt mijn hartslag bij, maar dat is niet iets wat ik dagelijks bekijk. Wel op het moment dat ik een grotere wandeling heb gemaakt. Want op basis van mijn gemiddelde hartslag tijdens de wandeling kan ik zien of ik in de vetverbrandingszone, of de cardio-zone zit. Dat vind ik interessant om bij te houden, ook als ik straks nog meer kilometers ga maken.

Ook kan ik zien hoeveel uur ik iedere nacht slaap, en hoe de verhouding lichte en diepe slaap en rem-slaap is. De eerste twee weken zat ik met mijn gemiddelde in de categorie ‘matig’. Maar sinds ik iets bewuster omga met mijn slaaptijden, zit ik eigenlijk iedere week op ‘goed’. En daarvoor heb ik echt niet zoveel hoeven veranderen. Het slaapritme is niet iets waar ik heel bewust of kritisch naar kijk, omdat ik bang ben dat ik daardoor juist slechter ga slapen. Zo af en toe kijk ik naar het slaapritme van de afgelopen dagen, meer niet.

Je kunt er ook voor kiezen om je dagelijkse water inname en alles wat je eet, in te voeren. Daar kies ik bewust niet voor, ik vind de functies die ik gebruik meer dan voldoende. Het wordt voor mij dan een beetje te dwangmatig, om zΓ³ veel met eten en drinken bezig te zijn. Maar als je bijvoorbeeld intensief sport en op de inname van je koolhydraten, vetten en eiwitten wilt letten, is het natuurlijk hartstikke handig.

Mijn mening na een paar maanden

Ik ben dus eigenlijk heel erg tevreden over mijn Fitbit. Het is een gadget wat voor mij echt iets toevoegt. Dat hij iets te veel stappen telt, is wel een beetje jammer. Maar dat is iets wat ik bij iedere stappenteller voor rond de pols lees in de reviews. Dat is natuurlijk ook onvermijdelijk. De Fitbit zorgt er voor dat ik nog bewuster ben geworden van het aantal stappen wat ik iedere dag maak. En dat is natuurlijk alleen maar goed.

Ik kocht mijn Fitbit bij bol.com, je vindt hem hier.

Hoeveel stappen maak jij dagelijks. houd jij ze bij?

6 Comments on Hoe bevalt de Fitbit mij tot nu toe?

 1. Marja B
  30 mei 2020 at 09:08 (2 jaren ago)

  Ik heb ook een fitbit alta HR, hiermee kan ik ook ziendat er een berichtje binnenkomt op de telefoon. Erg handig omdat je dan niet aldoor opje telefoon hoeft te kijken bij elk piepje en je via je horloge weet wie het is en of het misschien belangrijk is. Ik laat hierdoor veel neer mijn telefoon liggen.

  Beantwoorden
 2. Marjolein
  29 mei 2020 at 23:53 (2 jaren ago)

  Leuk artikel! Ik heb de Fitbit Versa2 als kerstcadeau van het werk gekregen en gebruik hem een beetje zoals jij… ook heel tevreden er over! Vooral ook handig met bureauwerk dat hij elk uur trilt als je nog niet voldoende stappen hebt gemaakt… en ik gebruik het trilalarm als werk, daar wordt je echt wakker van zonder dat je schrikt zoals van geluid. Alleen als de batterij bijna leeg is werkt dus de tril niet (gebeurde van de week …). En de stopwatch gebruik ik ook als kookwekker

  Groetjes, Marjolein

  Beantwoorden
 3. Titia
  29 mei 2020 at 10:53 (2 jaren ago)

  Het ‘oplichten’ ’s nachts kun je uitzetten ;).

  Beantwoorden
 4. Ellen
  29 mei 2020 at 07:16 (2 jaren ago)

  Ik ontvang in juni een soort Fitbit . Ander merk maar ook roze leuk om dit even te lezen
  Liefs Ellen

  Beantwoorden
 5. Esther Messing
  29 mei 2020 at 06:57 (2 jaren ago)

  Ik heb geen Fitbit maar wel een horloge die Ook alles bij houdt. En idd. het werkt verslavend want je wil iedere dag eigenlijk meer stappen dan de vorige. Die van mij is alleen nu wel snel leeg. Daar dat ik iedere nu 10 km wandel is die met 3 dagen echt leeg. En soms gebeurd dat onder het wandelen balen.
  Maar ik ben ook blij met het horloge Die Ook extra stappen stelt die er niet zijn.
  Liefs Esther

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.