Zo houd ik mijn spirit up in deze roerige tijd

Het is bijna niet te geloven dat we inmiddels al een paar weken in deze roerige tijd zitten. Hier in Brabant waren de maatregelen natuurlijk al wat eerder van kracht dan in de rest van Nederland. Toen de eerste maatregelen werden aangekondigd, voelde ik vooral veel paniek en onzekerheid. Waar zou dit toe leiden? Zou Nederland ook helemaal ‘op slot’ gaan? Wanneer zie ik mijn familie, mijn collega’s, mijn jurkenzusjes weer? Nu we een paar weken in deze situatie zitten, merk ik dat ik veel rustiger geworden ben. Wat mij daarbij goed geholpen heeft, is om me strikt aan een aantal zelf opgelegde ‘regels’ te houden. Die geven me houvast en zorgen ervoor dat ik mijn spirit up houd. Ik deel ze graag met je in dit artikel, misschien heb jij er ook iets aan!

Rust, reinheid en regelmaat

Het is er eentje uit de hele oude doos: Rust, reinheid en regelmaat. Een regel die vooral van toepassing was/is op de opvoeding van kinderen, maar in deze tijd voor ons allemaal geldt. Zij het dan misschien in een iets modernere vorm. Regelmaat is in deze dagen, nu veel mensen thuiswerken en daarnaast ook nog de kinderen moeten ‘Homeschoolen’, belangrijker dan ooit. De verleiding is misschien groot om tot half negen op bed te blijven liggen, nu jij en je gezin toch niet op tijd de deur uit hoeven. Geloof me: daar is uiteindelijk niemand bij gebaat. Zorg ervoor dat iedereen gewoon op de normale tijd aan de dag begint. Al was het alleen maar zodat je daardoor in het weekend ook écht dat weekendgevoel hebt omdat je dan wél kunt uitslapen.

Ik sta zelf op de normale tijd op, en gebruik de tijd die ik normaal aan reistijd kwijt ben, om een uur te wandelen. Zo heb ik een lekker fris hoofd als ik met mijn werk begin. Dat werken doe ik aan de eettafel. Ik ontbijt in de bank, met mijn laptop op schoot. Zodra ik aan het werk ga, verhuist de laptop (met mij erachteraan) naar de eettafel. En om vijf uur verhuist die laptop weer terug naar de bank. Zo houd ik mijn werkplek echt gescheiden, en sluit ik om vijf uur ook echt de werkdag af.

Om half 1 ga ik, net als ik normaal doe, een half uurtje wandelen. Normaal doe ik dat met mijn collega’s, nu uiteraard alleen. Ik eet mijn broodjes terwijl ik wandel, zoals ik altijd doe. Samen met het uur van de ochtend heb ik zo een mooie dosis beweging iedere dag, en dat half uurtje zorgt ervoor dat ik om 1 uur weer fris en fruitig aan de slag ga.

Reinheid in de moderne zin van het woord

Iedere dag, ja echt iedere dag, kleed ik me gewoon normaal aan. Ik trek een (wel extra vrolijk) jurkje uit de kast, maak me op, föhn mijn haar en doe een lekker parfum op. Nu ben ik natuurlijk wel gewend om vaak alleen thuis te zijn, en ook om me gewoon altijd mooi aan te kleden. Ik doe niet aan joggingpakken, huispakken of ‘corona-outfits’. Echt: niemand voelt zich uiteindelijk beter in een slobberpak, met ongewassen of ongekamde haren. Probeer het maar eens, je zult zien dat je je meteen 100% beter voelt als je je mooi aankleedt. Of beter nog: zorg in deze tijd éxtra goed voor jezelf. Koop een lekkere bodylotion of bodycrème en smeer je daarmee in na het douchen. Koop dat ene jurkje wat je al een tijdje op het oog had gewoon. En ok: verwen jezelf ook een keer met een reep chocolade of een zak paaseitjes.

Rust in mijn hoofd

Ook voor mij was het in het begin best lastig om rust in mijn hoofd te houden in deze tijd. Het belangrijkste wat ik heb gedaan om dat te krijgen, is de hoeveelheid nieuws beperken. Ik kijk een paar keer per dag op de websites van Nu en Omroep Brabant, alle andere nieuwssites laat ik links liggen. Mensen die op facebook allerlei berichten over Corona delen, heb ik voor een maand geblokkeerd. Niet omdat ik ze niet meer aardig vind of omdat ze dat niet mogen delen, maar ik werd er gewoon te onrustig van. Ik merk dat al het nieuws nu 10 keer zo hard binnenkomt bij mij, en uiteindelijk lag ik er ‘s nachts wakker van. Terwijl het niets oplost aan het probleem. Sinds ik dit zo strikt doe, ben ik veel rustiger en slaap ik weer goed.

