Tony’s Chocolonely limited editions: ze zijn er weer!

Goed nieuws voor chocoholics zoals ik: sinds 1 oktober zijn de Tony’s Chocolonely limited editions er weer. Net als andere jaren kun je op Facebook stemmen welke van de drie jouw favoriet is, de meest populaire smaak zal aan het Tony’s Chocolonely assortiment worden toegevoegd. Laat ik ze snel aan je voorstellen (vóór ik ze alllemaal opgegeten heb 🙂 ):

Tony’s Chocolonely limited editions

Tony’s Chocolonely limited editions

Tony’s Chocolonely limited editions

Tony’s Chocolonely: chocolate with a mission

Tony’s Chocolonely bestaat sinds 2006, al die tijd strijden ze al voor een eerlijke verdeling in de cacaoketen. Het begon allemaal met het programma de Keuringsdienst van Waarde, in 2002 doet Teun van de Keuken onderzoek naar slavernij in de cacao-industrie, en blijkt dat hier heel veel mis is, vooral op de cacaoplantages in West Afrika. Tony’s Chocolonely heeft daarom een missie, en die kunnen ze het beste zelf verwoorden:

Tony’s Chocolonely strijdt voor een slaafvrije chocolade industrie. We zullen niet rusten voordat iedereen in de keten zorgeloos van chocolade kan genieten en de boeren in Afrika een eerlijke prijs krijgen voor hun cacao. Sinds 2005 stellen we misstanden aan de kaak, doen we onderzoek naar verbetering van de cacaoketen met het Bean to Bar-project en proberen we andere merken te overtuigen om over te stappen op eerlijke chocolade.  Ook jij kunt helpen. Door onze chocolade te eten. Want hoe meer chocoladefans achter onze missie staan, hoe meer we kunnen betekenen voor de boeren en hun kinderen in West Afrika.

En alle beetjes helpen. Daarom moedigen wij Fairtrade chocolade aan, maar we willen wel duidelijk stellen dat we blijven vechten voor betere prijzen voor boeren. We nemen geen genoegen met het huidige Fairtrade systeem. Met het Bean to Bar-project proberen we sneller veranderingen door te voeren voor de boeren en coöperaties daar. Het doel van dit project is cacaoboeren een sterkere (financiële) positie geven in de keten. Hierdoor kunnen zij investeren in hun eigen organisaties en gemeenschappen, zodat kinderarbeid en (kind)slavernij een halt toe kan worden geroepen. Op weg naar 100% slaafvrije chocolade!

Tony’s Chocolonely limited editions

De ongelijke stukjes van de Tony’s Chocolonely repen staat voor de ongelijke verdeling in de chocolade-keten, zodat iedereen die een Tony’s Chocolonely reep eet, zich ervan bewust is dat de inkomsten in de wereld van chocolade (nog steeds) ongelijk verdeeld zijn.

Tony’s Chocolonely limited editions

Tony’s Chocolonely limited editions: de smaken

De drie smaken van de Tony’s Chocolonely limited editions zijn: Puur & meringue & kers, Melk & kokos & amandel & kaneel en Melk & koek & chilipeper.

Tony’s Chocolonely limited editions

Tony’s Chocolonely limited editions

Tony’s Chocolonely limited editions: Puur & meringue & kers

Bitter, zuur en zoet in één reep, wat een bijzondere (en succesvolle!) combinatie! Zoete meringue (gemaakt van vrije uitloop eieren) en zure kersen verzachten de bittere smaak van pure chocolade, de smaken smelten samen in je mond. Hoewel ik helemaal geen liefhebber ben van pure chocolade, vind ik dit geloof ik de lekkerste variant van de drie Tony’s Chocolonely limited editions.

Tony’s Chocolonely limited editions

Tony’s Chocolonely limited editions

Tony’s Chocolonely limited editions: Melk & kokos & amandel & kaneel

Toen men de fans van Tony’s Chocolonely op Facebook vroeg om een nieuwe limited smaak te bedenken, werd er massaal om een reep met kokos gevraagd. En Tony’s zou Tony’s niet zijn als ze daar geen gehoor aan gaven. En dus ontstond deze limited edition met kokos, geroosterde amandelstukjes en kruidige kaneel voor het special effect. Het resultaat: “melkchocolade met nootjes”, maar met een tropische twist, en dus net even iets anders.

Tony’s Chocolonely limited editions

Tony’s Chocolonely limited editions

Tony’s Chocolonely limited editions: Melk & koek & chilipeper

Dit vind ik de meest bijzondere smaak van de drie Tony’s Chocolonely limited editions, ik durfde hem eerst niet eens te proeven, hahaha! Chilipeper in je chocolade, wie verzint dat nou? Maar oh oh oh, wat is deze lekker! De combinatie van zachte, romige melkchocolade, knapperige zoete kandijkoek, en dan op het eind, als de chocolade in je mond gesmolten is, de warmte van de chilipeper. Een geniale ontdekking, die het zeker in de wintermaanden erg goed zal doen.

Tja, en dan de grote vraag: welke variant van de Tony’s Chocolonely limited editions vind ik het lekkerst? Hoewel ik puur op de namen afgaand, zou kiezen voor Melk & kokos & amandel & kaneel, vind ik dat de minste smaak van de drie, ik vind hem toch iets te “gewoon”. Melk & koek & chilipeper vind ik geweldig, maar echt iets voor de wintermaanden, vanwege de warme chilipeper. Dus ik ga stemmen op: Puur & meringue & kers.

De Tony’s Chocolonely limited editions zijn te koop bij de Wereldwinkel, Marqt, Waar, Landmarkt en kadoshops, of online in de eigen webshop van Tony’s Chocolonely. Ze kosten € 2,82 per stuk (180 gram).

Ben jij een chocoholic? Ken jij deze Tony’s Chocolonely limited editions al, of spring je nu direct op je fiets om ze te gaan kopen?

2 Comments on Tony’s Chocolonely limited editions: ze zijn er weer!

 1. Wojis
  10 oktober 2013 at 19:52 (9 jaren ago)

  Oh lekker, ik heb nu van de natuurwinkel chocolade, ook erg lekker. Zelfs de kinderen vinden het lekker.

  Beantwoorden
 2. Miranda Aerts
  10 oktober 2013 at 13:43 (9 jaren ago)

  Ik ben dol op chocola, jammer dat je het niet ongelimiteerd kunt eten zonder gewichtstoename 😉
  Wij hebben momenteel de melkchocolade variant van Tony’s Chocolonely in huis, erg lekker! De achterliggende gedachte van die ongelijke stukjes kende ik nog niet, die ga ik vanavond eerst delen met de rest van het gezin (met een stukje chocola erbij).
  Ik hou wel van lekkere combinaties als het om chocola gaat (chocola met caramel, chocolade pepernoten, chocola met slagroom oftewel de Bossche bol) dus ben wel benieuwd naar de smaaksensaties van deze limited editions van Tony.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.