Voorbereiden op de Nijmeegse Vierdaagse: meer dan lopen!

Inmiddels is mijn voorbereiding op de Nijmeegse Vierdaagse in volle gang: iedere week loop ik trouw mijn trainingskilometers. Op dit moment zit ik op 20 kilometer, vanaf april komen daar weer 5 kilometer bij. Maar voorbereiden op de Nijmeegse Vierdaagse: dat is meer dan lopen alleen. Ik mag mezelf wel min of meer een ervaringsdeskundige noemen na hem drie keer gelopen te hebben, dus vandaag deel ik hier mijn ervaringen en tips over.

Voorbereiden op de Nijmeegse Vierdaagse

Voorbereiden op de Nijmeegse Vierdaagse

Het belangrijkste van het voorbereiden op de Nijmeegse Vierdaagse is natuurlijk wel het lopen. Kilometers maken: dat is wat telt. Je spieren, gewrichten, je hele lichaam moet wennen aan het lopen van zo’n grote afstand, en dat kan alleen maar door veel te trainen. Natuurlijk zijn er geluksvogels die heel makkelijk langere afstanden lopen, en het redden met een vrij korte voorbereiding. Maar de meeste mensen zullen toch iets meer tijd in die voorbereiding moeten steken, wil je de Nijmeegse Vierdaagse succesvol en op een gezonde manier tot een eind brengen.

Eten en drinken

Naast het maken van kilometers, is het ook belangrijk om te trainen op eten en drinken. Dat klinkt een beetje gek, maar net als je spieren, moeten ook je spijsverteringsorganen wennen aan het leveren van zo’n pittige sportieve prestatie. Je kunt je voorstellen dat je spijsvertering behoorlijk anders is als je een hele dag loopt. En ook je vochthuishouding moet op peil gehouden worden. En dat laatste is best lastig, zeker als het straks in juli erg warm is (dat hoop ik uiteraard niet). Om te voorkomen dat je voor nare verrassingen komt te staan, is het belangrijk dat je goed leert ervaren, hoeveel je moet eten en drinken tijdens zo’n lange wandeltocht. En ook wat je dan precies het beste kunt eten en drinken, waar jouw lichaam het beste op presteert.

Ik heb tijdens de vorige edities van de Vierdaagse altijd erg veel last gehad van mijn darmen, vooral op de derde en vierde dag. Het laatste jaar was het eigenlijk zo erg, dat ik alleen nog maar water, sportdrank en bananen kon eten en drinken. Anders stond ik ieder uur in de rij bij de toiletten ๐Ÿ˜‰ Dit jaar wil ik gaan proberen om de sportdrank achterwege te laten, tijdens het trainen al. De meeste sportdrankjes bevatten natuurlijk veel suiker, wellicht dat mijn darmen daar zo gevoelig op reageerden. Of wellicht dat er voor de sportdrank een gezondere variant te vinden is, die minder suikers bevat? Tips zijn welkom!

Voorbereiden op de Nijmeegse VierdaagseBlaren en andere ongemakken

Eรฉn van de bekendste lichamelijke ongemakken tijdens de Nijmeegse Vierdaagse zijn natuurlijk blaren. Ieder jaar worden er door vrijwilligers van het Rode Kruis ik weet niet hoeveel blaren doorgeprikt en behandeld. Ook het voorkomen van blaren doe je gedeeltelijk door te trainen. Je voeten moeten letterlijk afharden, om die vele kilometers te kunnen maken. En je moet ontdekken welke sokken het beste bij jouw voeten passen, en natuurlijk welke schoenen het beste zijn voor jouw voeten. Wat voor veel mensen ook helpt om blaren te voorkomen, is de gevoelige delen van je voeten in te tapen voor je gaat lopen.

Helaas is trainen voor veel mensen niet voldoende om blaren te voorkomen, de รฉรฉn loopt gewoon makkelijker blaren op dan de ander. Zelf heb ik (afkloppen) gelukkig eigenlijk nooit last van blaren. Het jaar dat ik de 50 kilometer gelopen heb, had ik wel ontzettend branderige voeten, en daar heb ik na afloop van de Nijmeegse Vierdaagse nog een aantal dagen echt last van gehad.

