Onthaasten in het drukke leven: een paar kleine tips!

Zoals jullie wel weten, heb ik een vrij druk leven. Een fulltime baan, een blog, een huishouden wat ik alleen draaiende moet houden en een lieve hond die aandacht verdient. Een leven wat velen van jullie in meer of mindere mate waarschijnlijk wel herkennen. Want tja, wie heeft het tegenwoordig niet druk? Om te zorgen dat je jezelf niet voorbij loopt, is het af en toe nodig om te onthaasten in het drukke leven. Ik deel vandaag een paar kleine tips!

Onthaasten in het drukke leven Onthaasten in het drukke leven

Tot een anderhalf jaar geleden vond ik termen als onthaasten in het drukke leven maar onzin. Niet zo aanstellen, gewoon doorgaan, dat was mijn motto. Ik wilde alles 200% perfect doen, maar liep op een gegeven moment mezelf letterlijk voorbij. Ik kreeg gelukkig op tijd een waarschuwing dat ik echt een stapje terug moest doen. En hoewel ik het nog steeds druk heb, zijn er wel momenten waarop ik mijn rust pak. Want die rust, die heeft iedereen gewoon nodig. Een paar van deze dingen deed ik eigenlijk al min of meer, maar er zijn ook dingen die ik het afgelopen jaar mezelf ‘aangeleerd’ heb.

Onthaasten in het drukke levenWandelen maakt je hoofd leeg

Al zolang als ik me kan herinneren, houd ik van wandelen. Met of zonder hond, met of zonder doel: korte of lange afstanden: ik houd van lopen. Samen met Benthe loop ik wekelijks heel veel, maar ook op mijn werk loop ik inmiddels met mijn collega’s als het even kan tussen de middag een ronde van een half uur. En Benthe heeft mij in onze nieuwe buurt geleerd om ook eens gewoon zonder doel te lopen. Wat wil zeggen dat Benthe mag bepalen hoe we lopen. In het begin was ik dan weleens bang dat we zouden verdwalen, maar Benthe weet instinctief altijd de weg naar huis te vinden. Dus laat ik haar regelmatig de route bepalen, en ontdekken we zo steeds weer een ander stukje van de buurt.

Wandelen zorgt ervoor dat je je hoofd letterlijk leeg loopt. En tegelijkertijd werk je aan je conditie, dat is toch gewoon super? Daarvoor hoef je echt niet meteen 20 kilometer te lopen, als je begint met een half uur is dat al meer dan genoeg. Je zult zien dat je conditie bij regelmatig wandelen behoorlijk verbetert, probeer het maar eens!

Onthaasten in het drukke levenEen goede planning geeft meer ruimte in je agenda

Het afgelopen jaar heb ik mijn planning behoorlijk moeten aanpassen. Zo ben ik qua artikelen op Beautyspots van 10 per week, naar 4 of 5 gegaan. Dat vond ik in het begin echt heel moeilijk, maar inmiddels weet ik dat een fulltime baan en een meer dan fulltime blog niet samen gaan. Ik heb ook mijn wekelijkse planning wat aangepast. Zo weet ik nu dat na een (drukke) werkdag er niet meer zoveel uit mijn vingers komt op het beeldscherm. Logisch, want mijn hoofd heeft dan eigenlijk gewoon rust nodig.

Daarom schrijf ik nu mijn artikelen vooral in het weekend, wanneer mijn hoofd leeg is. Ik merk dat het schrijven van artikelen dan veel minder tijd en moeite kost. En ik schrijf tegenwoordig altijd 2 of 3 weken vooruit, als buffer zeg maar. Als ik het dan een week echt heel erg druk heb, hoef ik me niet druk te maken over mijn artikelen. Ik kan rustig een paar snipperdagen nemen op dat gebied. En dat geeft rust in mijn hoofd.

Onthaasten in het drukke levenPlan bewust rust in je agenda

Ik sta op doordeweekse dagen vroeg op. Dat is vooral omdat ik rond zeven uur in de auto moet zitten. Maar als ik het heel strak zou plannen, en mijn haar niet zou föhnen ‘s ochtends, en mijn ontbijt in de auto zou opeten, zou ik misschien wel een half uurtje langer kunnen slapen. Toch doe ik dat heel bewust niet. Omdat de rest van mijn dag al druk en hectisch genoeg is, heb ik het echt nodig om de dag rustig te kunnen starten. Om rustig een rondje met Benthe te lopen, om op mijn gemak te ontbijten en om de tijd te nemen voor mijn haar en make-up. Dat is me meer waard dan een half uurtje langer in bed te kunnen blijven, en daardoor start ik de dag in ieder geval relaxed.

