Verhuizen met een oudere hond: mijn tips!

Het is inmiddels een paar weken geleden dat Benthe en ik naar ons nieuwe huis verhuisd zijn. En daarmee werd een behoorlijk stressvolle periode afgesloten, en konden we allebei eindelijk een beetje bijkomen. Vandaag vertel ik je mijn tips hoe je het verhuizen met een oudere hond zo vlekkeloos ๐Ÿ˜‰ mogelijk laat verlopen.

Verhuizen met een oudere hondVerhuizen met een oudere hond vraagt wat extra zorg

Benthe is inmiddels ruim 12,5 jaar oud, en heeft nu de tweede verhuizing in haar leven meegemaakt. De eerste keer was ze nog maar een half jaar oud, en was ze wat dat betreft nog wat flexibeler. Inmiddels hoort en ziet ze niet meer zo goed, en is ze af en toe behoorlijk dement. Zaken die het verhuizen naar een nieuwe woning er niet echt makkelijker op maken voor haar. Maar met de juiste planning en zorg is ook verhuizen met een oudere hond prima te doen.

Mij eerste algemene tip: zorg voor een goede planning. Maar dat geldt natuurlijk voor iedere verhuizing. Ik ben al maanden van te voren begonnen met inpakken van dozen, en uiteindelijk kwam ik met mijn planning daarin precies mooi uit. Het betekende wel dat Benthe en ik een aantal weken tussen de verhuisdozen zaten, maar ik heb niet gemerkt dat ze er last van had. Of dat ze het gek vond.

Keep calm en move!

Wat ik bij Benthe heel goed merkte, was haar reactie op mijn gemoedstoestand. Eigenlijk is ze in al die maanden maar twee dagen onrustig geweest, en dat was precies op de dagen dat ik zelf liep te stressen. Eigenlijk werkte ze voor mij als een spiegel: ik wist op die momenten dat ik mezelf rustig moest houden. En dat werkte prima: ze heeft alle nachten gewoon goed geslapen, is niet zenuwachtig geweest en heeft geen ander afwijkend gedrag vertoond. Als je zelf rustig blijft, zul je merken dat je hond dat ook is.

Verhuizen met een oudere hondVerder heb ik er, tot aan de dag van de verhuizing aan toe, voor gezorgd dat het dagelijkse ritme van Benthe niet veranderde. In de weekenden gingen we gewoon op onze vaste tijden naar het bos. Dat gaf mijzelf ook de nodige momenten van rust, en die heb je in die maanden hard nodig!

Ondersteuning

Ongeveer een maand van te voren heb ik voor mezelf, en voor Benthe, Bachbloesem druppeltjes binnen gekregen. Als ondersteuning voor de drukste weken voor de verhuizing, zowel Benthe als ik hadden daar veel baat bij. Deze druppeltjes zijn verkrijgbaar bij een Bachbloesem therapeut, maar je kunt natuurlijk ook een homeopatisch middel gebruiken voor je hond. Zorg er voor dat je je al wat langere tijd van tevoren goed laat informeren, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Of eventueel kunt uitproberen wat het beste bij jouw hond en de situatie past.

Nadat ik de sleutel had van mijn nieuwe huis, had ik een week voor de echte verhuizing. In die week is Benthe een paar dagen mee geweest naar het nieuwe huis, zodat ze alvast een beetje kon wennen. Ook op deze dagen liepen we gewoon regelmatig een rondje, zo konden we ook de nieuwe buurt alvast verkennen ๐Ÿ™‚ Of je je hond tijdens deze dagen mee kunt nemen naar het nieuwe huis, hangt natuurlijk wel af van het klusschema. Ben je de hele dag aan het breken en boren, dan is je hond wellicht liever op een andere plek. Zorg dan dat je een betrouwbare oppas hebt.

Verhuizen met een oudere hond: de verhuizing is aangebroken!

Op de dag van de verhuizing zelf zorg je het beste voor oppas voor je hond. Zorg dat hij of zij ’s ochtends al vroeg opgehaald wordt, vรณรณr de verhuiswagen voor de deur staat. De verhuizing zelf is gewoon een hele drukke, stressvolle dag, je doet er je hond geen plezier mee om er die dag bij te zijn. Laat het van de planning afhangen wanneer je hond weer terug komt (naar het nieuwe huis dus): ’s avonds of de volgende dag pas. Het liefst op het moment dat de meeste spullen weer op hun plek staan, en je alleen nog wat verhuisdozen hoeft uit te pakken. Zorg dat zijn of haar mand klaarstaat, met het vertrouwde speelgoed in de buurt en misschien een extra lekkere kluif.

Benthe kwam op zondagavond binnen in het nieuwe huis, snuffelde een paar minuten rond en ging toen met een diepe zucht op haar plekje in de bank liggen. Ze was thuis ♥

Heb jij weleens een verhuizing met een oudere hond meegemaakt? Heb jij nog aanvullende tips?

6 Comments on Verhuizen met een oudere hond: mijn tips!

 1. Miranda
  28 januari 2018 at 18:17 (5 jaren ago)

  De planning van de hele verhuizing had je al zo goed voor elkaar, maar ook de voorbereidingen en (na)zorg voor Benthe was super ๐Ÿ™‚
  Jullie hebben elkaar goed bijgestaan in deze grote verandering van jullie leven en daar mag je heel trots op zijn โ™ก

  Beantwoorden
 2. Mariรซlle
  28 januari 2018 at 13:01 (5 jaren ago)

  Wat goed dat je hier over schrijft! Gelukkig is het goed verlopen ๐Ÿ™‚

  Beantwoorden
 3. Mireille
  28 januari 2018 at 10:33 (5 jaren ago)

  Benthe is gewoon een toppertje en jij een top baasje. Geen wonder dat ze dan zo op jouw gevoelens reageert.

  Beantwoorden
 4. Marije
  28 januari 2018 at 08:13 (5 jaren ago)

  Mijn hondjes waren nog jong toen we gingen verhuizen en hadden er niet zoveel last van. Ze gingen gewoon elke keer lekker mee en hielpen op hun manier.

  Beantwoorden
 5. Jori
  28 januari 2018 at 06:29 (5 jaren ago)

  Jullie hebben het super gedaan.Fijn dat je samen nu lekker kunt genieten in jullie nieuwe omgeving….

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.