Warmte-uitslag

Waar ik dan wรฉl ieder jaar veel last van had, is warmte-uitslag. Iets waar heel veel wandelaars tijdens de Nijmeegse Vierdaagse last van hebben, vooral als het een erg warme Vierdaagse is (logisch). Dit uit zich in grote rode, vurige plekken op vooral de onderbenen. Die plekken worden erger naarmate de Vierdaagse vordert, en gaan bij mij ook steeds branderiger aanvoelen. En als het echt warm is, krijg ik de uitslag ook rond mijn middel en op mijn bovenbenen. Ik heb helaas nog niets gevonden wat deze warmte-uitslag voorkomt of vermindert. Ik smeer de plekken na het lopen in met een verzachtende olie of lotion. En gelukkig trekt het na een paar dagen net zo snel weer weg als het ontstaan is.

Dikke vingers

Tot slot nog een ongemak waar veel wandelaars last van hebben, en ik ook: dikke vingers tijdens het lopen. Ik merk het nu al, zelfs nu ik nog maar 20 kilometer loop. Het is eigenlijk heel logisch, want tijdens het wandelen hangen je armen continu naar beneden, en stroomt het bloed dus naar je vingers. Nu moet ik erbij vermelden dat ik hier met de trainingen eigenlijk nog meer last van heb dan straks in Nijmegen zelf. Om de eenvoudige reden dat je in Nijmegen regelmatig met je handen omhoog loopt te zwaaien, te klappen en andere gezellige dingen doet. Wat nog meer helpt, is bijvoorbeeld een drinkflesje vasthouden tijdens het lopen, of een stressballetje. Of gewoon regelmatig met je vingers bewegen, zodat de doorbloeding verbetert.

Voorbereiden op de Nijmeegse VierdaagseAndere zaken waar je je op moet voorbereiden

Naast bovengenoemde dingen is er nog meer wat je tijdens het trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse moet ervaren. Zoals: welke kleding draagt het prettigst tijdens het wandelen? De vorige keren dat ik mee deed, droeg ik een oldskool afritsbroek met een shirt erop. Nu ben ik van plan om gewoon in een Tante Betsy jurkje te gaan lopen. Vooralsnog lukt dat prima tijdens het trainen, maar straks als het warmer wordt, zal moeten blijken of dat ook daadwerkelijk zal kunnen.

Maar ook: wat draag ik als het echt hรฉรฉl warm wordt? Hoe bescherm ik me tegen de regen? En niet onbelangrijk: welk ondergoed draagt het prettigst tijdens zo’n lange wandeltocht? Het zijn dingen die je alleen kunt weten door ze te ervaren. Dus: trainen gedurende alle weersomstandigheden, รณรณk als het een keer uren achter elkaar regent, of 30 graden (of meer) is. Geloof me, je bent er jezelf later dankbaar voor!

Je ziet: voorbereiden op de Nijmeegse Vierdaagse is meer dan ‘domweg’ wandelen. Tijdens het trainen zijn er veel dingen om op te letten, waar je straks in juli veel profijt van hebt. Want ik wil die vier dagen natuurlijk zoveel mogelijk gaan genieten, en dat kan alleen als ik op alle vlakken goed voorbereid van start ga!

Loop jij ook weleens grote afstanden? Heb jij misschien nog aanvullende tips op bovenstaand verhaal?

15 Comments on Voorbereiden op de Nijmeegse Vierdaagse: meer dan lopen!

 1. Deb
  8 maart 2020 at 09:11 (11 maanden ago)

  Wat interessant om te lezen en wat een voorbereiding hier in gaat zitten en waar je wel niet allemaal aan moet denken. Fijn dat je deze tips deelt. Ik had er zelf geen idee van. Naast dat het lichamelijk zeer inspannend en een behoorlijke prestatie is, lijkt het me ook heel gezellig om met zoveel mensen te lopen. En lijkt het me ook een sociaal gebeuren, tenminste dat is het idee dat ik krijg wanneer ik de beelden zie op TV. Maar weet natuurlijk niet of dat in de praktijk ook zo is.

