Meet met Jo-Anne, de oprichtster van Beauty Kitchen

Vorige week dinsdag had ik een heel bijzondere ontmoeting, midden in Amsterdam. Ik had een gesprek met Jo-Anne, de oprichtster van Beauty Kitchen. Vorig jaar tijdens het introductie-event had ik haar al kort gesproken. Maar nu mocht ik tijdens een 1-op-1 gesprek mijn vragen aan haar stellen. En vertelde ze honderduit over Beauty Kitchen, haar grote passie. In dit artikel wil ik een stukje van Jo-Anne’s passie en kennis met jullie delen!

Beauty KitchenJo-Anne en haar Beauty Kitchen

In het verslag over het event vertelde ik al dat Jo-Anne in 2010 de eerste Beauty Kitchen in Glasgow opende. Tijdens haar studie scheikunde en haar werk daarna in de cosmetica-branche, zocht ze naar het perfecte product om haar huid te verzorgen. Maar welk merk ze ook probeerde, duur of goedkoop, ze vond het niet. Altijd was er wel iets wat haar niet aansprak in het product. Tot haar man tegen haar zei: waarom ga je zelf niet Het Perfecte Product ontwikkelen? En zo ging ze aan de slag, met een vast doel in haar hoofd. Beautyproducten ontwikkelen die 100% natuurlijk, 100% effectief en 100% betaalbaar moesten zijn. Ze wilde op deze punten geen enkel compromis sluiten en ging net zo lang door tot ze deze perfecte producten ontwikkeld had.

Beauty KitchenNatuurlijke cosmetica of mooie cosmetica?

Anders dan in Nederland, heeft de consument in Engeland en Schotland maar weinig met natuurlijke cosmetica. Jo-Anne besloot daarom om geen producten te maken die met grote letters ‘Organic’ op de verpakking hadden staan, maar producten die in het oog springen, die opvallen in het schap. Producten waarvan de consument denkt: wat ziet dat er leuk uit, dat wil ik proberen! En als de klant dan eenmaal merkt hoe goed het product werkt dankzij de prachtige ingrediënten, is hij of zij al verkocht. En geloof me: dat ben je echt zodra je de producten van Beauty Kitchen gebruikt. Leuk om te horen hoe anders Jo-Anne haar missie aanpakt dan de grote merken.

Tijdens het gesprek met Jo-Anne was aan alles te merken dat deze lieve, spontane dame ontzettend veel weet. Ze vertelde dat ze graag leert, en daarom continu bezig is met informatie te verzamelen. Door te observeren, door te lezen, en door veel te vragen aan mensen in haar omgeving. Ieder product van Beauty Kitchen wordt door Jo-Anne zelf ontwikkeld. En dat gaat op een heel simpele manier: ze bedenkt welke ingrediënten het samen goed zouden doen, en mixt en mengt dan net zo lang tot ze een perfect product heeft gecreëerd. Daar gaat soms best een tijd overheen, want Jo-Anne is een bevlogen mens, maar ook heel kritisch.

Ze vertelde dat haar medewerkers soms wanhopig verzuchten: “Jo-Anne, wat jij wil, kan niet!”. Om dan later tot de conclusie te komen dat het echt wel kan wat ze in haar hoofd had. Ze neemt haar doel om geen enkel compromis te sluiten bij de ontwikkeling van de producten, dus nog steeds heel serieus.

Beauty KitchenYou can go your own way

Dat Jo-Anne met Beauty Kitchen niet klakkeloos het succes van andere merken volgt of kopieert, blijkt uit het succes van de Abyssinian Oil lijn. Jo-Anne wilde als basis voor deze lijn een olie die de huid verzorgde, voedde en herstelde. Een logische keuze zou Arganolie zijn, gezien het succes van deze olie gedurende de afgelopen jaren. Jo-Anne wilde echter geen ingrediënt wat het gros van de concurrenten al gebruikte, en vond het feit dat Arganolie maar op een heel kleine plek op aarde te ‘oogsten’ is, geen fijn idee. Ze wilde een ingrediënt wat bij wijze van spreken op iedere willekeurige plek op aarde verbouwd zou kunnen worden, waardoor de schade aan het milieu veel beperkter is.

Zo kwam ze bij Abyssinian olie, een olie die bovendien ook nog eens voor ieder huidtype geschikt is. Dit maakt de keuze voor de klant in de winkel ook weer veel eenvoudiger. Want niet iedereen heeft zin en tijd om uitgebreid een heel schap met producten te bekijken en aan de hand daarvan een product te kiezen.

Beauty KitchenSeahorse Plankton

De laatste nieuwe lijn van Beauty Kitchen is de Seahorse Plankton lijn, speciaal gericht op anti-aging. De basis van deze producten bestaat uit Plankton microalgen: eencellige microscopische algen die in de oceaan leven. Jo-Anne ontdekte dat zeepaardjes zichzelf tegen milieu-stress beschermen door deze Plankton microalgen te eten: een bron van antioxidanten, omega 3, lipiden en nog veel meer superingrediënten. En ze ontdekte dat deze unieke mix ook voor de huid een geweldige, en hele snelle (werkt al binnen 24 uur) werking heeft.

Omdat Beauty Kitchen op geen enkele manier de natuurlijke balans van de natuur wil verstoren, worden de plankton microalgen biologisch gekweekt in een speciale bioreactor in Italië. De gassen die de microalgen bij dit proces uitscheiden, worden weer gebruikt om de faciliteit te verwarmen. Hierdoor wordt de ecologische voetdruk van Beauty Kitchen verminderd. Hoe mooi is het, dat een bedrijf zo bezig is met haar omgeving en het milieu?

