Moederdag

Al een paar weken voel ik me onrustig, gejaagd en snel geïrriteerd. Eerst wijt ik het aan de drukte op ons beider werk, en de zorgen om onze jongste hond, maar naarmate de tijd verstrijkt, weet ik opeens weer waar het door komt. Hoe dichterbij 12 mei komt, hoe minder je er omheen kunt: waar ik ook ben, overal hoor, zie en lees ik het. Moederdag. De dag waarop je je moeder eens extra in het zonnetje zet, omdat ze het hele jaar voor jou en je gezin klaar staat. En de dag waarop veel vrouwen in mijn omgeving zelf in het zonnetje worden gezet door hun kinderen. Ontbijt op bed, zelf geknutselde kadootjes, het hoort er allemaal bij en ik kan het nog goed herinneren van vroeger. Vooral niets verklappen aan mama, want die mocht natuurlijk niet weten wat voor moois je op school gemaakt had!

Moederdag

Sinds een jaar of 10 is Moederdag voor mij, naast een dag waarop ik natuurlijk mijn eigen moeder in het zonnetje zet, een dag met grijs randje. Want Moederdag, en de tijd daarvoor, is als je ongewild kinderloos bent, een dag waarop je keihard met je neus op de feiten gedrukt wordt. Natuurlijk, gedurende de jaren hebben we het “een plekje weten te geven”, zoals dat zo mooi heet. Maar dat plekje blijkt op sommige momenten heel makkelijk weer te vinden. Soms komt het vanuit het niets, als je bijvoorbeeld als trotse tante toekijkt hoe je neefje en nichtje hun zwemdiploma halen, of als je andere (toen nog wat jongere) neefje zegt: “jullie hebben geen kinderen he, maar jullie hebben gelukkig wel Beau en Benthe” (en daar heeft hij helemaal gelijk in).

En twee keer per jaar komt het, ondanks het feit dat je het al van ver zag aankomen: met Moederdag en in de decembermaand. Van die typische dagen die, mede door de (social) media opgelegd, het ultieme gezinsgevoel uitstralen. Dan voel ik me soms best een beetje leeg en verloren. En ben ik stiekem altijd blij als het weer voorbij is. Zodra “het normale leven” weer aanbreekt, keert de rust in mij terug en geniet ik van ons leven samen, onze honden, mijn werk en hobby’s. En kan “het” weer terug naar zijn veilige plekje, diep van binnen.

Moederdag

Ik wens alle moeders vandaag een warme, zonnige Moederdag. En iedereen die geen Moederdag kan vieren, omdat je moeder er niet meer is, of omdat je net als ik helaas geen moeder hebt mogen worden: ik hoop dat je een mooie zondag hebt. Probeer te genieten van al het moois wat het leven je brengt!

14 Comments on Moederdag

 1. hennie
  15 mei 2013 at 22:57 (9 jaren ago)

  Hoi Natasja, wat heb je jullie “‘stil ” verdriet mooi omschreven. Lees het nu pas dus beetje late reactie. Dikke knuffel voor allebei.

  Beantwoorden
 2. Pieter
  15 mei 2013 at 12:23 (9 jaren ago)

  Natasja, hoe helder, mooi, raak, krachtig en tegelijkertijd breekbaar verwoord. Indrukwekkend. We zijn er stil van. Knuffel. Pieter & Ingrid

  Beantwoorden
 3. Roxanne
  13 mei 2013 at 14:35 (9 jaren ago)

  Wat heb je dit enorm mooi, maar pijnlijk geschreven. Mag ik je even een hele dikke knuffel geven? <3

  Beantwoorden
 4. Angelique
  12 mei 2013 at 15:58 (9 jaren ago)

  Lieve Natasja,

  Wat heb je dat mooi op weten te schrijven. En helaas hier ook zo herkenbaar.
  Nu is het helemaal een verdrietige dag geworden hier, het is nu dubbel op. Lieverd, een dikke kus voor jou en ik wens je toch een hele fijne zondag.