Let it goooooo…

Mijn laatste tip om te onthaasten in het drukke leven, ontdekte ik de afgelopen tijd bij toeval. De GPS in mijn oude telefoon was kapot, en daardoor deed mijn Waze (online navigatiesysteem) het niet meer. Ik kon nog wel de route lezen op mijn scherm, maar het systeem hield niet meer bij waar ik op dat moment was en hoe lang de reis nog zou duren. Normaal gebruikte ik altijd mijn Waze, ook als ik gewoon naar mijn werk of weer naar huis rijd. Zo weet ik namelijk precies of en waar er file staat, en of ik beter een andere route kan kiezen. Maar dat gaf me ook vaak onrust, als door drukte op de weg de verwachte aankomsttijd wat later werd. Vaak zat ik me dan ‘s ochtends om half acht al op te vreten achter het stuur, omdat ik wéér vertraging had. Met als gevolg dat ik de dag al helemaal vol stress begon.

Toen Waze het niet meer deed, zag ik de verwachte aankomsttijd niet, en maakte ik me veel minder druk als het verkeer tegenzat. Veel relaxter rijden dus! Inmiddels heb ik een nieuwe telefoon, maar zet ik Waze op bekende ritjes niet meer aan. Ik kijk als ik wegrijd wel even wat de aanbevolen route is, maar daarna zet ik hem gewoon weer uit. De weg weet ik toch wel, en die paar minuten extra reistijd zijn natuurlijk maar gewoon peanuts. Ik zit nu echt veel relaxter achter het stuur, en begin de dag dus ook zonder die dosis stress. Gek he, dat zoiets eenvoudigs je een boel stress kan schelen?

Wat doe jij om te onthaasten in het drukke leven, bewust of onbewust?

10 Comments on Onthaasten in het drukke leven: een paar kleine tips!

 1. Jeanelle
  23 augustus 2018 at 16:20 (6 maanden ago)

  Heerlijk om op mijn vrije dag in de loop van de middag even met een boek of tijdschrift op de bank. Vaak vallen mijn ogen dicht…powernap.

  Beantwoorden
 2. bychristiana
  4 augustus 2018 at 08:14 (7 maanden ago)

  Ik heb dat ook altijd ZO ontzettend knap van jou gevonden, hoe jij alles in je eentje voor elkaar krijgt. Dat is echt een GROOT compliment waard. Ik hou net als jij erg van wandelen (alhoewel ik het natuurlijk zonder hond doe;-)) en dat vind ik een heerlijk moment om mijn hoofd leeg te maken. Ook met de blog ben ik veel relaxter. Deze week bijvoorbeeld ben ik letterlijk zeven dagen achter elkaar aan het werk (vakantieperiode en collega’s die tegelijkertijd op vakantie zijn) en nou, dan komt er maar NIET elke dag een artikel online hoor. So be it.

  Beantwoorden
  • Natasja
   4 augustus 2018 at 19:11 (7 maanden ago)

   Ik ben daarin ook makkelijker geworden, maar ik heb dat echt moeten leren. Ik miste je artikelen trouwens wel, hihihi!

   Beantwoorden
 3. Neeltje
  3 augustus 2018 at 21:58 (7 maanden ago)

  Ik zet mijn telefoon 90% van de dag op stil. Geen geblieb van apps, mailtjes e.d. daardoor geen onrust dat je eigenlijk moet reageren. Geeft meer rust.

  Beantwoorden
 4. Miranda Aerts
  3 augustus 2018 at 17:47 (7 maanden ago)

  Dank je wel voor de fijne tips!
  Ik lees een boek om m’n hoofd leeg te maken en op m’n yoga les laat ik m’n lichaam ontspannen.

  Beantwoorden
 5. Forever38.com (Vera)
  3 augustus 2018 at 11:04 (7 maanden ago)

  Goeie tips hoor, ik pas ze ook allemaal toe. Het loslaten (en relativeren) blijft een dingetje, maar daar werk ik aan 😉

  Beantwoorden
 6. chucky1012
  3 augustus 2018 at 09:08 (7 maanden ago)

  Fijne en hele goede tips (y)
  ‘s morgens vroeg voordat het echt warm wordt loop ik met Foxy een hele grote ronde van iets meer dan een half uur.
  Dagelijks fiets ik.
  Dit alles heb ik achter de rug….
  Een overdag loop ik een stuk of 5 tot 6x….
  Genoeg beweging dus.
  Vaak ga ik ook nog 3 tot 5x per week naar de sportschool door telkens 15 minuten op de loopband te lopen en 10 tot 15 minuten te fietsen.

  Fijne dag Xoxo

  Beantwoorden
 7. Wendy
  3 augustus 2018 at 08:25 (7 maanden ago)

  Ik neem mijn plastic en glas afval niet meer mee als ik na de winkel ga. Maar loop savonds een rondje en gooi het dan in de daarvoor bestemde bakken. Je bent je afval kwijt en hebt even gelopen. Heerlijk met dit weer net voor het donker is en het is dan lekker buiten.

  Beantwoorden
 8. Mariëlle
  3 augustus 2018 at 08:02 (7 maanden ago)

  Héle goede tips, helemaal mee eens 🙂

  Beantwoorden
 9. Marije
  3 augustus 2018 at 07:47 (7 maanden ago)

  Kan niet wachten tot ik straks echt kan wandelen.

  Ik probeer tegenwoordig ook zoveel mogelijk los te laten en dat werkt prima.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.