Mijn favoriete recepten van afgelopen jaar

Vorig jaar rond deze tijd kwam er een behoorlijke omslag in mijn leven. Of nou ja, dat klinkt wel heel theatraal misschien, hahaha! Maar tot december 2020 kookte ik eigenlijk nauwelijks voor mezelf. Ik at vooral kant en klare maaltijden, wel de ‘gezonde’ weliswaar. Dat die helemaal niet zo gezond waren, dat besef ik inmiddels wel. Maar begin 2021 begon ik met koken, en inmiddels doe ik niet anders meer. Omdat ik vaak vragen krijg over de gerechten die ik maak, deel ik vandaag mijn favoriete recepten van afgelopen jaar.

Mijn favoriete recepten: hier begon het mee

Ik weet nog precies hoe dat koken voor mezelf begon. Tweede Kerstdag 2020 zouden mijn broer en schoonzus bij mij komen eten, en ik kon ze natuurlijk geen kant en klare maaltijd voor zetten. Dus ik zocht op de website van Albert Heijn naar een lekker, en vooral niet te moeilijk gerecht. Dat werd de inmiddels beroemde broccoli quiche, met brie en cashewnoten. Ik maakte er ook nog een salade met avocado bij, en ik scoorde me daar een punten. Mijn broer zei: ik wist niet dat jij zo lekker kon koken Natas. Nee, ik zelf ook niet, hahaha!

De week tussen Kerst en Oud & Nieuw had ik vrij, en toen schoot regelmatig de gedachte door mijn hoofd: dit kan ik toch ook voor mezelf maken? Dan maak ik meerdere porties tegelijk, en vries de porties die overblijven in. Dan heb ik alsnog iedere dag een kant en klare maaltijd, als ik thuiskom uit het werk.

Dus de eerste keer dat er weer boodschappen bezorgd werden, veranderde mijn boodschappenlijstje rigoreus. Ik liet nog een paar kant en klaar maaltijden mee bezorgen voor de zekerheid, maar dat was ook meteen de laatste keer. Toen ik eenmaal zelf ging koken, vond ik die kant en klare meuk niet lekker meer 😉 Ik koos in eerste instantie (en nog steeds grotendeels) recepten van de website van Albert Heijn. Omdat ik daar mijn boodschappen online doe, kan ik met één klik op de knop de benodigde ingrediënten in mijn winkelkarretje leggen. Lekker makkelijk!

Even wennen…

De eerste weken vond ik het best een beetje pittig hoor, hoe gek dat ook klinkt. Ik ben gewoon niet zo goed in recepten, ik word dan altijd een beetje zenuwachtig als ik meerdere dingen tegelijk moet doen. Maar kalmte kan u redden, dus mij ook 😉 En inmiddels ken ik de meeste recepten aardig uit mijn hoofd, dus gaat het al een stuk beter.

Na de broccoli quiche, die nog steeds één van mijn favoriete gerechten van afgelopen jaar is, kwam al snel de rodekooltaart met walnoten en geitenkaas. Ik vind hartige taarten en quiches erg lekker, en redelijk makkelijk om te maken. Voor beide gerechten gebruik ik zoveel mogelijk biologische ingrediënten, maar eigenlijk geldt dat inmiddels voor alles wat ik klaar maak.

Risotto

Een gerecht wat ook al snel volgde, is risotto met prei en kleine tomaatjes. Deze koos ik destijds vooral vanwege de naam: makkelijke risotto 😉 Makkelijk is hij zeker, maar ook erg lekker! Grappig trouwens: een paar jaar geleden moest ik niet denken aan gerechten met prei, ui of knoflook. Nu zijn dat ingrediënten die ik echt heel vaak gebruik.

Een andere risotto variant is deze, maar dan wel een beetje aangepast. Jazeker, inmiddels durf ik zelfs mijn eigen draai aan recepten te geven 😉 De tonijn vervang ik altijd door kipstuckjes van de Vegetarische Slager, en meestal voeg ik nog een broccoli toe. Dit is één van de weinige gerechten waar ik een vleesvervanger in doe, in alle andere gerechten zitten kaas en/of noten. En eigenlijk mis ik het vlees helemaal niet, ik denk dat ik nu voor zo’n 95% vegetarisch eet.

Vegetarisch

Een goed voorbeeld van zo’n heerlijke vegetarisch gerecht is de tagliatelle met groene groenten en kaas. Deze heb ik ook altijd in mijn vriezer staan, eens in de 1 à 2 maanden maak ik een grote pan. Hier voeg ik meestal ook nog een (biologische) courgette aan toe, voor wat extra groene vulling.

Deze hartige taart met bloemkool en broccoli heb ik nog niet zo lang geleden aan mijn favoriete gerechten toegevoegd, ik was op zoek naar eens wat anders. Deze is echt ook zó ontzettend lekker, en echt een lekkere stevige maaltijd. Hier vervang ik de gewone spekjes door vegetarische spekjes, van het AH eigen merk of van de Vegetarische Slager.

Nog een risotto gerecht wat ik door het schrijven van dit artikel weer tegen kwam is deze. De combinatie met spinazie is echt heerlijk, en een mooie variatie tussen mijn andere favoriete recepten. Een recept wat hier op lijkt, maar dan met parelcouscous is deze, die vond ik op een andere website.

