Hoe milieubewust leef ik? – met boekentip!

Inmiddels kunnen we er met zijn allen niet meer omheen: milieubewust en duurzaam leven is belangrijker dan ooit. En nee: dan hoef je niet meteen op geitenwollen sokken te gaan lopen, of je eigen moestuintje te beginnen. Als we met zijn allen gewoon een beetje bewust nadenken en doen, dan komen we al een heel eind. In dit artikel vertel ik hoe milieubewust ik ben. En ik heb een leuke, interessante boekentip voor je, als je net als ik ook je eigen kleine steentje wil bijdragen.

milieubewustMilieubewust in het dagelijks leven

In het dagelijks leven kun je al veel doen om meer milieubewust bezig te zijn. Een belangrijk onderdeel is natuurlijk afval scheiden. Sinds ik in Tilburg woon, ben ik daar nog meer mee bezig. We hebben hier namelijk een container voor karton en aan de andere kant plastic. En een container voor gft-afval en aan de andere kant restafval. Voor mij was vooral plastic scheiden in het begin even wennen, want dat was ik niet gewend. En ik wist bijvoorbeeld niet dat melkverpakkingen ook bij het plastic moesten. En dus had ik na een paar maanden mijn eerste officiële waarschuwing (een gele kaart) te pakken. Oeps, beter opletten dus! Ik heb toen de afvalwijzer goed bestudeerd, en weet nu beter wat er allemaal in de plastic container moet. Met als resultaat dat de restafval-container nog maar eens per maand, of zelfs nog minder, geleegd hoeft te worden.

Als ik naar een winkel ga, heb ik altijd een opvouwbaar tasje bij me, zodat een plastic tasje niet nodig is. En als ik dan toch eens een plastic tasje ergens krijg, gebruik ik het om doordeweeks het plastic afval in te verzamelen en het daarna in één keer in de container te kunnen gooien.

Schoonmaakmiddelen en wasmiddel gebruik ik zoveel mogelijk van een milieuvriendelijk merk, zoals bijvoorbeeld Marcel’s Green Soap. Of beter gezegd: vooral van dit merk, want eigenlijk wil ik niet anders meer. Het is dat het wasmiddel vrij duur is, anders gebruikte ik echt niet anders meer. Maar allesreiniger, afwasmiddel en keukenspray zijn sowieso van Marcel.

Recyclen

Tegelijk met afval scheiden ben ik ook bewuster gaan recyclen. Zo neem ik bijvoorbeeld mijn boterhammen voor tussen de middag altijd in een plastic zakje mee. Wat voorheen na gebruik de afvalbak in ging. En om de poep van Benthe op te ruimen, trok ik een nieuw plastic zakje uit de verpakking. Onzin natuurlijk! Dus gebruikte ik tot een paar maanden geleden de zakjes waar mijn brood in gezeten had, daarna als poepzakje om de poep van Benthe op te ruimen. Dat scheelde behoorlijk in het aantal plastic zakjes wat ik wekelijks gebruikte. Nu worden mijn broodzakjes natuurlijk niet meer gerecycled, en ben ik op zoek naar een beter alternatief. Zoals bijvoorbeeld afwasbare broodzakjes, maar daar moet ik me nog even verder in verdiepen.

Huishoudelijke apparatuur

Ik ben natuurlijk maar in mijn eentje, dus gebruik mijn huishoudelijke apparatuur een stuk minder dan in een druk gezin. Maar ook dat kon nog wel wat milieuvriendelijker. Inmiddels gebruik ik mijn wasdroger meestal alleen nog voor het beddengoed, één keer per week. De handdoekenwas, die eerst ook in de droger ging, hang ik nu op een droogrekje. Komend voorjaar wil ik ook weer een droogmolen kopen voor buiten, om nog meer was buiten te kunnen drogen.

