Waarom wandelen verslavend is

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn: in 2020 ging ik wandelen. En hoe! Begon ik in januari voorzichtig met de training voor de Nijmeegse Vierdaagse, vanaf maart kwam daar een (vrijwel) dagelijks rondje van 5 kilometer bij. Wat later 6 kilometer bleek te zijn, hahaha! Ook toen de Nijmeegse Vierdaagse werd afgelast, bleef ik iedere week 23 Γ  24 kilometer lopen. En toen ik weer terug naar kantoor ging na het thuiswerken, zette ik mijn wekker iedere ochtend eerder om toch een uur te kunnen lopen. Ik lijk wel gek, het blijkt gewoon dat wandelen verslavend is!

Wandelen verslavend

Wandelen verslavend?

Ik vertelde al eens, dat ik het wandelen intensiever heb opgepakt op advies van mijn fysiotherapeut, toen ik daar onder behandeling was voor mijn whiplash. En ja, het heeft echt ontzettend goed geholpen bij het herstel! Inmiddels ben ik zo goed als klachtenvrij en kan ik eigenlijk alles weer gewoon doen. Maar als ik een paar dagen niet of minder loop, voel ik dat wel meteen aan mijn nek. Het heeft dus echt effect, dat wandelen. Dus alleen daarom al blijf ik lopen natuurlijk. Maar wandelen doet zoveel meer voor je lichaam Γ©n je geest.

Wandelen verslavend

Wandelen vermindert stress en maakt je hoofd leeg

Zit je hoofd vol met muizenissen? Heb je stress? Vragen die vrijwel iedereen in deze tijd met ‘ja’ zal beantwoorden. Mijn tip: ga wandelen, in een stevig tempo. Ik zet er altijd een muziekje bij op, maar natuurlijk kun je ook zonder muziek lopen. Door de kadans van het lopen kom je weer ‘in je lichaam’ en ‘uit je hoofd’. Dit gaat als vanzelf, zodra je langer dan een half uur stevig door wandelt. Ik merk echt dat ik na mijn wekelijkse wandeling op zaterdag weliswaar lichamelijk moe ben (en ook dat gevoel werkt verslavend), maar geestelijk als herboren. Hoe vol mijn hoofd ook zat toen ik ’s ochtends vroeg begon. Wandelen zorgt ervoor dat je positieve emoties naar boven komen, en stress vermindert. Dat alleen is al een reden om in deze tijd regelmatig een flink stuk te wandelen.

Ook vallen tijdens het wandelen dingen vaak op hun plek. Dit komt weer omdat je ‘uit je hoofd’ gaat, en issues daardoor beter kunt overzien. Waardoor dat ene probleem opeens lang zo groot niet meer blijkt. Of je opeens het antwoord bedenkt op iets waar je misschien al een paar dagen mee rondliep.

Vitamine D

Een ander bijkomend voordeel van wandelen, zeker in de wintermaanden, is het feit dat je ondertussen vitamine D opdoet. Als je overdag buiten loopt, neemt je huid vitamine D op, en dat zorgt er weer voor dat je weerstand verbetert, en verkoudheden voorkomen worden. Maar dat is natuurlijk niets nieuws, dat buitenlucht je gezondheid verbetert.

Wandelen verslavend

Hogere verbranding en verbetering van je conditie

Veel mensen vinden wandelen geen echte sport, maar daar ben ik het zo ontzettend niet mee eens. Ik merkte vorig jaar echt dat mijn conditie steeds beter werd, naarmate ik meer kilometers maakte. Zeker als je een lekker tempo loopt, doet wandelen wel degelijk iets voor je lichaam. Ook gaat je verbranding omhoog als je regelmatig een flink stuk wandelt. Mijn lichaam is in de eerste helft van vorig jaar echt gespierder en slanker geworden, alleen maar door het wandelen. Want lijnen doe ik niet, al eet ik sinds het begin van Corona wel meer fruit. Maar jullie weten inmiddels wel dat ik een echte zoetekauw ben, en snoep en koekjes maar moeilijk kan weerstaan. Gelukkig hoef ik me daar door het vele wandelen niet meer zo druk over te maken, in ieder geval niet voor de kilo’s.

