Zo voorkom je een najaarsdip!

Na een hele lange, warme zomer moeten we er nu toch echt aan geloven: de wintertijd is ingegaan. Iets waar veel mensen, inclusief ikzelf, altijd best tegenop zien. De dagen worden nu echt in rap tempo korter, en we zien steeds minder daglicht. Vandaag heb ik wat tips voor je om het najaar en de winter zo fris en fruitig mogelijk door te komen, zo voorkom je een najaarsdip!

najaarsdipMijn tips tegen een najaarsdip

Mijn allerbelangrijkste tip tegen een najaarsdip: zoek de buitenlucht op. Hoe aantrekkelijk het ook is om hele dagen op de bank door te brengen onder een warm dekentje: daardoor ga je je echt niet beter voelen. Om je energielevel enigszins op peil te houden, is het belangrijk dat je ook in de koudere maanden regelmatig naar buiten gaat. Maak een stevige wandeling, ga een stukje fietsen, of een lekkere ronde hardlopen. Het maakt niet zoveel uit wat je doet, of hoe lang. Een half uurtje per dag buiten zijn maakt al verschil. Je zult merken dat je daar echt van opknapt, ook al is het koud of nat buiten.

Sinds begin dit jaar loop ik iedere dag tijdens de lunchpauze een ronde met mijn collega’s. Naast de wandelingen die ik met Benthe maak natuurlijk. Ik merk echt verschil, dat half uurtje extra per dag. Sowieso heb ik sindsdien geen last meer van de beruchte after lunch-dip, ik kom de rest van de dag veel fitter door achter mijn bureau.

Help je lichaam een handje

Vorige winter heb ik voor het eerst extra vitamines geslikt in de wintermaanden, vitamine B3 en D om precies te zijn. Beiden helpen bij het voorkomen van een winterdepressie, en zorgen ervoor dat je energie op peil blijft. Vitamine B3 speelt een rol bij de energievoorziening van cellen en bij de werking van het zenuwstelsel. Vitamine D wordt in ons lichaam vooral aangemaakt onder invloed van zonlicht. Elk straaltje UV-licht heeft direct effect op de productie van vitamine D. Hoe meer zonlicht, hoe beter dus. Vandaar dat in de winter vaak een tekort aan vitamine D ontstaat, wat zich onder andere uit in lusteloosheid en gebrek aan energie. Nog een reden om ook in de winter veel naar buiten te gaan ๐Ÿ˜‰

Ik heb vorig jaar echt wel baat gehad bij die extra vitamines, mijn najaarsdip was beduidend minder dan andere jaren. Dus dat ga ik dit jaar zeker weer doen!

najaarsdipMaak het binnen gezellig

En ja, als we dan toch de komende maanden noodgedwongen meer tijd binnen doorbrengen, dan is er natuurlijk nog een heel eenvoudige tip om die maanden beter door te komen. Maak het binnen gezellig, zodat het fijn is om binnen te zijn. Niet alleen met kaarsjes, maar met een extra dekentje op de bank, misschien wat nieuwe kamerplanten, een nieuw schilderij aan de muur of een nieuw kleedje op de grond. Of iets simpels, zoals een mooie nieuw mok om je koffie of thee uit te drinken. Of koop aan het begin van het weekend een leuk tijdschrift voor jezelf, om lekker op de bank te lezen (na die wandeling uiteraard).

Zelf zet ik altijd de kerstboom al lekker vroeg, en laat hem rustig tot in februari staan. Zo gezellig, die vrolijke lichtjes en versiering, ik vrolijk meteen op als ik de lampjes aan doe. De lange winteravonden zijn daardoor een stuk gezelliger en vrolijker.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips tegen een najaarsdip hebt, misschien heb je zelf ook nog wel een leuke tip? Deel hem gerust hieronder, ik ben benieuwd!

19 Comments on Zo voorkom je een najaarsdip!

 1. Mireille
  28 oktober 2018 at 11:32 (2 jaar ago)

  Gelukkig geen last van een winterdip. Maar ik weet dat heel veel dat wel hebben. Door mijn hond en paard ben ik best veel buiten wie weet ligt het daar wel aan.
  Dus dames er opuit zoals Natasja zegt.

  Beantwoorden
  • Natasja
   28 oktober 2018 at 19:05 (2 jaar ago)

   Ja, buiten zijn scheelt echt al zo enorm veel!

   Beantwoorden
 2. Marije
  28 oktober 2018 at 10:19 (2 jaar ago)

  Ik hou van deze maanden. Ik krijg er pas last an eind januari als het te lang gaat duren

  Beantwoorden
  • Natasja
   28 oktober 2018 at 19:03 (2 jaar ago)

   Grappig, ik knap juist eind januari weer op omdat dat dagen dan weer gaan lengen.

   Beantwoorden
 3. Charline
  28 oktober 2018 at 09:31 (2 jaar ago)

  Ik had net bedacht ook weer in mijn pauze 30 min te gaan wandelen en als ik vrij ben ddan een langere wandeling. Die extra vitamine ga ik mij eens in verdiepen. Wel een goeie tip. Fijne dag.
  Grt Charline

  Beantwoorden
  • Natasja
   28 oktober 2018 at 19:04 (2 jaar ago)

   Ja, die wandelingen helpen mij echt zo goed! Ik hoop dat het jou ook goed doet!

