Voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel, kun jij dat?

Volgens mij is het één van de moeilijkste dingen in ons leven: voor jezelf kiezen. Van kleins af aan leren we dat we voor een ander klaar moeten staan, een ander moeten helpen en lief moeten zijn voor een ander. Maar later, ergens onderweg naar of midden in ons volwassen-zijn, slaat dat door. We zijn bijna alleen nog maar bezig met klaar staan voor een ander en het een ander naar de zin maken. Als er iets is wat ik geleerd heb door mijn scheiding, is het om voor mezelf te mogen kiezen. En ja, dat was een harde leerschool, maar wel eentje waar ik nu blij mee ben.

kiezen voor jezelfVoor jezelf kiezen: kun je dat leren?

Toen ik begin vorig jaar bij mijn bachbloesemtherapeute was, en zij me vertelde dat ik met het gejaagde leven wat ik toen leidde, hard op weg was naar een burnout, heb ik in korte tijd veel van haar geleerd. Eén van de belangrijkste dingen was dat ik gewoon voor mezelf mag kiezen, zonder daar een schuldgevoel over te hebben. En dat werkte bij mij twee kanten op. Want doordat ik na mijn scheiding zo’n beetje door alle (ex) vrienden en kennissen in de steek gelaten was, kon ik slecht omgaan met afwijzingen uit mijn omgeving. Als ik vroeg of iemand in het weekend iets leuks mee wilde doen en die persoon kon niet, dacht ik: nou, dan vraag ik het gewoon nooit meer. Terwijl dat natuurlijk gewoon onzin was. En andersom: als iemand me ergens voor uitnodigde, terwijl ik daar eigenlijk niet zo’n zin in had, zei ik toch maar ja, bang om de ander te kwetsen. Inmiddels weet ik dat je het jezelf op die manier heel moeilijk kunt maken, want eigenlijk ga je compleet tegen je gevoel in.

Het belangrijkste wat je moet leren bij voor jezelf kiezen is het volgende: voor jezelf kiezen is niet hetzelfde als tegen de ander kiezen. En ook dat geldt andersom. Voor jezelf kiezen doe je omdat jij het waard bent om voor te kiezen, omdat jouw gevoel belangrijk is. Als je na een lange werkweek het liefst op zaterdagavond in je joggingbroek op de bank ligt, dan is er niets mis mee om dat gewoon eerlijk tegen je vriendin te zeggen. Stel dan bijvoorbeeld voor om lekker samen een film te kijken met een pot thee erbij. Of vraag of ze het goed vindt om op zondag af te spreken. Maar ook: als je vriendin zegt dat het eigenlijk niet zo goed uitkomt om die week af te spreken, zie dat dan niet als een afwijzing. Maar denk bij jezelf: goh wat goed dat ze het uitspreekt en dat ze nu even voor zichzelf kiest.

En eigenlijk geldt dit voor alle mogelijke situaties: privé, op het werk, met je vriend(inn)en… De eerste keer dat je bewust voor jezelf kiest, is misschien wel doodeng. En ben je eigenlijk toch wel bang dat je de ander hebt gekwetst. Maar als je open en eerlijk uitlegt dat het nu even niet zo goed uitkomt bij je, dan zul je merken dat de ander dat accepteert. Sterker nog: dat de ander dat de normaalste zaak van de wereld vindt. En dan zul je merken dat je enorm opgelucht bent. WANT JE HEBT ZOJUIST VOOR JEZELF GEKOZEN! En de keer erna zul je merken dat het al makkelijker gaat, en zo voel je jezelf steeds lichter worden van binnen. En weet je: juist door wat vaker voor jezelf te kiezen kun je er beter voor een ander zijn. Probeer het maar eens! ♥

18 Comments on Voor jezelf kiezen zonder schuldgevoel, kun jij dat?

 1. Annette
  7 februari 2018 at 11:53 (12 maanden ago)

  Voor mij was mijn scheiding ook een eye-opener. Altijd voor iedereen klaar staan en dan stank voor dank krijgen. Tegenwoordig kies ik steeds meer en vaker voor mezelf. Dat gaat ook beter nu mijn kinderen jong volwassenen zijn. Al doende leert men 🙂

  Beantwoorden
 2. Yvonne
  7 februari 2018 at 07:17 (12 maanden ago)

  Mooi stuk en helemaal eens. Ik kan wel nee zeggen, maar op de een of andere manier zijn veel mensen toch altijd in staat je een schuldgevoel aan te praten. Zeg je eens nee tegen een verjaardag of feestje, dan ben je niet sociaal. Zeg je nee tegen je werk, dan ben je niet collegiaal. Zo werkte ik tot voor kort 3, à 4 dagen per week en was mijn moeder hulpbehoevend. Het rooster veranderde steeds en ik kon vaak opdraven op mijn vrije dag. Maar ik heb ook 2 kinderen. Ik moest wel nee zeggen; ik kan mezelf niet in tienen splitsen. Ik kreeg als tip van iemand op You Tube: Je bent niet verantwoordelijk voor de gedachten van anderen. Alleen zij kunnen kiezen hoe ze met jouw nee omgaan. Niet jij. En zo is het! Zelf heb ik veel aan zulke tips. Overigens doe ikzelf ook niet moeilijk als een ander eens nee zegt. Daarom kan ik er best boos om worden als anderen dan proberen me een schuldgevoel aan te praten.

  Beantwoorden
  • Natasja
   7 februari 2018 at 19:50 (12 maanden ago)

   Ook een hele mooie gedachte om vast te houden Yvonne, en zo is het uiteindelijk wel.

