Zomer in bloggersland

Je kunt er de klok op gelijk zetten: zodra juli in beeld komt, gaan veel blogs over op een zomerrooster. Dit houdt in dat er minder artikelen verschijnen, soms zelfs maar de helft van wat normaal gepubliceerd wordt in een week. Hoewel het natuurlijk ieders goed recht is om te doen en laten wat hij/zij wil, heb ik daar als lezer en als blogger nooit zoveel van begrepen, en wil je in dit artikel uitleggen waarom.

Zomerrooster

Een zomerrooster: why?

De meest voorkomende reden voor een zomerrooster is de dalende bezoekersaantallen in de vakantieperiode. Zelf merk ik daar nooit zoveel van op Beautyspots, in een tijd waarin het gros van de mensen internet via een smartphone is dat volgens mij ook minder aan de orde. Als bezoeker vind ik dit nog het minst te begrijpen. Laat de bezoekersaantallen nou met 10 of 15% dalen in de vakantietijd, dan blijven er toch nog steeds genoeg, veelal trouwe, bezoekers over om voor te schrijven? Voor mij voelt het altijd een beetje of ik, als bezoeker die toevallig geen vakantie in juli of augustus heeft en gewoon iedere dag trouw mijn rondje blogs doe, dan niet de moeite waard ben om iedere dag voor te schrijven? Natuurlijk weet ik dat dit niet zo bedoeld is, maar zo voelt het wel.

Daarnaast vind ik het als blogger niet professioneel en niet realistisch, een zomerrooster van twee, soms zelfs drie maanden. Natuurlijk heeft iedereen vakantie nodig, ook een blogger. Maar er is geen beroepsgroep die een zomervakantie van twee maanden heeft, zelfs niet in het onderwijs. Dus waarom een blogger wel? Waarom niet gewoon twee of drie weken, net als ieder ander? Ik heb ook collega’s met schoolgaande kinderen, zij kunnen zich het ook echt niet permitteren om zes weken vrij te nemen, of op halve kracht te werken.

Het hele jaar hoor ik verontwaardigde geluiden van collega-bloggers over het feit dat bedrijven hen niet serieus nemen. Zo was er een paar maanden gelden de (nogal irritante, vond ik zelf) hashtag #bijdebakker, waarin bloggers allerlei voorbeelden van voorstellen deden die je een bakker ook niet zou doen, dus waarom een blogger wel? Om even in die sfeer te blijven: hoe zou je het vinden als de bakker, of de supermarkt, de hele maand juli en augustus maar twee of drie dagen per week open zou zijn vanwege het teruglopende aantal klanten in die periode? Dat zou toch wel een beetje gek zijn? Ik vind dat als je als blogger serieus genomen wilt worden, je je ook als dusdanig moet opstellen. Een zomerrooster van twee maanden past daar naar mijn bescheiden mening niet bij. Neem gewoon lekker twee of drie weken echt vrij, en blog de rest van de zomer lekker door. Desnoods met wat andere artikelen dan normaal, bijvoorbeeld wat vaker plogs, vlogs, leuke winacties of shoplogs. Wedden dat je bezoekersaantallen dan ook gewoon redelijk op niveau blijven?

Zelf vind ik het vooral ook gewoon leuk om door te bloggen gedurende de zomer, ik zou niet anders willen. En misschien zou ik er anders tegenaan kijken als ik schoolgaande kinderen zou hebben. Maar voor mij is op dit moment een zomerrooster op Beautyspots gewoonweg ondenkbaar.

Wat is voor jou als blogger de reden om wel of niet voor een zomerrooster te kiezen? En wat vindt jij er als lezer van?

17 Comments on Zomer in bloggersland

 1. Deb
  17 juli 2016 at 20:36 (6 jaren ago)

  Goed dat je dit onderwerp zo open ter sprake brengt Natasja. Zelf heb ik geen ‘bewust’ zomer rooster, maar wel ben ik vanwege het weer en de vakantie (inderdaad ook meer met de kleine in de weer minder online. Ik denk dat ik zelf genoeg heb aan 2 a 3 weken vrij en dat het daarna alweer heel snel begint te kriebelen ๐Ÿ™‚ .

  Beantwoorden
 2. Marguerita
  17 juli 2016 at 18:44 (6 jaren ago)

  Ik vind het prima als andere bloggers dat doen, misschien krijg ik dan namelijk zelf wat meer bezoekers omdat ik gewoon doorschrijf. Daar hoop ik wel een beetje op, dus ik blojf dagelijks posten. Ga toch niet op vakantie en alle vakantiegangers hebben heus wel wifi ๐Ÿ™‚

  Beantwoorden
 3. Annette
  17 juli 2016 at 18:01 (6 jaren ago)

  Ik heb ook geen zomerrooster. Ik blog gewoon door en als ik met vakantie ga zorg ik dat ik vooruit werk zodat er toch artikelen online komen. Ik merk gelukkig weinig van teruglopende bezoekers tijdens de zomer. Sterker nog vorig jaar juli schoten mijn bezoekersaantallen ineens omhoog. Wellicht omdat er bij anderen minder te lezen viel dat mijn blog ineens zichtbaar werd? Geen idee maar ik was er wel blij mee.