Wandelen is ook nog eens een heel laagdrempelige sport, bijna iedereen kan het. Het enige wat je nodig hebt is een paar goede schoenen. Speciale wandelkleding heb ik niet, ik loop altijd gewoon in mijn Tante Betsy jurkjes. Een warm vest eroverheen, en ik ben klaar om te gaan. Wandelen kan ook bijna het hele jaar door, ik loop eigenlijk alleen niet als het voor mij te warm is. Regen laat ik me niet door tegenhouden, en ook kou vind ik niet zo erg.

Ik ben ook verslaafd

Ja, inderdaad is wandelen verslavend, dat kan ik inmiddels wel toegeven. Die kick die het me geeft als ik weer 24 kilometer heb gelopen, dat is gewoon een heerlijk gevoel. Maar zeg nou zelf: een heel veel betere verslaving ga je niet snel vinden toch? Wandel jij al regelmatig?

17 Comments on Waarom wandelen verslavend is

 1. Annette Elias
  16 januari 2021 at 03:46 (2 jaren ago)

  Zulke afstanden als jij loopt kan ik helaas niet, maar ik wandel wel heel regelmatig. Elke dag wel, en af en toe een wat langer stuk. Dat hoofd leegmaken had ik vooral in de tijd dat ik dagelijks 40 km fietste. Ik kwam al fietsend op de leukste ideeen, bedacht liedjes, verzon complete workshops etc. Het werkt echt! Heerlijk, zo’n gezonde verslavong toch!

  Beantwoorden
 2. Liesbeth Letink
  11 januari 2021 at 20:35 (2 jaren ago)

  Wandelen is zeker fijn. Enige tijd geleden echt goede wandelschoenen en sokken gekocht. Was een goede investering! Vind het knap dat je zo ver loopt. Zo ver ben ik nog niet!

  Beantwoorden
 3. Forever38.com (Vera)
  11 januari 2021 at 10:43 (2 jaren ago)

  Ik ervaar hetzelfde bij hardlopen. Behalve dat het fysiek veel voor me doet, heb ik het mentaal ook echt nodig. Ik zeg altijd : hardlopen is mijn therapie.

  Beantwoorden
 4. Annelies van der Valk
  11 januari 2021 at 09:14 (2 jaren ago)

  Het klopt inderdaad dat wandelen verslavend is. Ik loop al 4 jaar dagelijks. Het is zo heerlijk. Ik ben ruim 30 kilo afgevallen mede dankzij wandelen. Je snap dus dat ik dat resultaat graag wil houden. Dus blijven we lekker wandelen.

  Beantwoorden
 5. Annette
  11 januari 2021 at 09:10 (2 jaren ago)

  Wandel ook regelmatig – niet zoveel als jij hoor en ik moet zeggen als ik aan het werk ben schiet het er echt te vaak bij in. Maar in het weekend probeer ik echt ook wel een paar km’s te maken elke week.

  Beantwoorden
 6. Miranda Aerts
  11 januari 2021 at 07:40 (2 jaren ago)

  Een mooi artikel, zeker in deze tijd waarin we niet bij onze sport club kunnen sporten.
  Mooi om te horen wat het jou brengt en dit inspireert vast ook weer anderen om te gaan wandelen πŸ™‚

  Beantwoorden
 7. Yolanda
  10 januari 2021 at 16:32 (2 jaren ago)

  Met een nieuw huis bij de bossen en een lieve teckel Bram proberen we iedere dag 4 a 5 kilometer te lopen. Alleen heeft Bram wel een hekel aan regen. Maar als hij eenmaal loot vergeet hij de regen. Loopt wel op zijn tenen om de plassen heen. Hij wil gewoon niet in bad . We zijn je dus gevolgd in het lopen heerlijk.
  Fijne week en tot je volgende blog

  Beantwoorden
 8. bychristiana
  10 januari 2021 at 13:18 (2 jaren ago)

  Haha, tot jouw stuk las, had ik nog nooit van muizenisssen gehoord (ik heb het moeten google-en;-)) Net als jij wandel ik ook graag. Ik probeer op dagen dat ik niet hoef te werken altijd een rondje van 5 km. te doen. En dat voelt heerlijk! Ik heb lekker muziek bij me en ik vind dat heel ontspannend.

  Beantwoorden
 9. Ellen
  10 januari 2021 at 10:50 (2 jaren ago)

  Bewegen en wandelen en sporten an sich zijn mega verslavend.
  Begrijp dat maar al te goed. Benijd iedereen die dat kan en ik probeer te genieten van mijn wandelingetje naar de brievenbus of de glasbak.

