Review: Detox je huid – door Adina Grigore (en win!)

Het is heel lang geleden dat ik een boek heb gelezen, ik kan me niet eens meer herinneren wanneer. En het is nóg langer geleden dat ik zo een leuk, interessant en leerzaam boek heb gelezen als ‘Detox je huid’. Ik vertel je er graag meer over, en mag een exemplaar aan één van jullie weggeven!

Detox je huid

Detox je huid: de natuurlijke gids voor een zuivere, rustige en blije huid

‘Detox je huid’ is geschreven door Adina Grigore. Al van kind af aan had ze last van overklaarbare hoofdpijn, buikpijn en huiduitslag, letterlijk van top tot teen. Tijdens haar studie holistische voedingsleer en gezondheid leerde ze alles over het effect van voeding op de gezondheid, en vielen er een aantal stukjes op hun plek. Door haar dieet hier en daar wat aan te passen, wist ze haar buikpijn en migraine-aanvallen redelijk onder controle te houden, maar haar huidproblemen bleven aanhouden. Een heel assortiment aan medicijnen hielp daar niets aan.

Tot het moment dat ze haar haar ondersteboven moest wassen onder de douche, omdat ze anders enorme uitslag op haar benen kreeg, door de shampoo die ze gebruikte. Ze besloot van de ene op de andere dag te stoppen met alle medicijnen, én met alle huid- en haarverzorgingsproducten. En wonder boven wonder: het hielp, al op de eerste dag namen haar huidklachten af. Op zich niet zo verwonderlijk, want wat veel mensen niet weten, is dat in cosmeticaproducten vaak ook ingrediënten zitten waar je huid niet zo blij van wordt.

Haar volgende stap, mede gevormd door haar kennis over voeding en gezondheid, was uitproberen wat producten uit de keuken voor haar huid konden betekenen. Onder het mom van ‘dat wat je in je mond stopt, moet je toch ook op je huid kunnen smeren?’ smeerde ze haar benen in met olijfolie, scheerde haar benen met kokosolie en waste haar haar met appelazijn. Het effect was wonderbaarlijk.

Detox je huid

Bovenstaand verhaal was de eerste stap naar haar eigen bedrijf, Sprout Wellness, en haar eigen huidverzorgingslijn, S.W. Basics. Inmiddels helpt Adina niet alleen haar cliënten in haar praktijk, maar geeft ze ook lezingen en workshops en heeft ze talloze DIY-recepten ontwikkeld. En schreef ze dit geweldige boek, Detox je huid.

Detox je huid

Hoe verbeter je je huid?

In het eerste deel vertelt Adina alles over de huid. Hoe deze is opgebouwd, wat de meest voorkomende huidproblemen zijn en hoe we gewend zijn geraakt aan de moderne huidverzorgingsproducten. Alles wordt op een heel luchtige, makkelijk te lezen en te begrijpen manier verteld, het hele boek leest enorm prettig.

Er zijn verschillende factoren van invloed op de kwaliteit van je huid, waar Adina in het boek nader op ingaat. Je voorgeschiedenis (je genen, hoe ben je opgevoed, hoe ben je opgegroeid, etc.), je lifestyle (waar woon je, waar werk je, hoe is je gezinssamenstelling, hoeveel stress ervaar je in je dagelijks leven, etc.) en je eetgewoontes. In het boek komen de voorgschiedenis en lifestyle redelijk uitgebreid aan bod, maar je eetgewoontes (je ‘dieet’) is volgens Adina ‘je belangrijkste gereedschap waar het je huid aangaat’. En dus komt dat onderdeel het meest uitgebreid aan bod!

Detox je huid

Adina vertelt in ‘Detox je huid’ op een heel open manier over wat goed en slecht is voor je huid. Geen wijzend vingertje, ze reikt je enkel en alleen handvaten, tips waarmee je zelf aan de slag kunt. Zo reageert iedere huid anders op bepaalde ingrediënten, en adviseert ze om een eetdagboek bij te houden om erachter te komen welke stoffen jouw huid triggeren. Hierin schrijf je op wat je eet en drinkt op een dag, en welke klachten je ervaart (of niet). Zo’n eetdagboek kan heel verhelderend en leerzaam zijn, vaak is een week al voldoende om te ervaren welke etenswaren huid- en of gezondheidsproblemen bij jou veroorzaken.

Vervolgens stelt Adina niet dat je die etenswaren nooit meer mag eten. De uiteindelijke beslissing ligt bij jou, maar die wordt wel makkelijker als je weet wat een bepaalde voedingsstof met je gezondheid of met die van je huid doet. En kun je bijvoorbeeld eens beginnen met die bepaalde etenswaren 1 of 2 dagen per week te skippen, en zien wat dat voor effect heeft. Alles is erop gericht dat je zelf ervaart en leert, aan de hand van de tips uit het boek. Geen kant en klare menu’s, maar adviezen waarmee je zelf aan de slag moet. En dat is in mijn ogen de enige optie die ook daadwerkelijk werkt.

