Hoe overleefde ik mijn eerste Kerst als single?

Weken, nee: máánden zat ik er tegen aan te hikken: mijn eerste Kerst als single. Vanaf het moment dat de wintertijd inging, had ik het bij tijd en wijle erg moeilijk, en toen op 6 december het Kerst-geweld in alle hevigheid losbarstte, zat ik dagen in een dip en probeerde het zoveel mogelijk buiten te sluiten. Inmiddels zijn beide Kerstdagen voorbij, en hé: ik ben er nog, ik heb het overleefd! Ik vertel je hieronder hoe ik het ervaren heb.

Instagram

Mijn eerste Kerst als single

‘Vroeger’ (lees: tot een half jaar geleden) vond ik single altijd een ontzettend hip woord, vraag me niet waarom. Inmiddels weet ik uit ervaring dat single zijn soms gewoon ronduit *piep* (mijn moeder leest ook mee, en ik mag geen scheldwoorden gebruiken van haar 😉 ) is, zeker als je door iemand anders’ beslissing tot single gebombardeerd bent. Met Kerst single zijn, dat leek me wel het toppunt van ellende. Want, zoals Mr. Love, ook wel Robert ten Brink genoemd, altijd zegt: “Met Kerst mag niemand alleen zijn”. Tja, maar wat als je toch echt alleen bent met Kerst? Je begrijpt vast ook wel dat ik de All You Need Is Love Kerstspecial dit jaar maar een keer heb overgeslagen.

Even dreigde ik Eerste Kerstdag in mijn uppie, samen met Benthe, door te brengen, maar gelukkig is daar op tijd een stokje voor gestoken en is de planning enigszins omgegooid. Na een lekkere wandeling met mijn meisje stond ik om 12 uur voor de deur bij mijn zus en haar gezin, waar we zouden brunchen, mijn ouders waren er uiteraard ook bij.

Instagram

Rond een uur of vier (na het doen van een aantal spelletjes, waaronder het dubieuze ‘Schetenjacht’) zijn we met zijn allen naar mijn ouders’ huis gegaan, waar we gegourmet hebben. De dag op zich viel me reuze mee: natuurlijk was het vreemd en niet zoals andere jaren, maar ik heb geen paniek-momenten gehad, of momenten dat ik eigenlijk het liefst naar huis wilde gaan.

Toen ik ’s avonds rond een uur of tien weer thuis was met Benthe, was ik op, helemaal op. Blijkbaar had de dag (en de tijd voor Kerst) me toch meer energie gekost dan ik in de gaten had. De volgende ochtend, Tweede Kerstdag, voelde ik me alsof ik de Nijmeegse Vierdaagse gelopen had, en had er bovendien barstende hoofdpijn bij gekregen. Waar ik de optie “Tweede Kerstdag met de familie doorbrengen bij mijn andere zus” nog steeds open had staan, besloot ik ’s ochtends dat voor dit jaar 1 Kerstdag genoeg was voor mij, en de dag gewoon lekker relaxed met Benthe door te brengen.

Instagram

Als je single bent, heb je dus zomaar opeens een Kerstdag over, en dat blijkt best relaxed (nog afgezien van het feit dat de Kerstdagen van de afgelopen 25 jaar met mijn ex-schoonfamilie blijkbaar maar weinig voorstelden, aangezien ik sinds die bewuste dag in mei niemand van hen meer gezien heb). Zodra ik het ‘alleen zitten op Tweede Kerstdag’ gevoel losgelaten had, heb ik gewoon genoten van een lekkere, rustige dag. ’s Ochtends heb ik wat make-up foto’s gemaakt, heb ik uiterst relaxed (zonder vastlopende website en bijbehorende stress) geshopt in de Kerstsale van Lush en eind van de ochtend ben ik met Benthe en mijn ouders naar het bos geweest, het was natuurlijk heerlijk weer. ’s Middags had ik met mijn collega afgesproken om te gaan wandelen (in een ander bos, Benthe had een geweldige dag), en hebben we na afloop zelfs wat gedronken buiten op het terras. Voor ik het wist was Tweede Kerstdag ook voorbij, zonder het gevoel van eenzaamheid omdat ik alleen was op die dag.

Ik heb niet de illusie dat mijn verdriet nu opeens over is, of dat ik me de komende tijd nooit meer alleen zal voelen. Maar Kerst 2015 zit er op, ik heb het redelijk goed doorstaan (en ik heb mezelf voor het eerst ‘single’ genoemd), en daar ben ik erg blij om, en stiekem ook een beetje trots op. Ik hoop dat Kerst 2016 er een stuk beter uit gaat zien voor me, dat ik tegen die tijd een eigen plekje voor Benthe en mezelf heb, waar ik gewoon zoals andere jaren begin december de kerstboom kan zetten, en hopelijk een minder verdrietige decembermaand tegemoet ga.

Hoe heb jij de Kerstdagen doorgebracht?

