Maak van de noot een deugd – koken met kruidnoten

Ben je net als ik gek op kruidnoten, en zou je ze het hele jaar wel willen eten? Dan heb ik vandaag iets ontzettends leuks met je te delen! Het kookboek ‘Maak van de noot een deugd’ staat vol recepten die allemaal één ding gemeen hebben: kruidnoten! Van taart en koekjes tot heerlijke hoofdgerechten, en vol prachtige illustraties. Een genot om te gebruiken én om naar te kijken!

Maak van de noot een deugd

Maak van de noot een deugd

Marije en Karin, de schrijfsters van Maak van de noot een deugd, begonnen hun verzameling ‘recepten met kruidnoten’ met een stoofpotje, gevolgd door broodcakejes. Toen vroegen ze zich af wat je nog meer met kruidnoten zou kunnen koken of bakken, en dit leuke kookboek was weldra een feit. Zoet of hartig: kruidnoten zijn in talloze recepten te gebruiken, zo blijkt. Dit was voor mij als kruidnoten-liefhebber in hart en nieren een ware openbaring.

Maak van de noot een deugd
Zoals ik in het begin van dit artikel al vertelde: ‘Maak van de noot een deugd’ bevat ontzettend mooie illustraties. Het heeft zelfs de Gourmand Cookbook Award gewonnen, voor het ‘Best illustrated Cookbook in the world’.

Maak van de noot een deugd
Had jij verwacht dat je zó veel gerechten zou kunnen maken met kruidnoten? ‘Maak van de noot een deugd’ laat het zien: niet alleen zoete gerechten, maar een heerlijk stoofpotje, pompoensoep, een heuse pepernotenpaté en gehaktballen. Leuk om hier een gerecht uit te kiezen om op 5 december te maken (en te eten)!

Maak van de noot een deugd

Maak van de noot een deugd
Om verwarring te voorkomen wordt in het begin van het boek eerst het verschil tussen pepernoten en kruidnoten uitgelegd. Voor wie dat nog niet weet. Ook staat er een recept in om beiden zelf te maken, en wat algemene informatie over bepaalde basistechnieken die in het boek worden toegepast. En een recept om zelf speculaaskruiden te mengen, handig!

Maak van de noot een deugd
Vintage stijl

De prachtige, vintage afbeeldingen in ‘Maak van de noot een deugd’ maken het boek echt wel af, vind ik. Ze maken dat ik het boek ook regelmatig pak om er gewoon even doorheen te bladeren, ik word er blij van. Als je mijn nieuwe ik een beetje kent, dan begrijp je dat vast wel 🙂

Maak van de noot een deugd

Maak van de noot een deugd

Maak van de noot een deugd
Heerlijk toch, die foto’s?

Maak van de noot een deugd
Ik wil nog veel meer gerechten uit ‘Maak van de noot een deugd’ gaan uitproberen (ik sla eind november gewoon een paar kilozakken kruidnoten in, hihihi!), maar op dit moment heb ik twee favoriete recepten uit het boek.

Hierboven zie je de Cheesecake met witte chocolade, met een bodem van verkruimelde kruidnoten en roomboter. Meer hoef ik niet te zeggen denk ik?

De recepten in ‘Maak van de noot een deugd’ zijn allemaal betrekkelijk eenvoudig en bevatten ingrediënten die je gewoon bij de supermarkt kunt kopen. Dat laatste vind ik zelf altijd erg belangrijk: als ik eerst naar vier verschillende winkels moet om de ingrediënten voor een gerecht te kopen, vergaat de kook- of baklust mij al snel. De werkwijze staat duidelijk omschreven, in begrijpelijke en lekker leesbare taal. Het boek werkt ontzettend prettig en makkelijk, dat vind ik een groot pluspunt.

Maak van de noot een deugd
Ook de Cranberry koekjes zijn favoriet bij mij, vooral ook omdat ik ze makkelijk mee kan nemen naar mijn werk. Het kruidige van de kruidnoten is een heerlijke combinatie met de havervlokken en het frisse van de cranberries. Ik vind het een heerlijk tussendoortje, en ze zijn heel snel klaar.

Maak van de noot een deugd
Maak van de noot een deugd is een erg leuke kado-tip voor de komende decembermaand. Maar als je voor Pakjesavond al aan de slag wilt, kun je misschien beter binnenkort een keer je schoen zetten en wat moois voor Sinterklaas maken 😉 Het boek kost € 12,50 en is onder andere verkrijgbaar bij bol.com. Ik kocht mijn exemplaar bij Tante Betje in Oosterhout.

9 Comments on Maak van de noot een deugd – koken met kruidnoten

 1. Maarten
  23 november 2016 at 23:22 (6 jaren ago)

  Hoi Natasja, Een beetje een late reactie, maar de taart was echt super lekker!

  Beantwoorden
 2. Manon
  15 november 2016 at 15:42 (6 jaren ago)

  Lekker pepernoten en kruidnoten, ik ben verbaasd dat ik nog geen zak hebt gekocht. Zelf maken is natuurlijk veel leuker. Die taart ziet er ook lekker uit zeg

  Beantwoorden
 3. Miranda
  15 november 2016 at 15:14 (6 jaren ago)

  Dat ziet er heerlijk uit, ik weet wel wie er 3 december gaat bakken 😉

  Beantwoorden
 4. Jolanda
  15 november 2016 at 12:20 (6 jaren ago)

  Ohhh wat ontzettend leuk en lekker. Het boek zelf ziet er ook prachtig uit

  Beantwoorden
 5. sandra
  15 november 2016 at 09:01 (6 jaren ago)

  Het ziet er niet alleen heerlijk uit, het smaakte ook nog eens geweldig!!!!

  Beantwoorden
 6. Zoé
  15 november 2016 at 09:00 (6 jaren ago)

  Wat een super leuk artikel en mooie foto’s. En ik spreek uit ervaring…wat is die taart goddelijk! mmmm heerlijk!

  Beantwoorden
 7. Mireille
  15 november 2016 at 07:22 (6 jaren ago)

  Wat een ontzettend leuk kookboekje. Ik snap dat jij hier blij van wordt. Volgende keer graag een foto met tante Betsy jurkje en het kookboek past helemaal bij elkaar.

  Beantwoorden
 8. marije
  15 november 2016 at 07:00 (6 jaren ago)

  Ik vroeg mij al af wat er in die koekjes zat want ze zagen er healthy uit. Ben niet zo’n heel groot fan van pepernoten of kruidnoten. Eet ze misschien 1x per jaar uiteindelijk

  Beantwoorden
 9. chucky1012
  15 november 2016 at 06:51 (6 jaren ago)

  Zo leuk!
  Het ziet er zo heerlijk uit!
  Je hebt prachtige foto’s gemaakt.

  Xoxo

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.