Hooggevoeligheid in mijn dagelijks leven

Onlangs schreef ik een artikel over hooggevoeligheid. Hoe het afgelopen jaar steeds meer dingen op hun plaats vielen, en ik tot het besef kwam dat ik hooggevoelig ben. Vandaag vertel ik hoe ik die hooggevoeligheid ervaar in mijn dagelijks leven, en hoe ik ermee omga. Wat mijn strubbelingen zijn, en hoe ik het voor mezelf makkelijker kan maken.

Hooggevoeligheid in mijn dagelijks leven

Mensen die hooggevoelig zijn, hebben vaak het gevoel anders te zijn dan anderen. En in feite is dat natuurlijk ook zo, maar anders wil niet zeggen ‘slechter’. Dat is natuurlijk makkelijk gezegd, want lange tijd heb ook ik gedacht dat ik een beetje raar was. Want waarom heb ik zoveel slaap nodig, moet ik elke avond zo vroeg naar bed om goed uitgerust te zijn? Waarom vind ik het zo moeilijk om met mensen te praten in drukke ruimtes? Waarom heb ik in het weekend rust nodig om me heen? En waarom ben ik zo extreem gevoelig voor warm weer?

Het antwoord op al deze, en nog veel meer, vragen bleek simpel: omdat ik hooggevoelig ben. Hooggevoelig voor (negatieve) prikkels, hooggevoelig voor drukte, hooggevoelig voor extreem warm weer…

Het is natuurlijk niet zo dat alles opgelost is, nu ik weet dat ik hooggevoelig ben. Maar vaak is het feit dat je iets als hooggevoeligheid een plekje kunt geven, al voldoende om er makkelijker mee om te gaan. En is het makkelijker om je bij bepaalde dingen neer te leggen.

Rust in je hoofd, rust in je lichaam

Sinds ik weet dat ik hooggevoelig ben, maak ik me bijvoorbeeld veel minder druk over het feit dat ik zoveel slaap nodig heb. Voor zover dat ik me daar al druk over maakte hoor, want ik hoef tenslotte aan niemand verantwoording af te leggen over het feit dat ik soms al om half negen op bed lig. Mijn wekker gaat doordeweeks sowieso heel vroeg, dus uiteindelijk slaap ik net zoveel uren als menig ander. Maar voorheen dacht ik, als ik om kwart over acht al zat te vechten tegen de slaap: jeetje, ik kan toch niet nรบ al naar bed gaan? Tegenwoordig denk ik: ik zal het vandaag wel nodig hebben, ik ga gewoon heerlijk vroeg onder de wol vandaag ♥

In mijn vorige artikel vertelde ik al dat ik voor het grote, drukke kantoor waar ik sinds een paar maanden in moet werken, een keigoede oplossing gevonden heb voor mezelf. Een oplossing die even simpel als doeltreffend is, en waardoor de situatie voor mij nu werkbaar is. Zodat ik mijn energie kan behouden, en niet aan het eind van iedere werkweek letterlijk leeg ben.

Het weer

De wetenschap dat hooggevoelige mensen ook gevoeliger kunnen zijn voor extreem warm (of koud) weer, gaf mij een soort van rust. Zie je wel, ik ben niet gek en ik stel me niet aan. Het is geen kwestie van ‘je gemak houden en er niet te veel aan denken’. Ik ben er gewoon gevoeliger voor dan een ander, en dan vooral in combinatie met een hoge luchtvochtigheid.

Ik ben sowieso erg gevoelig voor het weer, maar het blijkt dat HSP zich gemakkelijker verbonden voelen met de natuur. Dus zo gek is ook dat niet. En nu snap ik ook waarom ik in de zomer van 2018 zo van slag en neerslachtig was. Die zomer met de aanhoudende warmte, droogte en de natuur die steeds verder verdorde. Ik werd serieus verdrietig en paniekerig van de natuur die bruiner en droger werd, en vroeg me meermalen af waar dit heen zou gaan. En ik vond het maar wat gek dat andere mensen zich daar nauwelijks om leken te bekommeren. Ook nu word ik nog regelmatig meewarig aangekeken als ik blij ben omdat het regent buiten ๐Ÿ˜‰

Rust in mijn hoofd

Misschien is het helemaal niet toevallig dat ik er pas afgelopen jaar achter kwam dat ik hooggevoelig ben. Het jaar waarin ik continu worstel met de klachten van een whiplash, na mijn val op de badkamer. Met een whiplash kun je al meer overprikkeld raken, en bij mij was dat afgelopen jaar in het kwadraat het geval. Maar die whiplash heeft me indirect ook een paar oplossingen gegeven om mijn hooggevoeligheid een plekje te geven in mijn dagelijks leven.

