De Nijmeegse Vierdaagse: Op weg naar de Via Gladiola!

Vorig jaar had ik het me al voorgenomen: in 2020 ga ik de Nijmeegse Vierdaagse (weer) lopen. Ik heb hem in het verleden al drie keer gelopen. Maar toen ik mijn huidige baan kreeg, moest ik stoppen omdat ik het qua training niet meer redde. Ieder jaar, als mijn broer mee liep en ik de beelden op afstand volgde, kriebelde het weer. Met de zorg voor Benthe zat het er sinds mijn scheiding gewoon echt niet meer in om te trainen, en daar had ik me bij neergelegd. Maar vorig jaar heb ik het hardop uitgesproken: ik wil dit gewoon weer, volgend jaar ga ik meedoen!

Nijmeegse Vierdaagse

Nijmeegse Vierdaagse

Toen was daar het eerste weekend van januari, en tijdens mijn wandeling van acht kilometer bedacht ik opeens: ‘Tja Natas, als je echt mee wil doen, moet je dus nú beginnen met trainen’. Het eerste jaar dat ik heb meegedaan, heb ik me samen met mijn vader ingeschreven via Via Vierdaagse, waardoor we én verzekerd waren van deelname, én een heel mooi trainingsschema konden volgen. Een schema wat voor mij heel goed werkte, maar wat al wel in januari begint.

Meteen toen ik me dat bedacht, schoten de mitsen en maren door mijn hoofd (that’s me). Ik heb het al zo druk, gaat mijn nek dit wel trekken, ik zie zo op tegen die trainingen… Op dat moment besloot ik het even los te laten. Maar de volgende dag al, weer tijdens mijn wandeling, dacht ik: ‘Kom op, stel je niet zo aan. Je hebt dit drie keer eerder gedaan, waarvan één keer zelfs de 50 kilometer. Je nek gaat dat heus wel trekken, die drukte is wel iets in te schuiven, en je gaat écht spijt krijgen als je het niet doet’.

Dan toch maar…?

Toen ik thuis kwam en aan de koffie zat, besloot ik eens op internet te zoeken naar een geschikte slaapplek. Ik heb nog heel even overwogen om heen en weer te rijden, maar iedere dag een uur heen en een uur terug in mijn eentje, dat is niet verstandig met die lange wandeldagen. Ik besloot een B&B te zoeken via Airbnb. En eigenlijk had ik al héél snel een geschikte B&B gevonden, op korte afstand van Nijmegen. Het zag er allemaal netjes en aantrekkelijk uit, had goede reviews én het was heel goed betaalbaar. En ook nog vrij in die week, ook niet onbelangrijk. Ik heb het linkje even doorgestuurd naar mijn broer, en die zei: ik zou het maar snel vastleggen, want dit is echt geen geld voor een slaapplek in de buurt van Nijmegen in die week.

Let’s do this!

Na de laatste twijfels aan de kant geschoven te hebben, heb ik het gewoon gedaan: ik heb geboekt. Dat was de eerste stap, maar wel één van de belangrijkste! Inschrijven voor de Vierdaagse kan pas vanaf begin februari, dus dat volgt heel binnenkort. Omdat ik al eerder de Vierdaagse succesvol heb uitgelopen, hoef ik (als het goed is) niet te loten als er te veel inschrijvingen zijn, en is mijn inschrijving dus meteen definitief.

En dan rest me niets anders dan trainen, trainen, trainen. Het weekend nadat ik de B&B heb geboekt, ben ik meteen ‘officieel’ begonnen met trainen. Of nou ja, het betekende dat ik mijn ronde van acht kilometer moest uitbreiden naar tien kilometer, dus dat viel nog reuze mee 😉 De training is redelijk simpel: in januari loop ik 1 keer per week 10 kilometer, in februari 1 keer per week 15 kilometer, in maart 1 keer per week 20 kilometer, en zo door naar in juli 1 keer per week 40 kilometer. Met daarnaast nog twee keer per week een ronde van 5 kilometer, in de laatste maanden wordt dat ‘kleine’ rondje dan 7,5 kilometer.

Nijmeegse VierdaagseKilometers, kilometers…

Jups, dat zijn heel veel kilometers… En ik zie er ook wel een kléin beetje tegenop hoor, die trainingen. Zeker als ik straks in april, mei echt afstanden moet gaan lopen, iedere keer weer. De vorige keren dat ik trainde voor de Nijmeegse Vierdaagse, ging Benthe eigenlijk altijd met me mee trainen. Tot zelfs 25 kilometer toe. En dat was natuurlijk veel gezelliger dan in mijn eentje lopen… En ook als ik tussendoor thuiskom voor een kopje thee of om iets te eten, is er niemand die gezellig op me wacht.

Maar hé, ook dit kan ik en ga ik ‘gewoon’ doen. En als ik een keer een dip heb, dan mag dat gewoon, want ook dat hoort bij die Nijmeegse Vierdaagse. Het Vierdaagsekruisje wat je bij het volbrengen van de tocht krijgt, is niet voor niets een koninklijk erkende onderscheiding. Het behoort tot de officiële Nederlandse onderscheidingen. Daar mag je af en toe best een beetje voor afzien, toch?

