Suiker: verslavend, gif, maar oh zo vreselijk lekker!

Natuurlijk had ik het wel vaker gehoord en wist ik het stiekem ook wel. Dat suiker verslavend is, en gif voor je lijf. Maar hé, als je een chocoholic en koekjes- en taartverslaafd bent, dan wil je dat toch niet horen? De afgelopen maanden heb ik het zelf echter meer en meer aan den lijve ondervonden.

Suikerverslaving

Ik ben een echte zoetekauw. Chips, snacks en hartige hapjes doe je mij geen plezier mee. Maar chocola, koekjes, snoep en taart: kom maar door hoor! Inmiddels weet iedereen wel van mijn snoep’verslaving’, en dat je mij voor kruidnootjes ook midden in de zomer ’s nachts wakker mag maken. Sinds ik ben afgevallen (of eigenlijk: sinds ik met afvallen begon) snoep ik wel heel veel minder, maar ik ben het altijd even lekker blijven vinden.

De laatste maanden heb ik echter gemerkt wat het effect van suiker op mijn lichaam is. Toen de coronacrisis net begonnen was, at ik super gezond en gedisciplineerd. Tijdens mijn thuiswerkdagen at ik alleen maar gezonde tussendoortjes, en kon de kruidnootjes en paaseitjes in de kast meer dan prima weerstaan.

Jezelf verwennen in coronacrisis

Maar na een tijdje begon de situatie me zwaarder te vallen, en vond ik dat ik mezelf best een beetje mocht verwennen. In de vorm van wat lekkers bij de koffie, bij de thee, en ook daartussendoor. Niet dat ik nou opeens hele dagen snoepte, maar langzaamaan kreeg ik steeds meer suiker binnen op een dag. Na een tijdje merkte ik dat ik veel last had van een opgeblazen buik, rommelende darmen, vaak dorst en altijd maar moe. Dat laatste weet ik aan de coronacrisis, wat voor een stukje ook wel meespeelde natuurlijk.

Na een aantal weken was ik twee kilo aangekomen en besloot ik dat ik die er weer af wilde hebben. Dus hop: het roer ging om en alle ongezonde tussendoortjes gingen terug de kast in. Meestal heb ik het dan even een dag moeilijk, maar als die eerste dag er eenmaal op zit, gaat het weer vanzelf. Ik at veel fruit, gelukkig waren de aardbeien en later ook de kersen weer volop verkrijgbaar.  Ik voelde me al snel veel fitter, mijn opgeblazen buik was weg en ook de steeds aanwezige trek naar iets zoets was na een dag of twee al verdwenen.

Daar was het besef

Doordeweeks houd ik me altijd keurig aan mijn gezonde lijfstijl, en in het weekend mag ik dan wel af en toe wat lekkers (lees: iets zoets) van mezelf. Tot het moment dat ik ook op maandag en dinsdag ’s avonds nog wat zoets at na het eten. Bam: mijn energieniveau daalde beide avonden tot het nulpunt, en ook mijn opgeblazen buik was er weer.

Dat was het moment dat ik mezelf niet meer voor de gek kon houden en moest erkennen dat suiker écht gif is voor je lijf. Maar oh oh, waarom is het toch zo lekker?

Nu ik dit weet, ga ik er natuurlijk nog beter op letten. Mijn wekelijkse pannenkoeken met suiker en stroop na mijn 20 kilometer ga ik mezelf niet ontzeggen. En na zo’n inspanning kan mijn lijf wel wat suiker gebruiken 😉 Maar ik ga wel meer doseren, ik ben meteen begonnen door de grote reep Milka van mijn boodschappenlijstje van die week te strepen. In plaats daarvan heb ik een zak mini candybars besteld met mijn boodschappen. Daarmee kan ik toch af en toe een klein beetje chocola eten, zonder dat er meteen een aangebroken reep in mijn keukenkastje ligt te roepen: eet mij, eet mij!

En de cake die ik onlangs gebakken heb, heb ik in vier stukken gesneden en in de vriezer gedaan. Zo heb ik wat lekkers voor in het weekend, maar hoef ik niet verplicht zes dagen achter elkaar stroopwafelcake te eten 😉

Ik wéét gewoon dat ik me zoveel beter voel als ik de suiker laat staan, of in ieder geval behoorlijk minder. Dat ik er dan toch af en toe weer intrap he? Herken jij dat?