Na iedere werkdag heb ik mezelf sinds vorige week een soort van ritme opgelegd. In de week ervoor vond ik dat ik na het werk ook nog een half uur moest lopen, maar dat is natuurlijk een beetje onzin. Nu werk ik eerst een kwartier of half uurtje in de tuin, zo ben ik toch lekker buiten en worden meteen allerlei klusjes afgevinkt. Daarna ga ik nog een half uurtje in het huishouden aan de slag. De ene keer poets ik de keuken, de andere keer de badkamer of ik poets de helft van de woonkamer (en de volgende dag de andere helft). Terwijl ik met het huishouden bezig ben, zet ik het Feest-station van 100%NL op maximaal volume, en zing en dans lekker mee.

Na dat uurtje ben ik compleet rustig in mijn hoofd, en daardoor kon ik afgelopen week het bloggen ‘s avonds weer oppakken. Iets wat eigenlijk al een week of twee stil lag, buiten de rubriek The colours of my life en de persberichten. En dat gegeven, het gevoel dat ik de controle weer een beetje terug kreeg, zorgde voor nóg meer rust in mijn hoofd.

Zeker afgelopen week, merk ik dat bovenstaande mij enorm goed helpt om ondanks de nare tijd, de positiviteit de overhand te laten houden. En om voor mezelf de moed er goed in te houden ♥

17 Comments on Zo houd ik mijn spirit up in deze roerige tijd

 1. Miranda Aerts
  6 april 2020 at 10:44 (8 maanden ago)

  Super hoe je voor jezelf een ritme hebt gevonden dat goed bij jou past en bedankt voor het delen van de tips!

  Beantwoorden
 2. Deb
  5 april 2020 at 08:45 (8 maanden ago)

  Fijne tips Natasja en goed dat je ze deelt. Ik houd zelf het normale werk-school ritme er ook gewoon in. Aan slobberpakken en onesies doe ik ook niet nu ik thuiswerk. Ik kleed me aan zoals ik naar het werk ook zou doen, misschien wel iets meer casual. En 3x in de week aan sport doen helpt mij ook in het houden van een ritme. Ik volg een schema op een app en loop en jog dan een half uur lang, mijn dochter moet 2x mee 😉 zo blijven we allebei hopelijk een beetje fit en komen we lekker ff buiten. Fijne zondag!

  Beantwoorden
 3. bychristiana
  4 april 2020 at 09:27 (8 maanden ago)

  De hoeveelheid nieuws beperken, dat vind ik een zeer goede tip en die pas ik dan ook sinds ongeveer een week zelf toe. In het begin zat ik echt elk uur op allerlei websites te kijken of er nog updates waren. Ik maakte me zelf hier helemaal gek mee. Dat is dus inderdaad iets wat ik andere mensen ook wel kan aanraden.

  Beantwoorden
 4. chucky1012
  3 april 2020 at 22:50 (8 maanden ago)

  Advies kan ik jou niet geven….
  Jij bent al zo goed bezig….
  Ga zo door….
  Hedel goed dat jij zoveel kilometers
  loopt
  Heb jij voor mij m de perfecte wandelshoes….

  Have a great day

  Beantwoorden
  • Jelma
   4 april 2020 at 07:19 (8 maanden ago)

   Fijne tips om te lezen hoe jij ritme in je dagen kunt houden. Ik heb, naast verschillende nieuwssites, ook creatieve sites voor nu geblokt. Ik werd gek van al die leuke tips tegen verveling. Alsof er nu met het coronavirus niet meer gewerkt wordt. Ik werk momenteel het dubbele aantal uren dan mijn normale contract. Ook merk ik dat de dag dat ik thuis kon werken zoveel meer energie kostte dan wanneer ik op locatie werk dat er geen energie voor uitgebreide hobby’s overblijft.
   Fijn weekend met veel zon en ontspanning, knuffel van mij voor jou!

   Beantwoorden
 5. Debbie
  3 april 2020 at 12:31 (8 maanden ago)

  Hallo Natasja, ik werk in de GGZ en bij ons is het virus geconstateerd. Ik ben al een aantal weken helemaal geblokkeerd en zie dat terug in mijn huishouden. Ik durf niet goed te bloggen omdat ik bang ben dat men het toch niet leest of vervelend vind. het is nu alleen nog maar in de overlevingsstand. En ik ben natuurlijk erg bang. Ik heb veel aan je tips en ga dit weekend een schema opstellen. Alle kleine beetjes helpen!

  Beantwoorden
  • Natasja
   3 april 2020 at 18:40 (8 maanden ago)

   Ik kan je alleen maar adviseren om te kijken wat jij zelf wil met bloggen. Ik merk juist dat mensen het fijn vinden om wat luchtigere dingen te lezen, na een kleine dip wordt mijn blog de laatste week erg druk bezocht. Mensen kunnen uiteindelijk gewoon zelf bepalen of ze het wel of niet willen lezen he? Misschien helpt het je juist om in een andere modus te komen.

