Van rauw verdriet naar leegte

Vorige week vertelde ik al dat ik zo’n leeg gevoel had, dat ik geen persoonlijke update wist te schrijven. Deze week nam dat lege gevoel meer en meer de overhand, vooral in mijn hart. Het rauwe, beklemmende verdriet lijkt plaats te maken voor die leegte, en ik weet niet wat erger voelt.

Leegte in mijn hart en in mijn leven

De afgelopen jaren was Benthe het allerbelangrijkste in mijn leven. Ze nam een groot deel van mijn hart, en ook een groot deel van mijn leven in beslag. De eerste weken na haar overlijden voelde ik een pijnlijk, beklemmend verdriet. Zo rustig als ik de laatste dagen van haar leven was, zo machteloos en hulpeloos voelde ik me toen ze er niet meer was.

Die eerste weken heb ik overleefd, en dat machteloze en beklemmende gevoel is grotendeels verdwenen. Maar die leegte, die voelt zo… leeg. Ik doe de dingen die ik moet doen. Ik sta iedere dag op, trek een leuk jurkje aan en ga naar mijn werk. Ik zorg goed voor mezelf, houd het huis netjes en schoon en houd mijn eenpersoons huishouden draaiende. Maar steeds vaker bekruipt me de vraag: waarom?

Toen Benthe nog leefde, hield ik mezelf altijd voor dat alles wat ik deed, ik voor haar deed. Zelfs als ik een nieuw jurkje aantrok, kon ze vanaf het bed zo trots naar me kijken (voor zover ze het nog zag dan 😉 ). Dat is natuurlijk eigenlijk onzin, want ik geloof niet dat ze verschil zag tussen het ene of het andere jurkje. Maar hé, who cares?

Het huishouden deed ik de laatste maanden voornamelijk in de weekenden dat Benthe bij mijn ex was. Enerzijds omdat ze door haar dementie mij overal achterna liep, en dat is niet zo handig als je druk bezig bent. Anderzijds gaf dat ons ook de gelegenheid om in de weekenden dat we samen waren, vooral te genieten van de tijd die we samen doorbrachten. En hoewel ik na haar overlijden zei dat we er samen alles uitgehaald hebben wat er uit het leven te halen viel, heb ik nu vaak het gevoel dat zelfs dat niet genoeg was. Als ik nog één keer naast haar op de bank kon zitten, nog één keer samen door het bos lopen, nog één keer in het zonnetje zitten in onze tuin. Natuurlijk weet ik dat dat gevoel bij het rouwproces hoort, en dat we echt wel alles uit ons leven samen gehaald hebben. Maar wat zou ik toch nog graag één keer…

Iemand zei me dat liefde losten is. Ik begreep het pas toen ik jou moest laten gaan.

Iedere avond praat ik tegen haar, hele verhalen. Hoe trots ik ben dat ik haar vrouwtje mocht zijn, hoeveel ik nog steeds van haar houd en hoe ik haar mooie, warme gespikkelde lijfje tegen me aan mis. Mensen zullen me om deze reden vast voor gek verklaren. Of vanwege het feit dat ik ‘nog steeds’ zo’n verdriet heb om ‘een hond’. Maar gelukkig zijn er vooral veel mensen die mijn verdriet wel heel goed begrijpen. Zo kreeg ik deze week van meerdere mensen het linkje naar dit artikel doorgestuurd, over rouw om een overleden huisdier. Ik vond het fijn om dit artikel te lezen, het bewijst dat mijn gevoel niet gek of vreemd is. Het verdriet is gewoon enorm, en dat zal er voorlopig ook nog even zijn.

Bedankt voor het lezen van dit artikel, en voor alle lieve woorden en berichtjes die ik van jullie mag ontvangen ♥

33 Comments on Van rauw verdriet naar leegte

 1. Corry
  12 maart 2019 at 10:59 (2 maanden ago)

  Ik voel met je mee, ken het verdriet maar al tegoed
  3 in goed 1 jaar verloren
  Het maakte hun niet uit hoe mijn haar zat of wat voor jurkje ik droeg ze waren er gewoon onvoorwaardelijk
  Net als Benthe voor jouw was
  Het zou juist raar zijn als je niet om haar rouwde
  Neem er alle tijd voor het mag
  Hier heb ik nu 2 erbij opgevangen van een dame die in haar laatste fase is
  Lieve beestjes en toch huil ik mijn eigen jongens
  Dikke knuffel van ons

  Beantwoorden
 2. Wendy Mulder
  12 maart 2019 at 10:57 (2 maanden ago)

  Ik snap het helemaal ik had
  Het zelfde gevoel toen onze
  Hond Mylo overleed. Dus raar nee
  Echt niet ik vind het normaal
  Onze beesten zijn een onderdeel
  Van ons gezin. Na een tijdje
  Hebben wij weer een nieuwe hond
  Genomen die ons weer heel veel
  Lief en vreugde brengt, en Mylo
  Is er nog steeds in ons hart en
  Er staat een grote foto in de kamer.
  Heel veel sterkte en een dikke knuffel.
  Lieve groetjes Wendy

  Beantwoorden
 3. Ingrid
  11 maart 2019 at 22:36 (3 maanden ago)

  Soms zijn er geen woorden, ♥️.