34 Comments on Hoe overleefde ik mijn eerste Kerst als single?

 1. Debbie
  27 december 2015 at 19:13 (7 jaren ago)

  Goed gedaan meis. Ik heb in mijn omgeving dit jaar ook een paar mensen die niet in de ‘normale’ kerstsfeer zitten (beiden om andere redenen) en dan sta je er toch wat langer bij stil dat ‘normaal’ niet altijd ‘normaal’ is. Zelf zit ik met mijn vriend in Zweden dit jaar, zonder familie. Ook anders dan anders, maar ik had het niet willen missen!

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 19:54 (7 jaren ago)

   Dankjewel Debbie! Zweden klinkt heerlijk ♥

   Beantwoorden
 2. manon
  27 december 2015 at 16:15 (7 jaren ago)

  Je hebt je er super goed doorheen geslagen, respect. Bij mij is het ook weer de eerste keer dat ik single kerst vier, na 6 jaar. Goed dat je all you need is love hebt overgeslagen want ik heb gehuild alsof er iemand dood was,oeps! Ik denk niks vergeleken met de jaren die jij hebt gehad, maar toch snap ik het een beetje. Ik heb een top kerst gehad, omdat ik altijd wel gedoe met mijn ex had, ook voor, tijdens en na de kerstdagen dus ik ben echt gelukkig op dit moment.

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 19:55 (7 jaren ago)

   Dankjewel! Goed om te horen dat jij de Kerst ook goed doorgekomen bent x

   Beantwoorden
 3. chucky1012
  27 december 2015 at 15:48 (7 jaren ago)

  Applaus voor jezelf dat je beidde feestdagen goed had doorstaan!
  Kan begrijpen dat je echt in een dip zat.
  Weet dat het nog lang zal duren voordat je er helemaal overheen bent.
  Het is niet niks na zoveel jaren.
  Fijn dat je zoveel lieve mensen om je heen hebt.
  Het wordt weer langer licht ´s avonds.
  Dat is fijn. Hoop dat jullie je eigen stekkie komend jaar zullen vinden. Waar jij samen met Benthe gelukkig zullen zijn.
  Je staat sterk in je schoenen…..
  Nog even en gaan we het nieuwe jaar in….
  Hoop dat de hond geen last zal hebben van de herrie buiten op oudjaarsdag.

  Xoxo

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 19:55 (7 jaren ago)

   Dankjewel voor je lieve woorden x

   Beantwoorden
 4. Annette
  27 december 2015 at 14:53 (7 jaren ago)

  Je hebt je er goed doorheen geslagen Natasja. Ik was 2e kerstdag ook alleen (ik vind het absoluut geen probleem) beetje geblogd, foto’s gemaakt, lekker op de bank gehangen ik vind het altijd wel lekker.

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 19:56 (7 jaren ago)

   Dankjewel Annette! Hopelijk wordt het voor mij ook gewoon om dit soort dagen op een andere manier dan ik gewend was, door te brengen.

   Beantwoorden
 5. Krista
  27 december 2015 at 14:31 (7 jaren ago)

  Goed om te lezen dat jetoch fijne dagen hebt gehad, kan me voorstellen dat je er als een berg tegenop hebt gezien. Toch weer een overwinning, waar je weer een stukje sterker uitgekomen bent!

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 19:56 (7 jaren ago)

   Dankjewel, lief van je Krista!

   Beantwoorden
 6. Jacqueline
  27 december 2015 at 13:19 (7 jaren ago)

  Herkenbaar. Hier mijn of met vanaf de tijd van de beautyspotsmeet weer single. Ik heb de kerstdagen ook overleefd.

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 19:56 (7 jaren ago)

   Oh, wat vind ik dat verdrietig om te horen Jacqueline. Ik hoop dat 2016 voor jou ook een mooi en beter jaar wordt x

   Beantwoorden
 7. Cindy
  27 december 2015 at 13:16 (7 jaren ago)

  Daar mag je zeker trots op zijn! Wat heerlijk dat je het toch aardig hebt doorstaan. En van die Robert ten Brink zijn ze gelukkig weer een jaar vanaf. (alsmede van al die andere *piep* kerst reclames).
  Ben zelf ook alleen, nooit moeite mee, behalve tijdens de kerstdagen. Toch zo’n meh stemmetje ergens in je achterhoofd. Heb 1e kerstdag lekker mijn huishouden gedaan en genetflixt, en gisteren zou ik mijn moeder mee naar huis nemen, maar eenmaal daar had ze geen zin. Toen weer netflixen en gisteravond gebowld en gegeten met de familie van mijn vaders vriendin. Dat was erg leuk.
  Maar hey, ze zijn om, de dagen worden weer langer, op naar het voorjaar 🙂 (en volgend jaar kunnen jij en Benthe lekker genieten op jullie eigen stekje, daar ben ik van overtuigd)

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 19:57 (7 jaren ago)

   Dankjewel Cindy x Ja, het voorjaar komt eraan hoor, ik voel het al als ik buiten loop 🙂

   Beantwoorden
 8. Astrid
  27 december 2015 at 13:14 (7 jaren ago)

