Voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse: hoe sta ik ervoor?

Na twee jaar begint het nu dan toch echt in zicht te komen, en dus ben ik ook volop bezig met mijn voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse. Mijn wekelijkse rondjes zijn opgeschroefd, de overnachting is geregeld (in februari al), en de bijbehorende zenuwen komen ook af en toe voorbij. Ik vertel jullie in dit artikel hoe het gaat met alle voorbereidingen!

(de foto’s in dit artikel zijn van mijn eerste Nijmeegse Vierdaagse, long long time ago…)

Mijn voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse

Qua training ben ik al ongeveer 2,5 jaar in voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse. Toen hij eind april 2020 werd afgelast, zat ik met mijn training net op 30 kilometer. Ik besloot toen eigenlijk meteen om iedere week een grote ronde te blijven lopen. Dus inmiddels loop ik al ruim twee jaar iedere week 23 Γ  24 kilometer. Met vorig jaar juni en juli een kleine uitschieter naar 30 kilometer, voor de Alternatieve Vierdaagse die ik toen gelopen heb.

Als ik dat vergelijk met mijn voorbereiding voor de andere keren dat ik de Nijmeegse Vierdaagse liep, sta ik er nu echt tien keer beter voor. Destijds begon ik in januari met iedere week 10 kilometer, en iedere maand kwam daar 5 kilometer bij. Nu ben ik in mei doorgeschakeld naar 30 kilometer, in juni naar 35 kilometer, en in juli loop ik nog twee keer 40 kilometer.

Mentale hobbels

Toch hikte ik mentaal ontzettend tegen de 30 kilometer aan, begin mei. Vraag me niet waarom, want wat zijn nou 5 extra kilometers in mijn geval? Gelukkig liep ik ze meteen vrij makkelijk, en zag ik tegen de 35 kilometer juist weer minder op. En 35, dat is echt al bijna 40! Dus qua conditie en kilometers in mijn benen heb ik er alle vertrouwen in. Ik heb inmiddels ook een tweedaagse training achter de rug, daar gebruik ik altijd het Pinksterweekend voor. Zodat er nog een stukje weekend overblijft naast het lopen πŸ˜‰

Nu het warmer wordt, krijg ik wel meer last van een euvel waar ik andere Vierdaagses ook altijd veel last van had: warmte-uitslag. Tot nu toe alleen op mijn voeten en enkels, maar straks in Nijmegen zit het waarschijnlijk ook op mijn onderbenen. Het is niets ernstigs: rode uitslag met soms bultjes op de huid. Het jeukt en brandt wel een beetje, maar zolang ik er vanaf blijf wordt het niet erger dan dat. Het ziet er erger uit dan het voelt gelukkig.

Drukte

Waar ik erg benieuwd naar ben hoe ik het ga ervaren, is de drukte tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Het is sowieso al twaalf jaar geleden sinds ik hem voor het laatst liep, en na Corona ben ik die drukte natuurlijk helemaal niet meer gewend. Het scheelt voor mij wel ontzettend dat het buiten is, dus ik hoop dat ik de drukte goed kan hebben. En dat ik gewoon lekker kan genieten van alles, ik kijk er tenslotte al 2,5 jaar naar uit ♥

Overnachting

Ik heb voor de Nijmeegse Vierdaagse dezelfde B&B geboekt als twee jaar geleden, in Gassel. Van daaruit ga ik ’s ochtends vroeg (zeg maar: ’s nachts, hahaha!) met de auto naar het station van Cuijk, en dan met de trein naar Nijmegen. Mijn ouders gaan ook gezellig mee, en overnachten in dezelfde B&B. Ze komen mij misschien onderweg aanmoedigen (en voorzien van eten en vooral drinken, hoop ik). Mijn vader heeft ook jaren de Nijmeegse Vierdaagse gelopen, maar sinds een paar jaar doet hij niet meer mee.

Mijn broer doet wel mee, inmiddels voor de 11e of 12e keer volgens mij. Alleen moet hij 50 kilometer lopen, en ik loop de 40. Ik heb 1 jaar (het tweede jaar dat ik meedeed) de 50 kilometer gelopen, maar dat was eens maar nooit meer πŸ˜‰ Misschien zou ik het nu qua conditie veel beter kunnen dan destijds, maar ik heb besloten om gewoon voor de 40 te gaan. Daarvan weet ik dat ik hem (hopelijk) redelijk makkelijk kan lopen, en de 50 zou toch wel weer pittig worden.

De laatste weken voor 19 juli

In de laatste weken voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse verandert er niet zoveel meer. Ik ga natuurlijk door met trainen, die 35 en 40 kilometer zullen best pittig zijn. Ik hoop dat de warmte lekker nog even wegblijft tot eind juli, zodat ik daar niet te veel last van heb. Het is nu een kwestie van nog even wat kilometers in mijn benen stampen, het laatste weekend uitrusten en dan: knallen! Op naar de Via Gladiola!

4 Comments on Voorbereiding voor de Nijmeegse Vierdaagse: hoe sta ik ervoor?

 1. Neeltje
  18 juni 2022 at 08:48 (3 weken ago)

  Wat knap dat je dit zo hebt weten vol te houden. Op naar de vierdaagse!

  Beantwoorden
 2. Marlou.christiaanse@hotmail.com
  16 juni 2022 at 10:50 (3 weken ago)

  Wat ben je goed bezig! Wens je echt heel veel plezier en geniet heerlijk van de wandelingen. Stoer! Ps, ik heb ook snel warmte uitslag en heb daar echt heel goed spul voor.. blijft de jeuk goed van weg en de uitslag wordt ook veel minder en rood.
  Stuur mij maar een pb als je interesse hebt.
  Liefs, Marlou

  Beantwoorden
 3. Saskia Wassink
  16 juni 2022 at 08:46 (3 weken ago)

  Wauw wat onwijs goed. Ik wens je heel veel succes en vooral plezier toe!

  Beantwoorden
 4. Petra van Schijndel
  16 juni 2022 at 08:41 (3 weken ago)

  Je bent een topper! Veel succes met voorbereiden en tzt ga ik het natuurlijk volgen.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.