29 Comments on Suiker: verslavend, gif, maar oh zo vreselijk lekker!

 1. Natascha
  26 augustus 2020 at 08:58 (2 jaren ago)

  Heeel herkenbaar en toepasselijk dat ik op dit moment jouw blog moet lezen. Ik herken me echt heel erg in jouw situatie. Voel me soms echt een junkie (erg he!). Volgende week start ik met een programma met begeleiding van sport en voeding. Ben heel benieuwd wat me dat gaat brengen.

  Beantwoorden
 2. Happy Susan blogger
  25 augustus 2020 at 06:49 (2 jaren ago)

  Heel herkenbaar, maar ik heb hem overwonnen puur omdat ik merk dat Ik er in mijn hoofd niet goed van wordt. Ik eet wel nog stukjes pure chocolade en op een verjaardag of zo nog wel eens een stuk taart, maar daar laat ik het ook bij.
  Dankzij het boek Grip op Koolhydraten dat ik van Jacqueline mocht lenen en de uitleg van Jacqueline eet ik nu sinds januari koolhydraatbeperkt en dat bevalt me super goed.
  Zelfs een boterham met kaas waar je me voor wakker kon maken staat niet meer op het menu, behalve af en toe een speciale eiwitrijke boterham, die trouwens heel vullend is. Kaas kan ik wel gewoon eten en daar ben ik ook blij mee.
  En ik eet wel dagelijks fruit met Griekse yoghurt dus krijg wel gezonde suikers binnen
  Maar ik kan echt zeggen dat ik van mijn suikerverslaving ben afgekomen en dat het eigenlijk heel makkelijk is en geloof me ik was ook een zoetekauw. Maar mijn brein en lijf zeiden steeds harder nee dus daar luister ik tegenwoordig naar en val daardoor niet snel meer in de verleiding. Heel veel succes op je pad ermee en anders vraag eens aan info aan Jacqueline A. Ik weet dat jullie wel eens contact hebben. Knuff!

  Beantwoorden
 3. Petra van Schijndel
  24 augustus 2020 at 21:22 (2 jaren ago)

  Zo herkenbaar, die aantrekkingskracht van suiker..ik zoek nog naar de knop om hem om te zetten.

  Beantwoorden
 4. Annette
  24 augustus 2020 at 10:49 (2 jaren ago)

  Ik ben ook een suiker verslaafde. Ik probeer net als jij te matigen want helemaal zonder gaat me niet lukken en vind ik ook niet nodig maar het mag zeker best een beetje minder allemaal. Moeilijk!!!!!

  Beantwoorden
 5. Miranda Aerts
  23 augustus 2020 at 20:34 (2 jaren ago)

  Aan de reacties van iedereen te zien, is het heel herkenbaar en dat geldt ook voor mij. Lichamelijke klachten en daarbij opgeteld ook de nodige extra kilo’s door het eten van teveel suiker.
  Ik heb een aantal maanden geleden aan jezelf ook toegegeven dat ik verslaafd ben aan suiker en dat maakte dat ik de knop wel enigszins om kon zetten.
  Ik eet doordeweeks noten en fruit als tussendoortje en alleen ’s avonds een koekje bij de thee.
  In het weekend gun ik mezelf wel meer vrijheid om te snoepen maar zit dan wel wat sneller vol.
  Het blijft moeilijk om de verslaving te weerstaan maar het is fijn om te lezen dat er zó veel meer vrouwen zijn die er mee kampen.

  Beantwoorden
  • Miranda Aerts
   23 augustus 2020 at 20:35 (2 jaren ago)

   … aan mezelf..

   Beantwoorden
 6. Barbara
  23 augustus 2020 at 19:25 (2 jaren ago)

  Check heel herkenbaar.
  Hier na volgende week dat het roer weer om moet.
  Maar het moet, jurken zitten niet prettig meer, 0 energie, haar is futloos, opgeblazen gevoel. Nergens zin in, neerslachtig.
  En heel gek steeds een meer behoefte aan zoetigheid en hartigheid. Ik snoep het allemaal erg graag…

  Even door de zure appel en er dan weer flink tegenaan.

