Minder plastic afval: alle beetjes helpen!

Ik denk dat niemand meer kan ontkennen dat we met zijn allen iets moeten doen aan de hoeveelheid plastic afval. Gelukkig is er de afgelopen jaren al veel verbeterd op dat gebied, maar het kan natuurlijk altijd nóg beter. Ik heb zelf vooral het afgelopen jaar heel wat verbeteringen doorgevoerd, ik vertel jullie er graag wat meer over!

The colours of my life

Minder plastic afval: eerst het besef

Eerlijk is eerlijk: tot een paar jaar geleden was ik helemaal niet zo bezig met het verminderen van plastic afval. Eigenlijk kwam ik er pas achter hoeveel plastic afval ik wekelijks heb, toen ik hier in Tilburg kwam wonen. Daarvoor hoefde ik plastic afval nooit apart te verzamelen, en ging het gewoon ‘op de grote hoop’. Hier in Tilburg hebben we een afvalcontainer voor papier en voor plastic, maar in het begin gooide ik ongemerkt nog steeds veel plastic bij het restafval. Tot ik een keer een gele kaart kreeg, een waarschuwing dat er te veel plastic in de restcontainer zat. En als je weet dat de boete (eerst krijg je een gele kaart, dan een oranje en daarna een boete) hiervoor 190 euro bedraagt, dan snap je dat ik vanaf toen wel beter ging opletten.

Eye opener

En toen gingen mijn ogen open. Vanaf het moment dat ik plastic afval heel nauwkeurig sorteerde, zat de plastic afvalcontainer iedere twee weken zo goed als vol. En de restafvalcontainer hoefde ik vanaf dat moment nog maar eens per vier weken aan straat te zetten. Soms zelfs nog minder vaak. Sorteren ging dus goed, alleen had ik echt wel veel plastic afval. Zoals heel veel huishoudens, denk ik.

Het echte omslagpunt kwam begin 2021. Vanaf dat moment ging ik al mijn maaltijden zelf klaarmaken, en stopte met het eten van kant en klare maaltijden. Die kant en klare maaltijden zitten allemaal in een plastic bakje, met een plastic folietje eroverheen. Als je die vijf of zes keer in de week eet, dan snap je wel hoeveel plastic afval ik alleen daar al van had.

Soms heb ik nog wel groentes of bijvoorbeeld zuivel die ik voor mijn gerechten nodig heb, die in plastic verpakt zitten. Maar als je bedenkt dat ieder gerecht wat ik maak, goed is voor vier of vijf maaltijden, dan heb ik per maaltijd echt zoveel minder plastic afval.

Minder plastic afval op mijn badkamer

Daarnaast ben ik op de badkamer behoorlijk minder producten in plastic gaan gebruiken. Sowieso gebruik ik alleen nog shampoo bars en stukken zeep, in plaats van flessen shampoo en showergel. En voor iedereen die denkt dat ‘ik in mijn eentje het verschil niet kan maken’. Stel je al die lege plastic flessen eens voor, die ik nu op jaarbasis níet in de afvalcontainer gooi. Als iedereen in Nederland zijn flessen shampoo en showergel zou vervangen door shampoo bars en stukken zeep: hoeveel levert dat op jaarbasis op? Dus ja: ook ik en jij kunnen het verschil maken.

minder plastic afval

Plastic recyclen = plastic afval verminderen

Naast minder plastic afval produceren, kunnen we er met zijn allen natuurlijk ook voor zorgen dat plastic meer gerecycled wordt. Een mooi voorbeeld hiervan is Spa Touch, ik schreef hier al vaker over. Spa Touch is natuurlijk mineraalwater met een vleugje smaak. Ik drink zelf alleen maar koffie, thee en water, frisdrank drink ik zelden nog. De enige uitzondering die ik maak, is voor Spa Touch. Omdat water ook altijd maar gewoon water is. En Spa Touch een mooie afwisseling is, zonder een te aanwezige smaak, en, heel belangrijk: zonder calorieën.