Ik wandelde natuurlijk al veel. Voorheen samen met Benthe, maar na haar overlijden ook alleen. De fysiotherapeut bij wie ik onder behandeling ben (was) voor mijn whiplash, adviseerde me om het wandelen flink op te schroeven, zowel qua afstand als qua tempo. Dat is goed voor mijn nek, maar ook voor mijn hele geestelijke welzijn, zo blijkt. Op zaterdagochtend zet ik een lekker muziekje op, en terwijl ik (ruim) 20 kilometer loop, loop ik de ruis uit en de rust in mijn hoofd. Na die wandeling voel ik me lichamelijk lekker moe, maar geestelijk zoveel fitter!

Mindfulness

Diezelfde fysiotherapeut gaf me de tip om de Mindfulness-app van VGZ te downloaden op mijn telefoon. Hierin zitten dagelijkse oefeningen, waarbij de ‘Bodyscan’ voor mij heel effectief zou kunnen zijn. Dit is een oefening waarbij je bewust ieder deel van je lichaam moet ontspannen, en je dus leert spanning en ontspanning te voelen in je lichaam. Deze oefening doe ik nu een paar keer per week voor het slapen gaan, en inmiddels haal ik vaak het eind van de oefening niet meer zonder een beetje weg te doezelen. Het is voor mij een heel goede manier om niet alleen mijn lichaam, maar ook mijn geest in vrij korte tijd te ontspannen. En om de prikkels van de dag uit mijn hoofd te wissen, zodat ik meer tot rust kom.

Zo, dat was weer een heleboel tekst en informatie, over hoe ik omga met mijn hooggevoeligheid in het dagelijks leven. Ik heb nog veel meer te vertellen, maar voor nu wil ik het hierbij laten. Hopelijk vondย  je het weer interessant om te lezen, en wie weet heb je wel iets aan mijn tips. Mocht je zelf ook hooggevoelig zijn en tips willen delen, laat het dan zeker even weten in een reactie onder dit artikel.

13 Comments on Hooggevoeligheid in mijn dagelijks leven

 1. Natascha
  2 september 2020 at 11:38 (2 jaren ago)

  Wat een mooi en herkenbaar verhaal Natasja. Hรฉรฉl eerlijk gezegd werd ik er altijd wat kriegelig van, omdat ik het idee had dat iedereen ineens HSP was en het een modegrill is. Mijn huisarts kwam het de opmerking of ik wel eens van HSP gehoord had. En het is zooo herkenbaar. En ik denk nu inderdaad voor veel mensen, misschien heeft het ook wel een beetje met de maatschappij waarin we leven te maken?

  Ik heb me er nu meer in verdiept en dankzij de Corona periode ben ik veel meer naar mijn eigen gevoel gaan luisteren en ook zo gaan leven. Minder prikkels doen mij heel goed.

  Beantwoorden
  • Natasja
   3 september 2020 at 15:49 (2 jaren ago)

   Klopt, ik had exact hetzelfde als jij. Maar ik denk inderdaad dat het bij steeds meer mensen naar boven komt vanwege de drukke hectische tijd waarin we leven.

   Beantwoorden
 2. Petra van Schijndel
  1 september 2020 at 15:52 (2 jaren ago)

  Herkenbaar Natasja, ook ik heb een paar jaar geleden moeten erkennen hooggevoelig te zijn. Al heb ik het vooral bij geluid,sfeer en stemming oppikken, veel behoefte aan rust en thuis zijn om de overprikkeling door (vooral) het werk weer kwijt te raken.

  Beantwoorden
 3. Marije
  31 augustus 2020 at 16:44 (2 jaren ago)

  Goed en duidelijk omschreven. Herken er veel in. Heb zelf pas een paar jaar terug de diagnose ADD gekregen maar veel van de dingen die je beschrijft heb ik ook.