Ik ga jullie de komende tijd natuurlijk op de hoogte houden, hoe het gaat met de trainingen. In The colours of my life, maar ik zal ook af en toe een speciaal Vierdaagse artikel schrijven. Ga je me volgen op weg naar de Via Gladiola?

15 Comments on De Nijmeegse Vierdaagse: Op weg naar de Via Gladiola!

 1. Debbie
  26 januari 2020 at 18:14 (2 jaar ago)

  Hoi Natasja, wat goed dat je mee gaat doen! Ik heb er diep respect voor want het is niet niks. Erg leuk om de foto van jou en Benthe te zien en wat ben je veranderd! Heel veel succes met de voorbereidingen.

  Beantwoorden
 2. Rebecca
  26 januari 2020 at 15:33 (2 jaar ago)

  Respect voor je, Natasja.
  Je kunt het

  Ik ga je zeker volgen, liefs Rebecca

  Beantwoorden
 3. Miranda Aerts
  26 januari 2020 at 14:05 (2 jaar ago)

  Goed van jou, succes met de voorbereidingen!

  Beantwoorden
 4. Ingrid
  26 januari 2020 at 13:18 (2 jaar ago)

  Petje af!! Niet alleen dat je de vierdaagse gaat lopen, maar vooral voor je wilskracht en doorzettingsvermogen. Diep respect voor jouw veerkracht!

  Beantwoorden
 5. bychristiana
  26 januari 2020 at 11:45 (2 jaar ago)

  Wat ontzettend gaaf (en knap!!!) dat je dit gaat doen. Ik woonde vroeger in Elst (een dorpje tussen Arnhem en Nijmegen) en daar was het echt een traditie dat je op stoeltjes langs de weg ging zitten en naar de mensen ging kijken, en ze aanmoedigen, want ze lopen dus ook door Elst. Dat gebeurt trouwens nog steeds, alleen zit ik nu niet meer zo’n stoeltje;-) Ik ga je nu in ieder geval vanaf hier aanmoedigen hoor!

  Beantwoorden
 6. Danielle
  26 januari 2020 at 09:48 (2 jaar ago)

  Super stoer! Heel veel succes met trainen.

  Beantwoorden
 7. Bouke
  26 januari 2020 at 09:48 (2 jaar ago)

  Kanjer ben je!
  Tegen t einde loopt je hierheen en breng ik je terug☺️ Of je loopt vanuit je ouders naar hier voor een tussenstop. Komen vast nog genoeg leuke ideeen om die lange km’s leuk te maken

  Beantwoorden
 8. Phylia
  26 januari 2020 at 09:41 (2 jaar ago)

  Mens wat vind ik dit ongelooflijk stoer! Het gaat je vast lukken, succes met trainen! Xxx

  Beantwoorden
 9. Joyce Siemons
  26 januari 2020 at 09:14 (2 jaar ago)

  Echt zo’n respect voor jou! Zet em op kanjer!

  Beantwoorden
  • Zoé
   26 januari 2020 at 09:47 (2 jaar ago)

   Dit gaat je lukken! Je spirit is goed. Volhouden met trainen, dan kom je er zeker wel

   Beantwoorden
 10. Jelma
  26 januari 2020 at 08:57 (2 jaar ago)

  Superstoer dat je al je mitsen en maren aan de kant hebt gezet en het ‘gewoon’gaat doen! Een echte powervrouw…
  Heel veel succes met trainen. Ik ga zo weer een 5-8kilometer rondje doen en dan weer snel aan de studie. Ik worstel met de verdeling van mijn tijd zeg maar.

  Beantwoorden
 11. Caro
  26 januari 2020 at 08:55 (2 jaar ago)

  Onwijs gaaf dat je dit weer gaat doen! Respect hoor. En tuurlijk volg ik jouw avonturen!

  Beantwoorden
  • Monique
   26 januari 2020 at 09:17 (2 jaar ago)

   Heel veel succes enexier bij het toewerken naar de vier-daagse.Je kunt het, het gaat je lukken! Zeg dat maar iedere dag tegen jezelf in de spiegel. Groetjes Monique

   Beantwoorden
 12. Petra
  26 januari 2020 at 08:41 (2 jaar ago)

  We gaan je virtueel aanmoedigen bij iedere km die je gaat lopen!!
  Succes

  Beantwoorden
 13. Cindy
  26 januari 2020 at 07:41 (2 jaar ago)

  Dapper! Want ik vind het wat, die afstanden. Wandel zelf ook, 3 maal per week 5-10 km. En op werkdagen een lunchrondje.
  Zou heel graag grotere afstanden lopen dan ik nu doe, max 10 km, maar red het niet wegens een lang slepende hielblessure.
  Had me van het najaar verdiept in trainingen, en wilde het ook zo ongeveer als deze gaan opbouwen. Maar helaas…
  Succes met trainen!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.