  Beantwoorden
 4. Ria
  11 maart 2019 at 20:46 (3 maanden ago)

  Trek het je niet aan wat anderen ervan vinden, het is erg voor hen als ze nooit de liefde en vriendschap van een hond hebben mogen ervaren. Maar velen begrijpen je maar al te best! Dikke knuf

  Beantwoorden
 5. Cindy
  11 maart 2019 at 19:26 (3 maanden ago)

  Nee, ik verklaar je niet voor gek, zou hetzelfde hebben gedaan denk ik… Gewoon lekker praten hoor, tegen Benthe. Zal vast helpen bij de verwerking. Want auch, wat zal die leegte vreselijk voelen 🙁
  Goed artikel wat je linkt.

  Beantwoorden
 6. Saskia van horne
  11 maart 2019 at 18:55 (3 maanden ago)

  Hoe vervelend dat het gevoel van verdriet en leegte nog zo groot is lijkt het me niet meer dan normaal na zo’n lange tijd samen.
  Je bent zeker niet gek. Ik praat ook de hele dag door tegen mijn hond. Waarschijnlijk doen alle hondenbezitters dat.

  Beantwoorden
 7. Chantal
  11 maart 2019 at 18:32 (3 maanden ago)

  Tuurlijk is het niet gek dat je nog zo verdrietig bent, Benthe hoorde bij jou en jij hoorde bij Benthe. En dat ze er nu niet meer is (lijfelijk) voelt als een groot gemis. Maar in je hart is ze er altijd.
  Natasja, ik wens je heel veel sterkte en een hele dikke knuffel

  Beantwoorden
 8. Jobke
  11 maart 2019 at 16:02 (3 maanden ago)

  Ik weet niet zo goed wat ik moet schrijven. Maar ik wil in ieder geval tegen je zeggen dat ik het absoluut niet raar vind dat je zoveel verdriet hebt. Het is nog maar zo kort geleden en jullie hadden zo’n hechte band samen. Ik leef met je mee. ❤

  Beantwoorden
 9. Mireille
  11 maart 2019 at 15:23 (3 maanden ago)

  Ach lieve Natasja, zou zo graag willen dat ik iets voor je kon doen xox

  Beantwoorden
 10. nieltje
  11 maart 2019 at 15:19 (3 maanden ago)

  Ach moppie toch, volop in de rouw. Het doet altijd zo’n zeer als je een van je maatjes los moet laten, ook al hebben ze een lang en mooi leven bij je gehad. Denk aan je lieverd, dikke knuffel <3

  Beantwoorden
  • Mina
   12 maart 2019 at 16:17 (2 maanden ago)

   Ach lieve Natasja. Het is heel normaal dat je rouwt om je maatje jullie waren altijd samen. Hele dikke knuffel voor je

   Beantwoorden
 11. Adrina Smulder
  11 maart 2019 at 15:01 (3 maanden ago)

  Bij mij is het een ander gemis, maar na drie jaar heb ik eindelijk het gevoel dat alles weer een beetje op zijn plek valt.
  Neem de tijd….je komt er wel.

  Beantwoorden
 12. Donna
  11 maart 2019 at 14:31 (3 maanden ago)

  Dank je voor het linkje naar het artikel, er komt een dag dat ook ik het nodig zal hebben. Fijn dat je over Benthe en het gemis schrijft. Twee bijzondere meisjes ❤️

  Beantwoorden
  • Yolanda
   11 maart 2019 at 15:49 (3 maanden ago)

   Lieve Natasja,
   Ik kan je bij dit verdriet alleen maar heel veel liefs en warmte sturen en dan nog blijft het super gemis van je spikkel prinses groot. Probeer toch naar buiten te gaan en de mooie route te lopen die jullie liepen. Je zal daar de mooie dingen terug zien waar jullie van genoten.
   En de natuur zal je pijn helen maar het gemis zal blijven evenals de herinneringen.
   Heel veel liefs en sterkte

   Beantwoorden
 13. Thea
  11 maart 2019 at 13:49 (3 maanden ago)

  Zoveel liefde als je kunt voelen voor een dierenvriendje, zoveel verdriet kan je er van hebben als ze moeten lijden of er niet meer zijn. Knuf van mij.

  Beantwoorden
 14. Jelka
  11 maart 2019 at 13:34 (3 maanden ago)

  Hè, wat is dat toch naar, dat zo’n rauwproces zo zwaar is, en dat je dat dan in je eentje door moet maken. Er zal vast op termijn wel weer wat moois uit komen, maar ik kan me voorstellen dat dat nu nog heel ver weg lijkt. Sterkte met de lege avonden, en voel de warmte van al onze gedachten voor jou dan maar om je heen.