  Beantwoorden
 7. Barbara
  23 augustus 2020 at 19:22 (2 jaren ago)

  Heel herkenbaar Natascha,

  Ik ben sowieso een enorme lekkerbek zoet hartig ik snoep het allemaal.
  Vooral ook een emotiesnoeper.
  Door mn lichamelijke ongemakken en ziek zijn, weer begonnen met nog meer snaaien en idd 0 energie, opgeblazen gevoel, futloos, en de kilo’s vliegen er weer aan,zelfs jurkjes wil ik amper meer aan, want zitten niet zo fijn meer)

  Nu heeft mn man nog vakantie maar na deze week gaat hier het roer weer om.
  Ik heb eerder een suikervrij eetpatroon gevolgd en dat ga ik nu weer doen.

  En dan voel ik me hopelijk snel weer wat fitter.

  Beantwoorden
 8. Neeltje
  23 augustus 2020 at 11:07 (2 jaren ago)

  JA, heel herkenbaar. Suiker is zo lekker, maar gevaarlijk als het in hoeveelheden erin sloopt. Ik merk ook dat mijn huid minder onzuiverheden heeft als ik minder suiker en chocolade eet. Dat geeft mij wel voldoende doorzettingsvermogen om eraf te blijven.

  Beantwoorden
  • Natasja
   23 augustus 2020 at 16:53 (2 jaren ago)

   Ja voor je huid is suiker inderdaad ook niet goed, al heb ik daar gelukkig minder last van.

   Beantwoorden
 9. Mireille
  23 augustus 2020 at 10:41 (2 jaren ago)

  Ik hou wel van iets zoets maar hier meer last van een hartige verslaving, helaas net zo slecht voor de kilo’s

  Beantwoorden
  • Natasja
   23 augustus 2020 at 16:57 (2 jaren ago)

   Het is wat met die verslavingen van ons…

   Beantwoorden
 10. Esther
  23 augustus 2020 at 10:02 (2 jaren ago)

  Het is wat die verslaving aam suiker en zoetigheid. Hier ging het mis in de vakantie. Vanaf morgen weer werken dus hop er ook weer tegenaan met minder snoepen en snacken tussendoor. En jou blog geeft me.ook net weer het zetje dat ik nodig heb thanks. Liefs, Esther

  Beantwoorden
  • Natasja
   23 augustus 2020 at 16:54 (2 jaren ago)

   In de vakantie mag het ook wel even wat losser he, daar zijn vakanties voor vind ik 🙂 Succes om er weer tegenaan te gaan!

   Beantwoorden
 11. Esther Scholten
  23 augustus 2020 at 09:08 (2 jaren ago)

  Hee Natascha ,
  Leuke blog en heel herkenbaar !
  Bij mij sluipt het ook steeds er weer in.. zeker na het avond eten snak ik naar iets zoets… koekje chocola snoep… maar als ik dat een 15 min weersta dan ebt het gevoel weer weg..
  jammer dat het allemaal zooo lekker is.

  Beantwoorden
  • Natasja
   23 augustus 2020 at 16:53 (2 jaren ago)

   Ja, na het eten is inderdaad ook zo’n moment dat ik snak naar iets zoets…

   Beantwoorden
 12. Marion
  23 augustus 2020 at 09:07 (2 jaren ago)

  Heeeeeeeeel herkenbaar, sinds januari volg ik.de eetwijzer van e.g.a en ben ik 13 kilo kwijt, net als jij ben ik GEK op snoep en chocolade en koeken en taart enz enz
  Tja dat staat niet in de eetwijzer
  Blijft heeeeeeel verleidelijk en ik neem heus nog wel eens iets hoor duhu
  Maar geen hiifdpijn meer en fitter en ik voel het gelijk als ik veel snoep……maar het id zo lekker he 😉

  Beantwoorden
  • Ellen
   23 augustus 2020 at 09:58 (2 jaren ago)

   Hier vroeger heftig verslaafd geweestcaan chocolade en kon dat Dank zij veel sporten ook goed hebben. Inmiddels eet ik 1 blokje pure chocolade 72% na mijn avond decafe.
   En probeer van mijn wortel en fruit verslaving af te komen. Dankzij geen wijntjes of radler 0% meer in de avond nu 5 kg lichter. Probeer beter op intake te letten want meer dan 100 meter lopen achter elkaarzit er niet meer in voor mij heb ik gemerkt afgelopen 7 jaar. Dus keuzes maken. Gelukkig kan ik eenvoudig van allerlei snoep afblijven( iets met ijzeren discipline )

   Beantwoorden
   • Natasja
    23 augustus 2020 at 16:55 (2 jaren ago)

    Wat knap van je!