   Beantwoorden
 3. Mariëlle
  6 februari 2018 at 19:30 (12 maanden ago)

  Heel mooi artikel 🙂 Toen ik nog thuis woonde, ging dit helaas niet altijd. Ik mocht veel dingen gewoon niet… Ben toen gaan werken om uit huis te kunnen en dat was de beste keuze ooit!

  Beantwoorden
 4. Cindy
  6 februari 2018 at 13:07 (12 maanden ago)

  Mooi stuk Natas, en zo waar! Rond 2008 heb ik een burn out gekregen, mijn moeder werd ziek (Korsakov) en alles in mijn leven draaide toen om haar en het verpleeghuis waar ze zat, meerdere keren per week was ik daar te vinden. Uiteindelijk veel gesprekken gehad met een psycholoog, maar ook met een maatsch.werker van de ARBO van mijn werk destijds. Toen echt voor mezelf leren kiezen. Ga nog steeds naar mijn moeder uiteraard, maar eens per 2 weken. En voel me niet meer verantwoordelijk voor alle gevolgen van haar ziekte (alcoholisme uiteraard)
  1 zinnetje is me altijd bijgebleven, en pas ik nog wekelijk toe (tipje van mijn maatsch.werker toendertijd): Een nee tegen een ander is een ja voor jezelf.
  Maar jij bent goed bezig zo!

  Beantwoorden
  • Natasja
   6 februari 2018 at 18:47 (12 maanden ago)

   Ja, jij hebt het ook met een harde les moeten leren he Cindy? Ik ben zo blij voor jou dat jij uiteindelijk ook de rust hebt gevonden en voor jezelf hebt leren kiezen. Dat is zo waardevol, en zijn we gewoon aan onszelf waard xxx

   Beantwoorden
   • Cindy
    6 februari 2018 at 20:19 (12 maanden ago)

    Dat zijn we zeker waard! En idd, soms gaat het via een harde les. Dat is niet erg, als je er maar wel van leert.

    Beantwoorden
 5. Forever38.com (Vera)
  6 februari 2018 at 09:34 (12 maanden ago)

  Goed stukje hoor ! Voor mij is dit wel een “dingetje”. Ik probeer er bewust bij stil te staan, en steeds vaker voor mezelf te kiezen. Maar dat gaat niet vanzelf. En ook niet altijd zonder schuldgevoel, helaas.

  Beantwoorden
  • Natasja
   6 februari 2018 at 18:48 (12 maanden ago)

   Hoi Vera, het klopt dat het niet vanzelf gaat, maar als het goed is wordt het wel steeds makkelijker. Ik heb het ook pas na mijn veertigste geleerd. Dat je er bij stil staat vind ik al heel goed!

   Beantwoorden
 6. Mireille
  6 februari 2018 at 09:07 (12 maanden ago)

  Zo is het maar net en dat wil helemaal niet zeggen dat je er niet voor een ander bent. Je kunt er namelijk alleen maar voor een ander zijn als je jezelf niet vergeet.
  Mooi stukje Natasja.

  Beantwoorden
 7. Zandra
  6 februari 2018 at 08:44 (12 maanden ago)

  Prachtig stukje…❤❤

  Beantwoorden
 8. chucky1012
  6 februari 2018 at 08:18 (12 maanden ago)

  Prachtig geschreven!
  Petje af voor jou omdat jij het helemaal zelf doet….
  Ik kies al jarenlang voor mezelf.
  Oo de eerste plaats sta ik dan pas een ander…..

  Xoxo

  Beantwoorden
 9. Sonja
  6 februari 2018 at 08:01 (12 maanden ago)

  Ik ben opgevoed met de opdracht om te pleasen. Alles stond in het teken van mijn vader. Daardoor ging ik over grenzen, die bij mij pas rond mijn 40-ste openbaarde, zo vastgeroest zat dat patroon. Een burn-out was de ding dong om mij wakker te schudden. En bij de ggz heb ik geleerd wat goed voor mijzelf is. Dat het niet egoïstisch is, maar juist krachtig om te voelen wat goed voor jou is. We moeten uit ons denkpatroon en meer in het voelen gaan zitten! Zou een hoop mensen een stuk vriendelijker maken.

  Beantwoorden
  • Natasja
   6 februari 2018 at 18:49 (12 maanden ago)

   Ja, dat denk ik ook Sonja. Gelukkig zijn we nooit te oud om te leren, ook wat goed is voor onszelf.

   Beantwoorden
 10. Marije
  6 februari 2018 at 07:46 (12 maanden ago)

  Toen ik ziek werd, werd ik gedwongen om voor mijzelf te kiezen. Als ik dat niet had gedaan, was ik nooit gekomen waar ik nu ben

  Beantwoorden
 11. Jori
  6 februari 2018 at 07:12 (12 maanden ago)

  Mooi krachtig artikel, petje af hoe sterk je hieruit gekomen bent.Een nieuwe kleurrijke jij.

  Beantwoorden
 12. Hennie
  6 februari 2018 at 06:17 (12 maanden ago)

  Ik vind dat nog steeds een dingetje. Hoewel ik – eerlijk is eerlijk – op sommige vlakken best egoistisch ben ingsteld, vind ik het lastig om voor mezelf te kiezen ten opzichte van de groep. Ik vind die reclame op TV van Center Parcs (ken je hem?) dan ook best wel treffend.

  Beantwoorden
  • Natasja
   6 februari 2018 at 18:50 (12 maanden ago)

   Ja, ik ken hem, die is heel treffend en ik denk voor velen heel herkenbaar!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.