Detox je huid

Na het gedeelte over voedingspatronen en diëten, komt een groot gedeelte over welke voeding dan wel gezond is voor je huid. Met uitgebreide omschrijvingen over wat bepaalde stoffen voor je huid doen, met daar tussenin handige, overzichtelijke schema’s. Welke vitamines en mineralen bevat het ingrediënt, wat doet het voor je lichaam, en wat doet het voor je huid? Makkelijk om later nog eens terug op te zoeken! Ook vind je in dit gedeelte lekkere (en vooral ook makkelijke) recepten, om te zorgen dat je deze gezonde voeding op een eenvoudige manier voldoende binnen krijgt.

Detox je huid

Always save the best for last!

Het allerleukste deel van het boek vind ik het laatste stuk. Hierin vertelt Adina eerst over welke tien natuurlijke ingrediënten als (of in) een verzorgingsproduct het meest voor je huid kunnen betekenen, en wat ze precies doen.

Detox je huid

In principe is alles mogelijk met de genoemde ingrediënten, ook hier is het de bedoeling dat je zelf ondervindt welke ingrediënten het meest voor jouw huid doen, en in welke combinatie met elkaar. Maar Adina heeft in ‘Detox je huid’ al verschillende DIY-recepten voor ons ontwikkeld, waarmee je direct aan de slag kunt. Niet alleen op het gebied van gezichtsverzorging (reinigers, toners, moisturisers en maskertjes), maar ook lichaams- en haarverzorging, zelfs tandpasta! Ik heb nog geen receptjes geprobeerd, maar ga er zeker mee aan de slag!

Detox je huid

Ik had bij het boek alvast de ingrediënten voor een Detoxmasker ontvangen, dus ik dacht: leuk, hier ga ik mee aan de slag en maak meteen foto’s voor bij het artikel!

Detox je huid

Alleen had ik er geen erg in dat de kikkererwten eerst nog moesten weken, en ik had niet voldoende tijd meer hiervoor. Dit maskertje ga ik jullie dus in een apart artikel laten zien!

Detox je huid

‘Detox je huid’ heeft me van begin tot eind enorm geboeid; het is op een prettige, goed leesbare manier, en vooral ook leuk geschreven. Hierdoor is de schat aan informatie die het boek bevat, goed te begrijpen en blijft ook goed hangen. Het heeft me geen seconde verveeld of tegengestaan. Ik vind het boek een aanrader voor iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in huidverzorging. ‘Detox je huid’ (€ 19,99) is verkrijgbaar via A.W. Bruna Uitgevers, het is ook verkrijgbaar als E-book.

Zo maak je kans op ‘Detox je huid’

Namens de uitgever mag ik een exemplaar weggeven aan één van mijn lezers, jullie dus! Wat moet je doen om kans te maken?

 • Laat een reactie hieronder achter waarin je aangeeft mee te doen (onder een geldig email-adres)
 • Voor een extra winkans: vertel wat jouw ultieme (natuurlijke) huidverzorgingstip is.
 • Voor een tweede extra winkans: Like de Facebook-pagina van Beautyspots en A.W. Bruna Uitgevers en deel het bericht over dit artikel met je vrienden.

Meedoen kan tot en met zondag 14 augustus, daarna ontvangt de winnaar een mail van mij. Succes!

15 Comments on Review: Detox je huid – door Adina Grigore (en win!)

 1. Marinke
  14 augustus 2016 at 10:46 (4 jaar ago)

  Ziet er goed uit, zeker ook omdat iemand het uit eigen ervaring heeft geschreven. Er is denk ik zoveel (essentiele) informatie die we als beautyliefhebbers nog helemaal niet weten over onze huid.. Lijkt me een zeer leuk en leerzaam boek!

  Beantwoorden
 2. Henderica
  4 augustus 2016 at 09:16 (4 jaar ago)

  Lijkt mij een erg interessant boek, ik waag daarom graag een kansje 🙂

  Beantwoorden
 3. IljaW
  3 augustus 2016 at 14:54 (4 jaar ago)

  Dit boek lijkt me erg interessant. Ik heb het er al over gehad met mijn vriend dat ik eens ons voedingspatroon wilde aanpassen maar zo’n dagboek bijhouden lijkt me ook een goed idee. Ik ben benieuwd wat voor tips ze nog meer heeft dus ik ga duimen. Zal beide fb pagina’s ook even liken en delen. Liefs, Ilja

