Mariska vierde alvast Kerst in Keulen

Het is een beetje een jaarlijkse traditie om met de familie richting Duitsland te gaan voor een echte Weihnachtsmarkt. Hoewel we in Nederland ook wel eens een kerstmarkt hebben, moet je voor een echte Weihnachtsmarkt toch echt een keertje naar onze Oosterburen. Complete Duitse steden worden volgebouwd met de kenmerkende houten huisjes waar je alles wat maar een beetje met kerst te maken heeft kan kopen.

Kerst in Keulen

Kerst in Keulen

Kerst in Keulen

Naast de kraampjes met kerstdecoraties, warme pantoffels, kunst en vele cadeausuggesties zal je ook altijd een groot aantal kraampjes vinden waar de lekkerste geuren uit komen. Vers gebrande nootjes met suiker, appeltjes gedoopt in karamel, gebakken champignons, de immer aanwezige Curryworst, gepofte kastanjes: elke kerstmarkt is een feest voor de neus en smaak! Uiteraard spoel je dit alles dan traditiegetrouw naar beneden met Glühwein of warme chocolademelk (met een scheut drank naar keuze) om jezelf lekker warm te houden.

Kerst in Keulen

In voorgaande jaren waren we al eens geweest naar de kerstmarkten in Essen en Oberhausen. Is het weer wat slechter en wil je ook wel graag overdekt winkelen of niet al te ver over de grens rijden dan zijn deze steden zeker aan te raden. Beide hebben een gigantisch overdekt winkelcentrum waar je de leukste winkels kan vinden. De kerstmarkt bevindt zich uiteraard wel buiten, maar je kan altijd weer makkelijk terug naar het overdekte deel om lekker op te warmen (of droog te worden).

Hoewel deze steden zeker wel leuk zijn aangekleed is de sfeer toch allemaal best modern en zijn de steden zelf niet echt gevuld met veel bezienswaardigheden. Dit jaar zijn wij dan ook naar een stad gegaan die ook op dat gebied wat meer te bieden heeft: Keulen. Bekend vanwege zijn Dom met de twee kenmerkende torens is het ook de plaats die de ‘Cologne’ in ‘Eau de Cologne’ heeft gezet. Wellicht bekender onder de wat oudere generaties is het Keulse water ‘4711’ een van de meest verkochte reukwaters ter wereld. Een bezoek aan de echte 4711 winkel met museum kan dan ook eigenlijk niet ontbreken. Je vindt deze op Glockengasse 4, midden in het centrum.

Kerst in Keulen

Kerst in Keulen

Kerst in Keulen

De 4711 winkel is prachtig ingericht met hun bekende flessen tegen de wanden en een fontein met het Keulse water in de hoek. Wat ik niet had verwacht was de grote diversiteit aan geuren van dit merk. Uiteraard kende ik de klassieke geur, mijn oma had hier flessen vol van in de kast, maar ik was aangenaam verrast door de andere geuren.

Kerst in Keulen

Kerst in Keulen

Kerst in Keulen

Ik kon de verleiding dan ook niet weerstaan en heb uitgebreid rondgesnuffeld. Ik koos een variant met roze peper en grapefruit om als souvenir mee te nemen. Heerlijk frisse tonen die ondanks het normaal snel vervliegende karakter van Eau de Cologne best lang blijft hangen. Drie uur later rook ik nog een heerlijke vleug frisheid toen ik op de kerstmarkt liep.

Kerst in Keulen
(bron: http://www.4711.com)

Erg leuk is dat je voor €5,- een bezoek aan het museum boven de winkel kan brengen en dan ook een rondleiding krijgt. Voor €35 kan je ook meedoen aan een workshop over geurbeleving. Mocht ik er ooit komen zonder dat er een kerstmarkt op het dagprogramma staat lijkt me dit zeker de moeite waard! Voor meer informatie over de geuren en de mogelijkheden voor zo’n workshop of rondleiding kan je uiteraard kijken op de website van 4711.

Kerst in Keulen

Kerst in Keulen

Zoals gezegd stond er een kerstmarkt op het programma. Beter gezegd: er stonden er meerdere op het programma. Door Keulen verspreid vind je meerdere kerstmarkten die weer verbonden worden door de grote winkelstraten. In totaal zijn er zes kerstmarkten in Keulen waarvan wij besloten er twee te bezoeken.

