Hygge – Het geheim van de Deense lifestyle

Al heel lang ligt er een boek klaar om een artikel over te schrijven. Het boek zelf heb ik al lang gelezen, volgens mij al een jaar geleden. Een boek wat ik in bijna één adem heb uitgelezen, en ik vond het zo de moeite waard dat ik het graag met jullie wil delen. Ik heb het over het boek ‘Hygge – Het geheim van de Deense lifestyle’ van Marie Søderberg. In dit artikel vertel ik er wat meer over, en natuurlijk waarom ik er zo weg van ben!

Hygge

Hygge – Het geheim van de Deense lifestyle

Waarom zijn Denen het gelukkigste volk ter wereld? Het geheim van hun geluk is Hygge, spreek uit al ‘huuge’. Het verwijst naar momenten van geluk, van warmte, van samenzijn. Maar Hygge is niet alleen voor de Denen weggelegd, het is er voor iedereen, wie of waar je ook bent.

Je kent het gevoel wel: het overvalt je als je in je favoriete hoekje verzonken bent in een boek, terwijl het buiten guur is. Of wanneer je bij kaarslicht van heerlijk eten geniet met je beste vrienden. Marie Søderberg laat zien dat Hygge overal om je heen te vinden is, als je maar weet waar je moet kijken. Ze leert je Hygge te vinden, te creëren en te beleven, en toont je hoe je je huis nog knusser kunt maken.

HyggeMarie Søderberg vertelt in haar boek wat Hygge precies is en waar het vandaan komt. Vanuit haar eigen perspectief, maar er komen ook een heleboel andere Denen aan het woord. Zij vertellen wat Hygge voor hen betekent, het is natuurlijk super leuk om het uit zoveel verschillende invalshoeken te bekijken. Marie omschrijft Hygge zelf als: de mooie momenten die niet voor geld te koop zijn, het vinden van magie in het alledaagse. Het boek is voorzien van veel afbeeldingen, die het Hyggelige gevoel extra versterken.

Hygge HyggeHygge aan tafel

Eén van de leukste onderdelen van het boek vind ik zelf ‘Hygge aan tafel’, met Hyggelige recepten. Recepten die niet te ingewikkeld zijn, en die ook weer gedeeld worden door verschillende personen. Enorm Hyggelig is het feit dat iedereen ook het verhaal achter zijn of haar recept vertelt. Vaak gaat het om familie-recepten, die van generatie op generatie overgaan. Of recepten uit iemands jeugd. Ook de recepten gaan vergezeld van persoonlijke foto’s.

Hygge HyggeHygge in huis

Je huis helemaal zo inrichten dat het als een warme jas om je heen past, dat is het toppunt van Hygge. Een huis waar je thuiskomt na een drukke werkdag, waar je op zaterdagavond alleen of met vrienden lekker kunt ontspannen. ‘Een hyggelig huis omarmt en koestert je’. Ik denk dat mijn huis al behoorlijk Hyggelig is, maar het is natuurlijk altijd leuk om tips en inspiratie op te doen.

Ook in dit deel komen verschillende mensen aan het woord, en vertellen en laten zien waarom ze voor hun inrichting gekozen hebben. En wat hun huis voor ze betekent. Daarna komen alle ruimtes in huis aan bod, en vertelt Marie hoe je deze zo Hyggelig mogelijk kunt inrichten. Zo geeft ze de tip om in de hal, de ruimte waar je binnenkomt, iets te hangen of neer te zetten wat je blij maakt. Zo koos ik voor een knalgele kapstok in de hal, een hartelijk en vrolijk welkom.

HyggeJe vindt in dit gedeelte ook inspiratie-tips om met weinig moeite en materialen een Hyggelige sfeer te creëren. Zo kun je in kleine stapjes je huis steeds meer Hygge-proof maken. Ik verzeker je: als je eenmaal de smaak te pakken hebt, omarmt Hygge je helemaal.

Hygge is echt Hyggelig!

Ik vind Hygge – Het geheime van de Deense Lifestyle echt een aanrader om in huis te hebben. Toen ik dit artikel aan het schrijven was en het boek er weer bij gepakt had, kreeg ik gewoon weer zin om het opnieuw te gaan lezen, inmiddels ben ik alweer halverwege 🙂 Doordat het boek opgedeeld is in kleine hoofdstukken en ontzettend lekker wegleest, is het ook een aanrader om mee op vakantie te nemen. Kun je daar lekker ideeën en inspiratie opdoen om er eenmaal thuis lekker mee aan de slag te gaan. Want wat is nou een mooier moment om je leven op te Hyggelen dan vlak na je vakantie? En het is gewoon een ontzettend mooi boek om te zien en om op de tafel te hebben liggen 🙂

Hygge van Marie Søderberg kost € 17,50 en is onder andere verkrijgbaar bij bol.com.

Dit artikel bevat een affiliate link. Dit betekent dat als je via deze link iets bestelt, ik een klein percentage daarvan ontvang van het betreffende bedrijf. Dit kost jou uiteraard niets extra’s, maar het is voor mij een kleine bijdrage in het onderhoud en de kosten van mijn website 🙂

6 Comments on Hygge – Het geheim van de Deense lifestyle

 1. Miranda Aerts
  11 juli 2018 at 22:14 (2 jaar ago)

  Ik ben nu Ikigai aan het lezen maar deze staat ook zeker nog op m’n bucketlist van boeken 😎

  Beantwoorden
 2. bychristiana
  8 juli 2018 at 21:06 (2 jaar ago)

  Dit is een heel leuk boek inderdaad, ik heb ook veel van zulke boeken in huis. Ze staan (of liggen in dit geval;-)) alleen al mooi ter deco en ik vind ze ook echt inspirerend, of in dit geval; Hyggelig!

  Beantwoorden
 3. Neeltje
  8 juli 2018 at 20:46 (2 jaar ago)

  Tja, mee op vakantie is lastig, maar ik hoor veel goeds over dit boek. Toch eens na de vakantie bestellen dan.

  Beantwoorden
 4. Mariëlle
  8 juli 2018 at 16:52 (2 jaar ago)

  Wat fijn dat hij jou wel goed bevalt haha! Ik vond het juist helemaal niets, maar dat lag aan mijn verwachtingen haha.

  Beantwoorden
 5. chucky1012
  8 juli 2018 at 11:57 (2 jaar ago)

  Dit lijkt me zo een fijn boek!
  Prachtige foto’s.

  Xoxo

  Beantwoorden
 6. Marije
  8 juli 2018 at 06:10 (2 jaar ago)

  Ik heb er zoveel over gelezen maar nog steeds het boek niet gelezen . Misschien toch eens gaan doen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.