  Beantwoorden
 15. Daniëlle
  11 maart 2019 at 13:25 (3 maanden ago)

  Och schratjes ❤ zo verdrietig is dit. Ik kan niets anders doen dan je een knuf ❤ geven.
  Het is goed dat je je verhaal doet.

  Beantwoorden
 16. Evelien
  11 maart 2019 at 12:16 (3 maanden ago)

  Wat moeilijk om te lezen. Ik kan me niet voorstellen hoe leeg je je voelt. Ik denk aan je, ik duim dat de leegte zich snel weer zal vervullen <3 Dikke knuffel

  Beantwoorden
 17. Danielle Schoonderwoerd
  11 maart 2019 at 12:02 (3 maanden ago)

  Hey lieverd,
  Ik weet niet zo goed wat ik moet schrijven, behalve dat ik je een topper vind en dat ik “blij” ben dat je je verdriet met ons deelt, hoe stom dat misschien ook klinkt.
  In gedachten ben ik bij je

  Beantwoorden
 18. Joyce siemons
  11 maart 2019 at 11:00 (3 maanden ago)

  Lieverd, wat moet het toch allemaal heftig voor je zijn. Ik heb er geen idee van, maar denk aan je en wens je zo alle rust en sterkte toe. Dikke knuf

  Beantwoorden
 19. bychristiana
  11 maart 2019 at 10:46 (3 maanden ago)

  Arme, arme, lieve Natasja. Ik denk veel aan je (echt!!!!) en ik vind het vreselijk dat je je zo verdrietig en eenzaam voelt. Alle troostende woorden die ik kan bedenken zullen nooit genoeg zijn, dus ik zeg alleen maar dat ik aan je denk. Veel liefs.

  Beantwoorden
 20. Mariska
  11 maart 2019 at 10:22 (3 maanden ago)

  Ik vind het niet gek dat je zo verdrietig bent en zoveel leegte voelt. Als je al zolang een maatje hebt dat ook je huisdier is dan heb je gewoon een band met elkaar. Het is niet ‘zomaar een hond’ net als dat mijn kat niet ‘zomaar een kat’ is. Je praat tegen die beestjes, je geeft ze liefde en je krijgt dat op een bepaalde manier terug.

  Beantwoorden
 21. Wendy
  11 maart 2019 at 07:40 (3 maanden ago)

  Benth is er fysiek niet meer bij, maar ze is er toch en dat viel je. Oraat maar lekjer met haar. Ze volgt je nig steeds en dat diet goed. Een dikke knuffel voor jouw en blijf wie he bent.

  Beantwoorden
 22. Neeltje
  11 maart 2019 at 07:35 (3 maanden ago)

  Geef het tijd Natasja. Benthe was speciaal. ❤

  Beantwoorden
 23. moi
  11 maart 2019 at 07:33 (3 maanden ago)

  Jouw gevoel is heel herkenbaar..

  Maar ze is nog steeds in de buurt. Tegen haar blijven praten lijkt me goed. Heb ik ook gedaan bij mijn overleden honden. Ik probeerde het als voordeel te zien dat ze na hun overlijden overal mee naar toe konden, naar het werk, boodschappen doen etc. En volgens de dierentolk zijn ze verlost van pijn en ongemak.

  Dikke knuffel!

  Beantwoorden
 24. Danielle
  11 maart 2019 at 07:24 (3 maanden ago)

  Zie je rouw als eerbetoon aan Benthe. Zij was je maatje, je hond, je steun en toe verlaat tegelijk. Ze heeft je de afgelopen jaren door de heftige tijden heen gesleept. Wat een kracht bezat ze he??
  Niet zo gek dat het verlies zo’n impact heeft..
  Ze heeft alle tranen en verdriet dubbel en dwars verdiend.

  Beantwoorden
 25. chucky1012
  11 maart 2019 at 07:23 (3 maanden ago)

  Het is goed, mooi en mag….

  Lieve knuffels

  Beantwoorden
 26. Julia
  11 maart 2019 at 07:20 (3 maanden ago)

  Zo herkenbaar! Dikke knuffel!

  Beantwoorden
 27. EstherK
  11 maart 2019 at 06:58 (3 maanden ago)

  Hele dikke knuffel! ♥️

  Beantwoorden
 28. Marije
  11 maart 2019 at 06:51 (3 maanden ago)

  Het gevoel niet alles eruit gehaald te hebben, is heel herkenbaar. Hang in there

  Beantwoorden
 29. Charline
  11 maart 2019 at 06:29 (3 maanden ago)

  Dikke knuffel…wel knap en misschien fijn dat je zo goed over je gevoelens kan praten. Helpt je ook bij de verwerking. Sterkte gewenst.

  Beantwoorden
  • Barbara
   11 maart 2019 at 15:35 (3 maanden ago)

   Ach Natasja toch, ik heb het zo met je te doen. Er zijn geen woorden om dit verdriet te verzachten. Ik denk aan je. Dikke knuffel.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.