Parfumproeverij bij In Fine parfums

Parfumproeverij bij In Fine parfums

Op 1 juni maakten wij tijdens de door Mr. Goodiebag georganiseerde Proefparade kennis met het merk In Fine. Bijzonder is, dat dit parfumhuis een hele andere kijk op geurbeleving heeft, namelijk dat de keus van je parfum iets zegt over je karakter en manier van communiceren. Geprikkeld door deze theorie maar zeker ook door de toen al heerlijke geuren konden we niet wachten om hier meer over te weten te komen en gelukkig wilde Marie-José ons graag ontvangen voor een nadere kennismaking en een heuse parfumproeverij bij In Fine.

Parfumproeverij bij In Fine

Parfumproeverij bij In Fine

Je vindt de In Fine winkel in het prachtige historische Haarlem waar het trapgevelpand aan de Jacobijnestraat gedeeld wordt met een kapperszaak. Je kunt hier altijd naar binnen lopen tijdens de openingstijden maar als je met een groepje komt, kun je beter even bellen voor een afspraak. Ook buiten de reguliere openingstijden is dan van alles mogelijk vertelde Marie-José, waarbij ze voorbeelden gaf van gezellige vrijgezellenfeesten, familiemiddagen waarbij alle vrouwen hun geur uitzochten en natuurlijk ook teambuilding-uitjes.

Parfumproeverij bij In Fine

Parfumproeverij bij In Fine:
de geschiedenis

Onder het genot van een kop koffie met wat lekkers vertelde Marie-José ons meer over de geschiedenis van het merk. In Fine parfums is in 1970 opgericht door Jean Patout, die op dat moment voor Lancôme werkte. Jean Patout merkte een verband op tussen geuren en welk type vrouw voor een bepaalde geur kozen en besloot dit verder te onderzoeken. Dit onderzoek naar deze zogenaamde karakterlinken met geur heeft in totaal zeker twintig jaar geduurd.

Parfumproeverij bij In Fine

Hierbij is een rijk pallet aan geuren ontwikkeld die allemaal zijn opgebouwd uit zo’n veertig geurbestanddelen die toebehoren aan bepaalde geurgroepen namelijk: hout, bloemig, poeder, amber, fruit, groen en fris.

Parfumproeverij bij In Fine

Parfumproeverij bij In Fine

Parfumproeverij bij In Fine:
hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer je begint met de parfumproeverij bij In Fine ga je eerst het rijke scala (zo’n zestig flacons!) aan genummerde parfums langs om de geuren te vinden die jou aanspreken. Hierbij moet je alle gedachten uitzetten, niet naar een ‘bekende’ geur zoeken maar juist openstaan voor alles wat op je af komt. Om die reden zijn de geuren ook genummerd bij de eerste selectie: de naam van een geur kan ook veel invloed hebben op hoe je deze ervaart. Alle geuren worden dan ook gepresenteerd in hetzelfde type flesje zodat ook dit niet kan verleiden of afleiden van waar het echt om gaat: de geurbeleving! Op die manier kom je het dichtst bij de geur die het meest bij je past en uiteindelijk ook over jou vertelt.

Parfumproeverij bij In Fine

Na deze eerste selectie mochten we de neus laten rusten, namen we nog rustig een kopje koffie en kwam vervolgens de tweede ronde. De nummers die we genoteerd hadden bij de eerste selectie werden nog een keer geroken en een strenge selectie tot maximaal acht geuren volgde. Omdat Natasja al wist te selecteren tot vijf geuren hoefde zij de blinde test niet te doen maar voor Mariska was dit nog wel een handige stap om verder te komen in de selectie.