  Beantwoorden
 10. Esther Messing
  10 januari 2021 at 10:17 (2 jaren ago)

  Helemaal mee eens. Ik loop ook sinds vorig jaar en voel me er zoveel beter bij. En baal echt als ik een keer niet kan wandelen. Hrlaas lag het bij mij stil sinds november omdat ik mijn pink brak, maar afgelopen week weer lekker begonnen en nu merk ik pas hoe ik het gemist heb.

  Beantwoorden
 11. Happy Susan blogger
  10 januari 2021 at 10:12 (2 jaren ago)

  Wat is het heerlijk om te wandelen hè. Ik maak nu ik in Bocholtz woon langere wandelingen. Omdat het al een heel stuk wandelen door de velden is om in het bos te komen. Erheen en terug probeer ik wel op een groter tempo te doen. Maar in het bos geniet ik volop van al het moois dat op mijn pad komt, dan wandel ik een standje lager. Ik wandel nu eenmaal graag in een bos en voel dat me dat enorm goed doet. Daar kom ik thuis en kom tot rust. Ik zeg affirmaties op tijdens het wandelen én zing ze tegenwoordig zelfs. Ik maak dus een heerlijk feestje van mijn wandelingen. Nu nog tijd maken om het iedere dag te gaan doen, dat zou me ook enorm helpen. Geniet van je wandelingen!

  Beantwoorden
 12. Mireille
  10 januari 2021 at 09:03 (2 jaren ago)

  Hier ook regelmatig aan de wandel maar mijn man is de echte wandelkoning hier in huis die loopt net als jij regelmatig grote afstanden.

  Beantwoorden
 13. Jacqueline Oud
  10 januari 2021 at 08:47 (2 jaren ago)

  Wandel ook sinds dit jaar eigenlijk regelmatiger en best veel, maar dagelijks lukt helaas niet:-( Wel in de afgelopen kerstvakantie en geniet extra wanneer ik wel wandel, mee eens dat het enorm goed is zowel voor geest en lichaam. Zelfs geen verkoudheid meer gehad sinds ik veel wandel en daar ben in deze Corona tijd extra blij mee:-) Maar wandel eigenlijk nooit alleen dat vind ik echt wel prijzenswaardig, van jou, wandel natuurlijk weleens kleine stukjes maar geen grote wandelingen alleen. Ook per keer meestal 6 of net iets meer. Ga zo ook weer op pad ook om de drukte een beetje te ontlopen, gaan we op een vroeg tijdstip. Helaas geen sneeuw hier maar het blijft mooi buiten ook zonder sneeuw. Maar zou wel heerlijk zijn nu ook voor alle kinderen met thuisonderwijs even ontspannen in de sneeuw! Wandel ze ook weer vandaag en ga vooral zo door fijn dat het ook tegen de pijn helpt. Zelf heb ik snel lage rugpijn en daar helpt het ook erg goed tegen.
  Liefs

  Beantwoorden
  • Charline
   10 januari 2021 at 16:54 (2 jaren ago)

   Hoi, hoi, respect hoor….24 km lopen. Ik vind het tot 10 km leuk maar krijg dan juist last van pijntjes ofzo. Ben dan een kleine 2 uur onderweg en ben er blij mee. Hoe heb jij de km opgebouwd?

   Gr charline

   Beantwoorden
   • Petra
    16 januari 2021 at 18:20 (2 jaren ago)

    Ik moet eerlijk bekennen dat jij mij aan het wandelen hebt gekregen. Loop nu 1 jaar regelmatig, niet zoveel als jij maar toch. Ik merk dat mijn conditie verbeterd is.

    Beantwoorden
    • Natasja
     16 januari 2021 at 18:24 (2 jaren ago)

     Oh wat leuk om te horen Petra, super goed van je!

     Beantwoorden
 14. chucky1012
  10 januari 2021 at 06:50 (2 jaren ago)

  Petje af…..
  Ik wou dat ik weer zoveel kon lopen maar helaas gaat dat nooit meer….
  Daar zit ik enorm mee…
  Heb er door de pijnen en aandoeningen geen energie meer voor….
  Maar ik gun het jou en anderen van harte..
  Ga zo door…..

  Een fijne dag Xoxo

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.