minder plastic afval

Spa Touch is de eerste lijn in het Spa assortiment waarvan de flessen van 100% gerecycled materiaal gemaakt zijn. Daarnaast zit ook op deze flessen (ook de 0,5 literflesjes) statiegeld, dus als het aan Spa ligt gaat er geen van deze flessen meer het afvalproces in. Hopelijk gaan er steeds meer merken gerecyclede verpakkingen gebruiken, en gaan steeds meer klanten voor die gerecyclede verpakkingen kiezen. Dat wordt voor mij in ieder geval de volgende stap: als ik een product koop wat in plastic verpakt zit, ga ik er beter op letten of het gerecycled plastic is. En als ik kan kiezen, zal ik het merk kiezen wat voor gerecycled plastic heeft gekozen.

minder plastic afval

De nieuwe Spa Touch flessen zijn niet alleen qua samenstelling veranderd, de looks hebben ook een make-over gekregen. De herkenbare rode dop voor de bruisende varianten en de blauwe dop voor niet-bruisende varianten zijn gebleven. Daarnaast zijn de bruisende varianten te herkennen aan de bubbels op de fles (zichtbaar én voelbaar), en de niet-bruisende varianten herken je aan de rimpeling van water. De smaken zijn nog altijd even verrassend en verfrissend ♥

Welke keuzes heb jij al gemaakt, of ga je maken, om plastic afval te verminderen?

Ik heb de flesjes Spa Touch ontvangen voor mijn blog.

2 Comments on Minder plastic afval: alle beetjes helpen!

 1. Cindy
  9 januari 2022 at 18:54 (5 maanden ago)

  Ik reageer niet vaak (of eigenlijk vaak niet…), maar ben een stille meelezer

  Wij koken al geruime tijd meer vers. Ja, sommige dingen zitten nog wel in plastic, helaas kom je er niet altijd onderuit. Maar kant en klaar eten we misschien 2 keer per jaar (en dat is veel…) en pakjes/zakjes gebruiken we ook nog maar héél sporadisch. Hoera voor de verspakketten voor soep, pasta en dergelijke, is ook meteen 10 keer lekkerder!

  Daarnaast heb ik áltijd een eigen fles bij me, waar ik ook heen ga (nergens momenteel, maar dat terzijde…).
  Een Drop (Waterdrop) erin en mijn water heeft een lekker smaakje, want dat gewone water ging me enorm tegenstaan. Nog maar af en toe een glas frisdrank, soms is het wel lekker namelijk.
  En ik heb ook ALTIJD een boodschappentas bij me, mijn auto ligt vol met linnen tasjes (die vind ik het prettigst in gebruik). Nast de boodschappentas ook zo’n herbruikbaar ‘zakje’ voor losse appels ofzo.

  Wij wachten al anderhalf jaar op een plastic container, de containers voor restafval staan al in de wijk, maar het overzetten kost blijkbaar wat moeite hier in Lelystad

  Ik denk wel dat ik verbaasd zal zijn over de geringe hoeveelheid restafval als we die container kwijt zijn en plastic apart gaan inzamelen.

  Beantwoorden
 2. Annette
  6 januari 2022 at 09:26 (5 maanden ago)

  Ik heb al jaren een oranje kliko en dus scheid ik mijn plastic afval ook al zoveel jaar. Alleen is het verwerken een probleem begreep ik dus willen ze weer terug om het toch maar gewoon bij het restafval te doen – snap jij het nog? haha maar goed het blijkt dat teveel plastic afval wat we nu scheiden dus helemaal niet herbruikt kan worden (of het is al een keer gerecycled) en dus wordt het alsnog verbrand. Nou ja, ik doe mijn best en neem ook altijd eigen boodschappentas mee als ik ga winkelen of naar de supermarkt. Ook bij de supermarkt geen plastic tasje meer om bijv. groente of fruit in te doen maar ik neem het zonder verpakking mee in mijn boodschappentas.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.