Parfumproeverij bij In Fine

Bij deze blinde test worden er combinaties met de geuren gevormd waarbij elke keer aangegeven moet worden of de eerste of tweede geur lekkerder wordt bevonden. Op deze manier blijven er uiteindelijk vier over die dan op de kleding worden gespoten. Bij In Fine wordt de parfum altijd op de kleding gesprayd om eventuele irritatie van de huid en vervorming van de geur te voorkomen. Omdat kleding ook je eigen geur en warmte heeft zal de geur zich ook dan nog volledig ontwikkelen en het is dan ook een heel geschikte plek om de geuren te testen.

Parfumproeverij bij In Fine

Parfumproeverij bij In Fine:
de keuzes van Natasja

Natasja koos voor de volgende 5 geuren:

FR (Linksonder):
Deze geur is licht en fris en bevat onder andere geurnoten van meloen en komkommer. Een geur voor een sociaal sterk persoon die goed in staat is te switchen in manier van communicatie.

17, ‘Capri’ (Linksboven):
Deze geur past bij iemand die er niet van houdt om dingen opgelegd te krijgen, dan gaan de hakken in het zand.

24, ‘Zoeva’ (Rechtsonder):
Deze geur hoort bij efficiëntie. Een persoon die deze geur uitzoekt weet graag waar ze aan toe is. Als dingen echter niet gaan zoals hij/zij gepland had, dan kan deze persoon erg nukkig reageren.

48, ‘Victoria’ (Rechtsboven):
Victoria hoort bij een strikte opvoeding. Dit hoeft geen strenge opvoeding te zijn maar er is altijd wel duidelijkheid dat de regels gevolgd dienden te worden. Personen die deze geur kiezen geloven sterk in traditione normen en waarden en worden door hun omgeving als beleefd gezien.

57, ‘Maya’ (midden):
De Maya geur is een krachtige geur vol fruit. Maya staat voor een positieve autoriteit: deze mensen weten anderen soms zelfs zonder woorden te overtuigen van hun leiderschap. Als deze personen dingen regelen dan weet je dat het in orde komt. Omdat de ‘Maya’s’ dit zelf ook weten hebben ze soms wel de neiging om dingen niet snel uit handen te geven en snel het voortouw te nemen.

Reactie van Natasja op de gekozen geuren en de eigenschappen:

Op de eerste geur na, herken ik me heel erg in de genoemde karaktereigenschappen. Grappig is, dat ik de eerste geur al direct na het opsprayen eigenlijk ook niet zo lekker meer vond. En dat klopt bij nader inzien ook wel, want ik houd helemaal niet van de geur van meloen en komkommer in verzorgingsproducten. Vooral de karaktereigenschappen die bij Capri, Zoeva en Maya horen, zijn mij op het lijf geschreven. Ik vind het erg bijzonder dat mijn geur-keuze zo goed bij mijn karakter past.

Uiteindelijk kies ik voor geur nummer 24, Zoeva, een heel zachte, poederachtige geur. Opvallend is, dat ondanks het feit dat ik vijf verschillende geuren op mijn kleding draag, ik onderweg naar huis alleen maar Zoeva ruik. Een teken dat ik de juiste keuze heb gemaakt, vermoed ik.

Parfumproeverij bij In Fine

Parfumproeverij bij In Fine:
de keuze van Mariska

Na de blinde test bleven voor Mariska de volgende geuren over:

32, Pacific (Linksonder):
Pacific staat voor professionele neutraliteit. Er kan op een prettige manier afstand worden bewaard waardoor niet snel conflicten ontstaan. Deze personen hebben vaak beroepen met veel intermenselijk contact.

51, Long Island (Linksboven):
Deze geur staat voor structuur, het maken van lijstjes en het punctueel zijn. Deze mensen kunnen een enorm Pietje Precies zijn. Ook hebben ze de eigenschap om als ze boos zijn een tijd na te sudderen.

BLX (rechtsboven):
Deze geur is speciaal gemaakt voor Miss Belgie. De geur bevat een noot vanille maar blijft vooral luchtig en vrouwelijk. Deze geur is voor vrouwen die weten wat ze willen bereiken en niet bang zijn om hun vrouwelijke charmes hiervoor aan te spreken.