  Super Natas,dat het mee gevallen is,de kerstdagen.
  Wij vonden het gezellig 1e kerstdag!
  Ik ben trots op je!liefs, Astrid xx

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 19:58 (7 jaren ago)

   Dankjewel x

   Beantwoorden
 9. Babs
  27 december 2015 at 12:58 (7 jaren ago)

  Single klinkt inderdaad heel hip, maar er zijn genoeg not happy singles op deze wereld. Zeker met de feestdagen denk ik.
  Ik ben blij voor je dat je er goed doorheen gekomen bent… nu nog oud en nieuw, jouw verjaardag en dan wordt het rustiger en vast beter. Let maar op! xxx

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 19:58 (7 jaren ago)

   Dankjewel Babs! x

   Beantwoorden
 10. Talitha
  27 december 2015 at 11:43 (7 jaren ago)

  Die eerste kerst zonder schoonfamilie is idd raar, maar wel goed van je dat je er toch een leuke 2e kerstdag van hebt gemaakt, Je bent een kanjer!

  Ook ik vind het nog steeds raar dat je na zoveel jaar je vroegere schoonfamilie ineens van de aardbodem ziet verdwijnen, dat was bij mij ook zo. En dan heb ik nog wel van die 11 jaar 10 jaar bij hun in huis en 1 jaar naast hun gewoond.. zonder dat dat blijkbaar wat uitmaakt.

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 19:58 (7 jaren ago)

   Lief van je, dankjewel Talitha! x

   Beantwoorden
 11. Mariëlle
  27 december 2015 at 10:47 (7 jaren ago)

  Ik kan me voorstellen dat het gek is als je dat helemaal niet meer gewend bent, maar ik denk dat je inderdaad lekker moet kijken naar de punten die je nu als voordeel hebt 🙂 Je bent nooit helemaal alleen met zo’n lieve hond 🙂 Je bent sterk genoeg, dat zie je wel weer!

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 19:59 (7 jaren ago)

   Dankjewel, lief van je! x

   Beantwoorden
 12. Mariska
  27 december 2015 at 10:21 (7 jaren ago)

  Super te lezen Natasja. En elke dag is een nieuwe, kerst wordt alleen zo beladen gemaakt 🙁 maar je hebt het gehaald en met een weekje is jouw rotjaar achter de rug!

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 20:00 (7 jaren ago)

   Ja, stom inderdaad dat we onszelf dat hele Kerst-gedoe zo laten aanpraten. Volgend jaar ga ik proberen me er in de aanloop naartoe niet zo druk over te maken. Dankjewel! x

   Beantwoorden
 13. Miranda Aerts
  27 december 2015 at 10:11 (7 jaren ago)

  Je hebt het overleefd, maar veel meer dan dat.
  Het is bewonderenswaardig hoe je je leven invulling geeft, inclusief de Kerstdagen.
  Super X

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 20:01 (7 jaren ago)

   Dankjewel, lief! x

   Beantwoorden
 14. Vera
  27 december 2015 at 10:03 (7 jaren ago)

  Zo, BAM!, en ook dát kan je! Goed gedaan, Natas, trots op jou!

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 20:01 (7 jaren ago)

   Thanks Vera! x

   Beantwoorden
 15. Marion
  27 december 2015 at 08:59 (7 jaren ago)

  Dat heb je toch maar mooi geflikt, als ik het zo mag noemen. Ik kan me goed voorstellen dat je hier tegenop hebt gezien. Het zijn toch beladen dagen als de situatie zoveel jaren anders is geweest. Je bent een sterke vrouw, dat blijkt wel weer en je mag zeker trots zijn op jezelf. Goed gedaan. Ook dat je aan jezelf gedacht heb en voor jezelf gekozen hebt de tweede kerstdag. Super! X

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 20:01 (7 jaren ago)

   Dankjewel Marion, super lief! x

   Beantwoorden
 16. mireille
  27 december 2015 at 08:53 (7 jaren ago)

  Eigenlijk klinkt single ook gewoon hip. Knap dat je jezelf er zo door heen geslagen hebt. Hier zoals gewoonlijk chaotische dagen met chagrijnige schoonvader, schoenvretende pup en zieke kids. Mijn diner gisteren was echter een topper. Wat had ik een lekkere dingetjes gemaakt zeg al zeg ik het zelf hihi.
  Op naar januari zullen we maar zeggen.

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 20:02 (7 jaren ago)

   Dankjewel Mireille! Ik ben benieuwd naar wat je allemaal had gemaakt! x

   Beantwoorden
 17. Jori
  27 december 2015 at 06:20 (7 jaren ago)

  Ben zo trots op jou,hoe je alles doet.Je lieve familie staat altijd voor je klaar,koester dat.Ik heb voor het eerst sinds jaren geen kerstdip,misschien komt dat doordat ik geen kerstgevoel had of het lekkere weer.Nu op naar januari… Xx

  Beantwoorden
  • Natasja
   27 december 2015 at 20:02 (7 jaren ago)

   Dankjewel, lief… x

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.