  Beantwoorden
 4. Tamara TS
  1 augustus 2016 at 22:50 (4 jaar ago)

  Ik ben zo benieuwd naar dit boek, dus ik doe graag mee. Wat leuk dat jij het weggeeft! Ik heb de huidaandoening Hidradenitis, dus ik ben altijd bezig met het verbeteren van mijn huid.
  Mijn beste beautytip: Schrap alle varianten van melkproducten uit je voeding. Heel ongezond en het veroorzaakt puistjes, ontstekingen en uitslag.
  (FB Tamara Mara Großmaul)

  Beantwoorden
 5. Anita H.
  1 augustus 2016 at 01:35 (4 jaar ago)

  Ik doe mee. Een “ultieme” huidverzorgingstip heb ik niet. Maar ik maak vaak gebruik van honing als gezichtsmasker. Biologische welteverstaan. Die meng ik ook vaker met vers fruit (geplette aardbei bijvoorbeeld) of kurkumapoeder.

  Beantwoorden
 6. Miranda Aerts
  31 juli 2016 at 21:21 (4 jaar ago)

  Ik denk dat we allemaal wel wijzer worden van zo’n boek. Het kan altijd nog gezonder, nog meer in evenwicht.
  Ik heb zelf geen natuurlijke verzorgingstip maar ben wel geïnteresseerd in de Ayurvedische benadering van voeding en gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk.
  Ik doe niet mee aan deze winactie, veel succes voor de anderen.

  Beantwoorden
 7. Gonny
  31 juli 2016 at 19:46 (4 jaar ago)

  Wat een leuk boek zeg!
  Ik schreef vroeger al recepten over uit de magazines. Super interessant.
  Ik scrub mijn lijf met kokos (of olijf)-olie en suiker. Werkt perfect!
  Ik ben benieuwd naar dit boek. Lijkt me leuk om te lezen. Er is veel meer uit de natuur te halen dan we ons beseffen!

  Beantwoorden
 8. Roos
  31 juli 2016 at 18:00 (4 jaar ago)

  Wat een interessant boek! Ik doe heel graag mee met deze winactie.

  Een aantal tips zijn al genoemd maar ook ik reinig mijn ogen met kokosolie en wasbare oogmakeupremover pads. Verder gebruik ik pure arganolie als serum, leave in voor mijn haar, als handcreme en als bodyolie. Ik gebruik graag een houten borstel om mijn lijf te scrubben en een konjac spons voor mijn gezicht. Mijn haar verf ik met een mix van henna, indigo en amlapoeder. arganolie met een drupje tea tree olie helpen bij mij tegen onzuiverheden dus ik ben al vrij groen bezig en zou graag meer leren door dit boek 🙂

  Beantwoorden
 9. chucky1012
  31 juli 2016 at 12:57 (4 jaar ago)

  Leuk en ben er zo benieuwd naar.
  Dus doe ik graag mee met je winactie 😉
  Cocosolie gebruik ik voor het kapsel omdat ik kroesharen heb en het dan gemakkelijk doorkambaar is en glanzend wordt maar ook zacht.

  Xoxo

  Beantwoorden
 10. Rietchy
  31 juli 2016 at 12:54 (4 jaar ago)

  Dat is een leuk boek. Wil ik graag winnen. Zelf ook veel last van huid allergie van voedsel en cosmetica. Wil het graag winnen.

  Beantwoorden
 11. hilde
  31 juli 2016 at 12:09 (4 jaar ago)

  Wat een interessant boek! Daar ben ik wel benieuwd naar!

  Beantwoorden
 12. Judith
  31 juli 2016 at 10:54 (4 jaar ago)

  Inderdaad lijkt me ook erg leuk om te lezen!
  Ik slaap graag op satijn! Goed voor haar en huid.
  En nu op dit moment is pepermuntolie mijn vriend tegen muggen…

  Beantwoorden
 13. Louzolo
  31 juli 2016 at 10:35 (4 jaar ago)

  Klinkt verleidelijk en interessant ik gebruik om mijn huid te ontgiften: etherische olien zoals zoete amandelolie en jojobaolie om de huid te voeden en te beschermen en goed voor vetafbrak en huidstofwisseling.

  Beantwoorden
 14. Cynthia
  31 juli 2016 at 10:24 (4 jaar ago)

  Ben ontzettend nieuwsgierig naar dit boek en de DIY’s en doe dus graag mee aan deze winactie! Mijn tips zijn kokosolie als make-up remover en koffiedik om een scrub mee te maken.

  Beantwoorden
 15. marije
  31 juli 2016 at 08:14 (4 jaar ago)

  Klinkt als een interessant boek dus ik doe grsag mee. Kokosolie en tea three olie zijn mijn geheimen qua gezichtsverzorging.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.