Lovea BIO Sun Spray SPF: onmisbaar in je vakantiekoffer

We staan bijna op het punt om op vakantie te gaan. Afgelopen week gaf ik je op Beautyspots wat handige product-tips voor het inpakken van je koffer. Hopelijk had je er wat aan. Maar één product heb ik nog niet besproken, en dat is eigenlijk het meest belangrijke product: zonnebescherming. Zonneproducten mogen niet in je koffer ontbreken als je op zomervakantie gaat (op wintervakantie uiteraard ook niet). In het artikel van vandaag laat ik je kennis maken met een veilig zonneproduct, zonder chemicaliën: Lovea BIO Sun Spray SPF 30.

Lovea BIO Sun Spray SPF

Zonnebescherming: toen en nu

Wie kan zich nog de tijd van “vroeger” herinneren, toen het nog helemaal geen issue was om je te beschermen tegen de zon? Integendeel: toen lag men hele dagen te bakken in de zon, het liefst met een laagje “notenolie” op de huid, zodat deze nog “bruiner” werd. Uit mijn jeugd en de jaren daarna kan ik me herinneren, dat de gangbare beschermingsfactor 4 was, en je had eigenlijk maar 2 merken zonneproducten: Nivea en Ambre Solaire (volgens mij heette het toen nog anders?). Mensen die heel snel verbrandden, gebruikten factor 8 en dan had je ook nog factor 12, maar dat gebruikte volgens mij niemand, “want daar werd je niet bruin mee”.

Lovea BIO Sun Spray SPF

Toen ik rond de 20 was, kon ik letterlijk hele dagen liggen bakken in de zon. En ja, toen had ik al net zo’n gevoelige huid als ik nu heb. Als het me te warm werd, haalde ik de ventilator naar buiten, die voor een verkoelend briesje zorgde. Ik ben dus regelmatig verbrand, echt tot dieprood toe. Als we toen toch maar hadden geweten wat we nu weten… Hebben jullie dit filmpje al gezien de afgelopen dagen? Drukt je best even met je neus op de feiten he? Iedere keer dat je huid verbrandt, verdubbelt de kans op een melanoom. Daar schrok ik toch wel even van.

Lovea BIO Sun Spray SPF

De gevaren van overmatige blootstelling aan de zon

Zelf ben ik laatst nog eens met mijn neus (letterlijk in dit geval) op de feiten gedrukt, toen een moedervlek op mijn neus regelmatig spontaan begon te bloeden. Ik heb dat een maand of twee aangekeken (iedere keer stopte dat bloeden na een paar dagen ook weer vanzelf), en ben toen via de huisarts bij de dermatoloog terecht gekomen, die direct een biopt heeft genomen. Vlak daarna las ik in de Viva een verhaal van een vrouw die ook een moedervlek had die spontaan begon te bloeden, bij haar bleek het een kwaadaardige melanoom te zijn, die zich uitzaaide over meerdere plekken in haar lichaam, en uiteindelijk bleek ze ongeneeslijk ziek te zijn. Slik…

Gelukkig is het bij mij met een sisser afgelopen, maar daardoor besefte ik eens te meer dat ik dan weliswaar vroeger (net als het grootste deel van de Nederlandse bevolking) niet goed met mijn huid en de zon ben omgesprongen, maar dat ik dat nu wel degelijk moet doen. Niet alleen vanwege de verhoogde kans op huidkanker, maar ook omdat de zon de grootste oorzaak van huidveroudering is.

Ik was in de veronderstelling dat iedereen nu wel weet dat je je huid moet beschermen tegen de zon, maar nog steeds kom ik (jonge) mensen tegen die bijvoorbeeld zeggen zich alleen in te smeren als ze echt gaan “zonnen”. Maar hé, sta je er weleens bij stil hoeveel tijd je buiten doorbrengt? Je laat de honden uit, gaat om een boodschapje, fietst naar school of naar je werk, maait het gras, hangt de was buiten, zeemt de ramen en veegt de stoep. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, kom je aan heel wat uurtjes zon per week. Op dagen als vandaag, smeer ik mezelf ’s ochtends na het douchen al in met een zonneproduct met factor 25 of 30. Better be prepared, nietwaar?