  Beantwoorden
 5. Vera
  12 mei 2013 at 12:41 (9 jaren ago)

  Lieve Natasja (en man), ik kende jullie verhaal al wel, maar vind het knap dat je het zo op kunt schrijven. Ik kan me niet voorstellen hoe het voor jullie moet voelen, me er alleen een voorstelling bij maken. Toch hoop ik dat er een moment komt, wanneer je dit soort momenten in het jaar zonder verdrietige emoties voorbij kunt laten gaan.

  Xxx.

  Beantwoorden
 6. Miranda Aerts
  12 mei 2013 at 11:21 (9 jaren ago)

  Lieve zus,
  Toen jullie trouwden, hebben we er nog vrolijk een liedje over gezongen: de verwachting en hoop voor jullie dat er kleine Haasjes geboren zouden worden. Pas vele jaren later bleek die wens voor jullie niet vervulbaar en maakte de hoop plaats voor verdriet. De komst van kleinkinderen in de familie maakte het er nog moeilijker op en zoals je zelf zegt, haalt dat het gemis weer snel naar boven.

  We kunnen de leegte niet voor jullie invullen, het is helaas niet aan ons om jullie wens in vervulling te laten gaan.
  Heel veel sterkte gewenst om telkens opnieuw jullie manier te vinden om om te kunnen gaan met het gemis, de gevoelens en de emoties.

  Ik ben er trots op dat je dit gevoel wilt delen!
  Veel liefs, Miranda x

  Beantwoorden
  • sakura
   12 mei 2013 at 11:53 (9 jaren ago)

   wat een zussenliefde van beide… daar word ik nou stil van . Zo fijn als er steun en begrip is van je naaste familie.

   Beantwoorden
 7. astrid van dis
  12 mei 2013 at 10:54 (9 jaren ago)

  Lieve zus,
  Vanochtend tranen van geluk om de wensjes en zelfgemaakte kalender van de kids.
  Met alle cadeautjes en ontbijtje op de tafel, lees ik na het ontbijt jouw blog…
  Weer tranen, dit keer van verdriet…..zo mooi en aangrijpend geschreven!
  Een dikke knuffel,

  Heel veel liefs,
  Astrid xx

  Beantwoorden
 8. sakura
  12 mei 2013 at 10:41 (9 jaren ago)

  Dit wist ik geloof ik nog niet, maar wij kunnen elkaar de hand geven . Ik hoop dat je hoe dan ook een fijne dag hebt, want het leven is mooi .
  – Een onvervuld verlangen hoeft geen vervuld leven in de weg te staan –
  liefs

  Beantwoorden
 9. Marco Aerts
  12 mei 2013 at 09:53 (9 jaren ago)

  Lieve Natasja,ik zou willen dat ik een passende reactie zou hebben.Helaas weet ik het niet te beschrijven, dus ik hoop dat een moment van bezinning en respect voor de manier waarop jij samen met Arno met deze situatie omgaan voldoende is………….!

  Liefs Marco

  Beantwoorden
 10. Tonnie van Oosterhout.
  12 mei 2013 at 09:31 (9 jaren ago)

  Natasja wij denken vandaag aan jou en alle moeders die geen moeder mochten worden.

  Beantwoorden
 11. wilma schroder
  12 mei 2013 at 09:25 (9 jaren ago)

  ben niet zo goed als schrijfster maar heb hier toch een aandacht punt aan gegeven op fb.
  mijn moeder heeft meer zo iets van kom liever een x gewoon ipv Moederdag en het is alleen maar voor de winkels …ze heeft gelijk

  Beantwoorden
 12. wilma schroder
  12 mei 2013 at 09:16 (9 jaren ago)

  ja zeker niet voor ieder is Moederdag een dag vol kinderen … de media dringt het zo op aan mensen .
  terwijl er veel mensen daar toch moeite mee zullen hebben .
  die geen kinderen kunnen krijgen of dergelijke …geen moeder meer hebben.
  je hebt gelijk dat je dit zo neer zet ,kan e rover nagedacht worden.
  tja ondanks dat een fijne zondag met andere invulling…

  Beantwoorden
 13. Vivian
  12 mei 2013 at 08:35 (9 jaren ago)

  Zit hier met tranen in mijn ogen je tekst te lezen en weet even niks te zeggen. Indrukwekkend beschreven hoe verdriet verdriet kan blijven, dit grijpt aan. Hele dikke knuffel en kus voor jou vandaag Natas! Liefs.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.