  Beantwoorden
 4. hilde
  17 juli 2016 at 15:17 (6 jaren ago)

  Ik blog ook gewoon door. We hebben misschien nog onverwacht een kleine vakantie in augustus, dus ik werk gewoon vooruit. Ik heb gekozen om te bloggen, hoop daarmee vaste lezers te krijgen, dan moet ik daar ook wat voor doen vind ik zelf! En wat je zegt, je kan een hoop leuke artikelen bedenken die veel minder voorbereiding kosten dan een heel uitgebreid artikel met tig foto’s van looks erbij. Ik ben het met je eens!

  Beantwoorden
 5. Demi
  17 juli 2016 at 13:52 (6 jaren ago)

  Ik vind dit eerlijk gezegd ’n beetje vreemd. Iedere blogger heeft een eigen manier van bloggen en als daar een zomerrooster bij hoort, so be it. Ik ga niet voor een ander beslissen wat diegene moet doen, ik weet niet eens ’s wat elke bloggen doet in de vakantieperiode. Maar ik kan me goed voorstellen dat er andere dingen op de planning staan dan alleen bloggen. Ik wil en ga niet voor andere oordelen. Iedereen moet z’n eigen ding kunnen doen zonder gelijk te worden veroordeeld. Er bestaan nu een triljoen blogs in Nederland, ik denk dat er evengoed voldoende te lezen is, ook al hebben sommige bloggers en zomerstop.

  Beantwoorden
 6. Cindy
  17 juli 2016 at 13:45 (6 jaren ago)

  Goed stuk Natasja. Ben geen blogger (alhoewel, blog alleen over mijn USA reizen, en doe dat juist alleen tijdens de vakantie hihi) maar wel een bloglezer. Al jaren.
  Vind het leuk om gewoon blogs te kunnen blijven lezen. Zomerrooster vind ik daarom onzin, tenminste, wel zo lang. 2 a 3 weken snap ik. Maar langer? Nee, dan haak ik af, volg die blogs dan ook niet langer. Zo zijn er mede hierdoor al aardig wat afgevallen ๐Ÿ˜‰
  Zie hieronder een comment staan “ik weet hoe hard alle bloggers werken”. Sommigen wel, sommigen niet. Bloggers die dat het hardst roepen het minst volgens mij. Maar dat harde werken geldt niet alleen voor bloggers, maar voor bijna alle werkende mensen. En iedereen die werkt moet voorbereidingen treffen voor de vakantie, vooruit werken, of wat dan ook.
  Al meerdere malen gezegd, maar respect voor jou, รฉn bijna fulltime werken, รฉn daarnaast gewoon blijven bloggen!

  Beantwoorden
 7. Mylou
  17 juli 2016 at 13:30 (6 jaren ago)

  Ik vraag me een beetje af waarom zo’n artikel nodig is. Als je iets wat een andere blogger doet niet goed vindt, dan doe je het toch gewoon zelf niet? Ik snap niet echt waarom het dan nodig is om bloggers die zoiets wel doen publiekelijk naar beneden te halen.

  Oh en ik heb geen zomerrooster hoor, ik heb niet eens een vaste uploaddagen.

  Beantwoorden
  • Natasja
   17 juli 2016 at 18:19 (6 jaren ago)

   Jammer dat je het ziet als neerhalen van iemand anders, want zo is het absoluut niet bedoeld. Ik zie het als een onderdeel van het bloggen wat mij al een tijdje bezig hield en waar ik nu over geschreven heb. Net zoals iemand anders bijvoorbeeld schrijft over een bepaalde manier van samenwerken met bedrijven, die ook niet persรฉ de mijne hoeft te zijn. Dan voel ik me ook niet persรฉ aangesproken, toch?

   Beantwoorden
 8. Miranda Aerts
  17 juli 2016 at 12:28 (6 jaren ago)

  Ik lees alleen jouw blog ๐Ÿ™‚ dus ik heb geen last van de anderen die een lange vakantie nemen. Ik verbaas me wel altijd over de tv programma’s die ook minstens twee maanden op herhalingen draaien. Natuurlijk kijken mensen minder tv in de zomer maar je zou dan juist wat leuke zomerprogramma’s kunnen uitzenden.
  Ik ben blij met jouw berichten want ik lees ze zelfs op vakantie ๐Ÿ˜Ž

  Beantwoorden
 9. Hennie
  17 juli 2016 at 11:55 (6 jaren ago)

  Wat een fijn artikel! Ik zit te knikken hier.

  Ik zou ook tegen een zomerrooster zijn. Vakanties en dergelijke uitgezonderd natuurlijk. Aan de andere kant; als fulltime blogger kun je vooruit werken. Dat doe je ook met een andere baan. Daarin houd je ook rekening met vakantie. Goed voorbeeld daarvan is Sanne van Laviesagista. Ging backpacken maar haar lezers hoefden niks te missen. Zij heeft van tevoren als een gek gewerkt. En zo hoort het.

