Wandelen: goed voor lichaam én geest

Al jarenlang ben ik een fervent wandelaar. Nu wandel je natuurlijk automatisch al veel, als je honden hebt (althans: dat zou je eigenlijk wel moeten doen), maar sinds een jaar of 6 à 7 ben ik een echte kilometervreter. Samen met Benthe, onze jongste hond, heb ik honderden kilometers in de Dinteloordse polder doorgebracht. Zeker in 2009, 2010 en 2011, toen ik (succesvol) heb deelgenomen aan de Nijmeegse Vierdaagse, heb ik samen met haar heel wat trainingskilometers gemaakt.

Nu ik vier dagen per week werk, komt het er uiteraard niet meer van om iedere dag minimaal vijf kilometer te lopen, zoals ik destijds deed. Maar nog steeds probeer ik, als de tijd het enigszins toelaat, 2 of 3 keer per week een stevige wandeling van minimaal een uur te maken. Wandelen helpt mij om mijn hoofd leeg te maken na een drukke werkweek.

Waarom is wandelen nu eigenlijk zo goed voor je? Ten eerste is het natuurlijk goed voor je lichaam. De kans op hartklachten neemt af, als je regelmatig wandelt. Het verlaagt je bloeddruk en verkleint de mate van cholesterol. Het is ontzettend goed voor je conditie, als je veel wandelt blijf je soepel en het bestrijdt botontkalking.

Daarnaast is wandelen ook goed voor je geest. Zoals ik al aangaf, zorgt wandelen ervoor dat ik mijn hoofd helemaal kan leegmaken. Niet voor niets raden doktoren mensen die depressief zijn, of dat dreigen te worden, aan om te gaan wandelen. Niet alleen het bewegen in de buitenlucht zorgt ervoor dat je beter in je vel gaat zitten, de regelmatige cadans van het wandelen zorgt ervoor dat je hersenen tot rust komen en je je ontspant. Ook bij slaapproblemen kan een wandeling van een half uur voor het slapen gaan, ervoor zorgen dat je beter gaat slapen.

Wandelen is een heel toegankelijke sport. Je hoeft namelijk niet meteen tientallen kilometers te gaan lopen, je kunt beginnen met “slechts” een half uurtje. Alles wat je in feite nodig hebt, is een paar makkelijke schoenen, en je kunt zo je voordeur uit stappen voor een lekkere wandeling. Daarmee is het tevens ook één van de goedkoopste sporten, omdat je geen duur sporttenue of attributen nodig hebt. En je kunt het alleen doen, of samen met een vriendin, zus, broer of partner (of zoals in mijn geval met je hond). In feite is alles mogelijk.

Nog een groot voordeel van wandelen ten opzichte van bijvoorbeeld hardlopen is het feit dat je gewrichten minder belast worden. Hier staat dan wel tegenover dat het calorieverbruik en de opbouw van je conditie weer een stuk lager ligt, maar zodra je langer dan een uur wandelt, ga je ook met wandelen calorieën verbranden.

Toen ik voor de Nijmeegse Vierdaagse trainde, begon ik in januari met ieder weekend een wandeling van 10 kilometer. Iedere maand kwam er dan vijf kilometer bij, tot ik in juli op de benodigde 40 kilometer zat. Ik merkte toen heel goed dat je met wandelen wel degelijk conditie opbouwt: aan het begin van iedere maand, als de afstand met “slechts” 5 kilometer werd verhoogd, hing mijn tong op mijn knieën als ik thuis kwam. Maar na 1 of 2 weken ging het al beter, en aan het eind van de maand liep ik de “nieuwe” afstand met gemak.

Nu ik vier dagen werk, is de training voor de Nijmeegse Vierdaagse helaas te zwaar gebleken, dus dit jaar sla ik voor de 2e keer over. Maar het blijft kriebelen, en deze zomer wil ik proberen om weer wekelijks 10 of 15 kilometer te gaan lopen, om zo ook mijn conditie weer wat op te krikken.

En jij? Wandel jij weleens?

3 Comments on Wandelen: goed voor lichaam én geest

 1. Miranda Aerts
  1 juni 2013 at 12:13 (9 jaren ago)

  Ik wandel dagelijks, maar bijna nooit langer dan een halfuur aan een stuk, dus voor die verbranding van calorieën kom ik niet in aanmerking 😉

  Beantwoorden
 2. Leneke
  1 juni 2013 at 10:40 (9 jaren ago)

  We wandelen erg graag met de hond en wonen vlak bij het bos. Ik probeer in ieder geval elke dag 2 x een wat grotere wandeling te maken. Een rondje van zo’n 3 kwartier. Helaas is het wandelen er met het koude weer een beetje bij ingeschoten. Onze hond houdt niet zo erg van kou en regen en draait zich dan ook gedecideerd om richting huis en ik heb haar daar regelmatig haar zin in gegeven want ik ben er ook niet zo dol op 🙂

  Beantwoorden
  • Natasja
   1 juni 2013 at 21:30 (9 jaren ago)

   Wij hebben hier ook 1 exemplaar die liever in zijn mand blijft liggen bij regen en kou. De andere wil altijd wandelen, al is het midden in de nacht en regent het 🙂

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.