    Beantwoorden
  • Natasja
   23 augustus 2020 at 16:55 (2 jaren ago)

   Ja het blijft zo trekken he, ondanks dat we ons beter voelen zonder…

   Beantwoorden
 13. Karin
  23 augustus 2020 at 08:58 (2 jaren ago)

  Ohhh, Natasja..zo herkenbaar! Tijdens de Corona lockdown voor mij, weer aan het snoepen geslagen. Kilo’s erbij en idd ook allerlei lichamelijke klachten. Ook ik weet dat het anders moet! Maar wat moeilijk. Nu ik weer werk en daardoor meer beweeg, hoop ik het zoet te kunnen weerstaan en weer meer gezond ga snacken.
  Valt nog niet mee, maar het moet! Voel me dan ook veel beter…
  Hoop langzaam weer op de goeie weg te komen..
  Ook jij succes gewenst….

  Beantwoorden
  • Natasja
   23 augustus 2020 at 16:56 (2 jaren ago)

   Zet hem op!

   Beantwoorden
 14. Marsha
  23 augustus 2020 at 08:38 (2 jaren ago)

  Heel herkenbaar wat je schrijft…ook de verleiding om dan tóch te pakken ondanks dat ik weet dat het uiteindelijk niets oplevert…en daarna nog meer frustreert omdat het niet slankmakend is. Maar ja…het vinden van die knop hè…dat valt niet mee…Ik wandelde net als jij iedere dag minimaal een uur en soms 2uur…maar nu door die hitte kon ik het niet opbrengen en val ik in oude gewoontes. Dusssss….vanaf mórgen ga ik toch weer poging doen! Heb nog zo’n 7kg te gaan…

  Beantwoorden
  • Natasja
   23 augustus 2020 at 16:56 (2 jaren ago)

   Ik heb vandaag weer gelopen, heerlijk dat het weer kan na die nare hitte!

   Beantwoorden
 15. Bouke
  23 augustus 2020 at 08:32 (2 jaren ago)

  Yep!
  Ik eet sinds de vakantie eigenlijk geen suiker en haast geen koolhydraten en voel me zoveel fitter. Al eerder ervaren tijdens verschillende “anders-eten-periodes” maar het zit zo gekoppeld aan gezelligheid. Iets lekkers… terwijl er zoveel ander lekkers is. De keren dat ik wel wat nam merkte ik meteen dat ik lomer werd, maar ook wat somberder. De eerdere keren sloop het er naar verloop van tijd toch weer in om meer en meer suiker te eten. Ik hoop dit keer niet. De kilo’s eraf voelen ook beter voor m’n gezondheid.

  Beantwoorden
  • Jooske
   23 augustus 2020 at 10:39 (2 jaren ago)

   Oehh wat herkenbaar ook! Ik eet nu een jaar koolhydraatarm. Heb wel tegenslagen gehad en dus terugvallen maar ik weet dat het me lukt nu ik een jaar anders eet. 14 kg kwijt! En heel af en toe mag ik een uitzondering maken voor mezelf, met feestjes of uiteten gaan. Zo houd ik het leuk voor mezelf en kan ik genieten van mijn energie, plattere buik, leukere kleding (jeah Tante Betsy is mijn beloning) en minder gedoe in mijn lijf. ‘Fijn’ om te lezen dat anderen dit ook zo ervaren, dan voel je je toch niet zo ‘alleen’ in deze eeuwige strijd haha

   Beantwoorden
   • Natasja
    23 augustus 2020 at 16:57 (2 jaren ago)

    Wat knap Jooske!

    Beantwoorden
   • Jacqueline Oud
    23 augustus 2020 at 17:05 (2 jaren ago)

    Zeker heel herkenbaar verviel in het begin van de Corona tijd ook zeker in het eten van meer zoetigheid om wat ook meer kilo’s opleverde. Ben nu weer actief aan het zwemmen, huis deels aan het verbouwen en eet minder suiker en voel mij zoveel fitter en kilo’s dalen weer wat een fijne bijkomstigheid is:-) Maar het fitter zijn vnd ik het belangrijkst! Al is het fijn dat de kleding weet mer wat mooier zit maar ook erg fijn dat je een dag door kan gaan met diverse activiteiten en dan nog voldoende energie hebt als je thuiskomt. Voor jou is de vakantie begionnen. Geniet ervan!
    Liefs

    Beantwoorden
  • Natasja
   23 augustus 2020 at 16:56 (2 jaren ago)

   Wat fijn dat je zo goed het verschil merkt!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.