57, ‘Maya’ (Rechtsonder):

Reactie van Mariska op de gekozen geuren:

Ik moet zeggen dat ik me best herken in een hoop van de genoemde eigenschappen bij deze geuren. Ik ben inderdaad iemand van lijstjes en structuur: al als kind hield ik mijn verzamelingen al bij in Excel sheets… De eigenschappen van ‘Pacific’ komen vooral naar voren in mijn rol als moderator op diverse fora. Vaak blijkt dat wanneer ik iemand aanspreek op gedrag dat het bij mij minder strubbelingen oplevert dan bij anderen terwijl ze in mijn ogen dan eigenlijk precies hetzelfde zeiden. Ik ben ook altijd snel iemand die dingen regelt en organiseert en de beschrijving van ‘Maya’ verbaast me dan ook zeker niet.

Eigenlijk vind ik het daarom wel grappig dat eigenlijk de geur die qua beschrijving het minste bij me past, BLX, toch mijn uiteindelijke keuze werd. Stiekem komt dat denk ik toch door een associatie die ik kreeg bij de geur: deze geur lijkt in de eerste noten erg op een oude favoriet van mij die ik droeg op werkweek in Londen. Niet voor niets kunnen geuren de diepste herbeleving van herinneringen oproepen en dat deed deze geur dus ook even voor mij: even helemaal terug in mijn tienertijd in het zonnige Londen!

Parfumproeverij bij In Fine

Parfumproeverij bij In Fine

Indien je je gekozen parfum wil nabestellen, is dat mogelijk in de webshop van In Fine. De parfums zijn verkrijgbaar in drie formaten: 30 ml (€ 49,95), 50 ml (€ 59,95) en 100 ml (€ 89,95).

Maar ook je lichaam kun je heerlijk verwennen met producten in de door jou gekozen geur. Aan de basisproducten wordt de geur dan toegevoegd, je kunt hierbij kiezen uit een bodylotion (€ 29,95), een pure jojoba olie (€ 56,-) en een bad-/douchegel (€ 24,95).

Parfumproeverij bij In Fine

Een parfum workshop kost € 59,95 voor 2,5 uur (inclusief koffie/thee en iets lekkers), waarna je een flacon van 50 ml met de geur van jouw keuze mee naar huis krijgt. Zoals gezegd kan je altijd even naar binnen lopen, maar ons advies is om er lekker de tijd voor te nemen en er echt een uitje van te maken.  Wij zijn na de parfumproeverij nog even Haarlem in geweest en kunnen niet wachten weer terug te gaan naar deze prachtige stad!

We willen hierbij Marie José heel erg bedanken voor de hartelijke ontvangst, de uitgebreide uitleg en natuurlijk voor ons ‘eigen’ parfum wat we in een verstuiver mee naar huis kregen!

(tekst: Mariska – foto’s: Mariska en Natasja)

3 Comments on Parfumproeverij bij In Fine parfums

 1. Ilja
  2 juli 2014 at 20:12 (8 jaren ago)

  Wat ontzettend leuk zeg! Ik ben nog nooit in Haarlem geweest maar dit lijkt me echt heel erg leuk!

  Beantwoorden
 2. Bianca
  2 juli 2014 at 19:53 (8 jaren ago)

  Ohh dit lijkt mij ook super om eens te doen x

  Beantwoorden
 3. Miranda Aerts
  2 juli 2014 at 09:59 (8 jaren ago)

  Deze review spreekt me heel erg aan, wat een feest om op zoek te gaan naar je ‘eigen’ geur. En dat als bij een blind audition, zonder afgeleid te worden door wat je ziet of zelfs een naam van een parfum. Dat wil ik ook!

  Leuk dat jullie jezelf er in herkennen waar de geur voor staat. Grappig dat ik mezelf herken ik een van de geuren die Mariska had gekozen, terwijl ik de zus van Natasja ben 🙂

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.