  Beantwoorden
 10. Amy
  17 juli 2016 at 10:52 (6 jaren ago)

  Zowel als blogger en als lezer ben ik compleet tegen een zomerrooster. Zelfs als je niet professioneel blogt maar het als hobby doet vind ik het raar. Waarom zou je je eigen hobby op pauze zetten, gewoon omdat het zomer is? Omdat mensen minder zouden lezen? Je blogt toch voornamelijk omdat je er plezier in hebt, niet omdat je dan meer views zou hebben.

  Ik heb me dan ook nooit aan een zomerrooster gehouden en zou het ook nooit doen. Ik ga zelf altijd in het voorjaar op vakantie en ik heb graag wat te lezen tijdens de zomermaanden. Jammer dat er bijna geen blogs meer zijn om te lezen, zeker nu het weer zo slecht is! Nu is het toch juist het ideale moment om lekker te bloggen en om gezellig blogs te lezen? Ik snap het alleszins niet en ik ga het waarschijnlijk ook nooit snappen.

  Beantwoorden
 11. Mireille
  17 juli 2016 at 10:46 (6 jaren ago)

  Vind dat je helemaal gelijk hebt Natasja. Ik ben geen blogger maar zelfs tijdens mijn vakanties check ik elke dag mijn mail, post berichten op Social Media ( misschien wel wat minder ) en zorg dat de webshop aangestuurd wordt. Ik weet dat is inherent aan het hebben van een eigen zaak. Maar als blogger heb je toch ook je eigen zaakje als het ware.
  Ik heb bv. tijdens mijn vakantie juist meer tijd op blogs te lezen. Dus ik zou zeggen blijven posten dames.

  Beantwoorden
 12. Mariรซlle
  17 juli 2016 at 10:39 (6 jaren ago)

  Ik snap je mening zeker en ik zou het liefste ook gewoon door bloggen. Tegen verwachting in vallen mijn bezoekersaantallen super mee! Maar omdat ik deze zomer bijna niet thuis ben, krijg ik het gewoon niet voor elkaar om te bloggen zoals ik dat normaal doe ๐Ÿ™ Ik ben drie keer op vakantie, tussendoor telkens een weekje thuis en dan moet ik de hele week werken. Tel daar bloggen en een sociaal leven bij op… Daarom heb ik gekozen om in het weekend nu niets online te zetten, maar wel doordeweeks 5 artikelen. En ohja, ik werk ook al vooruit voor de reis die ik ga maken in oktober voor drie maanden, dus daarom is die tijd wel welkom!

  Beantwoorden
  • Natasja
   17 juli 2016 at 10:47 (6 jaren ago)

   Als je echt weg bent op vakantie, vind ik het een ander verhaal. Ik vergelijk het dan met iemand met ‘een gewone baan’ die drie of vier maanden onbetaald verlof neemt en op reis gaat. Dat zijn (leuke) uitzonderingen. Persoonlijk, vanuit mijn visie als lezer, zou ik er dan overigens eerder voor kiezen om op twee doordeweekse dagen niets te plaatsen, omdat mensen in het weekend vaak meer tijd hebben om blogs te lezen en te reageren. Ik wel in ieder geval, hihihi! Gaaf joh, van je reis!

   Beantwoorden
 13. Natascha
  17 juli 2016 at 10:15 (6 jaren ago)

  Die hashtag heb ik echt compleet gemist zeg! Straks eens even weer rondneuzen op Twitter ๐Ÿ˜‰ (doe ik sowieso veel te weinig). Ik heb zelf geen zomerrooster. Ik blog om de dag, dat doe ik standaard altijd al, en ik zie niet in waarom ik dat zou verminderen. De reden van bezoekersaantallen is voor mij รผberhaupt geen reden om te bloggen en eigenlijk merk ik ook nauwelijks een grote daling in de zomer hoor. Ik denk er eigenlijk net zo over als jij, maar iedereen moet doet waar hij of zij zich goed bij voelt ๐Ÿ™‚ Ik heb slechts 1 dagje overgeslagen in mijn vakantieperiode, dat was mijn zomerrooster haha.

  Beantwoorden
 14. Krista
  17 juli 2016 at 10:12 (6 jaren ago)

  Eindelijk iemand die zegt wat ik al jaren denk. Topartikel Natasja!

  Beantwoorden
 15. chucky1012
  17 juli 2016 at 09:54 (6 jaren ago)

  Wat goed van je.
  Duidelijke uitleg ๐Ÿ˜‰
  Petje af voor iedereen die doorgaat met bloggen in de summerholiday maar ook voor een ieder die een zomerrooster heeft.
  Want ik weet als geen ander hoe keihard alle bloggers werken…..

  Fijne dag en knuffel aan Benthe Xoxo

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.