Beauty KitchenI may not be perfect, but at least I’m not fake

Ik had echt wel uren kunnen luisteren naar wat Jo-Anne allemaal te vertellen had, die vrouw weet zó ontzettend veel en vertelt zo vol liefde en passie over haar bedrijf en haar vak. Heerlijk! Haar schattige Schotse accent speelt daar zeker een rol bij hoor, ze vertelt zonder dat het ook maar een moment saai wordt.

Dat Jo-Anne met Beauty Kitchen niet zomaar een uit de hand gelopen hobby heeft neergezet, blijkt wel uit het feit dat het bedrijf in nog geen jaar tijd van 3 naar 8 werknemers gegroeid is (leuk om te weten dat zowel de moeder als de man van Jo-Anne ook in het bedrijf werken). En dat de producten inmiddels in ruim 1400 winkels in Engeland, Ierland, Schotland, Nederland en België in het schap staan. En dat daar binnenkort waarschijnlijk nog eens 1000 winkels bij gaan komen. Ik zei het vorig jaar al na het introductie-event, en ik zeg het nog steeds: dit merk is zó ontzettend mooi, hier gaan we de komende jaren nog heel veel van horen!

Beauty Kitchenik heb een prachtige goodiebag mee naar huis gekregen, de komende tijd kunnen jullie weer een paar mooie reviews over Beauty Kitchen verwachten! De producten van Beauty Kitchen zijn in Nederland en België exclusief verkrijgbaar bij Holland and Barrett (voorheen De Tuinen).

Jo-Anne, thank you so very much for telling me your story. I’m impressed by the company, the products en above it all: your passion for your job ♥

13 Comments on Meet met Jo-Anne, de oprichtster van Beauty Kitchen

 1. Babs
  30 mei 2017 at 22:27 (5 jaren ago)

  Wat een leuk interview! Ik kon helaas niet, maar zo lees ik het ook weer terug. Prachtig, zo een vrouw die haar passie volgt en zulke mooie producten voor ons beauty lovers maakt!

  Beantwoorden
 2. Cindy
  30 mei 2017 at 18:55 (5 jaren ago)

  Leuk dat je haar mocht interviewen! Heb de producten weleens zien staan in de winkel, maar nog niet geprobeerd. Toch maar eens doen.

  Beantwoorden
 3. Marieke
  30 mei 2017 at 16:30 (5 jaren ago)

  Ahhhh wat leuk zeg! Beauty Kitchen heeft ook mijn hart gestolen <3

  Beantwoorden
 4. Miranda
  30 mei 2017 at 15:17 (5 jaren ago)

  Dat moet een leuk interview zijn geweest, wat een heerlijke manier voor haar om je werk zo uit te kunnen voeren.

  Beantwoorden
 5. gea
  30 mei 2017 at 13:45 (5 jaren ago)

  is echt heerlijk!
  mijn huid knapt er echt van op

  Beantwoorden
 6. Talitha
  30 mei 2017 at 13:17 (5 jaren ago)

  Wat een interessant merk zeg en wat leuk dat je jo-anne mocht intervieuwen voor je blog ☺ ik ben erg benieuwd naar je reviews

  Beantwoorden
 7. jeapiebel
  30 mei 2017 at 11:20 (5 jaren ago)

  Ik vind dit merk ook heel interessant. Wat ontzettend leuk om het verhaal van de oprichter van het merk te mogen lezen. Achteraf is het fijn dat ze kan niet vinden wat ze zocht, anders hadden wij geen kennis kunnen maken met het merk. 🙂

  Beantwoorden
 8. Jolanda
  30 mei 2017 at 11:03 (5 jaren ago)

  Wat ontzettend interessant om er op deze manier meer over te weten te komen!

  Beantwoorden
 9. Deb
  30 mei 2017 at 10:25 (5 jaren ago)

  Lijkt me heel uniek om een tête-à-tête te hebben met deze bijzondere dame. Heel interessant om meer te weten te komen over dit merk. Over het algemeen vind ik producten die Holland & Barrett worden verkocht niet heel bijzonder en loop ik deze winkel eerlijk gezegd ook vaak voorbij. Ik zal dat de eerstvolgende keer dus niet doen 😉 en loop dan linea recta door naar het schap met Beauty Kitchen producten. Ik ben ook zo benieuwd naar hun INCI lijsten. Die ga ik de volgende keer dat ik in de stad ben even goed bestuderen.

  Beantwoorden
 10. Mariëlle
  30 mei 2017 at 08:04 (5 jaren ago)

  Nou, wat gaaf zeg!! Ik heb nog geen ervaring met het merk, maar het staat zeker op mijn lijstje!

  Beantwoorden
 11. mireille
  30 mei 2017 at 07:34 (5 jaren ago)

  WoW wat leuk om zo iemand te mogen ontmoeten. Prachtig wat zij al heeft weten te bereiken.

  Beantwoorden
 12. chucky1012
  30 mei 2017 at 06:16 (5 jaren ago)

  Super leuk dat jij dit interview had mogen doen 😉
  Ik denk dat er heel veel vrouwen zijn die dit werk ook willen doen.
  Ze heeft zoveel bereikt en gaat nog steeds door.
  Mooie producten in prachtige verpakkingen en iedere huisvrouw wil dit toch graag en of het is om jezelf mee te verwennen of aan iemand kado te geven het blijft mooi…..

  Xoxo

  Beantwoorden
 13. marije
  30 mei 2017 at 06:12 (5 jaren ago)

  Hele inspirerende vrouw met een mooie productlijn

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.