Shampoo Bars Natuurlijke Deodorant Pure Cotton

Jullie weten wel dat ik sinds begin dit jaar bezig ben om mijn badkamer duurzamer te maken. Nou ja, niet de badkamer zelf natuurlijk, maar wel de producten die ik daar gebruik 😉 En dat zijn er best veel, dus er valt ook veel te verduurzamen. Inmiddels gebruik ik geen shampoo meer uit een plastic fles, gebruik voornamelijk blokken zeep in plaats van douchegel in een fles, en zo heb ik al veel producten geswitcht. Er zijn echter een paar producten die ik lastig vind om te vervangen. Eentje daarvan is deodorant. En daar gaat dit artikel over: ik heb de Shampoo Bars Natuurlijke Deodorant Pure Cotton getest!

Shampoo Bars Natuurlijke Deodorant Pure Cotton

Shampoo Bars Natuurlijke Deodorant Pure Cotton

Natuurlijk weet ik wel dat er allerlei natuurlijke, duurzame deodorants verkrijgbaar zijn. Ik ben echter een heel lastige deo-klant. Ik heb de afgelopen, laten we zeggen, 15 jaar maar 2 deodorants gehad die werkten bij mij. Dat was een vroegere deodorant van Rituals, maar die ging op een gegeven moment uit het assortiment. Daarna was het heel lang tobben, met deodorants waar ik vooral bij warm weer toch doorheen zweette. Met als resultaat dat ik mezelf in de zomer vaak rook, en als ik ergens wel onzeker van wordt dan is het van de gedachte dat iemand anders mijn zweetlucht ruikt.

Tot ik een paar jaar geleden Borotalco deodorant ontdekte, dat was mijn redder in nood. Maar ja, deze deodorant is natuurlijk niet echt duurzaam te noemen. Zowel niet de ingrediënten als de verpakking.

En toen vroeg Binnie van SoMuch mij een paar weken geleden of ik de Shampoo Bars Natuurlijke Deodorant Pure Cotton wilde testen. Natuurlijk wilde ik dat, maar ik zei haar wel meteen eerlijk dat ik een heel lastige, en dus ook kritische, tester ben. Dat de kans groot was dat het niet werkte bij mij. Om de simpele reden dat heel veel deodorants niet werken bij mij, laat staan eentje die 100% natuurlijk is. Maar ze durfde het toch aan, en zo ging er een aller schattigst wit blikje mee naar Tilburg.

Shampoo Bars Natuurlijke Deodorant Pure Cotton

Ingrediënten

De ingrediënten van Shampoo Bars Natuurlijke Deodorant Pure Cotton zijn volledig natuurlijk, voor de volle 100%. En hoewel ik ontzettend vóór natuurlijke cosmetica ben, vroeg ik me wel af hoe dat dan moest werken. Het eerste ingrediënt is Maïszetmeel, Zea Mays Starch. Dit blijkt in zo’n beetje alle natuurlijke deodorants te zitten, om de eenvoudige reden dat het zweet absorbeert. Kokosolie ondersteunt een gezonde huid en helpt nare geurtjes op de huid te voorkomen. Cera Alba (bijenwas) is toegevoegd om de textuur te laten stollen. Verder bevat de deodorant nog een paar verzorgende oliën zoals Olijfolie, Macademia-olie en Zonnebloemolie.

Veel natuurlijke deodorants bevatten ook Natriumbicarbonaat (Baking soda), dit is een huideigen stof en gaat nare luchtjes tegen en maakt de huid minder zuur. De laatste jaren wordt dit ingrediënt echter steeds vaker vervangen, zo ook in dit geval. De reden hiervoor is dat de huid van een aantal mensen niet tegen dit ingrediënt kan. Vaak wordt de huid bij deze mensen schilferig en jeukerig bij gebruik van Natriumbicarbonaat. Kokosolie is één van de ingrediënten die in plaats hiervan gebruikt kunnen worden, en dat heeft Shampoo Bars dus gedaan. Kokosolie is natuurlijk veel zachter voor de huid, en werkt zelfs verzorgend.

Shampoo Bars Natuurlijke Deodorant Pure Cotton

Gebruik en werking

Het gebruik van de Shampoo Bars Natuurlijke Deodorant Pure Cotton is eenvoudig, maar wel een beetje onnatuurlijk. Of althans, zo voelde het voor mij in het begin. Ik was gewend om iedere ochtend, na het douchen, deodorant onder mijn oksels te sprayen (deodorant werkt alléén op een schone huid!). Dat gaf zo’n lekker instant fris gevoel. En nu moest ik na het douchen een kleine hoeveelheid van een soort crèmetje onder mijn oksels smeren. Zeker een weeklang miste ik echt dat ‘schone’ gevoel. Onzin natuurlijk, want schoon was ik al na het douchen. Maar het is echt een geestelijke omschakeling, hoe bizar dat ook klinkt.