In mijn vorige huis had ik een thermostaat, en stond in de winter de verwarming ‘s ochtends altijd twee uur aan. Een half uur voor ik opstond, sprong hij aan, zodat het op de badkamer en beneden lekker warm was. En ook ‘s avonds sprong de verwarming al een half uur, of misschien wel een uur, voor ik thuis kwam aan. In mijn nieuwe huis heb ik stadsverwarming, wat sowieso al milieuvriendelijker is. Ik heb hier geen thermostaat, dus zodra ik op de badkamer kom, zet ik de verwarming pas aan. Die overigens binnen no-time warm is, dus ik heb het eigenlijk nooit koud. Beneden zet ik de verwarming ‘s ochtends nooit aan, eigenlijk vind ik dat onzin voor dat half uurtje dat ik beneden ben voor ik de deur uitga. Dus ook hierop ben ik meer gaan bezuinigen.

Met de auto, of te voet?

Voor mijn werk heb ik mijn auto nodig, de afstand is te groot om bijvoorbeeld met de fiets te gaan.  Ik probeer dan altijd wel om meteen dat ene boodschapje te doen, of om te tanken, als dat moet gebeuren. Dan hoef ik de auto maar één keer te gebruiken in plaats van twee keer. En als het kan, ga ik ergens te voet heen, zoals bijvoorbeeld naar de kapper. Zo heb ik namelijk ook meteen weer een aantal stappen gezet.

Mijn wekelijkse boodschappen laat ik thuis bezorgen, inmiddels al een paar jaar. Ik denk dat dit ook wel milieuvriendelijk is, want die vrachtwagen van Albert Heijn rijdt immers toch al. En sinds ongeveer een jaar laat ik eens per twee weken mijn boodschappen bezorgen, en kan daarmee dus twee weken vooruit.

Voedselverspilling

Over dit onderwerp kan ik eigenlijk heel kort zijn: ik gooi maar zelden eten weg. Ik koop heel nauwgezet en afgepast in, waardoor er maar zelden iets over de datum gaat. ‘s Avonds eet ik meestal kant-en-klare verse maaltijden, die ik altijd helemaal op eet. Als ik het vergelijk met toen ik nog getrouwd was, toen werd er eigenlijk best vaak te veel gekookt en weggegooid. En als mijn moeder nu te veel gekookt heeft en eten over heeft, vriest ze het in en krijg ik het.

Just the two of usBenthe heeft bijna haar hele leven vers vlees gegeten (rauw). Zij droeg hierdoor ook haar steentje bij aan het milieu. Een hond die vers vlees eet, poept namelijk veel minder dan een hond die brokken eet. En als ik zeg veel minder, dan bedoel ik echt héél veel minder. Dus ook minder afval. Het vlees wat Benthe at, was overigens geen biefstuk of sukadelapje hoor 😉 Het grootste deel bestaat uit ‘restvlees’, vlees wat wij mensen niet eten. Zoals pens, orgaanvlees en kippenekjes. Dubbel duurzaam dus eigenlijk!

Boekentip: Gewoon Goed – Jouw koopgids voor een mooiere wereld

Vraag jij je wel eens af waar, hoe en door wie de producten die je koopt gemaakt zijn? Vind je het geen fijn idee dat kinderen misschien hebben meegewerkt aan je kleding of je chocoladereep? Of is juist het klimaat iets waar jij je zorgen over maakt? Wil je best bijdragen aan een beter milieu en arbeidsomstandigheden door de juiste spullen te kopen, zolang het maar in je leven en je budget past? Dan is het boek Gewoon Goed echt iets voor jou!

Toen ik bovenstaande stukje las in het persbericht wat ik ontving over het boek ‘Gewoon Goed’ van Karen Kammeraat, was mijn interesse direct gewekt. Dit is precies hoe ik erin sta. Natuurlijk wil ik mijn steentje bijdragen aan een beter milieu. Maar eerlijk is eerlijk: ik heb geen zin (en tijd) om me daar eindeloos in te verdiepen. Of om mijn leven in één keer helemaal om te gooien.

Volgens Karen is dat ook helemaal niet nodig. Als we allemaal een klein stapje doen in de juiste richting, levert dat al heel veel voordeel voor het milieu op. Eén van haar belangrijkste tips: begin met duurzamer leven met iets wat je veel gebruikt of eet. Bijvoorbeeld met schoonmaakmiddelen, of douchegel. Of fruit, als je dat veel eet. Op deze manier maak je meteen al een behoorlijk verschil, en maakt het wel degelijk iets uit.