Lovea BIO Sun Spray SPF

Zonneproducten: de keuze is reuze

Naast het feit dat we ons bewuster worden van zonnebescherming an sich, wordt men de laatste jaren ook kritischer naar wat we dan precies op onze huid willen smeren. Tegenwoordig heb je keuze uit tientallen merken als het op zonneproducten aan komt. Je kunt kiezen voor reguliere zonneproducten, of voor natuurlijke bescherming tegen de zon. Nu er de laatste jaren steeds meer negatieve berichten in de media verschijnen over het gebruik van chemicaliën in zonnecosmetica, neemt de vraag naar die natuurlijke zonneproducten toe (wil je hier meer over lezen, kijk dan even hier). Vrij nieuw in Nederland is het merk Lovea BIO, een biologische zonnebrandlijn die oorspronkelijk uit Frankrijk komt.

Lovea BIO bevat 100% minerale zonnefilters op basis van titaniumdioxide die je huid op een natuurlijke manier optimaal beschermen tegen UVA en UVB straling. Alle producten van Lovea BIO zijn vrij van parabenen, phenoxyethanol, genetische gemodificeerde organismen, siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en synthetische parfums.

Lovea BIO Sun Spray SPF

Lovea BIO Sun Spray SPF: de ingrediënten

Dit is de (99,9% natuurlijke) ingrediëntenlijst van Lovea BIO Sun Spray SPF. Naast de 100% minerale zonnefilters bevat de spray arganolie, kokosolie en vitaminen, die je huid voeden en soepel maken. De toevoeging van de Tiaré bloem geeft de Lovea BIO Sun Spray SPF een exotische geur. Een groot voordeel van minerale filters ten opzichte van chemische filters (naast het feit dat het beter voor je gezondheid én voor het milieu is), is het feit dat minerale filters meteen werken en langer effectief zijn. Een nadeel is de witte waas, die producten met minerale filters er in, kunnen achterlaten.

Lovea BIO Sun Spray SPF

Lovea BIO Sun Spray SPF: textuur en werking

De Lovea BIO Sun Spray SPF zit in een sprayflacon en brengt erg prettig aan. De flacon sprayt vrij “compact”, waardoor niet de hele badkamer onder de milk zit (dat glibbert zo lekker op je vloer…). Het heeft een dunne textuur, die zich goed over de huid laat verdelen. Je moet de milk wel even goed uitsmeren, anders blijft er een licht witte waas op de huid hangen. Ondanks het goed uitsmeren, blijft er een licht plakkerig laagje op mijn huid aanwezig, wat eigenlijk de hele dag aanwezig blijft. Bij temperaturen tot een graadje of 22 gaat het nog wel, maar als het warmer wordt, voelt het laagje oncomfortabel en warm. Ik heb alleen de Lovea BIO Sun Spray SPF 30 getest, ik weet daarom niet of dit laagje bij een andere (lagere) factor er ook is. Een klein voordeel van dit laagje is dan wel weer, dat mijn huid totaal niet uitdroogt door de zon.

Lovea BIO Sun Spray SPF

Na licht insmeren

Lovea BIO Sun Spray SPF

Na goed insmeren

Ik vind het erg jammer van het plakkerige laagje wat het op mijn huid achterlaat (misschien is het gewoon niet de juiste combi met mijn huid?), want verder is de Lovea BIO Sun Spray SPF een ideaal product: het brengt prettig aan, het werkt langer dan mijn reguliere zonneproducten waardoor ik me op een normale dag alleen ’s ochtends hoef in te smeren zonder te verbranden), ik smeer géén chemische filters op mijn huid en met een inhoud van 125 ml is de flacon erg handzaam, en makkelijk mee te nemen in je (hand)tas. Lovea BIO Sun Spray SPF 30 kost € 15,95 en is te koop bij SoloBioMooi, je vindt hier nog meer producten van Lovea Bio.

Smeer jij je huid altijd goed in als je de zon in gaat? Gebruik je dan een regulier of een natuurlijk zonneproduct?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.