   Beantwoorden
 4. Joyce Siemons
  28 oktober 2018 at 09:06 (2 jaar ago)

  Na jรกren kwam ik er op een gegeven moment achter dat ik last moest hebben van dรฉ winterdip. Gelukkig geen depressie, maar gewoon het moment dat de blaadjes van de bomen vallen moe, moe en moe. Ik heb een speciale lamp gekocht en idd extra vitamines slikken. Met die lamp merk ik รฉcht een verbetering! Ik ben blij dat ik erachter ben gekomen wat het precies is, dat scheelt al een stuk

  Beantwoorden
  • Natasja
   28 oktober 2018 at 19:01 (2 jaar ago)

   Wat fijn dat de lamp bij jou zo goed helpt! Dat heb ik ook nog in mijn achterhoofd, mochten de vitamines niet meer voldoende helpen.

   Beantwoorden
 5. Mariska
  28 oktober 2018 at 08:59 (2 jaar ago)

  De vitamine D hebben bij mij ook heel erg geholpen inderdaad! Heel fijn was dat. En natuurlijk het gezellig maken is ook belangrijk, dat je je echt lekker op je gemak voelt en graag binnen bent.

  Beantwoorden
  • Natasja
   28 oktober 2018 at 19:00 (2 jaar ago)

   Ja het helpt echt goed he? Ik heb vandaag mijn roze kerstboom gezet, het begin van de donkere wintertijd vond ik wel een goed moment ๐Ÿ™‚

   Beantwoorden
 6. Mariรซlle
  28 oktober 2018 at 08:46 (2 jaar ago)

  Goede tips! Ik probeer ook echt een rondje te lopen en slik ook elke dag D3 ๐Ÿ™‚

  Beantwoorden
  • Natasja
   28 oktober 2018 at 19:02 (2 jaar ago)

   Ja het helpt echt he?

   Beantwoorden
  • Natasja
   28 oktober 2018 at 19:04 (2 jaar ago)

   Goedzo! ๐Ÿ™‚

   Beantwoorden
 7. Susan happy Tante Betsy blogger
  28 oktober 2018 at 07:17 (2 jaar ago)

  Wat fijn dat je deze tips deelt. Ja ik moet echt vaker de deur uit, ik kan soms echt zoโ€™n huismus zijn. Ik heb in die donkere maanden enorm veel behoefte aan licht (altijd eigenlijk wel, behalve โ€˜s nachts ;)). En nu doe ik gewoon in de huiskamer al vroeg het groot licht aan als ik daar zit. Het helpt mij enorm. Maar buiten in de natuur zijn helpt nog veel meer, dus ik ga je advies ter harte nemen.
  Gisteren bij de DM in Duitsland vitamine D meegenomen en zal me eens verdiepen in die andere vitamines. Dankjewel voor je fijne blog! Ik heb deze keer maar weer eens de moeite genomen om alle gegevens opnieuw in te vullen. Heb nog een fijne zondag! Knuff!

  Beantwoorden
  • Natasja
   28 oktober 2018 at 09:02 (2 jaar ago)

   Ja het is vervelend dat je steeds opnieuw je gegevens moet invullen, ik weet het. Helaas hebben we daar allemaal mee te maken door die stomme privacy wet ๐Ÿ™ Of nou ja, helemaal stom is hij natuurlijk niet, ergens is het ook goed dat onze gegevens beschermd worden. Maar dit is helaas wel een van de consequenties.

   Beantwoorden
 8. chucky1012
  28 oktober 2018 at 07:02 (2 jaar ago)

  Fijne tips
  Ik hou ervan om er tijdens deze maanden van om er lekker op uit te gaan.
  Dus mijn tip is plan als het kan een city trip of een weekje er tussenuit naar een zonnig land.
  Of ga lekker wandelen….
  Frisse lucht is zo fijn.

  Xoxo

  Beantwoorden
  • Natasja
   28 oktober 2018 at 18:59 (2 jaar ago)

   Ook een hele goede tip!

   Beantwoorden
 9. Cindy
  28 oktober 2018 at 06:45 (2 jaar ago)

  De winter is niet mijn favoriete jaargetijde. Nu vind ik het nog wel gezellig, het najaar, vanavond lekker vroeg donker, de kaarsjes aan. Maar straks, januari en februari…. Januari heeft dan weer als voordeel dat je eind van die maand merkt dat de dagen gaan lengen. Dat hou ik mezelf dan voor.
  Slik zelf momenteel ook veel vitamines. Multivitamines, maar ook nog D3 en B12 (B12 vanwege andere redenen). Maar ook HTP5, een serotonine booster. Ben herstellende van een burnout, en heb geleden onder een zware depressie daardoor. Het advies van mijn huisarts was, omdat ik ook altijd wel last heb van winterdepressie, om de winterzon op te zoeken. Maar dat moet natuurlijk net mogelijk zijn. Nu probeer ik dat elke winter wel te doen, zo ook komende winter. Het vooruitzicht op een weekje zon is zo fijn, dat helpt me erdoor. En het weekje zelf is natuurlijk helemaal fijn. Dat trekt me net door de laatste winterse periode heen. Dat geef ik dus als tip. Maar ik sluit me ook aan bij jouw tips van het naar buiten gaan, zo belangrijk! Doe dat zelf ook nu 2 jaar denk ik? Elke lunch naar buiten, toch weer 30 minuten wandelen. En op vrije dagen langere wandelingen maken. Ja ook in de winter. Ook als het regent. Regenjas aan en gaan! En daarna lekker knus op de bank met de kaarsjes aan ๐Ÿ™‚

  Beantwoorden
  • Natasja
   28 oktober 2018 at 18:59 (2 jaar ago)

   Fijn dat dat weekje zon jou zo goed helpt! Ik kijk inderdaad ook altijd uit naar eind januari, als dan ‘plotsklaps’ de dagen weer beduidend langer zijn. Nog maar drie maanden ๐Ÿ™‚

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.