   Beantwoorden
 6. Esther
  3 april 2020 at 08:55 (8 maanden ago)

  Hier ook de regel erin nu. Nu mijn werktijden voornamelijk in de middag zijn, sta ik toch iedere dag om 7.30 uur op en loop ik om 8 uur al lekker in het bos (als het niet regent dan haha). Daarna rustig ontbijten even watklusjes thuis of gewoon lekker op de bank. En als ik dan van het werk thuis kom eten, douchen en relaxen. En idd. iedere dag een leuke vrolijke outfit aan. Ook op het werk hebben we onze draai gevonden en een andere manier van werken en ook dat geeft rust.
  Kus Esther

  Beantwoorden
 7. Annette Elias
  3 april 2020 at 08:44 (8 maanden ago)

  Exact mijn idee Natasja! Deze heb ik hier thuis ook meteen aangekondigd. Net als elkaar op gezette tijden strikt met rust laten, aangezien wij met vijf (jong en ouder) volwassenen in huis zijn. Ik heb me ook elke dag nog opgemaakt en aangekleed. Zo blijf ik me mezelf voelen. Zet hem op meid! Blij dat je je er zo doorheen slaat!

  Beantwoorden
 8. Grietje Bloemsma
  3 april 2020 at 08:28 (8 maanden ago)

  Bedankt voor je tips! De 3 R-en deed ik al. Maar ik herken wel het gevoel van onrust in mijn hoofd en niet kunnen slapen. Ik ga mijn nieuws beperken en nog meer wandelen. Hopelijk helpt het.

  Beantwoorden
 9. Ellen
  3 april 2020 at 08:26 (8 maanden ago)

  Klinkt als of jij me goed red.
  Heb als voormalig verpleegkundige mezelf na t cva ook de 3 R’s als leidraad aangemeten.
  Denk dat voor veel mensen dit goed werkt.
  Hou je taai meis en zo fijn dat je t ook van je af kunt schrijven. Vooral voor je zelf maar ook voor anderen kun je zo misschien veel positiefs brengen. Liefs van de Veluwe

  Beantwoorden
 10. Phylia
  3 april 2020 at 07:52 (8 maanden ago)

  Hier ook een duidelijk ritme en de 3 R’s stqan bij mij altijd al hoog in t vaandel, ben van de ouderwetse opvoeding!zo redden we t best met 6 kids in huis…hooenlijk is deze ellende gauw voorbij!

  Beantwoorden
 11. Mieke
  3 april 2020 at 07:36 (8 maanden ago)

  Wat een fijne tips voor thuiswerkers! En je tip over aankleden en opmaken maakt iedere dag goed! <3

  Beantwoorden
 12. Diena
  3 april 2020 at 07:33 (8 maanden ago)

  Hier haast net zo, alleen die rust in t hoofd is nog een dingetje. Wel al iets beter dan vorige week gelukkig!

  Liefs ❤

  Beantwoorden
 13. Ellen van Bommel
  3 april 2020 at 07:19 (8 maanden ago)

  Super goed van je,ga zo door. Dat uurtje reistid vervangen door een wandeling vind ik een heel goed plan. Zelf ga ik wat vaker met de honden wandelen.

  Beantwoorden
 14. Cindy
  3 april 2020 at 06:35 (8 maanden ago)

  Ik doe ongeveer hetzelfde, wandel alleen voor werktijd een half uur ipv een uur, omdat ik een half uur reistijd heb normaal 😉 Wandel ook in lunchpauze, en ook na werktijd. 3 x een half uur.
  Mijn werkplek is aan mijn make up tafel in de slaapkamer, kan die ook echt afsluiten na werktijd. Make up hou ik beperkt tot mascara en lipstick…
  En veel nieuwssites die ik normaal op FB volg heb ik op “niet volgen” staan, werd gek van al het nieuws, veels te veel negatieve prikkels. Check ook alleen bepaalde sites, kijk journaal op NPO1, en verder niet.
  Probeer ook echt zo vaak mogelijk te wandelen op vrije dagen, want de muren komen wel echt op me af. Ook omdat ik best klein woon. Gelukkig kan dat wandelen in je up nog steeds.

  Beantwoorden
 15. Franka
  3 april 2020 at 06:28 (8 maanden ago)

  Hier merk ik t ook …de eerste week volop paniek ..nu de 3e Corona week wennen aan de situatie gedeeltelijk thuus werk 2 jongvolwassen boys aan de zelfstudue (nog nooooit zoveel geleerd en een puber meisje van 16 maar t gaat goed steeds beter merk ik… we luchten ff om te hardlopen en de hond uit te laten, we hebben ook geen andere keus voor elkaar en MET ELKAAR.
  Hou je taai!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.