Waarom ik zo blij word van wandelen

Als je mij goed kent, dan weet je dat ik niet echt een sportief type ben. Althans, niet in de zin van dat ik aan hardlopen doe, of naar de sportschool ga. Wat ik wel graag doe, is wandelen. Al jarenlang, volgens mij al vóór ik honden had, wandelde ik vaak en graag. Vandaag vertel ik je waarom ik er zo blij van word.

Wandelen

Wandelen: goed voor lichaam en geest

Om te beginnen is wandelen natuurlijk goed voor je conditie. Of je nou een half uurtje of twee uur loopt, je conditie wordt er altijd beter van. Net als je spieren, die bouw je ook echt wel op door regelmatig te wandelen. Misschien gaan beiden niet zo snel als bijvoorbeeld met hardlopen, maar het is wel een veel duurzamere opbouw. En, heel belangrijk: wandelen is laagdrempelig en niet erg blessure gevoelig.

WandelenEen foto uit de hele oude doos, met net 25 kilometer in de benen/pootjes… 😉

Op dit moment wandel ik niet meer zo veel als vroeger, toen Benthe nog jonger was. Toen was ze net als ik een echte kilometervreter, ontelbare uren hebben we samen gewandeld. Ik heb drie jaar achter elkaar meegedaan met de Nijmeegse Vierdaagse, en Benthe was mijn allertrouwste trainingsmaatje. Tot 25 kilometer liep ze met me mee, en was dan beledigd als ze de laatste tien kilometer thuis moest blijven. Wat een bikkel!

Tijdens die trainingen merkte ik hoezeer je conditie opbouwt met wandelen. Ik begon altijd in januari met 10 kilometer in het weekend, en iedere maand kwam daar 5 kilometer bij. De eerste keer dat ik ‘de nieuwe afstand’ liep, moest het laatste stuk echt uit mijn tenen komen. Maar de week daarna ging het al makkelijker, en aan het eind van de maand liep ik de afstand fluitend. Mits je een goed trainingsschema volgt, kun je dus echt wel flink aan je conditie werken met wandelen.

WandelenKeep calm, keep on walking!

Daarnaast vind ik wandelen ook dé perfecte manier om mijn hoofd leeg te maken. Na een drukke werkweek, start ik het weekend het liefst samen met Benthe met een flinke wandeling in de natuur. Het is trouwens ook bewezen dat de regelmatige cadans van het lopen ervoor zorgt dat je hersenen tot rust komen en je ontspant. Ook tijdens de meest ellendige periodes de afgelopen jaren bracht wandelen me rust, en het zorgde ervoor dat ik alles weer op een rijtje kreeg in mijn hoofd.

Vanwege Benthe haar leeftijd lopen we niet meer zo snel als vroeger, en ik moet haar tegenwoordig beter in de gaten houden. Omdat ze slecht hoort en ziet, is ze me snel kwijt, en dus moet ik zorgen dat ik altijd in haar buurt blijf. Maar toch lukt het me tijdens het wandelen nog steeds goed om mijn hoofd leeg te maken. Grappig is het feit, dat tijdens zo’n wandeling vaak hele leuke ideeën voor artikelen naar boven komen. Een teken dat mijn hoofd door het wandelen letterlijk meer lucht krijgt.

WandelenGenieten van de natuur

En last but not least: ik vind het gewoon heerlijk om in de natuur te zijn. Om de veranderingen gedurende de seizoenen te zien, om de zon door de wolken te zien komen, om de blaadjes van de bomen te zien vallen en ze in het voorjaar langzaam aan weer te zien groeien. Om in de winter de kou op mijn wangen te voelen, en in het voorjaar de zon steeds warmer te voelen worden. In de zomer, als het erg warm is, ga ik het liefst ’s ochtends vroeg wandelen, omdat ik niet goed tegen de warmte kan. Maar zelfs dan probeer ik toch nog iedere dag wat kilometers te maken, daar voel ik me gewoon het beste bij.