Kerst in Keulen

Kerst in Keulen

De dag begonnen we op de eerste kerstmarkt van Keulen: die op de Neumarkt. Dit is niet de meest grote, maar juist heel charmant omdat het wat kleiner van opzet is. Opvallend hier vonden wij het hoge niveau van de kramen. De producten waren allemaal net iets artistieker dan we van andere kerstmarkten gewend waren.

Kerst in Keulen

Kerst in Keulen

Jammer genoeg maakte de hevige regenval het voor ons iets moeilijker om volop te genieten van deze kerstmarkt waardoor we toch wat sneller langs de kramen liepen en weer richting verwarmde winkels vertrokken. Uiteraard heb ik weer een bezoek aan de DM gebracht om de speciale Duitse LE’s van Catrice en Essence te kopen. Ook andere cosmetica is in Duitsland veel goedkoper dus zeker de moeite waard om te bekijken.

Kerst in Keulen

Zoals gezegd heeft Keulen grote winkelstraten gevuld met alle winkels die je als beautyliefhebber kan bedenken. Kiko, Lush, Bodyshop, Yves Rocher, L’Occitane, Douglas; ze zitten er allemaal. Vergeet ook zeker de warenhuizen zoals Galeria Kaufhof niet in je zoektocht naar speciale beautymerken.

Kerst in Keulen

Kerst in Keulen

De dag hebben we afgesloten op de centrale kerstmarkt: die voor de Dom. Zonder twijfel is dit de beste kerstmarkt die ik ooit heb bezocht. Alles op deze markt is prachtig aangekleed, van de guirlandes op de kramen tot de prachtig uitgedoste mensen in de kramen en de sfeervolle verlichting die als een tent over het hele plein gespannen is. Tel hierbij de Dom die als een prachtige achtergrond boven alles uittorent en je kerstplaatje is echt compleet.

Kerst in Keulen: Waar moet je aan denken?

De Duitse grens ben je in principe zo over, maar houd rekening met een paar dingen als je met eigen vervoer gaat. Eén van deze dingen is dat als je een Duitse stad in wilt rijden je verplicht bent een milieusticker op je ruit te hebben om de ‘Umweltzone’ in te mogen rijden. Deze kan je gewoon bestellen via de website van de ANWB. Ook kan je daar vinden of deze sticker voor de stad van je keuze nodig is. Onthoud ook dat als er sneeuw of andersoortige winterse gladheid voorspeld is dat je dan verplicht bent winterbanden te hebben. Heb je dit niet dan kan je een fikse boete krijgen. In Duitsland kan je uiteraard gewoon met de euro betalen en kan je ook bij de meeste winkels gewoon pinnen met een Maestro kaart.

6 Comments on Mariska vierde alvast Kerst in Keulen

 1. Miranda Aerts
  21 december 2014 at 13:59 (8 jaren ago)

  Dat ziet er heel sfeervol uit!
  Je geeft ons ook een heel andere kijk op de collectie van 4711, leuk!

  Beantwoorden
  • Mariska
   21 december 2014 at 16:32 (8 jaren ago)

   Ik was ook super verbaasd over het aanbod daar! En de geur is ook echt heel lekker, ontwikkeld zich zelfs en dat voor €19,50. Binnenkort meer over 4711!

   Beantwoorden
 2. Sonja
  21 december 2014 at 10:06 (8 jaren ago)

  Ja Keulen is prachtig. Maar welke grote Duitse plaats nou niet. Daar word zoveel meer aandacht aan kerst besteed.

  Beantwoorden
 3. Cindy
  21 december 2014 at 09:41 (8 jaren ago)

  Ziet er gezellig uit. Keulen lijkt me een leuke stad. En oeh, DM… Het is jammer dat ik zo ver van de grens woon (kust Noord Holland) dus even een dagje heen en weer wordt lastig.

  Beantwoorden
  • Mariska
   21 december 2014 at 16:30 (8 jaren ago)

   Hihi, ik woon in de kop van NH 😉

   Beantwoorden
 4. chucky1012
  21 december 2014 at 06:34 (8 jaren ago)

  Prachtige foto’s!
  Wat is het daar zo mooi!
  Leuk museum van 4711.
  Ze verkopen er zoveel moois.

  Ik wens jullie allen hele fijne en mooie feestdagen en een gelukkig nieuwjaar Xoxo

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.