Ingrediënt in the picture: Sheabutter

Eén van de meest gebruikte ingrediënten in lichaamsverzorgingsproducten is denk ik wel Sheabutter. Waarom is dat, waar komt die populariteit vandaan? Ik vertel je er vandaag wat meer over in een nieuwe editie van Ingrediënt in the picture: Sheabutter.

Ingrediënt in the picture: sheabutter

Ingrediënt in the picture: Sheabutter

Sheabutter wordt gemaakt van de noot van de Afrikaanse Shea boom, ook wel bekend als Karité boom. In Afrika wordt het al honderden jaren gebruikt tegen allerlei huidkwaaltjes, vanwege zijn herstellend en genezend vermogen. Niet voor niets dus dat het over de hele wereld zo populair is als ingrediënt in verzorgingsproducten. Maar wat zit er nu precies voor goeds in Sheabutter, en wat doet het voor je huid?

Ingrediënt in the picture: sheabutter

Sheabutter dankt zijn geroemde eigenschappen aan een zeer hoge dosis vetzuren, vitamine A én E, en kaneelzuur (dit is een natuurlijke beschermer tegen UVA stralen, SPF 2-6). Sheabutter dringt diep door in de huid, stimuleert genezingsprocessen doordat het de cel regeneratie verbetert, maakt de huid soepel en zacht en beschermt dankzij zijn vochtbindende werking tegen uitdrogen.

Ingrediënt in the picture: sheabutter

Pure Sheabutter is hypoallergeen, daardoor is het ook te gebruiken bij een zeer gevoelige huid. Het is op heel veel manieren te gebruiken: als lippenbalsem, ter vermindering van rimpels, bij een extreem droge huid (bijvoorbeeld in de winter), tegen eczeem, bij een door de zon verbrande huid, bij de verzorging van littekens, om de elasticiteit van de huid te verbeteren, etc. Omdat het heel makkelijk smelt als je het even opwarmt tussen je handen, kun je het zelfs gebruiken bij een massage, het verbetert namelijk ook de bloedcirculatie en zo vang je dus twee vliegen in één klap. Zelfs droog of gekleurd haar herstelt zienderogen als je er dagelijks een beetje Sheabutter doorheen kneedt.

Ingrediënt in the picture: sheabutter

Ik kan dan ook iedereen aanraden om altijd pure Sheabutter in huis te hebben, het is echt een multi-tasker. Ik kocht mijn “stukje” bij Pearlmania, 50 gram kost € 3,50. Sheabutter is heel zuinig in gebruik, je hebt slechts een klein beetje per keer nodig. Je hoeft niet bang te zijn dat het snel bederft, het is tot wel twee jaar houdbaar (niet in de zon of in de buurt van de verwarming leggen, want dan smelt het 😉 ).

Ingrediënt in the picture: sheabutter

Pure Sheabutter heeft een licht rokerige notengeur, dit komt door het roosteren van de noten. De geur verdwijnt echter al heel snel als je de butter inmasseert, Sheabutter is dan ook prima te gebruiken in combinatie met andere verzorgingsproducten en/of parfum.

Wil je wel Sheabutter gebruiken voor je huid en/of haar, maar spreekt de pure versie je niet aan? Kijk dan eens rond bij de drogist, je zult zien dat er echt heel veel producten te vinden zijn waar Sheabutter in verwerkt zit. Let er dan wel op dat het ver bovenin de ingrediëntenlijst staat, dan heb je er het meest profijt van. Je vindt Sheabutter in de lijst meestal als “Butyrospermum Parkii”.

Gebruik jij graag verzorgingsproducten waar Sheabutter in zit?

5 Comments on Ingrediënt in the picture: Sheabutter

 1. me
  24 januari 2014 at 01:27 (8 jaren ago)

  \ik gebruik het regelmatig voor mijn nagels en nagelriemen en als lippenbalsem, gewoon de pure vorm die te koop is bij reformzaken, erg fijn.

  Beantwoorden
 2. Huidverzorging Mireille
  22 januari 2014 at 07:44 (8 jaren ago)

  Super leuk stukje Natasja. Ik hou van producten met Sheabutter waarschijnlijk door mijn droge huid.

  Beantwoorden
 3. Miranda Aerts
  22 januari 2014 at 07:20 (8 jaren ago)

  Ik heb het nog nooit in de pure vorm gebruikt maar ken het wel als bestanddeel in veel verzorgingsproducten.
  Ik heb toevallig gisteren één van de nieuwste producten van Nivea gekocht (waar ik al lange tijd naar op zoek was): de Zijdezachte Luchtige Body Crème, met Sheaboter!

  Beantwoorden

2Pingbacks & Trackbacks on Ingrediënt in the picture: Sheabutter

 1. […] staat bekend om haar hydraterende, helende en verzorgende eigenschappen (heb je dit artikel al eens gelezen wat ik over sheabutter schreef?). Ik vind dit kleine handzame potje erg […]

 2. […] ingrediënten zijn Sheaboter en mangoboter. Over Sheaboter en haar eigenschappen kun je in dit artikel meer lezen. Mangoboter bevat vitamine A en E en allantoin, het maakt de huid strak en glad en […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.