  Maar je bent echt niet raar of anders. Het maakt je gewoon jou en jij bent uniek โค

  Beantwoorden
 4. Yolanda
  30 augustus 2020 at 12:07 (2 jaren ago)

  Lieve Natasja, ik ken je inmiddels al heel wat jaren. Je bent een bijzondere lieve vrouw. Ik bewonder je doorzettingsvermogen en je zelf zijn.
  Heel veel liefs yolanda

  Beantwoorden
 5. Marian
  30 augustus 2020 at 11:18 (2 jaren ago)

  Wat herkenbaar. Na jaren altijd gedacht te hebben dat ik anders was, vrieg een collega een keer ‘ ben jij somd hsp?’. Ik had er nog nooit van gehoord. Toen heb ik een test gedaan en er over gelezen en alles viel op zn pplaats. Ik wist niet dat het weer er ook mee te maken heeft. Ben extreem gevoelig voor kou. Warmte kan ik tot op zekere hoogte iets beter hebben. . Eigelijk is het nooit goed. Negatieve sfeer maakt me zeer ongemakkelijk.
  Bedankt voor het delen.

  Beantwoorden
 6. Annelies
  30 augustus 2020 at 10:30 (2 jaren ago)

  Heel herkenbaar. Maar ik wist niet dat last van warmte er ook bij hoorde waar ik wel last van heb. Ook wordt ik wakker van elk geluidje. En onze buren zijn nogal luidruchtig. Daarom heb ik oordopjes op maat laten maken wat heel fijn is omdat ik dan beter slaap.

  Beantwoorden
 7. Chiara
  30 augustus 2020 at 09:43 (2 jaren ago)

  Hoe erkenbaar. Ik heb hetzelfde, alleen met koud ipv warmte. Iedereen die zeg “doe maar normaal, het is alleen koud. Warm aankleden en naar buiten” tenzij ik in november graag in winterslaap zou gaan, en weer in maart wakker worden

  Beantwoorden
 8. Roos
  30 augustus 2020 at 09:25 (2 jaren ago)

  Dank je wel voor jouw ervaringen met hsp Natasja. Heel herkenbaar zeg. Fijn dat je er zo open over praat. Dat geeft een gevoel dat je er niet alleen in staat.

  Echt super dat je in zo’n kantoortuin je ritme hebt gevonden en dat je flink aan de wandel blijft en je goed voelt. Ik zou er heel graag meer over willen lezen. Maak er een fijne dag van vandaag ๐Ÿ™‚

  Beantwoorden
  • Annette Elias
   30 augustus 2020 at 13:14 (2 jaren ago)

   Heel goed omschreven Natasja, en veel herkenning! โค๏ธ

   Beantwoorden
 9. Esther Scholten
  30 augustus 2020 at 09:23 (2 jaren ago)

  Mooi stuk ! Ben ook hooggevoelig en herken veel van wat je schrijft.
  Ik heb her nu weer even zwaar… nieuw schooljaar en 5 nieuwe klassen waar aan ik les moet geven..
  Het kost je zoveel energie om te wennen ..
  Maar ik weet dat ik zo ben en dat het zeker tot de herfstvakantie nodig heb om te wennen.. dan slaap ik veel meer en kan ik thuis niet meer tegen geluiden ( heel fijn als thuis dan tv aan staat… zucht.
  Gelukkig weten ook zij hoe het bij mij werkt en zit ik vaker boven… maar het wordt weer beter !
  Geniet van je dag !

  Beantwoorden
 10. Miranda Aerts
  30 augustus 2020 at 09:21 (2 jaren ago)

  Hoe ouder we worden, hoe meer we leren over onszelf.
  Ik ben blij voor jou dat je je hooggevoeligheid zo goed hebt weten in te passen in je leven.
  โ™ก

  Beantwoorden
  • Jacqueline Oud
   30 augustus 2020 at 11:30 (2 jaren ago)

   Vindt het echt knap dat je er zo open over verteld. Iemand heeft weleens verteld dat ik het ben, maar ben niet echt overgevoelig voor geluiden of een aantal andere kenmerken. Zelf ben ik erg gevoelig voor stemmingen en gevoelens van anderen ook voor onderhuidse spanningen. Voel mij ook zeer verbonden met de natuur. Overgang van veel kouder en warmer weer en veranderingen vind ik ook zwaar. Maar ben ik er aan gewend dan mag het van mij lang duren! Als ik mij weer even terug kan trekken dan laad ik gelukkig wel snel op. Maar die oplaadtijd is wel belangrijk, omdat ik zo lang ik sociaal actief ben ook erg aan sta…..
   Denk dat we ik deze tijd sowieso erg veel prikkels krijgen, waardoor je relatief weinig rust hebt. Leg vaak bewust mijn telefoon weg en doe โ€˜m ook weg. Omdat ik erg. onrustig wordt van appjes en altijd het gevoell heb meteen te moeten antwoorden. Na een hectische week zal ik vandaag ook extra genieten van zoโ€™n heerlijke terugtrekdag:-) Fijne zondag gewenst!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.