Laagdrempelig op weg naar duurzaamheid

Het boek is heel laagdrempelig, en verre van belerend. Karen beschrijft op een heel prettige manier hoe je door op het oog kleine veranderingen door te voeren, duurzamer en milieubewuster kunt leven. Hierdoor, en door het feit dat het boek lekker weg leest, had ik tijdens het lezen van het boek geen enkele keer het gevoel dat ze mij een ‘way of life’ wil opleggen.

Karen geeft in ‘Gewoon Goed’ tips voor duurzamere keuzes op het gebied van alle dagelijkse dingen. Zoals eten en drinken, kleding, de inrichting van je huis en het gebruik van verzorgingsproducten. Hierbij geeft ze haar eigen tips, maar deelt ze ook veel websites waar je meer informatie kunt terugvinden. Deze websites staan steeds in de kantlijn vermeld, zodat je ze ook later makkelijk kunt terugvinden. Deze informatieve gedeeltes worden afgewisseld met interviews met ondernemers, die vertellen hoe ze ertoe gekomen zijn een duurzame winkel of webshop te beginnen, en ook zij geven verschillende handige tips.

Naast het feit dat ik ‘Gewoon Goed’ erg interessant vond om te lezen en er veel tips uit gehaald heb, vind ik het ook een handig naslagwerk. Omdat er zoveel websites en winkels op het gebied van duurzaamheid in genoemd worden, is het een handig boekje om in huis te hebben.

Het boek ‘Gewoon Goed; jouw koopgids voor een mooiere wereld’ is voor € 17,95 verkrijgbaar bij diverse boekhandels, Bol.com en via Uitgeverij Lecturis. Het boek (ISBN 978-94-6226-319-2) wordt uitgegeven als paperback, telt 178 pagina’s en heeft een afmeting van 14 x 21,5 cm. Meer informatie over het boek is te lezen op haar eigen website.

Als ik het zo op een rijtje zie, dan ben ik op mijn manier best milieubewust bezig. Natuurlijk kan het altijd nog beter, maar iedere goede stap is er eentje, toch? Hoe milieubewust ben jij? Heb je misschien nog goede tips?

Ik heb het boek ontvangen voor mijn blog

4 Comments on Hoe milieubewust leef ik? – met boekentip!

 1. Wilma Rommelse
  27 mei 2019 at 11:45 (4 maanden ago)

  In plaats van boterham zakjes : Bee’s Wrap een proberen 😉 Maar je bent al heel milieubewust bezig.
  Qua schoonmaakmiddelen mag ik me zeker nog verdiepen, ook al werkt schoonmaakazijn nog het beste 🙂

  Beantwoorden
 2. Karen
  26 mei 2019 at 21:04 (4 maanden ago)

  Leuk om te lezen wat je allemaal doet. En natuurlijk heel erg bedankt voor het mooie verhaal dat je over mijn boek hebt geschreven!!

  Beantwoorden
 3. Jose
  26 mei 2019 at 09:33 (4 maanden ago)

  Volgens mij ben jij heel erg goed bezig. En ik doe het niet slecht, al zeg ik het zelf. In onze gemeente wordt het afval al jaren streng gescheiden, ik heb een Dopper, de pubers ook. Brood in een trommel en boodschappen neem ik mee vanuit werk. Ik sta nl boven AH geparkeerd.
  En ik ben dol de producten van Marcel! Het ruikt ook zo heerlijk! De handzeep heb ik nog niet, maar wel de allesreiniger, de spray, wc reiniger en het wasmiddel. Ik gebruik gewoon 1 dopje per was i.p.v. 2, dat werkt ook prima en ik doe er dubbel zo lang mee

  Beantwoorden
 4. Charline
  26 mei 2019 at 09:07 (4 maanden ago)

  Leuk te lezen en best goed om eens bewust te kijken naar wat anders zou kunnen. Ik heb wel van die wasbare broodzakjes gekocht. Super handig en scheelt echt veel. Zo heb ik dopper flessen voor mijzelf en de kinderen…ipv plastic waterflesjes. Afval wordt hier ook goed gescheiden.
  Maar qua schoonmaakmiddelen enz heb ik mij nog niet verdiept. Dit ga ik doen. Bedankt en een fijne zondag
  Liefs Charline

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.