Kokosolie: Beauty from the inside and the outside

Kokosolie is één van de meest gebruikte ingrediënten in huidverzorgingsproducten, en dat is natuurlijk voor niets. Naast de (vind ik) heerlijke, kenmerkende geur, doet kokosolie enorm veel goeds voor de huid. Wat precies, en waar kokosolie nog meer uitermate geschikt voor is, vertel ik je in dit artikel.

Kokosolie

Kokosolie: veelzijdig en verrukkelijk

De laatste jaren is kokosolie enorm populair geworden. Als je een kokosolie van goede kwaliteit gebruikt, zoals de Amanprana Bio extra virgin fair trade kokosolie, heb je een bijzonder gezond product om mee te bakken, wokken en frituren. Deze kokosolie bevat slechts 2% meervoudig onverzadigd vet, het wordt daarom ook wel ‘Het slanke vet’ genoemd.

Amanprana Bio extra virgin fair trade kokosolie biedt ontzettend veel voordelen voor de gezondheid: het verhoogt de weerstand, gaat veroudering tegen, verbetert de calcium opname door het lichaam, beschermt de maag en darmen en verbetert de darmflora. Daarnaast geeft het gerechten meer smaak (het geeft een heel zachte smaak zodra het verhit wordt) en vermindert het hongergevoel.

Kokosolie

Kokosolie voor huid en haar

Kokosolie biedt niet alleen veel goeds voor het lichaam, ook voor je huid en haar doet het enorm veel goeds. Kokosolie werkt hydraterend, beschermend, helpt eczeem tegen te gaan, biedt verlichting bij psoriasis en helpt tegen roos. Daarnaast biedt het een (beperkte) bescherming tegen UV-stralen, het houdt ongeveer 20% van de UV-straling tegen. Kokosolie heeft de eigenschap diep in het haar door te dringen, en gaat het verlies van proteïnen tegen. Bij regelmatig gebruik zal het haar dikker, sterker en glanzender worden.

Kokosolie

Kokosolie wordt vloeibaar vanaf 20 à 30 graden. Hierdoor smelt het vrijwel direct zodra het in aanraking komt met de huid. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, wordt kokosolie enorm goed door de huid opgenomen, zonder een vet laagje achter te laten. Enkele manieren waarop je kokosolie voor de huid kunt gebruiken, zijn: als massage-olie, als makeup-remover, als nachtcrème of serum, scheerolie, bodylotion, badolie, aftersun, op een beschadigde of blauwe huid (de huid zal sneller herstellen), als handcrème en als nagelriemolie.

Ook voor je haar is kokosolie op meerdere manieren te gebruiken: als haarmasker, conditioner, anti-roos behandeling of leave-in conditioner.

Ik heb de kokosolie vooral als handcrème en nagelriemolie, en gedurende een week ’s nachts als serum gebruikt. De geur is heerlijk zacht en puur natuurlijk, onmiskenbaar kokos. De olie trekt enorm snel in mijn huid, en geeft een heel zachte, intense verzorging aan mijn huid.

Kokosolie

Amanprana Bio extra virgin fair trade kokosolie is 100% biologisch en heeft de Verser dan Vers garantie:

Rijpe kokosnoten worden geoogst, gepeld, op zachte temperatuur van max. 45°C 24 uur gedroogd en meteen geperst *tussen pellen en geperst: max. 48 uur verser dan vers garantie.

100% extra vierge BIO kokosolie. Puur en verder niets. Amanprana verhoogt de voedingswaarde van je gerechten. Een beetje gezonde vetten bij alle gerechten verhogen de opname van de vitaminen A, D, E, K en vele levensnoodzakelijke voedingsstoffen.

Kokosolie

Natuurlijk heb ik de kokosolie ook in de keuken toegepast. Zoetekauw als ik ben, ben ik voor de zoete gerechten gegaan. Eerst maakte ik deze overheerlijke Cranberry-kokos Granola, die ik nu iedere ochtend bij mijn biogarde eet. Het viel me op, dat kokosolie een erg fijne olie is om mee te werken in de keuken, hij smelt snel en mengt erg goed met de overige ingrediënten.

Kokosolie

Toen ik las dat je ook repen van de Granola kunt maken, heb ik mijn eigen creativiteit laten werken. Nadat ik de Granola over de bakplaat had verdeeld, heb ik deze met de achterkant van een lepel wat aangedrukt. Daarna heb ik er flink wat honing (uit een knijpfles gaat het makkelijkste) over verdeeld, waarna ik het in de oven heb geschoven. Na tien minuten heb ik het Granola mengsel omgedraaid op een andere bakplaat, en het nog eens tien minuten laten bakken. Na 20 minuten heb ik het uit de oven gehaald, waarna ik een zakje witte smeltchocolade heb gesmolten, en dit eroverheen heb verdeeld (ok, ik moet eerlijk zijn: het chocolade-gedeelte heeft Arno voor me gedaan). Dit moet wel even goed uitharden, daarna zorgt de chocolade ervoor dat de repen goed “binden”, en in combinatie met de geraspte kokos geeft het een hemelse smaak, ik vind het één van de lekkerste gezonde (ok, op de chocolade na dan) tussendoortjes die ik ooit geproefd heb!

Amanprana Bio extra virgin fair trade kokosolie (€ 11,95/325 ml of € 46,95/1600 ml) is verkrijgbaar in veel verschillende natuurvoedingswinkels, klik hier voor de verkooppunten bij jou in de buurt. Online is het verkrijgbaar bij Amanvida.

Dit artikel bevat product(en) die door een merk of bedrijf beschikbaar zijn gesteld voor een review.

Gebruik jij weleens kokosolie voor je huid of haar? Of gebruik je het weleens in de keuken?

5 Comments on Kokosolie: Beauty from the inside and the outside

 1. Jori
  10 mei 2015 at 22:03 (7 jaren ago)

  Heel erg leuk artikel,ga die granola zeker eens proberen.

  Beantwoorden
 2. chucky1012
  10 mei 2015 at 16:36 (7 jaren ago)

  Dit kan voor zoveel dingen gebruikt worden….. koken, huidverzorging etc….

  Beantwoorden
 3. Miranda Aerts
  10 mei 2015 at 12:58 (7 jaren ago)

  Lijkt me een heerlijk product!

  Beantwoorden
 4. mariëlle
  10 mei 2015 at 09:22 (7 jaren ago)

  Ik hoor er ook veel over en heb een goedkope pot kokosvet gekocht, ik ben nu aan het experimenteren!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.