SPA mineraalwater: de magie van mineraalwater

SPA mineraalwater bestaat al lang, al generaties lang. Al hadden we vroeger natuurlijk veel minder keuze in varianten, volgens mij was er in eerste instantie alleen ‘SPA rood’? Toen kwam daar op een gegegen moment ‘SPA blauw’ bij, heel hip vond ik dat toen, hihihi! Inmiddels zijn er veel meer varianten verkrijgbaar, maar wat onveranderd is, is de ongekende puurheid. Wist je dat SPA mineraalwater uit één van de grootste beschermde natuurgebieden van Europa komt?

SPA

SPA mineraalwater: met liefde voor de natuur

Al meer dan 130 jaar beschermt SPA met veel liefde haar ongerepte natuur. Het mineraalwater komt uit een van de grootste beschermde natuurgebieden van Europa. Het is maar liefst 13.177 hectare groot; dat is meer dan 26.000 voetbalvelden! De eerste beschermingswet dateert zelfs van 1772; de eerste beschermde zone werd ingesteld in 1889.

Een paar voorbeelden van de bijzondere bescherming:

 • Elke vorm van industriële- of landbouwactiviteit in de omgeving van de bronnen is verboden.
 • Er mogen geen pesticiden of meststoffen worden gebruikt.
 • In de winter wordt er op de wegen in de omgeving van Spa zand gestrooid in plaats van zout, zodat de waterbronnen perfect zuiver blijven.
 • De diversiteit in de bossen in Spa wordt nauwlettend in de gaten gehouden: er wordt gezorgd voor een evenwicht tussen loof- en naaldbomen.
 • Het bosbeheer gebeurt uitsluitend met machines die draaien op biologisch afbreekbare olie.

SPA mineraalwater is 100% natuurzuiver. Het ondergaat geen enkele chemische of microbiologische behandeling. Om de zuiverheid van het water te kunnen garanderen, gebeurt het bottelen direct bij de bron, en de bron is beschermd tegen elk risico op vervuiling. De samenstelling van natuurlijk mineraalwater is al generaties lang hetzelfde, en zal ook generaties lang zo blijven.

SPA

Ecosysteem in het klein

Van SPA kreeg ik dit mini ecosysteem cadeau, om de tijdloze puurheid van haar mineraalwater te vieren. Dit ecosysteem is gelijk aan de unieke natuur in de Venen, waar SPA mineraalwater haar oorsprong vindt.

Het mineraalwater van SPA is uniek vanwege zijn puurheid. Het geheim van dit pure karakter? In ruil voor de zorg waarmee SPA de Venen beschermt, schenkt de natuur ons water dat een lange reis heeft gemaakt door de ondergrondse bodemlagen.

Wist je dat elke druppel regenwater en iedere vlok sneeuw worden gezuiverd door de unieke natuur? Hiervoor zijn vier lagen – veenmos, turf, zand en vuursteen klei – verantwoordelijk. Deze vind je ook terug in jouw mini-ecosysteem.

Het ecosysteem onderhoudt zichzelf, de plantjes hebben geen water nodig. Het enige wat ik hoef te doen, is het deksel er even af te halen als er te veel condens in de pot komt. Ik vind dit dus echt super leuk en interessant! Ik ontving het ecosysteem helemaal aan het begin van deze Corona tijd, en heb haar een plekje gegeven op mijn thuiswerkplek. Zo kan ik de plantjes goed volgen, en heb ik een klein stukje natuur altijd om me heen ♥

SPA

Ecosysteem in het groot

Wat er in mijn kleine ecosysteem gebeurt, gebeurt ook met het water wat uiteindelijk in SPA mineraalwater terecht komt. Er zijn zelfs drie unieke mineraalwaters, ieder met een eigen karakter:

SPA REINE – de koningin onder de waters

SPA Reine dankt haar naam aan koningin Marie-Henriëtte; zij had een buitenverblijf in Spa en had een grote voorliefde voor dit mineraalwater. Het uiterst zuivere mineraalwater is mineraalarm; SPA Reine is hierdoor geschikt voor de bereiding van babyvoeding en past binnen zoutarme diëten. SPA Reine maakt een ondergrondse reis van twee tot drie jaar.

SPA FINESSE – NATUURLIJK LICHTBRUISEND

SPA Finesse is een prachtig geschenk uit de natuur. Het mineraalwater is namelijk van nature lichtbruisend. De lichte bubbels ontstaan doordat het water, na een tocht van maar liefst 50 jaar, op 600 meter diepte in aanraking komt met carbonaathoudende rotsen die meer dan 1,5 miljoen jaar oud zijn.

SPA INTENSE – KRACHTIGE DORSTLESSER

SPA Intense neemt tijdens de ondergrondse reis van 3-5 jaar nauwelijks mineralen op en is dan ook zeer laag gemineraliseerd. Aan SPA Intense wordt tijdens het bottelingsproces koolzuur toegevoegd. De krachtige bubbels versterken het dorstlessende effect.

Interessant om te weten dat SPA Finesse dus van nature lichtbruisend is!

Meer weten?

Op de website van SPA kun je meer lezen over het verhaal van SPA mineraalwater. En voor de toekomst staat er nog veel meer magie op het programma:

In december 2019 is SPA Nederland partner geworden van IVN Natuureducatie; een mooie manier om de gezamenlijke liefde voor de natuur uit te dragen. IVN Natuureducatie heeft tot doel jong en oud te laten beleven hoe leuk, gezond en belangrijk de natuur is. Dat doet IVN met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes waarbij zelf leren en doen centraal staan. De samenwerking tussen SPA Nederland en IVN richt zich op de thema’s biodiversiteit en zwerfafval. Zo zullen beide partijen Tiny Forests oprichten: dichtbegroeide inheemse (kleine) bossen waar buurtbewoners de Nederlandse natuur ontdekken. Ook zullen ze jongeren adviseren over het aanpakken van zwerfafval.

4 Comments on SPA mineraalwater: de magie van mineraalwater

 1. Wilma Rommelse
  10 mei 2020 at 10:42 (2 jaren ago)

  Spa, een van mijn mooiste uitjes toen ik in de Belgische Ardennen verbleef. Zo’n indrukwekkende tour gehad en uiteraard zo’n lekker drankje. Spa staat bij mij op een, maar nu ook de fruitvarianten. Zo fijn dat er nu zoveel mogelijkheden zijn. 🙂

  Beantwoorden
 2. Miranda Aerts
  10 mei 2020 at 10:09 (2 jaren ago)

  Wat een mooi verhaal achter het water van Spa, en het eco systeem is echt heel leuk!

  Beantwoorden
 3. Ellen
  10 mei 2020 at 09:51 (2 jaren ago)

  Die Spa smaken zijn lekker en dat echo systeem is geweldig. Ze waren boven budget anders had er al 1 hier gestaan.

  Beantwoorden
 4. Jacqueline A
  10 mei 2020 at 08:12 (2 jaren ago)

  Wat leuk dat jij een mini eco systeem hebt gekregen. Ik maak deze potten zelf. Het is heel leuk en interessant. Ik doe de jurk er alleen maar vanaf om de plantjes terug te snoeien.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.