Bananenbrood en granola

Natuurlijk mag het recept van mijn bananenbrood niet ontbreken in dit rijtje. Ik heb altijd voorraad in mijn vriezer, meestal maak ik er twee tegelijk. ’s Ochtends haal ik dan twee stukjes uit de vriezer om mee te nemen naar mijn werk, zo heb ik iedere dag vers bananenbrood. Ik voeg er zelf meestal nog wat speculaaskruiden aan toe, voor een extra lekkere smaak ♥

Het recept van de granola die ik altijd zelf maak, komt van de website van Laura’s Bakery. Als de granola een beetje is afgekoeld, voeg ik er zelf altijd nog kokossnippers aan toe. Ik kwam op het idee toen een collegaatje vertelde dat ze op haar vrije dag zelf granola had gemaakt. En dat dat altijd zo lekker ruikt. Ook hiervoor geldt: sinds ik het zelf maak, vind ik de kant en klare granola uit de supermarkt echt zo ontzettend vies, hahaha! Ik heb nog twee zakken liggen in de kast, maar ik vrees dat ze mijn ontbijtkommetje nooit gaan halen.

Ik ben echt zó blij dat ik deze beslissing vorig jaar genomen heb! Ik zie en voel nu dat ik zoveel gezonder eet en leef dan toen, zeker nu ik sinds ruim een half jaar ook bijna niet meer snoep. Zal ik jullie eens wat vertellen: ik heb de afgelopen maanden gewoon niet één chocolade kruidnoot op! Niet eentje! Terwijl die er andere jaren minstens een zak per week doorheen gingen hier, hahaha!

Inmiddels vind ik het koken ook een stuk leuker dan voorheen, en probeer ik af en toe ook eens nieuwe gerechten uit. Zo heb ik laatst voor het eerst in mijn leven erwtensoep gemaakt, ook die was zeker voor herhaling vatbaar! Wie weet ga ik komend jaar wel meer favoriete recepten verzamelen 🙂

11 Comments on Mijn favoriete recepten van afgelopen jaar

 1. Deb
  1 januari 2022 at 17:19 (6 maanden ago)

  Bedankt voor het delen! Ik ben heel benieuwd naar de broccoli quiche! Ziet er super lekker uit. Bij mij thuis houden ze niet zo van broccoli, maar ik ben benieuwd wat ze van deze quiche vinden. Ook de risotto recepten spreken me aan. Bedankt voor de inspiratie.

  Beantwoorden
 2. Neeltje
  29 december 2021 at 21:54 (6 maanden ago)

  Wat een mooie gerechten maak je. De broccoli quiche heb ik ook al gemaakt. Sinds ik bij jou quiche voorbij zie komen, maak ik het zelf ook steeds meer. Heerlijk gerecht wat fijn van tevoren voorbereid kan worden!

  Dat komend jaar nog maar veel mooie gerechten voorbij mogen komen.

  Beantwoorden
 3. marije
  28 december 2021 at 09:35 (6 maanden ago)

  Wat een super leuk artikel zeg! Ik kan er inspiratie uit halen, dank je wel!

  Beantwoorden
 4. Forever38.com (Vera)
  27 december 2021 at 19:58 (6 maanden ago)

  Jaa, eindelijk, het recept van je broccoliquiche. Die ga ik zeker eens maken, net als je granola. Dank voor het delen, Natasja ! X

  Beantwoorden
 5. Jelka
  27 december 2021 at 08:16 (6 maanden ago)

  Wat een goede omslag zeg! Lekker bezig! Misschien moet je ook eens een couscous recept opzoeken (zeker nu je niet meer bang bent voor kikkererwten ), dat is hier ook altijd een heerlijke, makkelijke, gezonde vegetarische optie! Op een smakelijk 2022!

  Beantwoorden
 6. Jeltje
  26 december 2021 at 12:08 (6 maanden ago)

  Heerlijke recepten zijn het, dank voor het delen. Mijn favoriete recept van AH is Pasta met spinazie en gorgonzola-roomsaus. Die valt bij jou ook wel in de smaak denk ik 🙂

  Beantwoorden
 7. Miranda Aerts
  26 december 2021 at 12:02 (6 maanden ago)

  Wat een gezellige blog over jouw favoriete recepten 🙂
  Bedankt voor het delen en fijne tweede kerstdag ♡

  Beantwoorden
 8. Annelies van der Valk
  26 december 2021 at 09:46 (6 maanden ago)

  De tip die ik nog voor je heb is kijk eens op de site van lekker en simpel. Daar staan zoveel lekkere recepten op die heel simpel zijn. Fijne kerstdag.

  Beantwoorden
 9. Petra van Schijndel
  26 december 2021 at 09:12 (6 maanden ago)

  Goed idee om alles op een rijtje te zetten. Ik heb je blog opgeslagen, want ik eet sinds kort ook grotendeels vegetarisch.
  Het ziet er allemaal heerlijk uit. Dank voor de inspiratie.

  Beantwoorden
 10. Bouke
  26 december 2021 at 09:05 (6 maanden ago)

  Leuk!!! Natasja’s favorites in een blog…
  Heerlijk van genoten. Ik vind koken juist heerlijk, snijden, roeren, t sissen van de pan- het maakt me rustig.
  Hoop dat je weer een jaar geniet van je eigengemaakte lekkers

  Beantwoorden
  • Jacqueline Oud
   26 december 2021 at 11:22 (6 maanden ago)

   Dank voor de goede tips en recepten, de maaltijden zien er heerlijk uit en ik ga de komende tijd ze zeker proberen. Vindt koken ook heerlijk, op momenten dat je er de tijd voor hebt is het een rustgevende bezigheid. Blijf heerlijk genieten van deze lekkere gerechten, ga de eerste de aankomende week meteen proberen. Ik kook zelf ook veel vegetarisch, met af en toe toch weer wat vlees. Fijne tweede kerstdag gewenst!
   Liefs

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.