Sinds ongeveer een jaar lopen mijn collega’s en ik tussen de middag ook een half uur. Weliswaar op een industrieterrein, maar het voelt nog steeds zoveel beter dan op een stoel in de kantine te zitten. Want op een stoel zitten doen we tenslotte de hele dag al 😉 Op dit moment zijn we ons rondje aan het opschroeven, om net wat meer stappen te zetten in dat half uur. Kwestie van je doelen steeds bijstellen, hihihi!

Ja, wandelen doet mij gewoon ontzettend goed, ik voel me er heerlijk bij. Wandel jij vaak?

17 Comments on Waarom ik zo blij word van wandelen

 1. Miranda Aerts
  11 november 2018 at 21:47 (4 jaren ago)

  Ik wandel elke dag maar niet zo ver en niet zo snel. Dat ligt vooral aan de korte pootjes van de hond 😉

  Beantwoorden
 2. Mireille
  9 november 2018 at 20:44 (4 jaren ago)

  Wandelen ik doe het te weinig. Natuurljk laat ik Totti uit maar die speelt heel graag met een bal ( lees ik gooi de bal hij brengt deze netjes terug ) en daar hoef je niet persee ver voor te wandelen.
  Maar ik wil het wel vooral de tijd houd me tegen.
  Dus daar moet ik iets op vinden.
  Ik kom wel veel in de natuur maar dan op de rug van een paard.

  Ben via safari binnen gekomen via FB mocht je dat willen weten doeiiiii

  Beantwoorden
 3. Petra van Schijndel
  9 november 2018 at 18:30 (4 jaren ago)

  Respect voor je lange wandelingen en deelname aan de vierdaagse! Ik wandel ook graag, maar wel met man of vriendin samen. Lekker kletsen onderweg. En een kilometer of 10 vind ik leuk,verder niet.

  Beantwoorden
 4. Evelien
  9 november 2018 at 15:27 (4 jaren ago)

  Ik vind het ook heerlijk. Ik wandel veel met mijn hond en uitlaathond, zeker een uur per dag. Ik loop geen 25 kilometer, maar vind het wel heerlijk buiten! Ik doe ernaast ook nog sporten, dus ik heb vaak geen zin in zulke lange stukken 😛

  Beantwoorden
 5. Caro
  9 november 2018 at 13:21 (4 jaren ago)

  Wandelen is geweldig fijn. Helemaal met Loki erbij: bekijk je de wereld toch weer heel anders

  Beantwoorden
 6. Forever38.com (Vera)
  9 november 2018 at 11:54 (4 jaren ago)

  Wow, wat een bikkel ben jij dat je Vierdaagse gelopen hebt ! Respect !
  Ik vind wandelen ook heerlijk, een klein ommetje van 10 minuutjes laadt me altijd altijd weer op.

  Beantwoorden
 7. Yolanda
  9 november 2018 at 11:33 (4 jaren ago)

  Iederedag even dr polder rond al wordt onze Floris ook al een beetje ouder maar nu het koeler wordt doet hij het weer goed

  Beantwoorden
 8. Wilma Rommelse
  9 november 2018 at 10:19 (4 jaren ago)

  Wandelen is inderdaad heerlijk, lekker frisse neus halen, genieten van de natuur en heerlijk om je hoofd leeg te maken. Hier vaak afgewisseld met een rust bij een speeltuin, maar elke dag lekker naar buiten. Beter voor lichaam en geest 😀

  Beantwoorden
 9. Ellen Jacobs
  9 november 2018 at 10:15 (4 jaren ago)

  Leuk deze foto’s, grappig hoe jij verandert bent. Ik mis het kunnen wandelen vreselijk maar ben toch vrolijk na het lezen van dit positieve stuk. Goed weekend alvast
  Lieve groet Ellen

  Beantwoorden
 10. Mariëlle
  9 november 2018 at 09:25 (4 jaren ago)

  He-le-maal eens! Ik woon midden in de stad, maar ook een rondje door het populairste deel in Eindhoven vind ik heerlijk <3

  Beantwoorden
 11. Dagmar
  9 november 2018 at 08:56 (4 jaren ago)

  Ik wandel ook graag; vroeger vaak met vriendinnen en regelmatig NS-wandelingen gedaan; erg leuk enje ziet nog eens wat van Nederland; nut Ich minder tijd maar ga regelmatig met mannof vriendin bij ons in de buurt wandelen – kom dan altijd heerlijk ‘uitgewaaid ‘ weer terug. Leuke oude foto van je Natasja!