Hoewel de textuur best een beetje vettig is, voel ik daar na het aanbrengen niets meer van. Het is niet dat ik met twee vette oksels rondloop zeg maar 😉 Daar speelt ongetwijfeld ook het Maïszetmeel een rol in, met zijn absorberend vermogen.

De geur van de deodorant is ‘schoon fris’, een echte Pure Cotton geur. De textuur voelt zacht aan op mijn huid bij het aanbrengen, zelfs als ik mijn oksels net geschoren heb.

Tja, en dan natuurlijk de grote vraag: werkt het? Ik was er echt van overtuigd dat dit bij mij niet ging werken. Ik rook mezelf de eerste dagen in ieder geval niet door mijn jurkjes heen, dus dat was al een pluspunt. Geloof me, ik heb deodorants gehad waar de zweetlucht na een halve dag al door mijn jurkje heen kwam. Ik kon nu dan ook niet wachten tot het avond was, en ik mijn jurkje van die dag (en mijn oksels) aan een kritische snuffeltest kon onderwerpen.

Testing 1, 2, 3…

Dag 1: geen zweetgeur. Tweede dag: geen zweetgeur. Dag 3: geen zweetgeur. Nog een keer extra snuffelen: nee, geen zweetgeur. Nu was het die week ook niet echt lekker warm weer, dus dat speelde vast mee. Een iets zwaardere test kwam op de dag dat ik op het werk flink wat moest sjouwen en heen en weer moest lopen door het pand. Waarbij het zweet me echt wel op mijn hoofd stond, en ik voelde dat ik wel zweette. Sjips, nu zal ik wel gaan stinken. Nope, ook die avond doorstonden mijn jurkje en mijn oksels de snuffeltest met glans.

Ok, dan de ultieme test: mijn eerste 30 kilometer lopen op zaterdag. Waarbij ik ’s ochtends niet gedoucht had, maar wel de deodorant aanbracht nadat ik me snel opgefrist had bij de wasbak. En hoewel het ook die dag niet echt heel warm was, krijg ik het met lopen toch altijd wel warm. En natuurlijk zweet ik dan ook. Maar ook dat bleek geen enkel probleem voor de Shampoo Bars Natuurlijke Deodorant Pure Cotton. Na afloop van die pittige 30 kilometer rook ik geen enkele zweetgeur in mijn jurkje. Waarbij ik zelf natuurlijk wel toe was aan een douche, ook al rook ik geen zweet onder mijn oksels 😉

Dus ja jeetje, ik ben blij! Ik heb een natuurlijke deodorant gevonden die werkt bij mij! Wat voelt het ontzettend goed om geen chemische middelen meer de lucht in te spuiten, en geen drijfgasflacon meer in de afvalbak te hoeven gooien. Als dit blikje leeg is, maak ik het goed schoon en gebruik ik het als opbergblikje voor mijn Shampoo Bars. Wat een fijn idee is dit!

Verkrijgbaarheid en prijs

De Shampoo Bars Natuurlijke Deodorant Pure Cotton kost € 8,95 (met een blikje van 50 gram doe je gemiddeld twee maanden) en is onder andere verkrijgbaar bij SoMuch in Heerenveen. Je vindt hier een uitgebreid assortiment van dit Nederlandse merk, binnenkort ga ik je nog meer producten laten zien! Ik heb het product in dit artikel ontvangen voor een review.

7 Comments on Shampoo Bars Natuurlijke Deodorant Pure Cotton

 1. Neeltje
  2 juni 2021 at 16:06 (1 jaar ago)

  Ik heb deze ook ontdekt. Goed om te weten dat Binnie hem nu ook verkoopt! Hij werkt inderdaad goed.

  Beantwoorden
 2. Ria Gilles James
  2 juni 2021 at 10:27 (1 jaar ago)

  Knap dat je dat doet Marjon

  Beantwoorden
 3. Marjon
  2 juni 2021 at 09:04 (1 jaar ago)

  Leuk om te lezen en goed om te weten dat deze optie er is! Ik maak mijn deo tegenwoordig zelf, met ongeveer dezelfde ingrediënten, super tevreden over!

  Beantwoorden
  • Ria Gilles James
   2 juni 2021 at 10:26 (1 jaar ago)

   Knap dat je dat doet Marjon

   Beantwoorden
  • Natasja
   2 juni 2021 at 20:52 (1 jaar ago)

   Oh wat leuk!

   Beantwoorden
 4. Sandra
  2 juni 2021 at 08:59 (1 jaar ago)

  Hallo, ik vraag mij af of je bij deze deo nog wel zweet. Ik vind natte oksels net zo erg als stinkende oksels. Hoe heb jij dit ervaren met deze deo?

  Beantwoorden
  • Natasja
   2 juni 2021 at 20:52 (1 jaar ago)

   Ik zweet nog wel, maar ik denk persoonlijk ook dat het niet goed is om zweten te willen tegengaan. Het is een natuurlijke reactie van het lichaam om af te koelen.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.