  Beantwoorden
 2. bychristiana
  7 maart 2020 at 08:16 (11 maanden ago)

  Nou, er komt inderdaad veel meer bij kijken dan alleen wandelen. Ik kende vroeger ook iemand die altijd mee hielp met het doorprikken van blaren bij de vierdaagse. Blaren kunnen ZO pijnlijk zijn, ik heb er ook snel last van. Ik hoop ook echt dat de weersomstandigheden straks goed zullen zijn voor jullie.

  Beantwoorden
 3. Miranda Aerts
  6 maart 2020 at 17:31 (11 maanden ago)

  Als het aan jouw voorbereiding ligt, loop je straks fluitend over de finish.
  Veel succes! โ™ง

  Beantwoorden
 4. Annette Elias
  6 maart 2020 at 14:35 (11 maanden ago)

  Ik vind je een topper! En ik hoop dat je in een mooie Tante Betsy met glans de tocht uit zult lopen. Aan je voorbereiding zal het niet liggen!

  Beantwoorden
 5. Jelka
  6 maart 2020 at 09:42 (11 maanden ago)

  Goed bezig zeg! Wieweet dat ik ook ooit een poging waag wanneer de kinderen minder tijd opslokken…
  Ik heb wel eens ergens gezien dat ze een soort stokjes hadden, met touwtjes om de polsen, om vast te houden tegen die dikke vingers. Een beetje als Nordic walking stokken waar de stokken afgezaagd zijn eigenlijk. Geen idee of het werkt, maar ik had het onthouden. Ik heb er, zeker bij warmer weer, zelf ook vaak last van. Succes verder met trainen!

  Beantwoorden
  • Natasja
   6 maart 2020 at 20:05 (11 maanden ago)

   Ja klopt, die heb ik ook weleens gezien. Dankjewel!

   Beantwoorden
 6. John van Blijderveen
  6 maart 2020 at 09:35 (11 maanden ago)

  Dit is nog een tip voor de rode vlekken op de rode vlekken op de benen.
  Het worden ook wel asfalt benen genoemd deze ontstaan door de hitte op het asfalt en doordat je zweet op de benen komen er door het zout dat je verliest dampen op je benen .
  Gewoon voor het lopen insmeren met vaseline dat scheelt de heft van de plekken of soms meer .

  Misschien ben. Ik ook wel deskundig na 15 x gelopen te hebben

  Beantwoorden
  • Natasja
   6 maart 2020 at 20:04 (11 maanden ago)

   Dankjewel voor de tip!

   Beantwoorden
 7. Marja
  6 maart 2020 at 09:20 (11 maanden ago)

  Leuk om te lezen. Goed bezig hoor! Ga hem zelf voor de vijfde keer lopen. Ben vanwege de vele regen nog niet veel aan oefenen toegekomen, maar morgen begin ik dan toch aan mikken โ€šeersteโ€˜ 25 km

  Beantwoorden
  • Natasja
   6 maart 2020 at 20:04 (11 maanden ago)

   Succes morgen!

   Beantwoorden
 8. Petra van Schijndel
  6 maart 2020 at 08:30 (11 maanden ago)

  Wat goed dat je de discipline op kan brengen iom je steeds aan het trainingsschema te houden. Dat gaat straks in juli zeker goedkomen.

  Beantwoorden
 9. Wilma
  6 maart 2020 at 08:23 (11 maanden ago)

  Wat een goede voorbereiding van jou! Leuk om te lezen en je zult er straks veel profijt van hebben. Gaaf dat je van plan bent om in je jurkjes te lopen. Doe ik ook altijd, al lopen wij zo rond de 15 km op een dag! Veel succes!

  Beantwoorden
 10. Caro
  6 maart 2020 at 07:45 (11 maanden ago)

  Mooi hoe je beschrijft dat de Nijmeegse echt geen โ€˜walk in the parcโ€™ is! Fijn dat we met jou mee mogen kijken hoe zoโ€™n prestatie wordt geleverd.

  Beantwoorden
 11. chucky1012
  6 maart 2020 at 06:23 (11 maanden ago)

  Jij bent hรฉรฉl goed bezig
  Fijne tips etc……
  Ga zaad o doit…..

  Xoxo

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.