  Beantwoorden
 12. Ria (gilles)
  9 november 2018 at 08:43 (4 jaren ago)

  Vroeger liep ik liever dan wandelen (ik heb echte lopersbenen zei men altijd) maar een knieblessure heeft ervoor gezorgd dat ik niets meer van sport mag doen. In de Hoge Venen wandel ik vaak in de prachtige natuur met mijn 2 huisgenoten: mijn man en James, een 4jarige briard. Zalig! Natuur, rust… wat kan je nog meer wensen! En op tijd en stond een verfrissing onderweg ☺ is het geen mojito dan is het wel een douche van James die net uit een bosriviertje komt ik genoet vooral als ik hem zie genieten Het zonnetje schijnt vandaag dus wordt weer een leuke middagpauze voor je. Geniet ervan en alvast fijn weekend!

  Beantwoorden
 13. bychristiana
  9 november 2018 at 07:46 (4 jaren ago)

  He, het valt me op dat jouw haar op de eerste foto wat langer is, staat je goed! Ik wandel zelf ook graag, vind dat heerlijk, lekker muziekje erbij;-)

  Beantwoorden
 14. Mariska
  9 november 2018 at 07:44 (4 jaren ago)

  Het is inderdaad heerlijk om te lopen. Sinds ik in Edam woon (mei) loop ik vaak met een vriend die in Volendam woont, naja toen het nog mooi weer was. Nu ga ik vaak een uur op de loopband in de sportschool.

  Beantwoorden
 15. Cindy
  9 november 2018 at 07:28 (4 jaren ago)

  Oh, ik hou zo van wandelen! Wandel nog niet zo lang, pas 2 jaar. En vraag me af wáárom ik dat niet eerder ben gaan doen. Doel was afvallen (i.c.m. Weight Watchers). En dat is gelukt.
  Maar vond het zo fijn dat ik het ben blijven doen. In mei burnout geraakt, met zware depressie. Vooral blijven wandelen, en dat heeft me grotendeels daaruit getrokken.

  Ben vorig jaar ook gaan sporten op de sportschool, maar omdat ik mezelf meer rust moet gunnen (kan helaas niet allebei doen zonder weer volgepropte dagen te hebben) inmiddels, met pijn in mijn hart, sportschool opgezegd.
  Heb gekozen voor het wandelen. In de duinen, het bos, het strand. Zo fijn. Inderdaad ook om je hoofd leeg te maken, maar ook om tot rust te komen. Loop maximaal 15 km, wil dat wel een keer uit gaan breiden. Helaas ben ik nu geteisterd door een voetblessure, heb al een week niet gewandeld. Vind dat zo erg! Maar mag nu weer 2 a 3 km gaan lopen. Ga dat morgen doen, ook al wordt er slecht weer voorspeld, regenjas aan en gaan, heb er nu al zin in!

  Oeps, beetje lange comment geworden 😉

  Beantwoorden
  • Natasja
   9 november 2018 at 08:30 (4 jaren ago)

   Hahaha, lekker enthousiast toch? Super dat jij het wandelen ook ontdekt hebt en dat je je er zo fijn bij voelt!

   Beantwoorden
 16. chucky1012
  9 november 2018 at 06:42 (4 jaren ago)

  Leuke foto van jou
  Ik wandel ook zoveel en de buitenlucht is goed voor mens en geest.

  Happy Friday

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.